Под небето на Тоскана   28/04/2018 – 07/05/2018

 

Бавно пътуване с мини-ван в група от 6 човека 

 

 

Ще открием Тоскана, която примамва и гали сетивата ни. Тоскана, която ни се разкрива с великолепни гледки, с ароматите на пролетта. Земята, току-що оплодена, събрала мириса на изгнилото сено, сега превърнат в някаква особена лудешка свежест. Вкусовете на вината, зехтина и сирената, престояли удобно в зимници и пещери през изминалия сезон, ще милват небцето ни и ще ни разказват стари истории и вековни традиции. Тоскана на скрити средновековни селца, на съкровищата в малките църкви и пътеките на пилигримите. Тоскана, вдъхновявала писатели, поети и драматурзи…

 

 

Ще пътуваме с комфортен мини-ван и ще отделим специално внимание на всеки от участниците. 

В екскурзията са включени:

  • Топло кафе, минерална вода и закуска за по пътя. 
  • Две нощувки във ферма в Словения /на отиване и връщане/. Ще имаме удобни и чисти легла и завивки, домашна, току-що приготвена храна от продуктите собствено производство на фермерите, за вечеря и закуска.
  • Седем нощувки в каменна тосканска къща с басейн за групата.
  • Пълен хладилник с традиционни местни деликатеси, вина, напитки, плодове и зеленчуци за закуска и вечера за целия престой.
  • Два обяда и една вечеря в типични семейни ресторанти.
  • Посещение на историческия град Арецо със специален акцент на местата, където са заснети кадри от шедьовъра „Животът е прекрасен“ на Роберто Бенини.
  • Ще разгледаме Кортона, градът, завладял сърцето на Франсис Мейс, американската авторка на бестселъра „Под небето на Тоскана“ и едноименния филм по книгата. Усетете артистизма и поетичността на това място. Ще видим и красивата къща на Франсис, един от главните герои в нейните книги  – „Брамасоле“.
  • След кратко пътешествие през полята ще открием точно на един завой гледката на древно етруско селище, „поникнало“ върху пещерите и скалните зъбери, ще ни порази.
  • Ще пием коктейл в откритата трапезария в средновековно каменно кралство, „прегърнато“ от защитна стена.
  • През пътищата сред полята с току-що покълнало жито ще се отбием за единия, включен в цената обяд с най-вкусните сирена и шунки при nonna /баба/ Рита, а след това ще направим разходка в идеалния град – Пиенца, ренесансовото бижу на Италия. 
  • Няма да пропуснем да се насладим и на една винена история  – Монталчино и Монтепулчано. Средновековната архитектура и очарователните улички са заобиколени от вълнообразните долини, осеяни с лозята, които раждат най-добрите вина на Италия. В едно ресторантче, където се хранят местните ще направим втория си обяд включен в цената на пътуването.
  • Живописен път ни води все по-близо до една старинна кула, очертала се на върха на възвишение на хоризонта. Всеки следващ завой ни разкрива божествени гледки и цветове, които ни карат да тържествуваме. Ще навестим историческо селце, което е известно предимно на някои италиански туристи и пилигримите. Те винаги поспират там за отмора по дългия път на Via Francigena. 
  • Посещение на средновековната кула.
  • Застраховка за пътуването.

7 дни ще живеем под небето на Тоскана!

 

 

Цена – 1096 евро на човек

28.04.2018 /събота/

Раничко сутринта ще Ви вземем от Ваш адрес в София. Приготвили сме ароматно кафе и закуска за из пътя.

Приключението ни започва! Предстоящите часове ще бъдат посветени на Италия – четива, музика, разговори или сънищата на приятна дрямка…..

В следобеда ще се настаним в семейна ферма в Словения. Ще имаме време за разходки в зоната, а след това ще се наслаждаваме на отлична, няколкостепенна вечеря. 

 

 

29.04.2018 /неделя/

След обилна закуска и ечемичено кафе, което няма да ни събуди 🙂 потегляме към Тоскана със спирка на първата бензиностанция за така желаната разбуждаща напитка.  

Живописният маршрут ще Ви хареса. Ще спираме където и когато пожелаем. В късния следобед ще пристигнем в нашата тосканска каменна къща. Разположена е сред маслинови дървета и ни предлага да релаксираме в собствен басейн. 

Вие се разполагайте, настанете се удобно, пробвайте басейна, разходете се в имението… 

Каним Ви на вечеря в таен малък ресторант, „запратен“ в една горичка, където хапват само местните хора. Ще опитаме традиционното antipasto или мезетата на италианците и прясна ръчно приготвена паста с рагу от глиган и локално вино. 

 

  

 

30.04.2018 /понеделник/  Арецо

Хладилникът Ви е пълен с типични деликатеси, плодове, зеленчуци и напитки – всичко, което Ви е необходимо за престоя ни тук. 

Закуска според Вашите предпочитания и потегляме на кратко пътешествие до Арецо. Градът ни изумява с величествена архитектура и средновековен чар. В ума ни се прокрадва идеята, че ако от горния край на главния площад пуснем едно яйце, по силата на този озадачаващ наклон, ще достигне долния му край, а после необозпокоявано ще тръгне по Via di Seteria и след това ще поеме по Corso Italia, и така кой знае до къде….

 

 

Вижте разкошните колонади и аркади, гербовите релефи по фасадите на сградите и величествените катедрали. Може би ще познаете някои от местата на сцените във филма „Животът е прекрасен“ и със сигурност ще разберете какво е вдъхновило Роберто Бенини. 

 

 

Непременно ще опитаме един от най-добрите сладоледи в Италия в старата джелатерия на главната улица. Ще се разхождаме, ще вдишваме, ще вкусваме, ще усещаме…

Посещението на романската църква Santa Maria della Pieve е задължително. Колкото е впечатляваща отвън, толкова завладяващ е и интериора ú. Ако имаме късмет ще присъстваме на изпълнение на орган, което ще отнесе душата ни в други измерения. 

И така – пълни сме с емоции и нови преживявания. Ще потеглим по обратния път към нашата тосканска къща, за да се насладим на басейна и гледките към маслиновите дървета наоколо. Може да си приготвим барбекю на двора, прясна паста по традиционна рецепта или да посетим някоя близка тратория за вечеря – решавате Вие!

 

 

01.05.2018 /вторник/  Кортона

Една хубава майска сутрин…. Свежестта навън ни примамва и с чаша горещо кафе и току-що изпечен кроасан посядаме на двора, за да се насладим на слънчеви лъчи. Ранно плуване или разходка в близката горичка и се приготвяме за ново вълшебно изживяване. 

Ако някой от Вас не е прочел книгата „Под небето на Тоскана“ или не е гледал едноименния филм, ще открие четивото в нашия мини-ван и ще може още по пътя към Италия да познае „сладките“ редове на Франсис Мейс.

 

 

След около 30/40- минутно пътуване приближаваме Кортона. Не е за вярване каква гледка ни се открива. Масивните дворци и къщите на местните благородници, големите църкви и манастири, са превзели хълма по странен начин, настанявайки се една над друга. Това древно етруско селище се е разположило на възвишението като истинска аристократична дама, а историческите фасади на сградите сякаш образуват дантелена одежда, надиплила се по склона. 

 

 

Голям площад-тераса открива панорама към долината Валдикиана, а някъде в далечината се вижда Умбрия и езерото Тразимено. Малките каменни улички ни приканват за разходка, а картинните галерии, малките книжарници и магазините за сувенири грабват погледа ни, и ни изкушават с пъстрота, караща любопитството ни да се обостри. Ще достигнем площада с фамозния театър „Синьорели“ по името на ранноренесансовия художник.  Сцената е давала живот на известни мюзикъли и постановки и събира представители на световната бохема до днес. Спокойни разходки, посещения на църквите, музеите или тихо съзерцание на тази изключителна архитектура, която носи отпечатъка от времената на древните етруски, през средните векове и Ренесанса. 

 

 

Можем да направим обяд в един от любимите ресторанти на американската писателка, станала съвременен символ на това място. Ще отскочим за малко до вилата на Франсис и току-виж я зърнем някъде, приседнала с писалка в ръка. Няма как да обещаем автографи, но знае ли човек….

 

 

 

Денят преваля, а наслаждението ни продължава с чаша просеко край басейна. Усещаме сладостта на живота с всяко вдишване. Едва сега откриваме истинската красота на фразата „la dolce far niente“ –  сладостта да не правиш нищо. Тези италианци са гениални!

 

 

02.05.2018 /сряда/     Една от тайните на Тоскана

Приятна, лежерна закуска… Екипирани с шапки и слънчеви очила потегляме на кратко пътешествие на юг. Една от големите тайни на Тоскана – ще посетим градче, скрито от полезрението на повечето туристи.

 

 

Защо древните народи, обитавали тези земи, са изграждали селищата си на върха на скалите? Архитектурата тук ни разказва как домовете-пещери в най-дълбока древност постепенно в различните периоди от историята са се превръщали в сгради, храмове, палати и отбранителни крепости. Погледнато отстрани това място разказва в картини, а когато влезем навътре откриваме родена цивилизацията.

 

 

Тук можете да направите едни от най-красивите си снимки. Зад всеки ъгъл се крие малко площадче, каменни стълбища или вътрешен двор, окичени с цветовете на азалии или преливащи от цвят глицинии.

Заслушайте се в звъна на църковните камбани.  Вкусете от местните блюда по стари рецепти. Тук и там ще забележите пасторалното спокойствие на няколко местни жени, седнали пред къщата си да разговарят за предстоящия обяд – задължителна тема за всеки уважаващ себе си италианец. 

 

    

 

03.05.2018 г. /четвъртък/  Скрити кътчета

В предиобедните часове ще се настаним на една тераса в стените на средновековно borgo. Съвременния свят е заобиколил това място, оставяйки го непокътнато в отдавна отминал исторически период. Когато се разхождате по тихите улички, може би имате усещането, че сте съвсем сами тук, но знайте, че както твърдят познавачите, почти от всеки прозорец ви дебнат любопитните очи di una donna /на някоя жена/. 

 

 

Точно тук Ви каним на коктейл – италиански аперитив с пенливо вино. Течността е сьомгова на цвят и едновременно ни ободрява и ни подарява част от блажено безвремие. Вече сме гладни….

 

 

Колата се поклаща по селски път, а ние се дивим на пейзажа. Наближаваме едно историческо селище, в което днес живеят едва няколко човека. Един от най-старите обитатели на това място е нашата домакиня nonna /баба/ Рита. При нея ще опитаме най-добрите сирена и шунки в района, а може би и в цяла Тоскана, но така е, когато за съхранението им се използва пещера, някогашна етруска гробница. Селският тоскански хляб с твърда като черупка кора и  козуначена среда, ще допълни този обяд-спомен, а виното на бабата – само почакайте да го опитате…

Слънцето погалва лицата ни, доволство изпълва телата ни и душата се възторгва.

 

 

Няма да бързаме, но малко по-късно ще се отправим към едно знаменито място. Още непрепълнените с туристи улички на Пиенца през май ще ни разказват истории за любов и тайни срещи. Via dell“Amore или Via del Baccio – разбираме защо носят тези имена и почти си представяме как някой дарява целувка в сянката на каменната стена.

 

 

По главната улица на ренесансовия град усещаме натрапчивия аромат на отлежало сирене. Малките занаятчийски магазинчета са пълни с наредени по рафтовете пити от известното овче сирене Pecorino di Pienza. Узнаваме как различния начин на остаряване променя вкуса на този деликатес в зависимост от това дали питата е покрита с орехови листа, билки или пепел. Няма как да не вземем парченце за вкъщи за вечерна наслада в градината. 

 

 

Разходката привечер ще продължи, за да видим спектакъла на долината Валдорча /природен феномен, защитен от ЮНЕСКО/ под светлините на залязващото слънце. И Шекспир трудно би описал това – трябва да го видите!

 

 

 

04.05.2018   /петък/  Винените тайни на Тоскана

Ако си мислите, че класическата област Кианти предлага най-добрите вина на Тоскана, трябва да опитате местните величия Nobile di Montepulciano и Brunello di Montalcino. Ето с тази сериозна задача ще се заемем днес.

Двете селища са разположени сравнително близо едно до друго и това е добър повод да ги посетим и сравним кадифените напитки.

 

 

Монтепулчано ни завладява с надземната си архитектура, но също така и с подземния град, който образуват естествените пещери и нарочно изградените подземия на дворците, превърнати от столетия в дом за отлежаване на известните вина – най-малко за 5 години. Точно тук те развиват изключителните си вкусове и аромати.

Няма как, ще трябва да опитваме! Ако не пиете – просто вдишвайте…Пак ще бъде незабравимо.

А за тези от нас, които предпочитат да доставят сладост на небцето, домакините са подготвили по някоя брускетка със зехтин или пастет от дроб, та да може лесно да отсеем предпочитаното вино. 

 

 

Поставили в багажника някоя бутилка с изкушения за вечеря, а и за вкъщи, потегляме към едно местенце, където обядват само местни и Ви каним да споделим трапезата им. На терасата на това непретенциозно ресторантче ще опитаме отлични тоскански гозби. 

Насочваме се към следващата ни цел.

Някои твърдят, че Монталчино им допада повече от Монтепулчано. По-спокойно е, няма толкова туристи, а магазините за вина предлагат почти всичко от Италия. Гледките към околните долини са шеметни. Архитектурата на това място е твърде интересна. Някои от улиците са така стръмни, че ни се стува, че ще се изтъркулим по каменната настилка. 

Вечерта ще споделяме емоциите си и ще опитваме вината, които всеки е избрал. Може да си направим дегустация на сляпо и да отпразнуваме избрания фаворит. 

 

   

 

05.05.2018  /събота/   След празника на виното, празник на душата

Пролетното слънце ни разбужда жадни за глътка кафе. Басейнът е „пленил“ някои от нас за сутрешно плуване, а други подготвят дневния си тоалет за предстоящото пътуване. Няма да бързаме. ..

Само на около час път ще открием други хоризонти на изживяването. Има едно място, за което малко хора знаят, но онези, които са посветили част от живота си на духовно усъвършенстване чрез преминаването пеш на стотици километри и известно себеотрицание, познават добре. Това е една от задължителните спирки на пилигримите по Via Francigena, но тези хора са видяли най-красивите места по света. Ние обаче, си имаме кола. 

 

 

Ще достигнем едно градче, с дълга история, което ще ни заплени със спокойния си чар. Всяка крачка е откритие. Задъхва ни гледката на скрити площадчета, обсипани с цветове. На едно такова място ще направим малък обяд. Каним Ви да видите цяла Тоскана и почти половин Италия от височината на хълма, където е издигната отбранителна кула-наблюдателница…

Последната ни вечер в Тоскана. Да я превърнем в приключение. Всеки може да дава идеи. 

 

 

06.05.2018   /неделя/

Подреждаме куфарите, избраните вина и деликатеси в багажника. За всичко се намира място – сувенири и подаръци за близки и приятели. Колата ни е напращяла от багаж и емоции. Потегляме към вече познатата ни ферма в Словения за последната нощ от авантюрата. Вкусното похапване е неизбежно, но ще се отдадем и на размишления, и разговори за преживяното. 

 

07.05.2018  /понеделник/

Сутринта се сбогуваме с домакините с приятна закуска и потегляме по обратния път към София. Ще пристигнем в късния следобед и ще Ви оставим на Вашия адрес в София.  А имаме толкова много за разказване, преди отново да запътуваме…

 

 

Цена на пътешествието от 1096 евро на човек включва:

  • пътуване с комфортен миниван София-Словения-Италия-Словения-София с двама придружители;
  • 2 нощувки със закуска и вечеря във ферма в Словения /на отиване и връщане/;
  • 7 нощувки в Южна Тоскана в традиционна каменна къща със собствен за групата басейн;
  • хладилник, пълен с традиционни деликатеси, вина и напитки, плодове и зеленчуци за 7 дни;
  • вътрешни екскурзии до: Арецо, Кортона, Вила Брамасоле, тайно градче в Южна Тоскана, посещение и коктейл на терасата на средновековно селище, Пиенца, Монтепулчано, Монталчино и градче – спирка на пилигримите;
  • пакет със закуска, кафе и минерална вода за път;
  • вечеря в типичен тоскански ресторант, обяд с традиционни италиански деликатеси – най-вкусните сирена и шунки от района, обяд в малък семеен ресторант, посещение на отбранителна кула; 
  • застраховки „Помощ при пътуване в чужбина с включен асистанс “ с покритие до 5 000 евро на човек.

Цената не включва: 

  • разходи от личен характер;
  • входни такси за музеи и други атракции, освен посочените;
  • хранения в ресторанти извън посочените.

 

За контакт с нас: [email protected]      +359 884456853

                                 www. travelinitaly.info      + 39 3384953586