Slow travel – Тоскана и Умбрия

Дълго пътешествие в малка група до 7 човека  

23.10 – 01.11.2021

Пакетът включва:

  • Самолетни билети София- Рим – София с ръчен багаж до 8 кг. и чекиран багаж до 23 кг. ;
  • Всички изброени вътрешни трансфери с комфортен мини-ван Mercedes Vito; придружаване и превод през цялото време;
  • Осем нощувки в традиционна тосканска къща;
  • Една нощувка в провинциална вила в околностите на Рим;
  • Кошница с типични италиански продукти – деликатесни шунки и сушени колбаси, сирена, плодове, зеленчуци, кафе и сладкиши, регионално вино от различни части на Италия, минерална води и други лакомства;
  • Обяд с дегустация на вино в семейна изба с лимитирано производство в Тоскана;
  • Обяд с дегустация на типично вино за Лацио в историческа изба;
  • Екскурзия най-известните термални извори на Тоскана- Saturnia Terme; 
  • Пътешествие до Арецо;
  • Спирки в автентични тоскански селища;
  • Екскурзия до старо абатство и голяма готическа църква, купола на коята е небесния свод; 
  • Дневно пътуване до Флоренция;
  • Посещение на Кортона;
  • Спирка при вила Брамасоле, основен герой в книгите и филма по бестселъра „Под небето на Тоскана“ на Франсис Мейс;
  • Посещение на манастир, в който Свети Франциск прекарал част от живота си;
  • Пътешествие до историческа фатория, мястото, където преработвали земеделската продукция, малко селище с къщата на стария лорд;
  • Екскурзия до Перуджа;
  • Пътешествие из градчета по брега на езерото Тразимено;
  • Екскурзия до Асизи;
  • Екскурзия до езерото Болсена;
  • Пътешествие до Монтефиасконе;
  • Туристически такси;
  • Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” до 10 000 евро с включен пакет „Сигурност“;

Програма:

23 октомври 2021

Летището в Рим .. Точно тук ще ви очакваме ние с  комфортен мини-ван, пълен с изненади за вас..

Сутринта е прекрасна и иска италианско кафе и топъл кроасан.. А сега накъде?

 

 

Отправяме се към най-известните термални извори на Тоскана- Saturnia Terme.. Естествените каменни басейни, се спускат по наклона, образувайки корита с различни размери и форми, а топлите минерални води отделят пара и създават пейзаж от приказките .. това виждат птиците в полет ..

Можете да се потопите в здравословния извор с температура на от 37,5 градуса по Целзий.., задължително си носете водни обувки, защото наслоените пластове и отделената луга са неравни и хлъзгави .. 

Но много по-добра е идеята да се отбием в СПА- зоната на 5-звездния комплекс, разположен до извора и да се насладим на релакс и балнеарните качества на множеството басейни и зони за почивка или да се отдадем на някоя живителна и разхубавителна процедура. Тук можете да наемете халат, кърпи, подходящи чехли.. Добре е на удобно място в багажа да предвидите бански, джапанки и според дрескода на центъра, бяла кърпа или хавлия, в случай, че не желаете да наемете на място.

Вечерта и за следващите девет дни ще се настаним в най-красивата част на Тоскана, традиционната каменна къща ни очаква, а специално за вас са подготвени деликатесни сирена, шунки и сушени колбаси, плодове и зеленчуци, вино и сладкиши, кафе и лакомства.

Предстои ни паметна вечеря с местните специалитети в едно ресторантче наблизо.

 

24-ти октомври 2021

Отиваме в едно от скритите селища на Тоскана, за да се потопим в атмосферата на местните, но и за да направим обяд, който не трябва да пропускаме. Старата месарница работи… и тя не помни от кога. А после, прикрепили към нея ресторантче, дето трябва да посетим. Това трудно се разказва – трябва да се опита!

Останалата част от деня ще посветим на Арецо. Наклоненият площад ни внушава, че ако пуснем една ябълка, тая има да се търкаля чак, докато излезе на Corso Italia и после така, кой знае докъде. Лоджата на Вазари направо ни съсипва с красотата си! Ще познаете местата от кадрите на „Живота е прекрасен“ на Бенини – голяма част от филма е сниман тук.

 

25-и октомври 2021

Старото Абатство дреме на припек, докато лозите взимат цвят от слънцето и топлия вятър.

 

 

Мащабната по своите размери готическа църква, останала само с естествения небесен купол за покрив, има стара история и много за разказване. Но да разберем на място…

Ще направим късен обяд с дегустация на 4 вина в избата на фамилията Калиани. Лимитираните серии и бутиковото производство ще ни поднесат незабравими мигове.

 

26-и октомври 2021

Да пием по кафе във Флоренция.. Госпожата е утихнала в очакване на нашето посещение, Ponte Vecchio и Piazza Signoria са величествени, разкошната катедрала изглежда още по-нереално, под светлината на април, а грамадния купол подпира усмихнатото небе.

Кафе беше казано условно – да се поглезим с коктейл в сьомгов цвят или чаша просеко, за да отпразнуваме живота …

 

 

27-и октомври 2021

Градът, изкушил авторката на бестселъра „Под небето на Тоскана“ Франсис Мейс. Протяжни разходки из Кортона, докато опознаем и разгадаем града. Кратко отклонение до един манастир, който смайва със своята архитектура и където Свети Франциск прекарал в молитва няколко години от живота си. И разбира се – не може да не погледнем Bramasole – главния герой в книгите на Франсис, нейната къща в Тоскана.

Има едно място, посветено на любовта. Старата fattoria се достига по прашен път, обрамчен от кипариси. Каменните къщи носят красотата на столетията, малката църква е притихнала в очакване на посетител, градината е изпъстрена от нацъфтелите туфи на сакъзите. Ще запомните това място завинаги!

 

 

28-и октомври 2021

Време е да отделим внимание на прекрасната Умбрия.

Ден, посветен на Перуджа – столицата на областта. Градът има пластове – древните етруски хилядолетия преди Христос, Римската империя, Средновековие и Ренесанс и един папа, който направил така, че в цяла Централна Италия да приготвят хляба си без сол. Историята ще разберем в старата крепост и тайнствените подземия. А един наш приятел ще ни заведе на обяд на място, където похапват местните.

 

 

29-и октомври 2021

Асизи…Градът на Свети Франциск. Огромната по размерите си Базилика наистина изумява,  а богато изписаните стени с красиви фрески са впечатляващи. Българската следа тук и сватбата на Борис III и Царица Йоанна. Защо избрали да се венчаят на това място?

Умбрия ни пленява все повече и вече чувстваме, че ще се върнем по тези места, за да разкриваме още..

Да отдадем дължимото на малките селища, накацали по брега на езерото Тразимено и специалитетите със сладководните риби и една змиорка, дето се лови тук. На един един малък нос вдаден в тразименските води се извива укрепителна каменна стена, прекъсвана от високи, кръгли кули ..

По-нататък по брега, малко селище се е разположило на склона над езерото, а  къщите са живописно накацали, следвайки стръмния релеф.., долу, край самите водни отблясъци е курортната част с кафетерии и няколко ресторанта, посветени на местната кухня.. 

Стари замъци, надникнали от хълма и вперили поглед към кристалната водна повърхност .. приказните пейзажи на Италия..

Семейна фабрика за кашмир и техния шоурум несъмнено ще бъде важна наша цел.

 

 

30-и октомври 2021

Каменния град се е покачил на върха на склона и очаква нашето пристигане ..

Тук сега се провеждат празненства, посветени на древното изкуство на ловуването с лък .. Местните приготвят традиционни рецепти и всеки от съредноваващите се квартали ни кани със своите блюда да опитваме и да се веселим заедно .. Да се потопим в атмосферата и да се веселим с тосканци, и .. да вкусваме – лазаня, приготвена от баба Лучана, дробчета и наденички, изпечени на пещ /навсякъде ухае на дим, облизал цвърчащото месо/, пукат сладки кестени .., лее се вино.. 

 

 

31-ви октомври 2021

Сутринта носи аромат на прясно кафе и настроение за приключения. Приготвяму багажа си и потегляме в посока Рим ..

Днес ще видим най-голямото вулканично езеро в Европа, дълбоко е 151 м., а площта му е 113,5 кв.км. Болсена пази антични истории за тайни и чудеса.

Тук са се приютили две островчета – по-големия Бизантина и по-малкия Мартана.

Този последния някога давал подслон на Августински манастир, а древните исторически разкази сочат, че там била заточена Амаласунта кралица на Готите през VI век.

Още много загадки ще ни се разкрият и когато надникнем в средновековната крепост и се потопим в атмосферата на това изключително място.

Един запомнящ се следобед – екскурзия до Монтефиасконе. Древното селище е обитавано от античен народ, свързван с етруските или това е домът на онези обитатели на тези земи, които предшествали римляните и появата на Римската империя.

Да подходим благоразумно и да не пропускаме една от най-големите забележителности на района – виното с деноминация Est! Est!! Est!!! – дегустацията е задължителна 🙂

 

 

За тази вечер ще се настаним в провинциална вила в покрайнините на Рим и ще отпразнуваме живота и бавното ни пътешествие с даровете на морето с незабравима римска вечеря в близък ресторант, който избрахме за вас..  

1-ви ноември 2021

Времето е отлетяло неусетно и уж дългия престой вече ни се струва кратък. Товарим куфарите и потегляме към летището за сутрешния полет в 9,20 часа.

Ще се чуем, когато пристигнете в София, за да си кажем „.. до скоро и до нови пътешествия ..“

 

 

Цена на екскурзията –  1 396 евро на човек за настаняване в двойна стая и включва:

  • Самолетни билети София- Рим – София с ръчен багаж до 8 кг. и чекиран багаж до 23 кг. ;
  • Всички изброени вътрешни трансфери с комфортен мини-ван Mercedes Vito; придружаване и превод през цялото време;
  • Осем нощувки в традиционна тосканска къща;
  • Една нощувка в провинциална вила в околностите на Рим;
  • Кошница с типични италиански продукти – деликатесни шунки и сушени колбаси, сирена, плодове, зеленчуци, кафе и сладкиши, регионално вино от различни части на Италия, минерална води и други лакомства;
  • Обяд с дегустация на вино в семейна изба с лимитирано производство;
  • Обяд с дегустация на типично вино за Лацио в историческа изба;
  • Екскурзия най-известните термални извори на Тоскана- Saturnia Terme; 
  • Пътешествие до Арецо;
  • Спирки в автентични тосканско селища;
  • Екскурзия до старо абатство и голяма готическа църква без покрив
  • Дневно пътуване до Флоренция;
  • Посещение на Кортона, спирка при вила Брамасоле, основен герой в книгите и филма по бестселъра „Под небето на Тоскана“ на Франсис Мейс; Посещение на манастир, в който Свети Франциск прекарал част от живота си;
  • Пътешествие до историческа фатория, мястото, където преработвали земеделската продукция, малко селище с къщата на стария лорд;
  • Екскурзия до Перуджа;
  • Пътешествие из градчета по брега на езерото Тразимено;
  • Екскурзия до Асизи;
  • Екскурзия до езерото Болсена;
  • Пътешествие до Монтефиасконе;
  • Туристически такси;
  • Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” до 10 000 евро с включен пакет „Сигурност“;

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер;
  • Входни такси за забележителности;
  • Хранене извън посоченото, включено в цената;

При записвания до 31-ви март се капарира 10% авансово от цената на екскурзията. В случай на невъзможност да се осъществи пътуването по причини, свързани с рестрикции за придвижване, които не могат да бъдат преодолени като изискване на карантинен период и други подобни, капарото се възстановява изцяло до 14 дни от началната дата на екскурзията. Окончателно плащане се извършва до 30 дни преди датата на отпътуване.