Вкусът на тосканското лято

Екскурзия в малка група до седем човека 

18 – 23 юни 2021 г.

 

Слънцето ненаситно целува земята .. ухае на лято .. Всичко е нацъфтяло лудешки – хортензиите флиртуват с джераниума, лавандулата намига на гладиола .. Долината се обагря на места в златисто и безгрижно се припича в  идилия.. Сладките смокини и местните овчи сирена дават хармонията от свежите треви в млякото от ранната пролет .. Време е за артишок и зрели домати, зехтин, събрал билките и тоскански хляб с твърда като черупка коричка и мека като памук сърцевина .., цвят на теракота и вкус на щастие .. Пътуване през средновековни селища, крепости и каменни кули.. музика от звъна на камбаните и шумното бърборене на италианците .. И вино – моля, да не забравяме, че Тоскана е синоним на отлични представители на ферментиралия и отпочинал гроздов сок в бутилка .. Опитайте ..

 

 

18.06.2021 г.

Пристигане на 18-ти юни сутринта към 8,30 ч. местно време на летище „Фиумичино“ с полет на Alitalia с ръчен багаж до 8 кг. и чекиран багаж до 23 кг. на човек.

Заминаваме за Тоскана.. Бавно пътешествие със спирка за ароматно кафе и топъл кроасан.

Около обяд ще пристигнем в автентично тосканско селище, за да разгледаме местните дворци и църкви и да направим обяд в историческа месарница, превърната от няколко поколения насам в малък ресторант. Тук се предлага най-добре бавно готвеното говеждо във вино и пипер, както и други традиционни специалитети. Например – известната тосканска доматена топла супа Pappa al pomodoro. Вкусове, които ще запомним завинаги.

 

 

АРЕЦО

В следобедните часове ще отпътуваме за Арецо. Градът предлага неповторима атмосфера, изключителна архитектура, древна история и отличен сладолед…ще пробваме gelato J.

Градът ни изумява с цялата си атмосфера, средновековни сгради с релефни гербове по стените, наклонения площад, по който човек си мисли, че ще се затъркаля, красивата лоджа на Вазари, малките антикварни магазини, уличките с ресторанти и бистра, главната улица с множество бутици на модните марки.

Тук са родени: Гай Меченате, станал нарицателно за ценител, подпомагащ изкуствата; Гуидо Монако, създател на музикалните ноти; Франческо Петрарка, поет, писател и хуманист, считан за един от основоположниците на италианската литература; Джорджо Вазари, един от най-изтъкнатите архитекти и живописци на Италия, биограф и писател, най-известната му сграда е галерията „Уфици“ във Флоренция.

В късния следобед ще се настаним в традиционна тосканска къща. На ваше разположение са две спални, всекидневна, кухненска част, тераса с гледка към малко средновековно селище.  

Предлагаме за вечеря да посетим скрит семеен ресторант, в който се хранят местните.. открийте автентичния вкус на Тоскана.

 

 

19.06.2021 г.

Денят ще бъде посветен на Средновековието, Ренесанса и отличното вино на Тоскана.

МОНТЕПУЛЧАНО

Градът има интересна и древна история, оставила отпечатък върху архитектурата и прекрасните фасади. Предпочитано място за съзерцание и вдъхновение на Фелини. Няма да пропуснем да посетим любимата му кафетерия тук и да се насладим на атмосфера, съхранила бохемския дух на 19 век, защото през 2018 г. се навършиха 150 години от отварянето ú.

Средновековното селище е кацнало на хълм, прокопан от много пещерни образувания /в древността етруски гробници/, които от векове насам са естествени изби за аристократичните вина от региона. Почти под всеки дворец има такива лабиринти, които образуват втори град под земята.

Тук ще ни се разкрият всички тайни на вино „Нобиле ди Монтепулчано“. Ще дегустираме на мястото, където от векове го правят и местните благородници. Може да си вземем и нещичко за вкъщи. 

 

ПИЕНЦА 

В днешния ден ще посетим и Пиенца. Това разкошно ренесансово градче има особено очарование, носи настроение и ни споделя романтични истории..

Замислен и създаден от Папа с идеята градът да противостои на двата големи икономически и политически центъра – Флоренция и Сиена, Пиенца се отличава с гостоприемна архитектура и носи отпечатъка на хуманизма, белязал времето на нейното изграждане.

Още непрепълнените с туристи улички на Пиенца през май ще ни разказват истории за любов и тайни срещи. Via dell Amore или Via del Baccio – разбираме защо носят тези имена и почти си представяме как някой дарява целувка в сянката на каменната стена.

По главната улица на ренесансовия град усещаме натрапчивия аромат на отлежало сирене. Малките занаятчийски магазинчета са пълни с наредени по рафтовете пити от известното овче сирене Pecorino di Pienza. Узнаваме как различния начин на остаряване променя вкуса на този деликатес в зависимост от това дали питата е покрита с орехови листа, билки или пепел. Няма как да не вземем парченце за вкъщи или за вечерна наслада в градината. 

 

20.06.2021 г.

МОНТАЛЧИНО

Посреща ни военна крепост от 14-ти век. Да се качим на защитната стена, за да се уверим лично до къде е стигнал погледа на някогашните отбранители на този удивителен град. 

Монталчино носи благородно спокойствие, няма много туристи, а магазините за вина предлагат почти всичко от Италия. Гледките към околните долини са шеметни. Архитектурата на това място е твърде интересна. Някои от улиците са така стръмни, че ни се струва, че ще се изтъркулим по каменната настилка. А местното вино Brunello не случайно е известно като едно от най-добрите вина в света.

Да посетим някоя от църквите, да усетим тишината и тайните, които са „скрили“ стените на стария храм.

А къде е най-добрият сладолед? Ще Ви покажем ние, оцениха го дори и президентското семейство Обама, които често почиват наблизо.

Тук може да се опитат едни от най-добрите ricciarelli, току-що изпечени и още топли. Тези традиционни местни сладкиши са направени изцяло от бадемово брашно и са заключили в себе си един особен баланс между захарната сладост и горчивината на бадемите. 

Предсои ни дегустация в малка семейна изба, производители на лимитирани серии вино. Тези отлични вина ще акомпанират деликатесни сирена и сушени меса, брускети, отличен зехтин и домашния сладкиш на домакинята.

Съкровищата в бутилка, които открихме днес, са вече подредени в багажника, а ние се отправяме бавно към тосканската ни къща, за да решим, съвсем по италиански, къде и как ще се състои вечерята. 

 

21.06.2021 г.

Днес ще бъдем в Сиена.

СИЕНА

Привилегия е да се разходим из този красив, каменен град.

Фасадата на основната катедрала е сякаш изплетена дантела от бледо розов мрамор, допълнен от млечния цвят на орнаментите и релефите, а интериора, о , прекрасни мозайки и фантастичен небесен свод се изсипва от купола.

Ще погледаме чудатия площад, в друго време от годината той е сцена на историческия фестивал „Палио“. Конете на местните фамилии се надбягват два пъти годишно и кварталът, който победи носи славата за дълго време, а празненствата продължават с дни.

Главната улица ни примамва с многото бутици за сладкиши, шоколад и сладолед. Панфорте /сиенски деликатес, приготвен от сушени плодове и ядки/ тук намира проявление в безброй варианти – по-пикантен, с мед или с вишни/; Атмосферата ни завладява и унася в сладостта на тези земи.

 

Кратко пътешествие ще ни отведе в едно от най-красивите места на Тоскана – да отпразнуваме живота и италианското dolce far niente или сладостта да не правиш нищо с най-типичното следобедно питие – коктейл със сьомгов цвят, приготвен на основата на ликьор от ревен и пенливо вино!

Ще посетим малка ферма, за да опитаме занаятчийски зехтин. Семейството две поредни години печели местния приз най-добро екснра върджин олио в цялата околност. Узнайте как се дегустира зехтин!

Една отлична вечеря в специално подбрано място ще увенчае това незабравимо тосканско пътешествие и увлечени в сладки разговори и разкази ще се наслаждаваме на дивечови специалитети, ръчно приготвена прясна паста със сос по сторо фамилна рецепта или който каквото пожелае да опита.

 

 

22.06.2021 г.

ИЗНЕНАДИ

Сутринта ни поднася свежест, ароматно кафе и желанието да останем още малко в градината.

Бавно ще потеглим към Рим, но преди това – още от Тоскана.. Средновековно селище, централния площад, на което е басейн на минерален извор.. Спирка за коктейл или капучино в елегантната курортна атмосфера на малкия термален град.. Предстои ни крепост с отбранителна кула, владяна от разбойник .. това е италианския аналог на Робин Худ.. Ще продължим към римска вила в покрайнините на града за нощувка, но и .. римска вечеря – морето ни поднася вкуса си..

 

23.06.2021 г.  

Полетът на ALItalia е в 9,20 часа. Ще пристигнете в София към 12,30 часа местно време, ще се чуем, когато сте вече у дома, за да си кажем „До следващи пътешествия“.

Пакетът включва:

  • Самолетни билети София-Рим-София на ALItalia с ръчен багаж до 8 кг. и чекиран багаж до 23 кг.;
  • Една нощувка в провинциална вила в близост до Рим;
  • Четири нощувки в типична тосканска къща;
  • Всички трансфери с луксозен мини-ван, придружаване и превод през цялото време;
  • Кошница с деликатесни традиционни специалитети, вина, кафе, сладкиши, плодове, зеленчуци за настаняването в Тоскана;
  • Дегустация на отбрани отбрани бутилки на малък винопроизводител на лимитирани серии, придружена лек обяд – деликатесни сирена, сушени меса, брускети и отличния десерт на домакинята;
  • Дегустация на вино Нобиле ди Монтепулчано в историческа изба;
  • Дегустация на занаятчийски произведен зехтин в малка семейна ферма;
  • Дегустация на занаятчийски овчи сирена Пекорино в ботегата на производителя;
  • Екскурзия до скрито тосканска селище и историческа месарница;
  • Екскурзия до Арецо;
  • Екскурзия до Сиена;
  • Екскурзия до Монталчино;
  • Екскурзия до Монтепулчано;
  • Екскурзия до Пиенца;
  • Екскурзия до едно от най-красивите места в тази част на Италия за следобеден коктейл;
  • Екскурзия до средновековно селище централния площад, на което е термален басейн;
  • Екскурзия до историческа крепост, владяна от местен разбойник, аналог на Робин Худ;
  • Всички трансфери от и до скрити ресторанти, където се хранят местните хора и запознаване с автентичната тосканска кухня и вино;
  • Туристическа застраховка до 10 000 евро на човек с включен пакет „Сигурност“.

Цена – 1 263,00 евро на човек;