Екскурзия в малка група до 7 човека

                                                                                                   10.10 – 17.10.2020                                                    

Бавно пътуване в група до 7 човека със самолет и комфортен мини-ван

за вътрешните трансфери 

 

 

Ще открием Тоскана, която примамва и гали сетивата ни, Тоскана, която ни се разкрива с великолепни гледки и ароматите на есента. Земята е още топла, събрала мириса на зрелите жита, сега превърнат в някаква особена лудешка свежест. 

Горещата влагата на топлото тосканско лято ни поднася зрели черни трюфели.

Вкусовете на виното, току-що пресования  зехтин и сирената, престояли удобно в изби и пещери през изминалия сезон, ще милват небцето ни и ще ни разказват стари истории и вековни традиции.

Тоскана на скрити средновековни селца, на съкровищата в малките църкви и пътеките на пилигримите. Тоскана, вдъхновявала писатели, поети и драматурзи… средновековни фрески, украсили стените на древен манастир, класическа музика и изненадващи акценти…

Ще пътуваме с комфортен мини-ван за вътрешните преходи и ще отделим специално внимание на всеки от участниците. 

 

 

В екскурзията са включени:

  • Самолетен билет София -Рим- София;
  • Седем нощувки в типична тосканска къща;
  • Кошница с комплименти – традиционни местни продукти, вина, плодове и зеленчуци, сладкиши;
  • Екскурзия до Орвието, град, който пази тайните на древните етруски и една от най-красивите катедрали на Италия и света;
  • Ще разгледаме Кортона, градът, завладял сърцето на Франсис Мейс, американската авторка на бестселъра „Под небето на Тоскана“ и едноименния филм по книгата; Усетете артистизма и поетичността на това място. Ще видим и красивата къща на Франсис, един от главните герои в нейните книги  – „Брамасоле“;
  • Ще пием коктейл на откритата трапезария в средновековно каменно кралство, „прегърнато“ от защитна стена;
  • Разходка в идеалния град – Пиенца, ренесансовото бижу на Италия;
  • Няма да пропуснем да се насладим и на една винена история  – Монталчино и Монтепулчано. Средновековната архитектура и очарователните улички са заобиколени от вълнообразните долини, осеяни с лозята, които раждат най-добрите вина на Италия;
  • Екскурзия до великолепната Сиена;
  • Кратко пътешествие до старо абатство. Защо една от най-големите готически сгради на Италия е без покрив? Днес божествения купол е откритото небе;
  • Ще разгледаме виртуозните фрески на един от най-важните и най-малко познатите ренесансови художници на Италия, дал отпечатък върху последващото развитие на изобразителното изкуство и особено в творчеството на Содома – ранен маниерист, оставил шедьоври по стените на стария манастир;
  • Ще посетим избата, разбира се, за да дегустираме виното на най-реномирания винопроизводител на Италия. Сладкия дълбок плътен сок от Сира ще ни изкуши за приятелски разговор, докато вкусваме местни сирена и деликатесни меса;
  • Важна цел за нас ще бъде малка семейна изба, „захвърлена“ между горещите хълмове и подчертания характер на тероара, който формира Brunello и Orcia – две от впечатляващите вина на Тоскана; дегустация с бавен обяд; домашно приготвена храна и слънце в чашата – насладете се;
  • Ще ловим черни трюфели със специално обучени кучета и професионален трюфелотърсач;
  • Екскурзия до автентично малко селище и спирка за обяд;
  • Екскурзия до Арецо, родния град на Петрарка и автора на музикалното писмо Гуидо Монако;
  • Пътуване до средновековна крепост, от кулата на която се вижда половината свят;
  • Екскурзия до селището, централния площад, на което представлява басейн с термален извор;
  • Разходка до красив исторически град, по главната улица, на който минава древния поклонически път Via Francigena;
  • Застраховка за пътуването до 5 000 евро;
  • Транспорт с комфортен мини-ван в малка група с придружаване и превод през цялото време; 
  • Импровизирани екскурзии до малки средновековни селища и много бохемски приключения…

 

Цена: 1 270 евро на човек за настаняване в двойна стая.

 

 

10.10.2020 г.

Ще пристигнете на летището в Рим в рано сутринта. Точно тук ще ви очакваме ние.. Приключението започва..

След италианско кафе и топъл кроасан, отпътуваме за Орвието.

Една от най-красивите катедрали на Италия и света ни очаква за незабравима среща.

Някои ще изберат де се „загубят“ из малките улички и да погледат красивите сгради – някога дворци и палати на благородни фамилии, днес – част от тях превърнати в учебни институти, библиотеки или все още жилища на местни аристократи. 

Dolce ….. dolce ….. сладко …. сладко … ухание ни „държи“ за носа и ни „задърпва“ към стара пекарна, ами да опитаме … 😉

Наблизо има една хижа, превърната в семеен ресторант. Уютно е и приготвят типични ястия, а е време за обяд. Заслужава си – изпробвано е.

В следобедните часове ще се настаним в нашата тосканска къща, ще си почиваме от пътя и ще направим вечеря с типични продукти, които ни очакват или в малък ресторант, където се хранят местни. А тосканци знаят как!

 

 

11.10.2020 г. 

Една хубава октомврийска сутрин…. Свежестта навън ни примамва и с чаша горещо кафе, и току-що изпечен кроасан посядаме на двора, за да се насладим на слънчевите лъчи и се приготвим за ново вълшебно изживяване. 

Ако някой от Вас не е прочел книгата „Под небето на Тоскана“ или не е гледал едноименния филм, ще открие четивото в нашия мини-ван и ще може още по пътя към Тоскана да познае „сладките“ редове на Франсис Мейс.

 

 

След около 30/40- минутно пътуване приближаваме Кортона. Не е за вярване каква гледка ни се открива. Сградите на масивните дворци и къщите на местните благородници, големите църкви и манастири, са превзели хълма по странен начин, настанявайки се една над друга. Това древно етруско селище се е разположило на възвишението като истинска аристократична дама, а историческите фасади сякаш образуват дантелена одежда, надиплила се надолу по склона. 

 

 

Голям площад-тераса открива панорама към долината Вал ди Киана, а някъде в далечината се вижда Умбрия и езерото Тразимено.

Малките каменни улички ни приканват за разходка, а картинните галерии, малките книжарници и магазините за сувенири грабват погледа ни, и ни изкушават с пъстрота, караща любопитството ни да се обостри.

Ще достигнем площада с фамозния театър „Синьорели“ по името на ренесансовия художник.  Сцената е давала живот на известни мюзикъли и постановки, и събира представители на световната бохема до днес.

Спокойни разходки, посещения на църквите, музеите или тихо съзерцание на тази изключителна архитектура, която носи отпечатъка от времената на древните етруски, през средните векове и Ренесанса. 

 

 

Можем да направим обяд в един от любимите ресторанти на американската писателка, станала съвременен символ на това място. Ще отскочим за малко до вилата на Франсис и току-виж я зърнем някъде, приседнала с писалка в ръка. Няма как да обещаем автографи, но знае ли човек….

 

 

 

О, какъв следобед! Тур в избата на една от фамилиите, създала това, което е днес италианското вино. Някъде на границата между кортонската Сира и Нобиле ди Монтепулчано ще опитваме.. животът е вкусен, не бързайте, всичко предстои..

 

 

12.10.2020 г. 

Предстои ни един ден, изпълнен със Средновековие, но и Ренесанс, но и ден за опитване на благородни вина и аристократични сирена, дадено от вкусното остаряване, когато се развиват ония прекрасни качества, каращи небцето и душата да тържествуват. Приключенски ден – ще търсим есенни трюфели в близките гори от пинии, дъбове и брястове, дом на глигани, сърни и елени… ще се забавляваме.

С помощта на специално обучени кучета и професионален търсач ще започнат нашите срещи от първо лице с малките съкровища близо до коренищата на стари дъбове /допълнително ще Ви съобщим кои са подходящите дрехи и обувки за подобно приключение/.

Когато е току-що изваден от влажната пръст пролетния трюфел има характерен, нежен аромат и носи на небцето фино удоволствие. Известно е още, че това е „любовна“ гъба – доказан афродизиак. Да пробваме!

След тези нови емоции и горски авантюри продължаваме с разходка в историята..

Монтепулчано ни завладява с надземната си архитектура, но също така и с подземния град, който образува естествените пещери и нарочно изградените подземия на дворците, превърнати от столетия в дом за отлежаване на известните вина – най-малко за две години. Точно тук те развиват изключителното си небце и аромати.

Няма как, ще трябва да опитваме! Ако не пиете – просто вдишвайте…Пак ще бъде незабравимо.

А за тези от нас, които предпочитат да доставят сладост на небцето, домакините са подготвили по някоя брускетка със зехтин или пастет от дроб, та да можем лесно да отсеем предпочитаното вино. 

 

 

Вече не така препълнените с туристи улички на Пиенца през октомври ще ни разказват истории за любов и тайни срещи. Via dell Amore или Via del Baccio – разбираме защо носят тези имена и почти си представяме как някой дарява целувка в сянката на каменната стена.

 

 

По главната улица на ренесансовия град усещаме натрапчивия аромат на отлежало сирене. Малките занаятчийски магазинчета са пълни с наредени по рафтовете пити от известното овче сирене Pecorino di Pienza. Узнаваме как различния начин на остаряване променя вкуса на този деликатес в зависимост от това дали питата е покрита с орехови листа, билки или пепел. Няма как да не вземем парченце за вкъщи или за вечерна наслада в градината. 

 

 

Вечерта ще споделяме емоциите си и ще опитваме вината, които всеки е избрал. Може да си направим дегустация на сляпо и да отпразнуваме избрания фаворит. 

 

13.10.2020 г.   

Добро утро, нов ден! Добро утро, Тоскана…

Посреща ни военна крепост от 14-ти век. Да се качим на защитната стена, за да се уверим лично до къде е стигнал погледа на някогашните отбранители на този удивителен град. 

Монталчино носи благородно спокойствие, няма много туристи, а магазините за вина предлагат почти всичко от Италия. Гледките към околните долини са шеметни. Архитектурата на това място е твърде интересна. Някои от улиците са така стръмни, че ни се струва, че ще се изтъркулим по каменната настилка. А местното вино Brunello не случайно е известно като едно от най-добрите вина в света.

Но да го опитаме..

 

 

Слизаме надолу по пътя, за да достигнем малката семейна изба, където ще се насладим на домашната кухня на nonna /баба/, която специално за нас е приготвила паста по стара семейна рецепта, но и ще дегустираме отличните вина в лимитирани серии, включително фамозното Brunello. Топлият, но понякога доста буен вятър, жарките лъчи на слънцето, пронизващи глинените почви на околните долини, формират изключителния вкус на това запомнящо се вино. 

Но това не се разказва.. трябва да се опита. Заповядайте!

Да прибавим към колекцията си по едно малко съкровище. 

В този ден ще посетим и абатство от 14-ти век и до днес дом на бенедиктински монаси, оттеглили се от модерния начин на живот, за да отглеждат лозя, маслини и билки. Манастирът е истинско бижу, съхранило духа на късното средновековие. В църквата ще открием ренесансови фрески на Лука Синьорели и Содома, разкриващи подробности от живота на Свети Бенедикт, не е случайно, че Папа Пий II бил много привързан към това място.

 

 

Старинните сгради съхраняват една от най-богатите средновековни библиотеки на Италия, от старите книги монасите научили рецепти за лечебни отвари и билета, които произвеждат до днес. Могат да бъдат закупени от билкарницата на манастира. Известен е ликьорът на абатството, приготвен от 23 билки по сложна рецепта, пазена от векове. Може да разгледаме трапезарията на обитателите-отшелници и винената изба на манастира. Много тайнствено и интересно място е това жилище-храм, носи романтичното име „Планината с маслиновите гори“ …. малко сме замаяни и може би… гладни. По желание можем да посетим един малък ресторант – няма да ви разочарова. 

 

14.10.2020 г.

Денят ще е вкусен.. първата ни спирка е с цел да опитаме автентична Тоскана.

Градчето е заспало между хълмовете, опасано от вековна каменна стена. Днес обаче, е седмичния пазар на местните. Цари нетипично оживление. Всеки е понесъл нанякъде парче сирене от близките производители или торба със зеленчуци, току-що набрани и предложени на самата главна улица.

Атмосферата ни завладява, но ние се отправяме към старата месарница. Днес част от нейната изба е превърната в малък ресторант, където се приготвят най-добрите месни специалитети в тази част на Италия. Опитайте pepposo /бавно готвено говеждо във вино и черен пипер/ или фамозната porchetta /свинското е изпечено в пещ с много ароматни билки/ и непременно pappa al pomodoro/превъзходно приготвената топла доматена супа на Тоскана, не липсва босилек, току-що пресован зехтин и много parmiggiano/! Разбира се, домашното вино тук е задължително. 

Развеселени и добре похапнали, само след двайсетина минути ще пристигнем в прекрасния Арецо. Вдъхновяващ, смайващ със своята архитектура. 

Този град изумява с цялата си атмосфера, средновековни сгради с релефни гербове по стените, наклонения площад, по който човек си мисли, че ще се затъркаля, красивата лоджа на Вазари, малките антикварни магазини, уличките с ресторанти и бистра, главната улица с множество бутици на модните марки и най-добрия сладолед в района.

 

 

Тук са родени: Гай Меченате, станал нарицателно за ценител, подпомагащ изкуствата; Гуидо Монако, създател на музикалните ноти; Франческо Петрарка, поет, писател и хуманист, считан за един от основоположниците на италианската литература; Джорджо Вазари, един от най-изтъкнатите архитекти и живописци на Италия, биограф и писател, най-известната му сграда е галерията „Уфици“ във Флоренция.

 

 

15.10.2020 г. 

Италианско кафе за начало на деня. Пътят през долините ни изкушава. 

Потегляме към едно прекрасно откритие.

Абатството е от самото начало на 13-ти век. Мистиката на това място ни изумява.

Мащабната по своите размери готическа църква, останала само с естествения небесен купол, има стара история и много за разказване. Но да разберем на място..

 

 

Време е да отпътуваме за Сиена.

Свободен ден из града, а ние ще ви насочим към основните забележителности. В никакъв случай обаче, няма как да пропуснете впечатляващия площад Дел Кампо, където ежегодно се провежда традиционното надбягване с коне „Палио“ /тук може да прочетете повече и да видите любопитни снимки/.   

 

 

Непременно отделете време, за да видите катедралата „Санта Мария Асунта“. Дантелената предна фасада от кремав и розов мрамор очарова и ни кара да поседнем отсреща и да притаим дъх, да си дадем няколко минути да възприемем тази изумителна сграда. Вижте и интериора, прекрасни мозайки по подовете, важни творби на изобразителното изкуство и скулптурата покриват стените и изпълват олтарите на църквата.

 

 

Вдъхнете атмосферата на този изящен град, насладете се на привилегията да прекарате деня си на това докоснато, божествено място. 

Да завършим с една прекрасна изненада, която ще запомните завинаги…

 

16.10.2020 г. 

Днес имаме малко по-дълъг преход /около час/, но ще се натъкнем на шеметни панорами и ще се изкачим на един хълм, който стърчи над останалите, за да се изкатерим още по-високо до върха на кулата.

Ето от тук се вижда половината свят. Така си мислели рицарите в онези тъмни дълбини на историята. Ще ви разкажем легендите за това място и ще се потопим в миналото му.

 

 

Селището разположено в подножието на хълма, там където живеели поданиците, е така посветено на тихия живот и днес.

От пекарната се носи омайност, дето ни „хваща“ за носа и няма начин да не я открием. 

Главната улица на това градче повече от хилядолетие е утъпквана от краката на хиляди пилигрими, тръгнали от различни земи, та чак от днешна Франция на поклонение в Рим.

 

 

Разходете се и почуствайте силата и мъдростта на изминалите столетия и спокойствието, което ни дават. 

Да влезем в двете църкви, опрени една в друга. Крият прекрасни произведения на изкуството, но няма да разказвам – вижте ги сами.

 

 

Кой е местния Робин Худ? Разберете историята… Носи се аромат на печено. Идеята за чаша вино с нещо за хапване завладява главите ни. Ще седнем за малко, тук на върха на хълма, за да се насладим на панорамите и местната кухня. 

Следобедът ще достигнем средновековен център, главния площад на който представлява басейн, формиран от минерален извор. Водното огледало „рисува“ небето, светлината и красивата архитектура, която го заобикаля. Курортната атмосфера ни пленява и изчиства главите ни. 

 

 

Готови сме за новата спирка и още много изненади в следващото селище, което ще посетим. 

Настъпва време да помислим за вечеря като за бохеми. 

 

17.10.2020 г. 

В последния ни тоскански ден ще направим приятна закуска и ще се подготвим за прибирането ни у дома. Ще отпътуваме за Рим, без да бързаме ще се насладим още веднъж на завладяващия пейзаж, който ще ни съпровожда чак до летището.

 

 

Цената на пътешествието от 1 270 евро на човек /за настаняване в двойна стая/ включва:

  • Самолетен билет София -Рим- София с включен ръчен багаж до 8 кг. ;
  • Седем нощувки в типична тосканска къща;
  • Кошница с комплименти – традиционни местни продукти и вина, плодове и зеленчуци;
  • Екскурзия до Орвието, град, който пази тайните на древните етруски и една от най-красивите катедрали на Италия и света;
  • Ще разгледаме Кортона, градът, завладял сърцето на Франсис Мейс;
  • Разходка в идеалния град – Пиенца;
  • Няма да пропуснем да се насладим и на една винена история  – Монталчино и Монтепулчано;
  • Екскурзия до великолепната Сиена;
  • Кратко пътешествие до старо абатство. Защо една от най-големите готически сгради на Италия е без покрив? Днес божествения купол е откритото небе;
  • Ще разгледаме виртуозните фрески на един от най-важните и най-малко познатите ренесансови художници на Италия, дал отпечатък върху последващото развитие на изобразителното изкуство и особено в творчеството на Содома – ранен маниерист, оставил шедьоври по стените на стар манастир;
  • Ще посетим избата, разбира се, за да дегустираме, на един от най-реномираните винопроизводители на Италия;
  • Важна цел за нас ще бъде малка семейна изба, „захвърлена“ между горещите хълмове и подчертания характер на тероара, който формира Brunello и Orcia – две от впечатляващите вина на Тоскана; дегустация с бавен обяд; домашно приготвена храна и слънце в чашата – насладете се;
  • Ще ловим есенни трюфели със специално обучени кучета и професионален трюфелотърсач;
  • Екскурзия до автентично малко селище и спирка за обяд;
  • Екскурзия до Арецо, родния град на Петрарка и автора на музикалното писмо Гуидо Монако;
  • Пътуване до средновековна крепост, от кулата на която се вижда половината свят;
  • Екскурзия до селището, централния площад на което е басейн с термален извор;
  • Разходка до красив исторически град, по главната улица на който минава древния поклонически път Via Francigena;
  • Застраховка за пътуването до 5 000 евро;
  • Транспорт с комфортен мини-ван Мерцедес Вито в малка група с придружаване и превод през цялото време; 
  • Импровизирани екскурзии до малки средновековни селища и много бохемски приключения…

Цената не включва: 

  • Разходи от личен характер;
  • Чекиран багаж до 20 кг.;
  • Входни такси за музеи и други атракции, освен посочените;
  • Хранения в ресторанти и заведения.

 

За контакт с нас:

[email protected]     

0884 456853

 facebook.com/travelinitaly.info/

 

smart