Остров Елба и морето на Тоскана

Екскурзия в малка група до 7 човека със самолет и комфортен

мини-ван за вътрешните трансфери

09 – 16 юли 2021 г. 

 

Началото на юли е.. Тоскана ухае на лято, морски бриз чорли маслините, слънцето дъхти все по-горещо.

И така – отправяме се по българските следи в Италия. Време е за море и нови открития.

 

 

Програмата включва:

  • Самолетни билети София – Рим – София с полет на Alitalia
  • Всички трансфери с комфортен миниван Mercedes Vito;
  • Придружаване и превод през цялото време;
  • Екскурзия до очарователния остров с едноименната планина Арджентарио , свързан е със сушата с три провлака и дава дом на две известни исторически, но и курортни градчета – Порто Санто Стефано и Порто Ерколе;
  • Пътуване до фамозния природен феномен – термалните извори на Тоскана Сатурния Терме ;
  • Посещение на СПА центъра на реномиран хотел в близост до извора;
  • Разходка до градче, съществувало още в праисторията, счита се, че е било населено от бронзовата епоха;
  • Екскурзия до Гросето – историческия град ни очаква с красивите си църкви, замъци и дворци, средновековни кладенци и старата крепостна стена;
  • Пътешествие до селище, създадено при преселения на българи през VI – VII в., които създали военна база заедно с лонгобардите на това място;
  • Дегустация на едно вино, което се слави с репутацията на най-доброто в света – ще пробваме;
  • Дневна екскурзия до три от най-впечатляващите исторически градчета на Италия – къщите са поникнали като гъби в скалите и ни разказват с пластове история по височината на сградите, красиво и нереално, за пореден път сме удивени от приятната лудост на италианците;
  • Остров Елба – изкушава ни с тюркоазени заливи, изключителна архитектура и история за император – да видим къде е живял Наполеон девет месеца и двадесет и един дни;
  • Водни трансфери от и до острова;
  • Една нощувка в крайморска къща във Фиумичино с включена италианска закуска, домакинята приготвя за Вас току-що изпечен кроасан с топло кафе или капучино; 
  • Четири нощувки в традиционна тосканска ферма в сърцето на Марема;
  • Пакет от местни деликатеси, сушени меса, сирена, плодове, зеленчуци, напитки и вино за Вашия дом в Тоскана;
  • Две нощувки в хотел на остров Елба с включена закуска;
  • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ до 10 000 евро на човек;

 

Програма на екскурзията:

09.07.2021 г.

Ще пристигнете в 8.25 ч. местно време на летището в Рим с полет на Alitalia.

Точно тук ще Ви очакваме ние, за да започне нашето морско приключение по тоскански.

Усещаме дъха на морето.. Историческото градче опасва леката дъга на полуострова на яхтеното пристанище. Лодките и красивия залив на изкушават за разходка.

Любопитството ни зове лудешки да открием историята на старата крепост и да обходим малките улички. 

Да разгледаме и второто известно пристанище – опрените едва в друга цветни къщи се отразяват в тюркоазените морски води, а курорта ни предлага отлично място да се запознаем с местните кулинарни деликатеси. 

Спирка за обяд, последвана от кратки запознанства  с историята на града.

Испанската крепост, кула от XVI век и цялата атмосфера, която има крайморското градче. 

Колата ни носи безгрижно по малките пътища, за да достигнем пасторалната идиличност на старата каменна къща и да се отдадем на рустикалния чар на мястото. Настанявайте се! 

Басейнът ни тегли за кратка почивка, а градина, осеяна с палми и маслини, е нацъфтяла божествено като за началото на юли. Отворете бутилка вино и вдишайте…Тоскана!

 

 

10.07.2021 г. 

Свежестта на деня се усеща в аромата на розите. Италианско кафе допълва спокойствието на околните поля. 

Днешният ден ще посветим на чаровния град – столица на някогашните блата, пресушени и облагородени, за да се превърнат в плодовитата земя на Марема.

Крайморско Гросето ни предлага дворци и кули, богати църкви и добре съхранена крепостна стена. Историческият град е изкушаващ със средновековната си архитектура и купищата фрагменти история. 

Предстои на кратка спирка за лек обяд. Маремските специалитети предлагат богато разнообразие от възможности  за вкусно хапване от прясно уловените риби в близките заливи до паста с дивеч и местни сирена. 

 

 

Следобедът обещава нови изживявания. Отправяме се към красиво разстилащите се, естествени корита, които образуват сините термални води на едни от най-известните извори на Италия – Сатурния Терме.

Ще посетим СПА комплекса, за да усетим лично оздравителните и релаксиращи качества на тази вода на живота. Повлиява кожни и двигателни проблеми, както и такива, свързани с дихателния апарат и храносмилателния тракт, но също така има и чудесни освежаващи свойства. След като излезете от басейна, ще се чувствате два пъти по-леки, почти сякаш летите. Опитайте и Вие!

Вашият СПА пакет включва басейн с минерална вода, хидромасажна вана, шезлонг и чадър в клуб зоната, съблекалня, сауна, зала за релакс, халат, кърпа и чехли, вода, и плодове. 

 

 

11.07.2021 г. 

Италианско кафе край басейна, закуска в градината – денят обещава чудеса. 

Пътят се е накъдрил на плавни възвишения, сякаш от божествена въздишка, обрамчен е от над две хиляди кипариса и ни разказва сладки приказки.

Средновековният замък изглежда като отрязък от друго време. Имаме чувството, че всеки момент някой рицар ще излезе от там.

Градчето носи неподражаема атмосфера, един особен уют /сигурно, защото си го чувстваме наше/ и разказва за едни от най-добрите вина в света. Но да пробваме… Само с приказки няма да се разминем.

Отиваме в една изба, наречена „Земите на маркиза“ и това не е никак случайно. Но историята ще разберем на място…Ще опитаме три отлични местни издания на изкуството в бутилка, съпроводени от вкусни брускети с пресния зехтин на семейството. 

 

 

След кратка спирка за обяд, за да пробваме типичния специалитет, яхнията от морски дарове и риба -Cacciucco, много , много традиционен за тази зона, ще продължим за среща с праисторията. 

Имайте предвид, че на мястото, което ни предстои да посетим, е имало живот още в Бронзовата епоха. Днес ни заобикалят множество дворци от XII, XIII и XIV век, няколко крепости от различни периоди, отбранителни кули и прекрасна катедрала. Средновековието ще ни плени за следващите няколко часа. 

 

12.07.2021 г.

Денят ще посветим на три от скритите съкровища на Марема, три превъзходни малки селища, които ни очароват с каменните си фасади и удивителния начин, по който изникват от скалите.

Пригответе фотоапаратите и се подгответе за срещи с  най-любопитните места в Италия и света.  

 

 

Защо древните народи, обитавали тези земи, са изграждали селищата си на върха на скалите? Архитектурата тук ни разказва как домовете-пещери в най-дълбока древност постепенно в различните периоди от историята са се превръщали в сгради, храмове, палати и отбранителни крепости. Погледнати отстрани тези места  разказват в картини, а когато влезем навътре откриваме родена цивилизацията.

 

 

Тук можете да направите едни от най-красивите си снимки. Зад всеки ъгъл се крие малко площадче, каменни стълбища или вътрешен двор, окичени с цветовете на азалии или преливащи от цвят сакъзи.

Заслушайте се в звъна на църковните камбани.  Вкусете от местните блюда по стари рецепти. Тук и там ще забележите пасторалното спокойствие на няколко местни жени, седнали пред къщата си да разговарят за предстоящия обяд – задължителна тема за всеки уважаващ себе си италианец. 

 

13.07.2021 г. 

Да видим къде са живели Козимо Медичи и Наполеон Бонапарт.

Остров Елба бил населяван още от древните етруски, събрал в себе си пъстротата и вкуса на Средиземноморието, погален от безброй лазурни заливи, помни важни исторически събития, но ни грабва и с обаятелно спокойствие и лежерност, сякаш времето забавя своя ход .

Ще доплаваме с ферибот до по-голямото пристанище на острова.

Ще се запознаем с резиденцията на Наполеон и  как престоя му тук се е отразило на това парче земя, но и как Елба е повлияла на живота на Бонапарт. 

Спирката за морски обяд е задължителна. Перфектното допълнение е нежното местно вино. 

Денят ще продължи с кратки отбивки по живописните ъгълчета на малката суша сред водите на Средиземно море.  

 

 

Да се настаним в нашия малък кът от рая с магични цветове и аромати – кацнал на хълм сред зеленина над водната панорама, бутиковия хотел ни очаква за почивка и наслада.  

14.07.2021 г.

Ден за Елба .. красивите заливи, малките градчета, лятната резиденция на Наполеон и още много приключения ..

Семейно ресторантче за обяд .. пресния улов на рибарите .. сочните островитянски плодове и зеленчуци .. типичните сладкиши ..

Оставете се да бъдете изненадани от слънцето, соления повей на морето и толкова любов – тая сладка омая се лее във въздуха, та ние губим представа за пространство и време и усещаме la dolce vita .. сладкия живот .. на Италия.

 

 

Може би следобеден плаж и запомняща се вечеря с гледки към водната шир и средиземноморски бриз. 

15.07.2021 г. 

Денят на отпътуването. Приготвяме багажа с много ентусиазъм за бъдещи пътешествия.

Още един ден ще се наслаждаваме на морските гледки, за да достигнем континентална Италия в следобеда и бавно, бавно да се отправим към Рим. Ще продължават да ни се разкриват сините пейзажи и притегателното безгрижие на Тоскана.

Римска вечеря и още една нощ в прегръдките на Италия..

Вашият полет към дома е в 9,20 ч. Ще се чуем, когато пристигнете в София, за да си кажем „До скоро и до нови приключения“. 

 

Цената на пакета е 1 433 евро на човек за ползване на двойна стая и включва:

  • Самолетни билети София – Рим – София с полет на Alitalia с включен багаж до 8 кг. ;
  • Всички трансфери с комфортен мини-ван Mercedes Vito;
  • Придружаване и превод през цялото време;
  • Екскурзия до очарователния остров с едноименната планина Арджентарио , свързан е със сушата с три провлака и дава дом на две известни исторически, но и курортни градчета – Порто Санто Стефано и Порто Ерколе;
  • Пътуване до фамозния природен феномен – термалните извори на Тоскана, Сатурния Терме;
  • Посещение на СПА центъра на реномиран хотел в близост до извора;
  • Разходка до градче, съществувало още в праисторията, счита се, че е било населено от бронзовата епоха;
  • Екскурзия до Гросето – историческия град ни очаква с красивите си църкви, замъци и дворци, средновековни кладенци и старата крепостна стена;
  • Пътешествие до селище, създадено при преселения на българи през VI – VII в., които създали военна база заедно с лонгобардите на това място;
  • Дегустация на вино, което се слави с репутацията на най-доброто в света – ще пробваме;
  • Дневна екскурзия до три от най-впечатляващите исторически градчета на Италия – къщите са поникнали като гъби в скалите и ни разказват с пластове история по височината на сградите, красиво и нереално, за пореден път сме удивени от приятната лудост на италианците;
  • Остров Елба – изкушава ни с тюркоазени заливи, изключителна архитектура и история за император – да видим къде е живял Наполеон девет месеца и двадесет и един дни;
  • Водни трансфери от и до острова;
  • Една нощувка в крайморска къща във Фиумичино с включена италианска закуска, домакинята приготвя за Вас току-що изпечен кроасан с топло кафе или капучино; 
  • Четири нощувки в традиционна тосканска ферма в сърцето на Марема;
  • Пакет от местни деликатеси, сушени меса, сирена, плодове, зеленчуци, напитки и вино за Вашия дом в Тоскана;
  • Две нощувки в хотел на остров Елба с включена закуска;
  • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ до 10 000 евро на човек;

Цената не включва:

  • Входни такси за музеи и забележителности;
  • Разходи от личен характер;
  • Хранения извън изброените, включени в  пакета;

При записвания до 31-ви март се капарира 10% авансово от цената на екскурзията. В случай на невъзможност да се осъществи пътуването по причини, свързани с рестрикции за придвижване, които не могат да бъдат преодолени като изискване на карантинен период и други подобни, капарото се възстановява изцяло до 14 дни от началната дата на екскурзията. Окончателно плащане се извършва до 30 дни преди датата на отпътуване.