Екскурзия до най-известните рибарски селища на италианската Ривиера

Малка група от 6 човека с мини-ван

5-11 април 2018 г. 

 

Всички места за тази екскурзия са заети.

Нови дати  5-11 юни. 

Цветовете на древните рибарски селища, вкусът на прясното песто и току-що уловените морски дарове, и природата, която се възражда за още една година, изпълнена с предизвикателства…

Всичко това ни очаква в предложеното пътешествие из красивата Лигурия. 

Цена на екскурзията- 875 евро на човек

Цената включва: транспорт с комфортен мини-ван, 2 нощувки със закуска и вечеря в Словения /на отиване и връщане/, 4 нощувки в района на Корнилия, Чинкуе Тере, Лигурия, Италия със  закуска, всички изброени вътрешни екскурзии, билети за влакчетата между 5-те градчета, вечеря в традиционен ресторант с типични блюда и морски дарове, десерт и вино, отпътуване и прибиране от и до Ваш адрес в София, кафе, вода и пакет с вкусотии за пътя, двама придружители, които ще Ви разказват, превеждат и съпровождат през цялото време, застраховка „Медицински разходи при заболяване и злополука в чужбина с осигурен асистънс“ до 5000 евро на човек.

 

 

Известните „Чинкуе Тере“ /в превод – „Пет земи“/ са един район в Лигурия с точно толкова на брой малки рибарски селища, разположени на скални масиви, вдадени в морето, а цветните къщи са изникнали като гъби от скалите и погледнати отстрани при по-бурно море, човек има чувството, че някоя вълна ще „замахне“ и ще „прибере“ във водата няколко от тях.  

Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтеросо са разположени на няколко километра едно от друго. Много често криволичещите пътища, прокопани в надвисналите над морето скали, са по-малко предпочитани и вместо това посетителите на тези селища се възползват от честите влакчета, които на практика се движат в тунели под скалите и са една изключително бърза връзка – само за няколко минути може да се придвижите от едното в другото.  

 

 

Няма да пропуснем отбивка в Портофино – красивото морско градче е било предпочитан курорт за едни от най-известните личности от 50-те години на миналия век и така, чак до наши дни. Ще се разходим край яхтеното пристанище по стъпките на принц Рение и Грейс Кели, Марчело Мастрояни, и Елизабет Тейлър. А можем да си направим и някоя снимка със съвременна знаменитост. 

„Никога не съм изпитвал подобно чувство като това, когато видях този зелен залив в царството на хармонията и покоя, така контрастиращ със суетата на безпокойния ни живот.“ Това споделя Ги дьо Мопасан при досега си с Портофино. 

Ще имаме спирка и в по-малко известното, скрито и разкошно местенце – Портовенере. „Пристанището на Венера“ в древността е привличало поетите. Байрон и Шели са написали там някои от най-известните си строфи.

Ще разгледаме замък и готически църкви. Ще Ви разкажем всички тайни и в кой ресторант приготвят най-вкусната морска храна. 

 

 

Тръгваме в четвъртък, 5-и април, с удобен мини-ван и рано сутринта между 6 и 7 ч., ще Ви вземем от Ваш адрес в София. Приготвили сме ароматно кафе и закуска за по път.  В следобедните часове ще пристигнем в малка ферма в Словения. Ще се насладим на домашните гозби на домакините, приготвени със собствените им продукти. Ще се запознаем с традиционната словенска кулинария и ще отпочинем добре в меките завивки.

На 6-ти април след обилна, току-що приготвена фермерска закуска и ечемичено кафе, ще потеглим за Лигурия. В късните следобедни часове ще пристигнем  в един малък морски оазис с цветни къщи и невероятни гледки – нашето настаняване в Корнилия. След кратка разходка из криещите тайни улички, ще Ви предложим едно ресторантче с местна морска кухня на непретенциозни цени. 

 

 

Гледки от терасата. Удобно е за малка закуска, горещо капучино с книга или чаша вино приквечер.

 

 

На 7-и април закусваме по италиански с топъл кроасан и кафе, след което започва разходката ни с влак в дебрите на скалните тунели.

Първата ни спирка ще бъде цветното Риомаджоре. Ще се потопим в пъстрата атмосфера на малките улички, ще попиваме необятната гледка към морето, ще влизаме в малките параклиси, ще снимаме колорита на рибарските лодки. Пленяващ е начина, по който прасковените, лимонени или ментови постройки се подпират една в друга или поникват на по-високата скала отзад и създават впечатлението, че са израстнали от по-ниските сгради.

 

 

Отново с влак ще се отправим на 5-минутно пътешествие до Манарола.

Сякаш най-пъстроцветно от петте, това място удивлява с начина, по който главната улица се спуска в морето и едновременно служи за пристан на ярко оцветените рибарски лодки.

Усетете радостта, която дава цялата пъстрота на градчето на идеалния морски фон.

Точно тук ще направим обяд в някое типично ресторантче. След добро похапване може да се насладим на приятно четиво под звука на църковните камбани, да поснимаме пищността наоколо или да си направим разходка с лодка. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В следобедните часове ще тръгнем с влака към Монтеросо.

По пътя в скалите ще се редуват тъмнината на тунела и внезапно изскочилото удивително синьо на морето.

Пътуването ни е по-малко от десет минути и ето ни на едно съвсем различно място, някакси по-улегнало, по-балансирано и аристократично.

Предстои ни кратка разходка из чаровните улички, ще ни примамят малките магазинчета за аксесоари и сувенири. Ще се насладим на архитектурата на старата крепост и отбранителните съоръжения, имали за цел да защитават някога местните жители от пиратите.

Каним Ви на вечеря.

 

 

Ще опитаме локалния специалитет – прясна лигурийска паста  „трофи“ с току-що накълцано песто „Дженовезе“. Ще продължим с фритирани или грилирани морски дарове, придружени от традиционното вино, наричано  Скиакетра, обикновено купаж от няколко местни сорта. Гроздето расте в прокопани в скалите тераси и „вдъхва“ аромата на морето, и е обработвано изключително на ръка. Ще завършим вечерта с нещо сладко – изберете си тирамису или панакота, крема ала каталана или торта с портокали.  Докато се наслаждаваме на десерта и обсъдим следващия вълнуващ ден…. можем да опитаме „Лимончино“ – лимонов ликьор, приготвен от плодовете на заобикалящите селището цитрусови градини.

 

 

 

 

Предстои ни един незабравим 8-и април – вълшебно пътешествие до Портофино.

Живописните гледки по пътя са наистина впечатляващи, а очите ни ще се пълнят с ярки тонове и наслада.

 

 

Пристигаме в известното селище, приютявало великите личности на всички времена. Няма да Ви разказвам за усещането, което ще Ви оставят малко по-пастелните тонове тук, както и за гледката, която се разкрива от височината на замъка „Браун“. Открийте сами елегантния чар на това място и разберете каква е притегателната сила, водила тук всички знаменитости. Наслаждавайте се на престоя си, а в следобедните часове ще си направим среща за обратния път към Корнилия.

 

 

По пътя ще разгледаме едно типично лигурско селище, скрито от погледите на масовите туристи, прегърнато от възвишенията, които пречат на силните пориви на морския вятър да достигнат това кътче на спокойствието. Притихнали и очаровани ще пристигнем в местно ресторантче за вечеря. 

 

 

На 9-ти април ще открием, че в този район изненадите сякаш не свършват – посещение на Портовенере.

Очаква ни пленителна крайбрежна улица, аромати на прясно приготвена морска храна, църква, построена върху скала в морето, терасовидна структура на селището, много италиански шик и стара крепост на върха. Букет от преживявания! Но…уверете се сами.

Градчето Портовенере, както и архипелага от трите малки острова наблизо, са защитена зона от ЮНЕСКО и наистина ще Ви впечатлят.

 

 

По обратния път изживяванаията ни все още са ярки.

 

 

 

Пристигайки в Корнилия, ще хванем още веднъж влака, за да посетим петата земя – Вернаца.

Селището е малко и в активния сезон е доста пренаселено, но сега, през април, можем да усетим атмосферата му и да се насладим на интересния начин, по който скалите се разстилат като длани във водата, после се издигат над морето, превзети от жилищата на местните.

 

 

Вглеждаме се в това ненадминато синьо и мечтаем….Мечтаем да се върнем отново.

Време е да приготвяме багажа си и многото подаръци и сувенири, защото на следващия ден отпътуваме по обратния път към дома. 

Не прекалено рано, но навреме, на 10-и април тръгваме към познатата ни вече ферма в Словения. Чакат ни любезните домакини, уютната къща и питателната храна. Предстои последната нощувка от приключението….

На 11-и април в разкази за преживените емоции, неусетно ще пристигнем у дома. Ще Ви оставим на посочен от Вас адрес в София, заедно с всичките изненади, скрити в чантите за Вашите близки и приятели. 

 

 

Цената включва:

  • транспорт с комфортен мини-ван;
  • 2 нощувки със закуска и вечеря в Словения /на отиване и връщане/;
  • 4 нощувки в района на Корнилия, Чинкуе Тере, Лигурия, Италия със закуска;
  • всички изброени вътрешни екскурзии;
  • билети за влакчетата между 5-те градчета;
  • вечеря в традиционен ресторант с типични блюда и морски дарове, десерт и вино;
  • отпътуване и прибиране от и до Ваш адрес в София;
  • кафе, вода и пакет с вкусотии за пътя;
  • двама придружители, които ще Ви разказват, превеждат и съпровождат през цялото време;
  • застраховка „Медицински разходи при заболяване и злополука в чужбина с осигурен асистънс“ до 5000 евро на човек.

Цената не включва:

  • разходи от личен характер;
  • входни такси за забележителности.

 

 

За контакт с нас:

[email protected] +359 884456853

www. travelinitaly.info + 39 3384953586