Пътешествие Асизи, Перуджа и вино

Екскурзия в малка група от 6 човека със самолет и мини-ван за вътрешните трансфери

        22-27 май 2019 г. 

 

 

Умбрия е по-малко известната и може би по-автентичната сестра на Тоскана. Спокойния пейзаж на равнините дава място на леко заоблени хълмове и формира хармонията. 

Може би, неслучайно точно тази територия е дала на човечеството Свети Бенедикт – основател на западноевропейското монашество още в далечния пети век, а седем столетия по-късно отново по тези земи се ражда Свети Франциск. Асизи е пристан на природния мистицизъм и въплъщава в себе си поетичния свят на светеца. Премествал червеите от пътя, за да не ги стъпка някой, носел на пчелите мед и вино, за да презимуват по-лесно. 

 

 

Когато цялата природа се пробужда, за да възобнови живота, а всичко цъфти и прелива от слънце, в самия край на месец май и ние ще се потопим в тая очарователна смесица от духовни преживявания, вкусни предложения и отлични вина.

Нещо като „яж, моли се и обичай“ по умбрийски.

5 дни, в които ще видим най-красивите градчета, ще опитаме от най-добрите вина и ще вкусваме най-изкушаващите блюда на Умбрия. 

 

 

Ще научим къде се е състояла една от най-важните битки на Втората пуническа война през 217 г. пр. Христос между картагенците и римляните и къде Ханибал оставил името си за вечността; ще видим езерото Тразимено – сцена на този древен военен спектакъл; ще направим екскурзия до Перуджа и ще вкусим отличен шоколад с най-старата италианска марка „Перуджина“; ще посетим родния град на Свети Франциск, за да видим удивителния храм на Асизи; ще се разходим по живописните улици на Орвието – важен център на античните етруски владения; ще обиколим най-добрите изби на района, за да дегустираме и вкусваме слънчевите вина на Умбрия; ще си направим пикник сред лозята; ще обиколим гроздовите насаждения „Сагратино“ и артистичните творения на парк със скулптури с карета; ще обядваме в къщата на Мона Лиза в Тоскана.

Редете куфарите – потегляме!

 

 

22.05.2019 г. 

Пристигане с директен полет от София в Рим на летище Fiumicino; Alitalia в 20,00 часа.

Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван за шест човека. Приключението ни започва с бус-парти, музика, напитки и апетайзери за по пътя. След около два часа и половина ще пристигнем в нашето настаняване на брега на езерото Тразимено.

 

 

23.05.2019 г. 

Ще започнем днешния ден с топло кафе и мечти.

Решихме днес да следваме пътя към Тоскана и да направим отбивка в красиво семейно имение, някога резиденция на семейството на Мона Лиза, съпруга на Франческо дел Джокондо, увековечена от Леонардо Да Винчи и известна като Джокондата. 

 

 

Изящната ренесансова къща с разкошните си градини ще ни посрещне с обяд от четири блюда, придружени от четири класни вина, носещи името на някогашната господарка на този дом.

Ще се наслаждаваме бавно на вкусовете и гледките.

 

 

Останалата част от деня ще посветим на Перуджа.

Градът ни омагьосва с множеството си дворци и църкви. Но да започнем с папската крепост.

Елате на разходка за изглед към безкрайните крепостни стени. 

 

 

 

Намираме се в една от най-вкусните зони на Италия. Да тестваме местните специалитети за обяд. Отлично приготвен глиган, черни трюфели, току-що ръчно направена прясна паста, пълнен заек или задушен гълъб с подправки. Изберете нещо по вкуса Ви.

По-късно ще се отправим на кратко пътуване  до една изба, за да се запознаем с местните вина. Следобеден тур и разказ как се приготвят тези вълшебства в бутилка….  И отпиване… Опитайте, виното разказва…

 

 

Развеселени сме и се отправяме към нашия умбрийски дом. 

24.05.2019 г. 

Ще отидем в Орвието. Градът е „окупирал“ самия връх на жълто-оранжевите скали, които сякаш улавят слънчевата светлина, за да я пръснат отново още по-силна към нас. Слави се с една от най-красивите катедрали на Италия и света. Величествената фасада крие не по-малко забележителни произведения на художественото изкуство отвътре. Скалните масиви, върху които е изграден, са проядени от естествени пещерни образувания, намерили различна функционалност още от етруски времена и през Средновековието. Да влезем на дълбоко в подземията и да разберем…

 

 

Не е за вярване, но можем да слезем и на 58 метра дълбочина и да се запознаем от първо лице с кладенец, изграден като архитектурно инженерно постижение на 16-и век по поръчение на Папа. 

Малко извън града ще достигнем до хижа, превърната в семеен ресторант и ще опитаме сезонните предложения за отпускащ обяд. 

 

 

Скрит в тихите умбрийски хълмове, сред най-поетичния италиански пейзаж, ни очаква замък от 13-и век. От 4 столетия насам е собственост на тайнствен маркиз. Аристократичната фамилия произвежда превъзходни вина. Ще опитаме това старо производство.

Рядко човек може да изпита абсолютното задоволство от съвършеното.

Не се двоумете, ако Ви се прииска да вземете по някоя бутилка за вкъщи. Това е идеалният подарък за приятели и близки или начин скромно да се пренесете отново тук в някой следващ момент. 

 

 

25.05.2019 г.

Има само няколко дни в годината, в които и най-скритите винени рецепти се показват пред публика – „Отворените изби на Италия“.

Е, днес е такъв ден! Въоръжени с шапки и слънчеви очила, потегляме из лозята на Монтефалко. 

Районът ни предлага чудесни възможности да се запознаем с историята и древната култура за производство на гроздовата течност.

Днес ще посетим три бижута на винарските традиции по тези места. Вземете си чаша и не я изпускайте до края на деня – има какво да се пробва!

 

 

Обядът и разходката с карета ще ни накарат да се чувстваме специални.  Оставете се на изненадите.

Настроението е приповдигнато и усещаме любовта на слънцето и ароматните капки „Вернача“ с вкус на зрeли череши. 

 

 

 

26.05.2019 г. 

Един от свещените градове на Италия, Асизи, е също така и обект на световното културно наследство под защита на ЮНЕСКО.

Базиликата, посветена на Свети Франциск, е наистина внушителна. В криптата ú, още докато се е изгражда храма през 13-и век, е положено тялото на светеца в края на земния му път. Така това място се превръща във важен поклоннически център и задължителна спирка по пътя на пилигримите. 

 

 

Ще се потопим в тази мистична атмосфера…На „Площада на общината“ се намира древния храм на Минерва от първи век пр. Хр., в 16-ти век превърнат в църква,  наименована „Санта Мария под Минерва“. Това е един от най-добре запазените римски храмове от древния свят. Според фреска на Джото в базиликата „Свети Франциск“ някога дори е бил използван за затвор, защото е изобразен с решетки. Името на храма произлиза от една по-късна интерпретация, защото била открита женска статуя. Но всъщност е намерена оброчна плоча, посветена на Херкулес. 

 

 

Градът има също чудесно запазена крепост, първите сведения за която се срещат през 12-и век. Добре съхранените стени ни отвеждат в Средновековието. За кратко е била резиденция на Федерико Барбароса. Почувствайте се императорски…

В близката долина на тази свещена земя растат лозята, от които са създадени други от впечатляващите вина на Умбрия. Загадъчния дух на Асизи се е претворил в соковете им, които трябва да бъдат опитани. Отправяме се надолу по хълма, за да достигнем избата. Ще направим обяд и дегустация на творенията на Свети Франциск. 

Завладяващи мигове…

 

 

Да отделим време на Тразимено. Каним Ви на разходка в едно приказно градче на самия бряг с чудесни гледки съм водната синева.

Дали да не останем тук за вечеря? Предлагат блюда с риби и змиорки от езерото, приготвени по стари рецепти. 

 

 

27.05.2019 г. 

Време е да приготвим багажа си и да потеглим към летището за обратния полет за вкъщи.

Но все още няма да се сбогуваме с топлата земя в сърцето на Италия.

Ще направим бавна закуска и може би ще се потопим в басейна, а ароматното кафе ще ни притегля за разбуждаща глътка. 

 

 

Ще потеглим към летището за полета в 15,20 ч., от Рим за София, за да пристигнете у дома към 18,30 ч. Ще се чуем, когато сте вече у дома, за да си кажем „довиждане и до нови пътешествия“.

 

 

Цена на пътуването: 997 евро/човек

Включва:

  • Самолетни билети за полетите на София- Рим – София;
  • Вътрешни трансфери с комфортен мини-ван за 6 човека; придружаване и превод през цялото време;
  • 5 нощувки в близост до езерото Тразимено в резиденция с прилежащи градини и басейн;
  • Екскурзия до Перуджа;
  • Следобеден тур в близка фамилна изба с включена дегустация;
  • Пътешествие до Орвието;
  • Следобеден тур и дегустация в избите на замък, притежание на тайнствен маркиз;
  • Пътуване през лозята на Монтефалко и посещение на трима от най-добрите производители в зоната, дегустация на вината им и обяд в една от избите;
  • Разходка с карета из лозови насаждения и парк със скулптури;
  • Екскурзия до Асизи – мистичния град на светеца;
  • Обяд и дегустация в изба, чийто лозя са разположени само на няколкостотин метра от храма на Свети Франсиск;
  • Разходка из крайезерен град с гледки към Тразимено;
  • 4-степенен обяд и дегустация на 4 вина в къщата на Мона Лиза в Тоскана, област Кианти;
  • Застраховка „Помощ при пътуване и асистънс“ с покритие до 5 000 евро на човек;

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер;
  • Хранения в ресторанти извън горепосочените;
  • Платени посещения на музеи и атракции извън описаните;

Можете да се свържете с нас:

тел. 0884 456853

[email protected]

facebook.com/travelinitaly.info/