Музикалното трио и непознатите градчета на Североизточна Италия

Пътуване в малка група от 6 човека със самолет и миниван за вътрешните трансфери

      21 юни – 24 юни 2019 г. 

 

 

Така изглежда от височина перфектната крепост, изградена от венецианците през 16-и век, наречена още „Звездния град“, заради идеална си форма на 9-лъчна звезда.

На централния площад с формата на перфектен шестоъгълник, ще чуем магичните гласове на триото Il Volo.

 

 

Джанлука Джинобле, Инацио Боскето и Пиеро Бароне ще превърнат вечерта на 22-и юни в незабравим музикален спектакъл, ще галят сетивата ни и ще ни накарат да „полетим“, както ни обещава името на триото „Il Volo“.

Ще имаме привилегията да чуем бисерните вокали на открито в историческия град, защитен от ЮНЕСКО. 

 

 

Добре дошли на север! 

Там, където свежите алпийските повеи срещат мириса на Адриатическо море, а земята е прорязана от пълноводни реки и потоци, а птичите ята са привлечени от тюркоазените извори.

Хората от векове произвеждат отлични сирена и прошуто, пивки вина и сладкиши, а традициите и до днес са съхранили ръчната обработка на кожи и плетени от ракита съдове за гроздобера. Занаятчийските продукти могат да бъдат намерени и в наши дни, за да ни „разкажат“ за отминалите времена…

 

 

Римски мозайки, средновековни крепостни стени и ренесансова архитектура – отпечатъци от различни исторически периоди, когато „Фурлания“ влизала във владение на римляни, лонгобарди, венецианци, австрийци и дори Наполеон. Чудесна смесица от култури, които формирали днешната пъстрота от вкусове, стилове и кухня, преплитаща австрийските и словенските традиции с тези на венецианците и въобще днешните италианци. Това е очарователния район на Фриули – Венеция – Джулия. 

Тук е и зоната, в която можете да опитате продуктите на земята – токачка, патица или гъска, местния специалитет от мляно свинско, приготвено като руло с планински билки, или пък frico – локален деликатес от местното сирене и картофи, но също ще се насладите и на сладководната trota и всевъзможни морски дарове от близките заливи.

Локалните DOP вина /могат да бъдат произвеждани единствено в тази зона/, присъстват в листата на всеки познавач. Friulano, Ribolla Gialla или Malvasia са сред сортовете, формиращи изтънчени, ароматни и билкови вкусове, които ще допълнят идеално както даровете на земята, така и тези на морето. 

 

 

Да посветим 3 дни на брилянтните гласове на Il Volo и най-красивите исторически селища на древна Фурлания.

Екскурзията включва:

  • Билети за концерта на открито на виртуозите Il Volo;
  • Самолетни билети София- Тревизо- София с полет на Ryanair;
  • Всички вътрешни трансфери с комфортен миниван и двама придружители-преводачи;
  • 3 нощувки със закуски в традиционна фриулнска къща в стаи със собствена баня;
  • Разглеждане на прекрасния град Тревизо;
  • Екскурзии до 3 от най-красивите исторически селища на Фриули в подножието на Алпите, включително Сан Даниеле – мястото, където се произвеждат някои от най-добрите шунки на Италия;
  • Разходка в стария град, защитен от ЮНЕСКО, Палманова, където ще се проведе и концерта;
  • Екскурзия до приказен замък от 19-и век, „кацнал“ на брега на Адриатическо море и прилежащия му разкошен парк;
  • Екскурзия до Триест – ще пием по кафе на известния площад край морето;
  • Екскурзия до рибарско селище на брега на Адриатика;
  • Екскурзия до замък от 14-и век – резиденция на принцеса; Гости тук преди нас са били: Императрица Сиси, Йохан Щраус, Франц Лист;
  • Медицинска застраховка и помощ при пътуване на стойност до 5 000 евро на човек;

Цена на екскурзията: 658 евро на човек /цената е за настаняване в двойна стая/

 

 

Програма:

21.06.2019 г.

Излитане от летище „София“, Терминал 2 в 12.05 ч. и кацане в Тревизо в 13.05 ч. местно време. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен миниван. 

Няма как да си тръгнем от Тревизо преди да видим красивия център. 

 

 

Ето какво пише „Телеграф“ за градчето, останало извън полезрението на туристите:

„…Тревизо е входна врата за Венеция. Всяка година хиляди туристи слизат от самолета и потеглят с автобусите. Но Тревизо не е само летище. Две мили надолу по пътя е историческия град с омагьосващо очарование – ренесансови площади и дворци, богато изрисувани църкви, улици, прорязани от древни водни пътища… Центърът на Тревизо е обрамчен от малка защитна стена със средновековни порти, обгърнали тесни калдаръмени улички с аркади от розово-червени тухли и камъни, които на места се превръщат във водни коридори. Малки канали минават покрай цветни градини, плъзгат се под къщите и се появяват отново в някой ъгъл на улицата. Водните пътища някога имали търговски функции, сега са се превърнали в лениви потоци, които имат чисто декоративна роля…“

Мястото е отлично, за да направим обяд. 

На малко повече от час ни очаква традиционна фриуланска къща, в която ще се настаним. 

 

 

22.06.2019 г.  Ден за музика и алпийски гледки 

След отличната закуска, която ни предлагат домакините, потегляме по красиви маршрути, които свързват малките селища, сгушени в подножието на Доломитите. 

Първата ни спирка е градче, което ни разкрива един античен свят със своите исторически сгради, елегантни, но дискретни и аркади, които са запазили топлината на ръкостискане, на открадната усмивка, на гуляй в кръчмата. Построено в близост до брега на река Таляменто, мястото е запазило своята селска душа, развива се около замъка и градските резиденции от 16-и век, малките църкви, и носи духа на провинцията.

 

 

Известно е още със сиренето си, което се прави както едно време. В старата latteria/мандра/ от сурово мляко, което произхожда от малки кравеферми, а животните се отглеждат според някогашните традиции. Тук се произвежда известното сирене Montasio DOP. 

Но ще се запознаем и с вината на Фриули.

 

 

Типични продукти за зоната са ликьорите и сладката от алпийски плодове и билки. Вкусовете ни връщат към онова, което ни приготвяше някога баба.  

Топ 3 на най-доброто прошуто на Италия ни поднасят производителите от Тоскана, Парма и….малкото селище Сан Даниеле във Фриули.

Шунките с едноименната марка се произвеждат тук по столетни традиции и са сред най-фините и топящи се сушени меса в тази част на Европа.

Но да разберем повече на място. По желание може да направим обяд в ресторанта на стара прошутериа, където да опитаме различно отлежали вкусове с местен хляб и гарнитури. 

 

 

Живописните пътища ни отвеждат към още едно типично за зоната селище. Градът е създаден от Гай Юлий Цезар през 568 г. , но съхранява значителни свидетелства за присъствие на лонгобардите. Тук е съхранена необикновена и загадъчна средновековна архитектура, припозната от ЮНЕСКО като историческо културно наследство.

Днес това място изкушава със своето спокойствие и красивото си крайречно разположение. 

 

 

Да опитаме местните сладки, наречени strucchi, приготвени с различна плънка по старите рецепти на местните хора. Тези сладкиши примамват носа и погледа ни от всяка сладкарничка.  А вкуса им – не може да се опита нещо подобно другаде в Италия!

В късния следобед ще се отправим към „звездния“ град, където ще имаме удоволствието да се насладим на изпълненията на Il Volo. Но преди музиката да ни понесе във вълните на ритъма, да разгледаме това съвършено творение на ренесансовата архитектура. 

Изграден като перфектна 9-лъчна звезда от венецианците, градът представлява защитно съоръжение срещу набези на австрийски и турски войски, но в същото време отразява естетското отношение към живота на своите създатели. 

 

 

Наближава времето за големия концерт по повод 10-годишнината на триото Il Volo. Предвидени са събития в най-красивите градове на Италия – да се насладим на вълшебните моменти, които ни предлагат на сцената на открито в самия център на ренесансовата крепост.

Тържеството на духа започва в 21.30 ч….

Ето, че сме опиянени, гласовете звънят, а музиката се лее… 

 

 

23 юни 2019 г.   Ден за замъци и морска шир

Днес пътят ще ни отведе в разкошен замък, кацнал на скалите над морето, изграден в средата на 19-и век като резиденция на бъдещия император Максимилиан I – Фердинанд Хабсбург. Сградата е внушителна над тюркоазените води на Адриатика и събира в себе си разностранните интереси и творчески търсения на домакина, пътешественик по душа.

 

 

Във великолепния интериор и градините са пресъздадени различни стилове и са докарани екзотични растения от Европа, Азия и Америка. Насладете се на тази пищност вътре и на прекрасните кипариси, ливански кедри и китайски глицинии – отвън. 

 

 

Денят ни продължава с италианско кафе на най-големия в Европа градски площад  на брега на морето – централния площад на Триест. Мястото комбинира италианската романтичност и пищността на Австро-Унгария. Заобиколен от дворци от 18-и и 19-и век, площадът ни кара да се чувстваме аристократи. Ароматното кафе и бриза на морето са освобождаващи, а в ушите ни още звучи „Grande Amore“ от снощния концерт. 

 

 

Време е за обяд, посветен на току-що извадени морски дарове и отличните кулинарни умения на фриулци. Все край морето ще достигнем до селището на рибарите. 

 

 

Кой да подозира, че тук на самата граница на Италия ще открие такава внушителна, но и някак уютна крепост, поставена сякаш от Божествената ръка на планински нос, врязан в морето. Изграден през 14-и век на основите на по-стар замък, това възхитително място ще ни омагьоса с красиви статуи, водопади от зеленина и водни лилии, пищни салони и зали за танци. 

 

 

Фотоапаратът ни ще бъде възнаграден със запомнящи се  кадри – морски панорами, цветни туфи и сгради от исторически сюжети. 

Ако имаме време и сили сме подготвили специална изненада за по-късните следобедни часове 🙂

Да отпразнуваме нашето пътешествие с вечеря по фриулански в препоръчан ресторант, където се хранят местните. 

 

 

24 юни 2019 г.

Време е да потеглим за дома. Отличната закуска и ароматното кафе ще допълнят усещането ни за този непознат район на Италия, а ние ще сме готови да посрещнем лятото, заредени с нови емоции. 

Обратният полет от Тревизо е в 12.40 ч. и пристигане в София в 15.20 ч. местно време. Ще се чуем, когато пристигнете, за да си кажем „довиждане и до нови пътешествия“….

 

 

Цена на пътуването – 658 евро на човек

Включва:

  • Билети за концерта на открито на Il Volo;
  • Самолетни билети София- Тревизо- София с полет на Ryanair;
  • Всички вътрешни трансфери с комфортен миниван, двама придружители и преводачи;
  • 3 нощувки със закуски в традиционна фриуланска къща в стаи със собствена баня;
  • Разглеждане на прекрасния град Тревизо;
  • Екскурзии до 3 от най-красивите исторически селища на Фриули в подножието на Алпите;
  • Разходка в стария град, защитен от ЮНЕСКО, Палманова, където ще се проведе и концерта;
  • Екскурзия до приказен замък от 19-и век, „кацнал“ на брега на Адриатическо море и прилежащия му разкошен парк;
  • Екскурзия до Триест ;
  • Екскурзия до „Селището на рибарите“;
  • Посещение на крепост на седемстотин години, предпочитано място за творческо усамотение на велики творци от 19-и век;
  • Медицинска застраховка и помощ при пътуване на стойност до 5 000 евро на човек;

Цената не включва:

  • Разходи от  личен характер;
  • Входове за забележителности;
  • Хранения в ресторанти.

 

 

За контакт с нас:

Travel in Italy

0884456953

[email protected]

facebook.com/travelinitaly.info/