Пътешествие по родните места на гениите на Ренесанса .. за да вкусим пролетта на Италия 

   02-08 април 2020  

Екскурзия в малка група до 7 човека

 

 

Началото на април е.. Тоскана сияе в свежо зелено, земята ухае на билки и лудешка пролет, а най-нежните слънчеви лъчи ни даряват мекота и обещават безгрижие. Виното е младо и игриво, сирената са отлежали в изби и пещери и са събрали мъдрото благородство на дългите зимни дни. Полята ни пленяват с накъдрени пейзажи, а сърните и фазаните ни срещат в прохладните утрини..

Все още важните средновековни и ренесансови градове на Италия не са препълнени с туристи. Една добра причина да открием сиенските потайности и да разгледаме онези малки кътчета, където са се родили гениите на европейския Ренесанс. Да видим гледките, да вдишаме въздуха, да попием атмосферата на онези места, които са формирали изящната естетика, създала най-значимите произведения на изкуството в света. 

Къде е роден Леонардо да Винчи? 

Да посетим къщата на Данте Алигиери. 

Разходка по улиците, където е тичал малкия Бокачо. 

Да отидем на дневна екскурзия до малкото селище, където се е родил Микеланджело Буонароти.

В градът на Петрарка ще присъстваме на огромен антикварен пазар на открито. На практика всички улици и площади са покрити с всевъзможни винтидж предмети – от скринове и библиотеки, масивни тапицирани с кадифе кресла, изящни бюфети, украсявали някога дворцовите салони, разкошен порцелан от различна периодика до сребърни или позлатени прибори, ленени кърпички с монограм или стари картички, притежание на някой благородник. Всевъзможни кутийки за бижута, цигарета от слонова кост, красиви морски перли, бижута и камеи, някога украсявали деколтето на аристократична дама; обшити с ръчно плетена дантела кувертюри и покривки, ретро облекла и чанти, и всичко, за което можете или даже не можете да се досетите. 

 

 

Ще влезем в единствения музей в света, създаден за една единствена картина. 

Друга наша цел ще бъде обрамчено от крепостна стена селище, където времето е спряло в средните векове. 

Кое е градчето, където се е родил и отраснал Перуджино, един от по-малко известните, но изключително важни ренесансови художници на Италия?

Да се отбием за кратко в укреплението, колкото малко, толкова ключово важно за дългогодишните сблъсъци между Флоренция и Сиена. 

 

 

Ще разгледаме етруски некрополи и римски амфитеатър в населено място, скрито в провинцията на Лацио. 

Ще опитваме пролетните вкусове на Италия, свежи и отлежали сирена, така характерните за този период от годината прясна бакла и божествено приготвен артишок. Зехтинът вече е поел глътка време, за да ни се разкрие с по-улегнал вкус, а младото вино все още лудува. Една приказна смесица от вкусни парченца Италия за небцето и душата. 

 

 

Екскурзията включва:

  • Самолетни билети София- Рим – София с ръчен багаж до 8 кг. и чекиран багаж до 20 кг. ;
  • Всички изброени вътрешни трансфери с комфортен мини-ван Mercedes Vito; придружаване и превод през цялото време;
  • Шест нощувки в традиционна тосканска къща;
  • Екскурзия до древно селище в областта Лацио; 
  • Дневно пътешествие до родното място на Пиетро Перуджино в областта Умбрия;
  • Да видим къде се е родил Петрарка и да открием безбройните съкровища на антикварния пазар в града;
  • Да отидем до родното място на Микеланджело
  • Да разгледаме древно селище, станало обект на важна битка, рисувана от самия Леонардо;
  • Ще се отбием до малкото градче, където е роден гения Да Винчи;
  • Екскурзия до Сиена – да разкрием потайностите на града; малко известните подземия, криещи древната канализационна система;
  • Ще разгледаме Флоренция – един от най-красивите градове в света;
  • Ще посетим къщата на Данте Алегиери;
  • Пътуване до родното място на автора на Декамерон;
  • Кошница с типични продукти, местни вина, напитки, сладкиши, плодове и зеленчуци ще бъде на ваше разположение за тосканската Ви къща;
  • Входна такса за тайните  подземия на Сиена;
  • Туристически такси;
  • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ до пет хиляди евро;

Цена на екскурзията – 1133 евро на човек за настаняване в двойна стая.

 

 

02.04.2020 г.

Ще пристигнете на летището в Рим малко преди обяд. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван, зареден с много италианска музика и отлични тематични четива.

Следващите дни са само за Вас. Ние ще се погрижим за всичко. Изживейте незабравими мигове италиански чар. 

Имаме нужда от кафе и може би топъл кроасан със сладко от портокалови корички..

Пристигаме в малко градче, качило се върху скали от туфа, осеяни с ниши, следи от древните етруски. Площадът е заспал в историята. Разкрива ни живота тук от векове.

В  подножието са разположени архитектурните обекти, които може да разгледаме. Етруските гробници разказват античността през прочита на тази древна цивилизация, оставила толкова силен отпечатък по тези земи и наследена от римляните.

Епохите разказват за гладиатори и битки, нечувани императорски забавления и пиршества. Арената на амфитеатъра има паметта за това. 

 

 

Време е за обяд. Да видим как приготвят местните специалитети наследниците на древността. 

Ще продължим през долините за следобедна отбивка в градчето, дало живот на таланта на Пиетро Перуджино. Църквите пазят някои важни произведения на художника и ставайки свидетели на историческия спектакъл на архитектурата, ще надникнем в естетиката на твореца. Роден и творил през XV век, Перуджино е един от най-важните ренесансови художници на Италия. Малко известно е, че той е учител на Рафаело, а в сътрудничество с Ботичели участва в изрисуването на Сикстинската капела, където се намира и най-известното му произведение „Предаването на ключовете от рая“.

Протяжна разходка по каменните улици, отбивка в магазин за ръчно правени шапки, безцелно шляене, водени от аромата на печиво от местната фурна. 

 

 

Разкошни пейзажи ще съпътстват нашето пътуване до Тоскана и къщата ни там, отредена за следващите седем дни.

Заповядайте, всичко е на Ваше разположение. Ще се влюбите в това място!

03.04.2020 г. 

Зареждащо е да видиш от градината малкото историческо селище, „кацнало“  на отсрещния хълм.

Въздухът носи ухание на кафе и жажда за приключения. Денят ще ни поднесе Арецо – пълен с антики.

Тук е роден не само един от създателите на съвременния италиански език – Франческо Петрарка, но и изобретателя на музикалното писмо /нотите, които днес обозначават мелодията на вълшебството  музика/ – Гуидо Монако; Джорджо Вазари – създал „Уфици“ във Флоренция, проектирал покрития мост „Понте Векио“, един от най-фамозните биографи и художници на Италия; Гай Мечанате – онзи древноримски достолепен и влиятелен мъж, верен приятел на император Октавиан Август, станал нарицателно за покровителството над изкуствата и меценатството. Град, пълен с всичко. 

 

 

Античните исторически пособия и аксесоари  от пазара на открито брилянтно хармонират на средновековните сгради и фасадите с релефни гербове. Има много още какво да се види.. но не трябва да пропуснем и старата джелатерия. Занаятчийската сладоледаджийница предлага запомнящ се леден десерт.

Разхождайте се, времето е Ваше… Можете да следвате картата на местата в града, където са заснети сцените от известния филм на Роберто Бенини „Животът е прекрасен“ или на който каквото му е интересно….

 

 

04.04.202 г. 

Ето един ден за нови разкрития. 

Каменното селище примамва погледа ни още отдалече. Крепостната стена прави пауза, за да се издигне висока наблюдателна кула и после да продължи неотлъчно, прегръщайки старите църкви, къщите и епископския дворец. Най-привлекателно е отвътре с малките площадчета, стръмните улички и водопади от цветни сакси… както го могат само италианците.

 

 

Тук се е състояла една от най-важните битки на 15-ти век между флорентинци и ломбарди, пресъздадена на огромно платно от Да Винчи, което за съжаление, е изгубено във времето. Понастоящем обаче, негово копие, може да бъде намерено в Стария дворец във Флоренция.

Наблизо има едно населено място, дало дом на уникалния музей, създаден само за една единствена картина. Старата фреска, която някога се е намирала на стената на близка църква, сега е снета по специална технология и защитена от стъкло, ни дава възможност да видим гениалните пропорции, по които авторът е нарисувал единствената бременна Мадона. Пиеро делла Франческа вълнува по неподражаем начин с това изображение. 

Време е за обяд. Да опитаме какво готвят тук, някъде близо до границите на провинциите Тоскана, Умбрия, Марке и Емилия Романя. Една кухня, повлияна едновременно от различни, но и близки традиции. Една необичайна тосканска кухня!

 

 

В следобедните часове ще видим родното място на Микеланджело. Селището се спотайва в гористи хълмове и поразява със своето спокойствие и  семплост.

Усетете духа на твореца. Какво е накарало младия Буанароти с такава страст да изследва устройството на човешкото тяло, за да достигне до абсолютния шедьовър – перфектния Давид. Ако имате подчертан интерес можете да видите оригинала при предстоящото ни посещение във Флоренция. 

Колата лъкатуши по живописни пътища. Завръщаме се към най-изкушаващата част на Тоскана. Да и се насладим с подходяща вечеря в малък семеен ресторант, посещаван само от местните. 

 

05.04.2020 г. 

Закуска в градината. Пием кафе и четем „Декамерон“. 

Джовани Бокачо е роден в едно малко селище в централна Тоскана. Уюта на това място ни грабва с червеникавите теракотени фасади, води ни в къщата на писателя, разкрива ни градския дворец , малка църква и една от някогашните многобройни кули с предложението да се изкачим.

Отгоре е още по-очарователно. Керемидения цвят на покривите, дълбокия контраст на малките улички и шеметните гледки към околните долини са онова, което е дало силата на автора да опише така анекдотично и в толкова забавни разкази едно от най-големите проклятия на Средновековието – чумната епидемия  през гледната точка на толкова много забавления и все пак любов. 

 

 

Има една тераса с гледка, до където стига погледа, а може би отвъд това. Тук сервират отлични ястия и местно вино. Да пробваме нещо различно..

В следобеда ни предстои поредното откритие. Крепостта ставала обект на исторически интриги и даже продажба, за да може да смени своите собственици и да изиграе решаваща роля в многогодишното противоборство между Флоренция и Сиена. Четиринадесетте кули на малката цитадела са цитирани в безсмъртното произведение „Ад“ на Данте Алигиери като четиринадесет великана, които имали за цел да защитават Сиена, докато в един драматичен обрат в историята превръща тази крепост в отбранително съоръжение на страната на Флоренция. Усетете сами противоречието на времената.

На площада ще ядем сладолед, а може би и малки сладки с топло капучино. 

 

 

06.04.202 г. 

Тук са родени цяла плеяда от ключовите исторически фигури на днешна Италия: вече много пъти споменатия Данте Алигери; раждането на една превъзходна „Венера“ – Ботичели; Макиавели – един от най-изявените световни философи и политолози.

Намираме се във Флоренция. Този град ни диви. Una citta’ divina .. един божествен град, както La divina commedia  – „Божествената комедия“ на Данте. Да видим къде е живял този гениален мъж. 

В центъра на Флоренция има една кула, една от многото в древността. Тук е разположено и жилището на гения. Тези кули-обиталища са много интересен феномен в архитектурата на средновековните и ренесансови градове на Италия и си заслужава да бъдат разгледани. 

 

 

Разбира се, Флоренция ни разкрива още много, много.. докосваме я. Старият дворец, уникалната сграда на Уфици, Понте Векио – покрития мост имал удивителната функция да преведе Медичите от Палацо Векио до Палацо Пити без да бъдат забелязани, преминавайки през различни градски дворци и моста, чак до разкошния нов дворец на фамилията. 

Оставате без думи пред Катедралата Santa Maria dei fiori и незапомненото архитектурно творение на Брунелески – куполът на Катедралата, очаквала го 100 години.. Божествена комедия – комедия от грешки.

 

 

Време е за обяд. Да направим разточително угощение в центъра на Firenze – менюто за деня и много местно вино. Предстоят ни забавления…

Къде всъщност е роден Леонардо Да Винчи? Малкото селище Винчи е разположено на около 50 км от Флоренция и практически на него носи името Да Винчи. Да открием родната му къща, да влезнем вътре…

Среща с гениалносттта, среща с вечността. Благодарим за тези моменти…

 

07.04.2020 г. 

Пролетта озарява деня. Това младо зелено кара душата да се вълнува лудешки. Обещание за поразителна история из тайните кътчета на великолепната Сиена. 

 

 

Градът впечатлява колкото с надземната си архитектура, брилянтно съхранения средновековен дух, точно толкова и с тайнствените си подземия, криещи древен водопровод. Защо и как още през 13-ти век местните имали привилегията да използват водопровод? Още повече, от историците се счита, че достижението принадлежи на древните етруски, обитавали тези земи хилядолетия преди Христос. 

Някои от най-известните личности на 20-ти век, посещавайки това място, твърдели, че подземията на Сиена са още по-впечатляващи от града над земята. 

Да завършим деня на едно място, където музиката е на почит и света пее. 

Да отдадем дължимото и на историята, която композира не само удивителна архитектура, но и удивителната местна кухня. За вечеря да опитаме дивеч и ръчно правена паста.

 

 

08.04.2020 г. 

Време да стегнем багажа си и да потеглим към летището. Подредете подаръците за Вашите близки и приятели и отпийте глътка топло кафе. Пътят лъкатуши през долини и поля, а панорамите ни карат да преживяваме Тоскана отново. След като кацнете в София и докато изчаквате багажа да излезе, ще се чуем, за да си кажем „До нови съвместни пътешествия!“. 

 

Цена на екскурзията – 1133 евро на човек за настаняване в двойна стая и включва:

  • Самолетни билети София- Рим – София с ръчен багаж до 8 кг. и чекиран багаж до 20 кг. ;
  • Всички изброени вътрешни трансфери с комфортен мини-ван Mercedes Vito; придружаване и превод през цялото време;
  • Шест нощувки в традиционна тосканска къща;
  • Екскурзия до древно селище в областта Лацио; 
  • Пътешествие до родното място на Пиетро Перуджино в областта Умбрия;
  • Да видим къде се е родил Петрарка и да открием безбройните съкровища на антикварния пазар в града;
  • Екскурзия до родното място на Микеланджело
  • Дневно пътуване до антично селище, станало обект на важна битка, рисувана от самия Леонардо;
  • Посещение на малкото градче, където е роден гения Да Винчи;
  • Екскурзия до Сиена – да разкрием потайностите на града; малко известните подземия, криещи древната канализационна система;
  • Екскурзия до Флоренция – един от най-красивите градове в света;
  • Посещение на  къщата на Данте Алегиери;
  • Пътуване до родното място на автора на Декамерон;
  • Кошница с типични продукти, местни вина, напитки, сладкиши, плодове и зеленчуци  за тосканската Ви къща;
  • Входна такса за тайните  подземия на Сиена;
  • Туристически такси;
  • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ до пет хиляди евро;

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер;
  • Входни такси за забележителности;