Да празнуваме с местните  

Пътешествие в малка група до 7 човека със самолет 

15.10 – 23.10 2021 

 

Есента е натежала с цвят и плод, земята е обгоряла и поела най-доброто от слънчевото лято и благодарно дава наситени аромати и вкусове. Тоскана разкрива най-красивите си черти и ни дарява меката си есенна ласка. Не е хладно, но не е и твърде горещо, облъхва ни топлината на багрите, на въздуха, пълен с есенни въздишки, на хората – тосканците сега са спокойни, отпратили са многото туристи и се отдават на нормалния си ритъм и спокойния провинциален живот. 

 

 

Ще посетим тайни кътчета, ще се срещаме с местните и ще открием скрити сгушени в хълмовете местенца с впечатляващи гледки и история.  И ще опитваме, дегустираме и пробваме – богати, изпълващи усещания, зрели, пълни със слънце дарове на полята обливат небцето ни и притихваме в сладък унес. 

 

 

Ще дегустираме току-що пресованите на зехтин ръчно брани маслини и ще посетим празника на местните в средновековно селище, ще опитаме аперитиви от пресния зехтин и типични ястия на основата на зелената течност. Маслините са обрани на ръка буквално часове преди да имаме удоволствието да опитаме това магично масло. Ще посетим „frantoio“ (малка маслобойна) и ще се запознаем с технологията, по която се пресоват маслините. Няма да липсват –  известната шунка прошуто, наденички от глиган, печени кестени, мед от розмарин, едновременно мекото и силно на вкус пекорино и тоскански хляб с много хрупкава коричка и мека среда. 

 

 

Ще посетим и някои културни и арт събития, съпровождащи празненствата на първото олио в Тоскана. Ще се отбием в някои от тосканските винени центрове и ще опитаме представители на деноминацията на вината Orcia DOC, Brunello и Nobile di Montepulciano. Ще отидем в селището, централния площад, на което представлява голям басейн с термален извор, ще се разходим из старо абатство,  където монасите отглеждат билки и приготвят лечебни отвари и мехлеми, ще се „потопим“ в хълмовете на една от най-красивите долини в света и ще обядваме на терасата на крепостна стена в древно каменно селище. Лежерни разходки из ренесансова Пиенца и посещение на подземията-изби на Монтепулчано ще допълнят пътешествието ни, а Монталчино ще ни посрещне по достойнство – с топла прясна паста и деликатни отпивания.

Ще си направим еднодневна екскурзия до Флоренция – да пием по кафе на piazza Signoria, да се разходим из красивите улици, да се удивим от катедралата и да усетим прекрасната, бурна, дълга и преплетена история на тоя зашеметяващ град.

 

 

Ще се настаним в Южна Тоскана, една от най- красивите части на района, в традиционна каменна къща за шест нощувки, където ще ни очаква кошница, пълна с лакомства и напитки, плодове и зеленчуци – добър повод да използваме красивата градина и да „попиваме“ гледките към околността.

Самолетния полет и всички трансфери, екскурзии, дегустациите на зехтин и вино, обяд на празника на маслиновото олио, деликатеси и лакомства, вина и напитки, плодове и зеленчуци за целия престой, също са включени в цената.

Цена на екскурзията – 1 290 евро на човек

Ако се интересувате, можете да погледнете и подробната програма. 

 

 

ПРОГРАМА:

15.10.2021 г. 

Полетът за Рим на AlItalia е в 7,35 часа от летище София. Ще пристигнете в 8,25 часа местно време. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван за шест човека. Нека групата да бъде малка, а изживяванията – големи.

Очаква ни пътешествие с дъх на кафе италиано и топъл кроасан, преливащ от портокалово сладко и любов.. Спирка в град, скрил купища съкровища – история и архитектура.. Вижте го само..

В следобедните часове ще се настаним в нашата тосканска къща, ще си почиваме от пътя и ще направим вечеря с типични местни продукти, които ни очакват. 

Предварително можете да направите препоръка какви са вашите предпочитания /ако сте любители на вегетарианско меню или безглутеново, или пък имате афинитет, или непоносимост към определени продукти/.

Отпускаме се в брилянтно чистото ни настаняване /лично е изпробвано!/ и се подготвяме за много емоции. 

Предстои ни италианска вечеря, да посетим едно ресторантче наблизо… изкушават ни специалитетите на Тоскана.

 

16.10.2021 г. 

Феста на първият зехтин

Време е и за основната цел на посещението ни – празникът на зеленото олио в малко средновековно тосканско селище. Ще откриете аромата на прясно изцеден зехтин върху хлебче и ще усетите различните вкусове на отделните производители.

 

 

Ще вкусим и други тоскански специалитети и ще се включим в традиционния обяд или вечеря, приготвени по стари семейни рецепти. Едно от най-типичните ястия е яхния от глиганско месо, а ние ще сме в Тоскана в началото на ловния сезон, когато може да се опитат още еленско и сърнешко, заешко, пъдпъдъче или фазанско месо. Знаем точните ресторанти за това.

За тези, които предпочитат безмесни ястия, в този момент се събират традиционните гъби „порчини“, аналог на диворастящата манатарка. Ще вкусим прясно изпечени на жар кестени и различни други специалитети на тяхна основа като паста с кестени и сметана с пармиджано и други подобни.

Ще послушаме музикалните изпълнения и ще посетим изложбите на съвременни артисти от района, които съпровождат празнуванията и ще се „предадем“ на желанието за кратко да се превърнем в тосканци и да се слеем с местните хора.

 

 

В следобедните часове ще посетим Пиенца. Градчето е включено в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО, единственият в света ренесансов град, създаден като такъв /15-ти век/ и съхранен в оригиналната си архитектура. На малката си площ селището е побрало папски дворец, кардиналски дворец в готически стил, днес – музей на изкуствата, прекрасна катедрала и франсискански манастир от началото на 14-ти век, днес – превърнат в хотел.

 

 

От магазините по главната улица се носи уханието на занаятчийските овчи сирена  пекорино /тук можете да прочетете повече за известното сирене/. Отлежавали в орехови листа или в пепел, омесени с черни трюфели, или остарявали благородно в обвивката на джибри от местното вино – сирената са наистина запомнящи се на вкус. В един от тези магазини се предлага пекориното на занаятчийска мандра, продават самите производители и пътят на сиренето от специално отглежданите овце до нас е минимален, това си проличава, когато се опитат.

 

 

От каменните стени на Пиенца се разкрива пленителна гледка към долината Орча, а залезът, който ще наблюдаваме е истински спектакъл на „танцуващите“ слънчеви лъчи, обагрящи хълмовете и небето във всички тонове на червено-оранжево-жълтите светлини и ни оставят вечен спомен.

Вечерта се прибираме за почивка и новия любопитен ден.

 

 

17.10.2021 г. Как се прави зехтин?

Всяка година по това време са честванията на първия зехтин. Провежда се традиционното оценяване на новото олио и един от регионалните производители бива титулуван за първото място. През 2017 и 2018 година спечели малката семейна ферма на Вердиана /победителите са на снимката, заедно с кмета на градчето/.

 

 

Зехтинът им беше вълшебен. Цялата жаркост на слънцето от изминалото лято сякаш се беше събрала в тоя вкус, който те кара да живееш, да празнуваш, да си пееш. 

Предложение – да ги посетим и да си вземем за вкъщи от миналогодишния им зехтин /ако има/ и от новия, който е винаги много по-ароматен и свеж.

Но нека първо да видим как се достига до този вълшебен вкус. Предстои ни посещение на frantoio или занаятчийската маслобойна, в която всеки притежател на маслинови дървета, отнася собствените маслини и ги пресова, заедно със занаятчията, превръщайки ги в зехтин. Ще проследим как точно се случва това в съвременни условия.

 

 

След това продължаваме към винената столица на областите Валдорча и Валдикиана,  Монтепулчано –  средновековно селище, кацнало на хълм, прокопан от много пещерни образувания /в древността етруски гробници/, които от векове насам са естествени изби за аристократичните вина от региона. Почти под всеки дворец има такива подземия, които на места образуват втори град под земята. Там ще ни се разкрият всички тайни на вино „Нобиле“ – тези наистина впечатляващи вина. Ще дегустираме на мястото, където от векове го правят и местните благородници. Може да си вземем и нещичко за вкъщи. 

 

 

Да пием по кафе на масата, на която, някога Фелини се е вдъхновявал за филмите си. От къде ли му е хрумнало това „La dolce vita“? Понякога наистина опитваме от сладостта на живота….

Завръщаме се в нашата къща, вече добре огладнели след дегустацията, за да си направим вечеря, кой каквато иска – на ресторант или в градината с превъзходна гледка към долината.

 

18.10.2021 г. 

Сутринта започваме с топло кафе и добра закуска.  Да се впуснем в приключения ..

 

 

Ще направим кратка разходка из полята, за да вдъхнем отминалото лято, да „потопим“ очите си в „златото“ на окосеното сено, да почувстваме Тоскана.. Достигаме до малък параклис, разположен сред „накъдрения“ пейзаж на долините и ни обзема чувството, че всичко е наред, че всичко е точна така, както трябва да бъде, идиличното усещане, довело пословичното дълголетие на местните хора. Можем да заснемем само кадрите, тържеството на душата ни трудно може да бъде предадено, един приятен, съкровен разговор с нас самите.

 

 

Преживяването може да  бъде допълнено само от чаша добро вино и типичен деликатес. Пикник на открито или обяд в ресторант на терасата на крепостна стена в историческо селище – решавате Вие. Само на няколко километра, вече моторизирани ще достигнем до едно от най-очарователните и малко известни, скрити градчета в района. Загърнато по особен начин от хълмовете и възкачило се на един от тях, селището е „примряло“ в дрямка, но разполага с един от най-добрите ресторанти в зоната, високо оценен от организации като Slow food и много световни знаменитости. През пролетта на 2017 година на съседната маса обядваше и един успешен българин – Христо Явашев. Блюдата си заслужават, а цените са приемливи.

 

 

Населеното място е „пленено“ от крепостни стени, а една от някогашните отбранителни кули е превърната в съвременно жилище, запазвайки всички исторически характеристики на постройката. Ще разгледаме арт галерия на открито – в парково пространство са изложени произведения наместен художник, може да не Ви се вярва, но експозицията хармонира отлично на гледката и атмосферата.

В момента тук живеят по-малко от двеста човека, но традицията на малкия театър, възникнал преди петдесет години, където местните хора сами създават и поставят театрални пиеси, продължава и до днес. Непрофесионалните актьори много често играят сами себе си, използвайки свои методи на сцената без да се съобразяват с академичните театрални формати, създавайки стил, който изразява местните традиции и ораторски умения.

 

 

19.10.2021 г.

Флоренция

Днешният ден ще бъде посветен на  Флоренция. Този град ни диви. Una citta’ divina .. един божествен град, както La divina commedia  – „Божествената комедия“ на Данте. Да видим къде е живял този гениален мъж. 

В центъра на Флоренция има една кула, една от многото в древността. Тук е разположено и жилището на гения. Тези кули-обиталища са много интересен феномен в архитектурата на средновековните и ренесансови градове на Италия и си заслужава да бъдат разгледани. 

 

 

 

Разбира се, Флоренция ни разкрива още много, много.. докосваме я. Старият дворец, уникалната сграда на Уфици, Понте Векио – покрития мост имал удивителната функция да преведе Медичите от Палацо Векио до Палацо Пити без да бъдат забелязани, преминавайки през различни градски дворци и моста, чак до разкошния нов дворец на фамилията. 

Време е за обяд. Да направим разточително угощение в центъра на Firenze – менюто за деня и много местно вино. Предстоят ни забавления…

Оставате без думи пред Катедралата Santa Maria dei fiori и незапомненото архитектурно творение на Брунелески – куполът на Катедралата, очаквала го дълги години.. Божествена комедия – комедия от грешки.

 

 

20.10.2021 г. Вино и термална вода

След закуската, според предпочитанията на всеки и ароматното кафе, се отправяме на кратко пътешествие до един от най-известните термални извори на Тоскана. Не е за вярване, но централния площад на градчето е голям правоъгълен басейн с извор в него, изграден в 16-ти век  за освежаване на поклонниците, преминаващи по близкия древен път Виа Франчиджена, свързващ Рим с Франция.

Bello …. bello … красиво …красиво се отразяват във водното корито фасадите на старите къщи. Атмосферата е някак си артистична и елегантна, напълно кореспондира с настоящия курортен статут на мястото.

В миналото бързеите на изворите били използвани за задвижване на колелата на мелници.

 

 

Каним Ви на обяд. Ще посетим семеен ресторант, където похапват местните хора, но останал скрит за масовите туристи. Ще опитаме прясно приготвена паста с бавно готвено рагу по традиционна рецепта, локално вино, ръчно приготвен десерт и задължителното италианско кафе.

 

 

Продължаваме към Монталчино и вината Брунело. Плътни, вкусни вина с дружелюбно отношение към всяка хапка от типичните местни храни …. разберете сами. Монталчино се развива по горната част от наклона на хълм. Каменните фасади приятно преливат една в друга като на места отварят място за площадче или тясна и стръмна уличка, която се „промушва“ между сградите и отваря разкошна гледка към долините, осеяни с лозя. Спират ни магазини за вина от цяла Италия, бутици за ръчно шити дрехи, ленени завивки, дантелени пердета или ни изкушава занаятчийска работилница за шапки и ръкавици. Много … много приятно усещане е да се отбием в укреплението, да обходим крепостната стена и лично да се уверим как някога придворната стража е оглеждала цялата околия от тази височина. Да посетим някоя от църквите, да усетим тишината и тайните, които са „скрили“ стените на стария храм.

 

 

Завръщаме се в нашето настаняване, за да споделим новите преживявания или току-що закупеното вино.

 

21.10.2021 г. История за билки и монаси

В този ден ще посетим абатство от 14-ти век и до днес дом на бенедиктински монаси, оттеглили се от модерния начин на живот, за да отглеждат лозя, маслини и билки. Манастирът е истинско бижу, съхранило духа на късното средновековие. В църквата ще открием ренесансови фрески на Лука Синьорели и Содома, разкриващи подробности от живота на Свети Бенедикт, не е случайно, че Папа Пий II бил много привързан към това място.

 

 

Старинните сгради съхраняват една от най-богатите средновековни библиотеки на Италия, от старите книги монасите научили рецепти за лечебни отвари и билета, които произвеждат до днес. Могат да бъдат закупени от магазина на манастира. Известен е ликьорът на абатството, приготвен от 23 билки по сложна рецепта, пазена от векове. Може да разгледаме трапезарията на обитателите-отшелници и винената изба на манастира. Много тайнствено и интересно място е това жилище-храм, носи романтичното име „Планината с маслиновите гори“ …. малко сме замаяни и може би… гладни. По желание можем да посетим близката до манастира остерия – няма да Ви разочарова.

 

 

Целия следобед ще бъде посветен на известното италианска занимание … Dolce far niente  или …. сладостта да не правиш нищо … Хубава книга, коктейл със сьомгов цвят, уханно капучино с кантучини … стар площад с каменна църквичка … звънливия италиански на тосканци или кратко пътуване до някое селище, пълно с история – решавате Вие. 

 

 

22.10.2021 г. Всички пътища водят към Рим

В последния ни тоскански ден ще направим приятна закуска и ще се подготвим за отпътуване към Рим.., но ни предстои още едно откритие. Пътят сменя картините пред очите ни, докато достигаме мястото ..  

 

 

Да срещнем това вълшебно селище и да го научим.., тук има толкова изненади, че се чудим откъде да започнем.., но разкрийте го сами ..

Нещо ни подсказва, че предстоящия обяд ще бъде запомнен .., слязохме съвсем в Южна Тоскана – опитайте я..

За тази вечер ще се настаним в провинциална вила в покрайнините на Рим и ще отпразнуваме съвместното ни пътешествие с даровете на морето, поднесени в римски стил.

 

23.10.2021

Сутринта ще пристигнем на летището за полета в 9,20 часа, а когато пристигнете в София ще се чуем, за да си пожелаем “ .. до скоро и до нови пътешествия..“.

 

 

Цената от  1 290,00 евро на човек /за нощувка в двойна стая/ включва:

  • Самолетен билет София-Рим-София с ръчен багаж до 8 килограма;
  • Всички трансфери – от и до летище и всички изброени екскурзии с придружаване и превод през цялото време;
  • Една нощувка в провинциална къща в околностите на Рим с включена закуска;
  • Седем нощувки в типична тосканска къща; 
  • Два обяда – на празника на маслиновото олио и в семеен ресторант в Тоскана;
  • Кошница, пълна с деликатеси и лакомства, вина и напитки, плодове и зеленчуци за тосканската къща;
  • Дегустация на първия зехтин за годината, дегустации на вина;
  • Участие във фестите на първото маслиново олио за годината заедно с местните хора;
  • Посещение на frantoio или занаятчийска маслобойна за студено пресоване на зехтин;
  • Екскурзия до Флоренция;
  • Екскурзия до историческо селище, централния площад, на което е басейн с термален извор;
  • Посещение на средновековно абатство, монасите, на което живеят отшелнически и произвеждат олио и билкови мехлеми;
  • Екскурзия до Пиенца;
  • Екскурзия до Монтепулчано и разглеждане на подземния град;
  • Екскурзия до Монталчино;
  • Екскурзия до тайните съкровища на Тоскана – малки селища, останали скрити за масовите туристи;
  • Медицинска застраховка при пътуване в чужбина и асистънс с покритие до 10 000 евро на човек с включен пакет „Сигурност“; 

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер; 
  • Чекиран багаж;
  • Хранения в ресторанти, извън включените в цената;
  • Платени посещения на музеи и атракции;

При записвания до 31-ви март се капарира 10% авансово от цената на екскурзията. В случай на невъзможност да се осъществи пътуването по причини, свързани с рестрикции за придвижване, които не могат да бъдат преодолени като изискване на карантинен период и други подобни, капарото се възстановява изцяло до 14 дни от началната дата на екскурзията. Окончателно плащане се извършва до 30 дни преди датата на отпътуване.

Свържете се с нас: 

Travel in Italy

  [email protected]

+359 884456853

+39 3384953586