Екскурзия в малка група до 7 човека

02-08 октомври 2021 г.  

Лятото е още тук. Земята на Тоскана се отблагодарява с пълни шепи за грижите на местните хора. Окосените жита са оставили жълти килими, а стройните кипариси дават контраст със зелените колонади, които образуват по продължението на пътя. Никой не нарушава спокойствието на стадата овце по хълмовете.

 

 

Не сте ли си мечтали да избягате от ежедневния ритъм и да заживеете в типична тосканска ферма, да готвите с баба, местната „nonna“, която знае тайните на старите фамилни рецепти?

Басейнът на къщата ни очаква за следнобедно четиво с коктейл в ръка, а дневните маршрути включват екскурзии до седем от най-впечатляващите исторически градчета на Италия.

 

 

Програмата е богата, но лека с кратки преходи и типични вкусове:

  • Пристигане на летището в Рим рано сутринта /самолетните билети и ръчен багаж до 8 кг. са включени в цената/;
  • Ще Ви очакваме тук с комфортен мини-ван придружаване и превод за целия период;
  • Ще се настаним във ферма в Тоскана за 5 нощувки. Домакините произвеждат зехтин и зърнени култури, отглеждат зайци,  кокошки и специален сорт гълъби, основа на много местни специалитети;
  • Ще пренощуваме в провинциална вила в околностите на Рим;
  • Ще имаме три урока по готварство с местната баба;
  • Съответно три угощения в три от вечерите с приготвените блюда;
  • Ще си набавим свежи продукти на седмичен пазар в селище наблизо, за да сготвим нашата тосканска рецепта и да покажем наученото, та „nonna“ да може да опита; Разбира се, това ще доведе до четвърта гала вечеря;
  • Ще направим екскурзия до средновековен град и ще опитаме виното, което правят местните хора. „Нобиле ди Монтепулчано“ – едно знаменито вино, а ние ще го пробваме в пещери, превърнати в изби в подземията на градските дворци;
  • Ще посетим защитения от ЮНЕСКО като идеален архитектурен пример за ренесансов град – Пиенца;
  • Ще се отбием за разходки по каменните улички на Монталчино – елегантно „полегнал“ на хълма, заобиколен от лозята за онова чудно на вкус и неслучайно предпочитано от кралски особи, забележителното вино „Брунело“;
  • Ще направим дегустация на вина в семейна изба в района на Монталчино;
  • Ще разгледаме две селища скрити между долините на Южна Тоскана, недокоснати от времето и тълпите туристи, сякаш забравени от всички, освен от  няколкото си жители и … Бог, дарил им неустоима красота и вечността;
  • Ще си направим екскурзия до градче, скрило съкровища история;
  • Ще Ви поднесем кошница, пълна с деликатеси, вина, зеленчуци, плодове и сладкиши за къщата в Тоскана и много изненади…. наслаждавайте се..! 

Цена на екскурзията – 1067,00 евро на човек и е за настаняване в двойна стая.

 

 

Програма:

02.10.2021 г. 

Пристигане с ранен полет от София на летището в Рим. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван. 

Денят ще продължи с италианско кафе и, може би, току-що изпечен кроасан, дъхащ на масло и прасковено сладко. 

 

 

Пътят се вие, а ние сме на границата на между Лацио и Умбрия. Да опитаме от местните специалитети, знаем точното място за това. Ресторантчето се е скрило в долината, а семейството, което го управлява и готви тук, предлага сезонна храна. Земята ражда плодовете си, а те приготвят даровете в съвършени творения.

Живописния маршрут ни отвежда към най-красивата част на Тоскана. Тук ще живеем през следващите дни. Къщата е традиционна, от градината влизате директно в стаите си, а басейнът е само за Вас. В двора на баба още има гроздове с домати, а билките галят обонянието ни.

 

 

Настанявайте се … и добре дошли!

Местни деликатеси, плодове, зеленчуци и сладкиши, вина и напитки Ви очакват. Да отворим бутилка и да опитаме от слънчевия вкус!

Nonna ни очаква и готвенето започва. Днес тя показва как се прави прясната местна паста, наречена „pici“ и прекрасния нежен и лек сос за нея с домашно приготвени доматени тайни в бутилки, подредени в избата.

Бабата меси, а ние след нея. Вижте техниката, повторете и запомнете рецептата.

 

 

Босилек от градината и зрял пармезан ще завършат всичко, но поантата ще постави вкусния зехтин на фамилията. През изминалите две години е носител на престижен сертификат за най-добър зехтин в зоната в съревнование с всички производители на общината.

Сега ни предстои угощение с тази нечовешки вкусна паста и домашното вино на домакините.

 

 

03.10.2021 г. 

Ще пием кафе в градината и бавно ще потеглим към един шедьовър на средновековието. Градчето се извива по ръба на склона и ни приветства гостоприемно с широко отворените порти в крепостната стена, някога залостени за чужди посетители. Уличката ни води нагоре, а бутиците за кожени изделия или ръчно правена хартия и писалки ни изкушават да погледнем.

Къде си е пиел кафето Фелини и защо ли? Узнайте и вкусете.

 

 

Площадът се изпречва пред нас изведнъж с цялото си великолепие и ни задъхва.

Да разгледаме църквата да влезем в двореца, да слезем в подземията, да отидем в избите, да отпиваме …. Сладки, сладки вина и незабравими мигове.

Веселието продължава в нашия мини-ван на път за къщата.

 

 

Днес баба е подготвила от цветове от тиквички, за да се впуснем в следващата рецепта на Тоскана.

Да запретваме ръкави, ще помагаме и ще се учим. Гледаме внимателно и не пропускаме нищо. Всяка билка, колко сол, слаб ли е огъня, кога да разбъркаме. Ами гарнитурата, какво ще предложи тя, как го приготвя, как го е приготвяла баба ú и нейната баба?

Знае се, че ни предстои пир достоен за крале, а виното на дядо Пиетро е наистина добро. Е опитвайте …!

 

 

04.10.2021 г.

Денят започва с любопитство. Готови сме за очарователни открития!

Малките скрити селища на Тоскана.

„Запокитени“ сред хълмовете в долините, достигани по къдрави пътища, сред кипарисови и пиниеви горички. Това са местата, които ще посетим днес.

Задрямали в диплите на времето – най-истинските, най-непознатите, най-сладките средновековни градчета-крепости. Животът тук има ритъма на онзи от преди 100, не – преди 200 или не – преди 300-400 години. Та нали на 100 години е баба Умбрия, която наскоро отбеляза годишнината си в близка тратория. 

 

 

Все така църковните камбани отброяват часовете и всяка привечер около десетина дами, между които е и тя, се отправят към малкия храм на площада за литургията. А после, дядо Джовани и сина му  Марко отиват към бара за един аперитив преди вечеря, а у дома тенджерата отдавна къкри на печката и цялата къща, и даже улицата ухаят на божествения дълго готвен сос за прясната паста.  И така още 100 или 200-300 години….

Примамва ни пътя надолу край църквата, губи се там сред полята и тръгваме за нови открития и нови познанства…

Отбивка в едно старо абатство, един манастир – внушително място. Тук има една фреска на Содома, виден представител на зрелия Ренесанс и ранния маниеризъм.

Да останем край басейна и да подредим мислите и преживяванията, да се насладим още веднъж на спокойствието и танцуващите маслинови дървета, да отпием глътка вино и да послушаме птиците!

А сега е време за рецепта – днес ще приготвяме скотиля .. Този деликатес ще ни разкаже история и ще ни подари много Тоскана на вкус.. Да следваме баба..

 

 

05.10.2021 г.

Свежестта на утринта ни зарежда и ние сме готови за нови приключения.

Днес ще готвим за баба, а тя ще оцени нашите нови кулинарни умения и ще ни покаже как се прави тирамису.

Но първо да напазаруваме.

Ще пътуваме през долините и живописния виещ се път ще ни заведе в едно градче, където живота си тече все така от столетия. Да отидем на площада! Там има седмичен пазар на занаятчийски продукти, сирена, колбаси, фермерски зеленчуци и какво ли още не. Изберете какво ще ни трябва за вечеря.

Сега да се насладим на мястото. Разходка и пауза за кафе и топъл кроасан.

Вижте местните как се движат, как разговарят оживено. Всеки си има рецепта и ако чуете разгорещен спор, то той ще бъде – слага ли се розмарин на задушения заек или трябва ли да има лук в панцанелата? Все важни неща за всеки италианец.

Огладняваме .. кратка спирка за типичен обяд.

Следобедното слънце ни привлича за разходка. Отиваме в град, сътворен от Папа и единствен, замислен и изграден, съхранен до днес като идеалния ренесансов град.

Внимавайте, Пиенца „краде“ сърца!!! 

Малки площадчета и улички, тайнствени стени на дворци и църкви, някогашен манастир – всичко е точно както трябва.

 

 

Ухае на овчи сирена „Пекорино“, главната улица предлага магазинчета с известния местен деликатес. Е ще се опита, няма как. С трюфел или с орехи, отлежали или свежи, покрити с винено джибри или слама. Каква симфония с вината от района! Открийте своите фаворити и съчетанията!

Да се отправим към тосканската къща, че баба ни чака.

Днес ще готвим ястие, което е символ! Тя ще ни покаже как се прави истинско тирамису, а ние ще покажем на какво сме способни и ще приготвим за нея нещо специално.

Приготвяме се и се захващаме. Един ще разбие яйцата, друг ще приготви маскарпонето, моля, някой да налее по чаша вино, че започваме. 

Е настъпи моментът на истината – как сме се справили с приготвянето на традиционна тосканска храна?Поднасяме на масата всички специалитети и чакаме „nonna“ да опита, а ние следим изражението на лицето ú, дали ще ú хареса?  

Очертава се интересна вечер, а настъпва и неизбежното – опитваме приготвеното и се наслаждаваме на прекрасната вечеря, чудесното вино и сладките разговори. 

 

 

06.10.2021 г. 

Басейнът ни кани за сутрешно плуване, а кафето ни тегли към масата в градината. Не бързайте, насладете се на сутринта.

Ден посветен на история и вино.

Градът има древен произход. По тези места преди римляните обитавали етруските.

Корените на местните жители са заровени дълбоко в античността, а днес ние виждаме гордите потомци с какво достойнство преминават по каменните улици и достолепно отиват към църквата.

На повърхността са останали следи от средновековието, стара крепост-гарнизон – обходете стените ú. Прекрасните сгради с гербове на фамилиите управлявали през вековете.

 

 

Монталчино е обаятелно със своето благородство и мекота, повече отворени пространства, зашеметяващи гледки към долините. Цялата Орча на длан, хълмовете със сиенските глини, това море от накъдрена земя, което е така пленително. /Долината Орча е защитена от ЮНЕСКО като световно наследство/.

Родина на едни от най-добрите вина в света, градчето е заобиколено от безкрайни лозя на известното Сан Джовезе – гроздето за „Брунело“. Ако не сте го опитвали – пробвайте и пак ще говорим.

Каним Ви на дегустация с лек обяд!

Семейството произвежда вино от поколения, а днес притежават малка изба за лимитирани серии, но те ще ни разкажат повече, докато пробваме. 

…..И ще обсъдим вечерята. Предлагаме да посетим малък семеен ресторант, скрит от погледите на туристите, тук се хранят тосканци. Какво мислите? 

 

 

07.10.2021 г. 

Време е да приготвим багажа си, да подредим новите рецепти и да потеглим към Рим.., но само, за да направим още една екскурзия до селище, което крие съкровища, само го вижте ..

Живописните пътища през Тоскана, Умбрия и Лацио ни поразяват с красотата си и ни карат да планираме и спирка за обяд.., а ние имаме какво да ви споделим.

За тази нощ се настаняваме в провинциална вила и вече усещаме дъха на морето.. Това веднага оформя идеята за незабравима вечеря в чест на съвместното ни пътешествие .., този път пиршеството ще бъде посветено на даровете от днешния улов  на рибарите.

08.10.2021

Сутринта се отправяме към летището за полета на AlItalia в 9,20 часа. В София ще пристигнете в  12,10 часа местно време и докато багажа Ви излиза ще се чуем по телефона, за да си кажем „довиждане и до нови пътешествия!“.

 

 

Цена на екскурзията –  1067,00 евро на човек и е за настаняване в двойна стая и включва:

  • Самолетни билети София-Рим-София с ръчен багаж до 8 кг.;
  • Трансфер с комфортен мини-ван за шест човека с двама придружители и преводачи за целия престой;
  • Пет нощувки в типична тосканска ферма с басейн за ексклузивно ползване от групата;
  • Една нощувка в провинциална вила в околностите на Рим;
  • Три урока по приготвяне на стари тоскански рецепти с местна баба;
  • Три вечери с приготвените блюда;
  • Посещение на седмичен пазар за занаятчийски продукти в историческо градче в Тоскана;
  • Всички изброени вътрешни екскурзии – до пет от най-красивите градчета на Тоскана и един град в Лацио;
  • Дегустация на вина и лек обяд в семейна изба в района на Монталчино;
  • Кошница с деликатеси, плодове, сладкиши, вина и напитки за Вашата къща в Тоскана;
  • Медицинска застраховка и асистънс при пътуване в чужбина до 10 000 евро на човек с включен пакет „Сигурност“.  

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер; 
  • Хранения, извън горепосочените;
  • Платени посещения на музеи и атракции;

При записвания до 31-ви март се капарира 10% авансово от цената на екскурзията. В случай на невъзможност да се осъществи пътуването по причини, свързани с рестрикции за придвижване, които не могат да бъдат преодолени като изискване на карантинен период и други подобни, капарото се възстановява изцяло до 14 дни от началната дата на екскурзията. Окончателно плащане се извършва до 30 дни преди датата на отпътуване.

За контакти:

+359 8844 56 853

[email protected]

www.travelinitaly.info