Бохемско пътуване в Тоскана, Умбрия и Лацио

                                                        Екскурзия със самолет в малка група от 6 човека

                                                                            25 септември – 2 октомври

                                                                           или 2 октомври – 9 октомври

 

Сърцето на Италия задава ритъма на човешката история от векове. Тези райони са обитавани от древни цивилизации, наследени от римляните, а техните наследници, поставили началото на съвременния свят с Ренесанса – културната и цивилизационна основа на днешна Европа. 

 

 

Районът предлага шедьоври на архитектурата и изкуствата от различни исторически периоди, разказва в картини и ни кара да заживеем в отминали времена, да усещаме себе си по нов начин. 

Имало едно време… Етруски крепости, средновековни замъци, барокови църкви и готически кули, ще усетим духа на историята, ще я „вкусим“.

Ще посетим 4 от 12-те основни етруски центрове, изиграли особено важна роля в следващите периоди от развитието на цивилизацията. 

 

 

Програмата ни ще включва: посещение на „Площада на чудесата“ в Пиза;  разходка из древната Волтера; ще отидем на пазар за антики в Арецо или Перуджа ; ще усетим артистичния дух на Кортона; екскурзия до един от най-загадъчните градове в историята на човечеството – Орвието; ще отидем в изчезващия град, днес жителите му са 10 на брой и единствения път, който по настоящем свързва историческия център с цивилизацията е дълъг пешеходен мост; ще плаваме във вулканично езеро, за да достигнем два живописни острова; ще посетим ренесансовия град Пиенца и средновековния Монтепулчано; ще опитаме отлични вина, фамозните сирена „пекорино“ и специалитети с глиганско месо; ще нощуваме в хотела на известен актьор; ще живеем в каменна умбрийска къща, където ще ни будят звънците на стада овце, тръгнали на паша. 

 

 

7 нощи, 8 дни ще приключенстваме в малка група от 6 човека и ще се придвижваме с мини-ван. Цената на екскурзията включва също самолетен билет за полета София-Пиза-София, всички трансфери и изброени по-горе екскурзии, удобно настаняване, проверено лично от нас, хладилник, пълен с деликатеси, вина, напитки, прясна паста, сладкиши, плодове и зеленчуци за целия ни престой, билети за корабчета за разходка в езерото, входна такса за посещение на „Изчезващия град“ и придружаване от наша страна през цялото време. 

 

 

Цена на пътуването – 1020 евро на човек. 

 

Програма:

25.09.2018 г. или 02.10.2018 г. 

Полетът София-Пиза на Ryanair е с час на заминаване 18.55 ч. от Терминал 2. Ще пристигнете в Пиза в 19.55 ч. местно време. Точно тук ще ви очакваме с комфортен миниван за 6 човека. Само след 5 минути ще се настаним в малкия хотел, управляван от известния италиански актьор Роберто Фарнези. Ще вечеряме в ресторанта към хотела, където блюдата си сервира топ-готвач, спечелил доверието на италианеца. Цените са нормални, а храната – превъзходна. 

 

26.09.2018 г. или 03.10.2018 г.  Пиза

След приятната закуска, която ни предлага Фарнези, ще посетим известната кула в родния му град. Моля, имайте предвид, че за посещението на Кулата и Катедралата са само в определени часове и е добре да заявим предварително това. 

Ще открием очарователната паяжина от малки улички наоколо и сладките изкушения, които ни очакват зад всеки ъгъл – ръчно приготвен занаятчийски сладолед, току-що изпечени традиционни сладки и много приятна оживена атмосфера. 

 

 

Потегляме към Волтера. Историята на селището е „потопена“ в предхристиянските времена и следва цивилизационното развитие, преминавайки в Римската епоха, Средновековието и Ренесанса. Сякаш стар брадат художник с вълшебна четка е оставил тук и там следи от всички епохи. Само докосването на тези каменни стени ни носи мъдрост. 

Кратка почивка за хубава пица с чаша вино в стените на крепостта. Това ще допълни изживяването. 

 

 

В следобедните часове ще пристигнем в каменната ни умбрийска къща. Разположена е в голяма терасирана градина с много цветя и маслинови дървета. Спокойствието и идиличната атмосфера бързо ни спечелват на своя страна. Обособените външни места за сядане ни примамват за вечеря на открито, а хадилника ни е препълнен с лакомства. Решението няма да е трудно!

 

 

27.09.2018 г. или 04.10.2018 г.   Езерото Тразимено

Вслушваме се в звънливата песен на преминаващото стадо. Топлото кафе „гъделичнка“ обонянието, закуската е съпроводена с пасторалната гледка към стадата надолу в поляните… Сутринта предвещава денят да е пълен с нови открития.

След кратко пътуване – около 40 минути – ще хванем корабче, което ще ни отведе до малък обитаем остров във вулканичното езеро Тразимено. Жителите на това място са едва 15, а островното градче предлага приказно изживяване. Стара църква, франсискански манастир, каменен замък и някогашна вятърна мелница. Счита се, че Свети Франсиск е изкарал част от живота си на това място. Както разказват местните – това, което няма да видите веднага, след като слезнете от лодката, ще видите след кратка разходка из острова. Най-дългата му част е едва 2 километра.

 

 

 

Водите ни привличат за обратния път към сушата и отбивка в крайезерно курортно селище за почивка и малък обяд на брега. Открихме това място преди няколко години. По оригинален начин ще ни поднесат супата на деня и топли кростини с шунки и сирена. Чаша вино, за да се насладим на гледката и да отпразнуваме деня. 

 

 

Още няколко километра по-надолу, от друго пристанище, ще вземем корабче за необитаем остров. Някога на Полвезе е кипял живот. За това свидетелстват останки от няколко църкви и крепостна стена с отбранителни кули. Днес островът е оазис на тишина и спокойствие и представлява част от природния парк на Тразимено. Ще се разходим из красивите му градини, за да се запознаем с някои типични представители на характерната флора. Светлината „играе“ по водното огледало, гледките са фантастични и благодатни за фотографиране. Усещането е сякаш сме попаднали в някакъв друг див, отминал свят и очакването е всеки момент от каменната крепост да се появи жена в кринолин. 

 

 

Каним ви на лек аперитив в нашата градина, за да решим един от големите въпроси за всеки италианец – как ще протече вечерята?

 

28.09.2018 г. или 05.10.2018 г. Чивита ди Баньореджо и Орвието 

Днес денят е посветен на две вълнуващи изживявания. Сутринта ще тръгнем на юг, за да навлезем в съседната област Лацио. Очаква ни една от големите изненади на Италия.

 

 

Историческият град е „застанал“ на самия връх на скално образувание и единствената му връзка със света е дълъг пешеходен мост. Досещате се, че на това място няма автомобили или какъвто и да е моторизиран транспорт. Но това и не се налага, защото цялото жизнено пространство е събрано в една „шепа“.  Приятна разходка в историята….Чивита ди Баньореджо е изграден върху вулканични скали и туфи. В Италия го наричат „умиращия град“, защото вследствие на сеизмична активност и силни ерозионни процеси, пространството, върху което е построен, на практика се разрушава. 

Откриваме малко площадче или стара порта, каменно стълбище, протрито от милионите крачки през столетията, обрасли в бръшлян стени или тераса с блажено почиваща котка. А гледките към околността ни „сграбчват“ и хващаме фотоапарата. 

 

Емоциите ни карат да огладнеем.  Можем да направим кратък обяд с традиционни за областта гозби в естествената пещера, изба на една от къщите, днес приютила семеен ресторант или пък във външната му част на някоя маса на площадчето. Време е да опитаме вината на Лацио.

 

 

След около 40 минути ще пристигнем в града, подземията на който криел тайните на древна Етрурия. Счита се, че съвета на 12-те принципала на етруските полиси, провеждали събрания в пещерните подземия на Орвието. Там се вземали важни решения за външната политика и военните действия, но също служели за религиозни обреди и игри, посветени на предхристиянските богове. Една от най-красивите катедрали в света е основния религиозен храм на града. Фасадата ни омагьосва, трябва да надникнем и вътре. Веднъж някой беше написал, че когато влязъл в тази църква, седнал на земята и заплакал. Толкова силни били впечатленията и толково дълбоко преживяването….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загубваща разходка из каменните улици. От някъде изниква занаятчийска работилница за изделия от маслиново дърво. Леко стръмна уличка ни отвежда далеч назад, както е било някога.

Марлена Де Блази, авторката на едни от най-привлекателните книги за Италия като „Хиляда дни в Тоскана“, „Умбрийска вечеря“ или „Любов в сърцето на Италия“, е избрала да поживее на етаж в един от дворците из тези улици.

Преживейте сами мястото….приседнали на някоя уличка с топло капучино ще послушаме звънливия език на местните. Църковните камбани ни напомнят, че е време да се отправим към уюта на нашата каменна къща. Ариведерчи, Орвието, до следващия път….

 

 

29.09.2018 г. или 06.10.2018 г.  Кортона

Тази красавица се е „настанила“ удобно на върха на хълм, разполагайки впечатляващата си архитектура от дворци, църкви и манастири по горната част на склона – сякаш небрежно попаднали дипли на прекрасна мантия.

Кортона ни покорява с артистичната си атмосфера – поредица от галерии на съвременни художници и изложби на скулптури и пластики, допълнени от малки книжарници и магазинчета за ръчно изработени хартии, всякакви папируси, писалки, мастилнички, тефтери и скицници, картички и други прекрасни книжно-писачни материали, които ни карат да се усещаме някак си част от нещо важно и красиво. 

 

 

Важен за живата на Кортона е градския театър „Синьорели“ /по името на гениален местен художник, роден през XV век/, даващ сцена на богата концертна и театрална програма целогодишно, събирайки почитатели на тези изкуства от цял свят.

Лука Синьорели е създател на поредица от ренесансови творби, които могат да бъдат видени, както в кортонската галерия, така и в поредица храмове в цяла централна Италия.

Град с древна история – свидетелства от времената на етруските ни показват, че Кортона е била люлка на цивилизации от хилядолетия – днес привлича творци и автори от  всички точки на земята. Тук намира пристан и Франсис Мейс. Американската авторка се заселва в къща наблизо и остава завинаги „покорена“, създава в романизиран вид биографични книги, описвайки как Тоскана се „намества“ в сърцето ú в едно с нейната родина.  

Наслаждавайте се ….дъха на култура, на изкуства, на изящество … 

 

 

30.09.2018 г. Перуджа или 07.10.2018 г. Арецо  

Вкусната закуска ни зарежда за днешното бохемско преживяване. Ще посетим Перуджа /за екскурзията от 25 септември до 2 октомври/ или Арецо /за екскурзията от 2 октомври до 9 октомври/. Изумителната архитектура днес е дала пространство за любимото ежемесечно събитие на колекционери или търсачи на антични ефекти за своята вила или дом в Италия. Наклоненият площад и разкошната колонада, преплетена с красиви арки, са „обсадени“ от търговците на антични предмети от близо и далеч. Ленени кърпички с бродиран монограм, покривка с дантела на някоя незнайна баба, посребрените изящни прибори от наследствен замък или стара къща, порцеланови сервизи за кафе, служили на благородна фамилия, има всичко, за което можем да се досетим. Или не можем… Старинни кресла, дивани с протрита кадифена тапицерия, антични бюфети, разкошни орехови маси, тук-там проядени от дървояди, ретро картички, вехти и ръждясали ключове от плевни и палати, можем да намерим всичко.

 

 

За Перуджа:

Главния площад е впечатляващ с готическия дворец и средновековния си фонтан – изящен декор за всички старинни предмети, които ни изкушават да „поразчупим“ домашния интериор. 

Пиетро Перуджино е оставил тук ранноренесансови творби, той е един от авторите, работили по Сикстинската капела и учител на изключителния Рафаело.

Перуджа притежава неподражаем чар – епохална архитектура, богати колекции от произведения на различните изкуства, история, „потънала“ в античността, но и младежки дух, свежест и модерност, а също …. и ..сладост … старата шоколадова фабрика „Перуджина“ /1907 г./ – днес превърната в съвременно предприятие за производство на известните бонбони „Бачи“ или Целувки, и различни други какаови деликатеси.

 

 

Перуджа и „Перуджина“ предлагат ежегоден фестивал на шоколада и са вдъхновители на филма „Уроци по шоколад“, по-голямата част, от който е заснета в шоколадената фабрика.

За Арецо:

Античните исторически пособия и аксесоари  от пазара на открито брилянтно хармонират на средновековните сгради и фасадите с релефни гербове. Има много още какво да се види….Но не трябва да пропуснем и старата джелатерия. Занаятчийската сладоледаджийница предлага запомнящ се леден десерт.

Разхождайте се, времето е ваше… Можете да следвате картата на местата в града, където са заснети сцените от известния филм на Роберто Бенини „Животът е прекрасен“ или на който каквото му е интересно….

 

 

Бавно, бавно, денят преминава, а ние ще се доберем до нашето настаняване, с чанти понапълнени със сувенири, антики и много, много спомени и кадри от това събитие, посветено на отминалите времена. 

 

01.10.2018 г.  Монтепулчано и Пиенца

Ден посветен на наблюдения и дегустации – сами ще установим колко са различни като архиктектура и цялостно внушение средновековния Монтепулчано и ренесансова Пиенца, но също как чудесно се допълват вината „Нобиле“ и сиреното „Пекорино“ – най-традиционните продукти за двете населени места.

Каменните фасади, край които преминава главната улица на Монтепулчано спират вниманието ни – релефни глави на лъвове, ръждясали метални халки, някога служили за привързване на конете, факло-държачи и стари порти, подсилени с метални шипове. Улицата се „катери“ по ръба на хребета, за да „достигне“ красив площад във високата част, „украсен“ от дворци, църква и кладенец … поспрете и „потопете“ очи в откриващата се картина.  Наслада с чаша кафе или вино…

 

 

Замъците крият тайни и подземия… – да ги разгадаем! Каним ви на разходка из невидимата част на града – подземията и естествените пещери – някогашни етруски гробници, днес, образуващи избите и нишите за съхранение на сирена и зехтин на аристократичните фамилии. Ще опитаме вкусовете, формирали се в тези странни лабиринти под основите на сградите, в скалите, сладките и силни нотки на вината … благородни нотки и усещане за тайни.

Заповядайте на обяд – малък ресторант „сгушен“ в една горичка. Тук се хранят местните хора. Ще опитаме дивечови специалитети и отлични вина.

 

 

„Идеалният град“ – вижте го – няма какво да смути пълното блаженство и съвършената хармония между заобикалящата природа и красотата на сградите, формиращи ренесансовото селище. Разходката е плавна и за кратко достигаме всички скрити улички и площадчета на Пиенца, градчето примамва с уюта си. Усеща се любовта към родното място, с която Папа Пий ІІ, превръща средновековното селище Корсиняно в завършен, балансиран град. Погледнете от крепостната стена на югозапдната фасада – великолепието на долината поразява и ни е нужно време да възприемем толкова много красота.  Да поспрем за малко тук.

 

 

02.10.2018 г. или 09.10.2018 г.

Вкусна закуска с горещо кафе и подреждане на спомените и багажа – потегляме за летището в Пиза. Ще спираме по пътя за последни фотоси, за да кажем „довиждане“ на полята и още един обяд с вкус на Централна Италия.

 

 

Полетът е в 15,30 часа местно време, а пристигането в София е 18,30 часа по български часовник.

Заредени сте с емоции, преживявания и гледки като от картичките …довиждане и до нови пътешествия!  

 

Цената от 1020 евро включва:

 • Индивидуално отношение и подход към всеки;
 • 1 нощувка в Пиза с включена закуска;
 • 6 нощувки в каменна умбрийска къща; 
 • Пълен хладилник за 6 дни с местни деликатеси, плодове, зеленчуци и вина, освежаващи напитки;
 • Обяд в семеен ресторант в Тоскана с дивечови специалитети и напитки;
 • Обяд в курортно градче на брега на езерото Тразимено;
 • Настаняванията имат wi -fi интернет;
 • Екскурзия до „Площада на чудесата“ в Пиза; 
 • Екскурзия до Волтера;
 • Разходка с корабче във вулканичното езeро Тразимено и посещение на островите;
 • Екскурзия до Орвието;
 • Екскурзия до Чивита ди Баньореджо и входна такса за „изчезващия град“;
 • Екскурзия до Кортона;
 • Екскурзия до Перуджа или Арецо /в зависимост то избраната дата/ и посещение на пазар на антики;
 • Екскурзия до Монтепулчано и разглеждане на подземния град;
 • Екскурзия до Пиенца;
 • Самолетни билети на Ryanair София-Пиза-София;
 • Всички вътрешни трансфери;
 • Придружители и превод;
 • Медицинска застраховка с покритие до 5 000 евро.
 • Моля, обърнете внимание, че посочената цена е за съответните нощувки в двойна стая със спалня или две отделни легла; 
 • В случай, че желаете да ползвате единична стая, е възможно доплащане според условията на конкретните места за настаняване; 

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Хранения в ресторанти, извън горепосочените;
 • Платени посещения на музеи и атракции, извън горепосочените.

Можете да се свържете с нас: 

Travel in Italy

  [email protected]

+359 884456853

+39 3384953586