Екскурзия в малка група до 7 човека

09/04 – 15/04 2020 г. 

 

 

.. Как го правят италианците, как празнуват Pasqua /Великия ден на Христовото Възкресение/?

Тази година в Италия Великден е на 12-ти април. Да се потопим в атмосферата на традиционните празненства. Да усетим духа на Възкресението в Тоскана и Умбрия.

Мистични процесии в исторически костюми, където митовете срещат реалността, а ние ставаме свидетели на заредени с особена енергия шествия на боси мъже, облечени в тайнствени роби и лица, покрити от големи качулки.

Да се насладим на великолепната типична кухня и да разберем какво приготвят тук за големия празник.

Да усетим лежерните дни на италианците по време на тези важни festi, както наричат тържествата, с дневни екскурзии до едни от най-красивите селища в Италия, разходка през долините с ретро автомобил, всичко това увенчано с разточителна Великденска вечеря, както само местните го умеят. 

 

 

Екскурзията включва:

  • Пристигане на летището в Рим рано сутринта /самолетните билети, ръчен багаж до 8 кг. и чекиран багаж до 20 кг. са включени в цената/;
  • Ще Ви очакваме тук с комфортен мини-ван за седем човека с превод и придружаване през цялото време;
  • На път за Тоскана ще се отбием до „Изчезващият град„;
  • Ще се настаним в типична тосканска къща за следващите 6 нощувки;
  • Ще направим екскурзия до средновековен град и ще опитаме вината, които правят местните хора. „Нобиле ди Монтепулчано“ – едно знаменито вино, а ние ще го пробваме в пещери, превърнати в изби в подземията на градските дворци;
  • Ще посетим защитения от ЮНЕСКО като идеален архитектурен пример за ренесансов град – Пиенца;
  • Ще се отбием за разходки по каменните улички на Монталчино – елегантно „полегнал“ на хълма, заобиколен от лозята за онова чудно на вкус и неслучайно предпочитано от кралски особи, забележителното вино „Брунело„;
  • Ще покорим възвишението, на което се извисява кула с интересна история и ще преминем през градчето по централната улица на което, минава Via Francigena или древния поклоннически път, свързващ Франция с Рим;
  • Ще разгледаме две селища скрити между долините на Южна Тоскана, недокоснати от времето и тълпите туристи, сякаш забравени от всички, освен от  няколкото си жители и … Бог, дарил им неустоима красота и вечността;
  • Ще разгледаме един от най-интересните тоскански градове, станал сцена за филма „Животът е прекрасен“ на Бенини.    Арецо – фасадите на дворците с релефни гербове на аристократичните фамилии, изумително стръмния площад и изкушенията по Corso Italia;
  • Екскурзия до вулканично езеро Тразимено, разказва ни древни истории и вдъхновяващи събития;
  • Ще опитаме най-италианския аперитив, за да разберем по-добре dolce far niente или сладостта да не правиш нищо;
  • Ще участваме във Великденска процесия по каменните улички на исторически град;
  • Ще направим дневна разходка с ретро автомобил, за да достигнем най-съвършените кътчета на тосканските долини;
  • Ще опитаме най-доброто от традиционната празнична кухня на Великденска вечеря;
  • Ще Ви поднесем кошница, пълна с деликатеси, вина, зеленчуци, плодове и сладкиши за къщата в Тоскана и много изненади…. наслаждавайте се..! 
  • Застраховка „Помощ при пътуване и асистънс“ на стойност до пет хиляди евро;

 

Цена на екскурзията – 1 237 евро на човек и е за настаняване в двойна стая.

По Ваше желание можем да включим дегустация на зеленото „злато“ – пресен зехтин, произведен по занаятчийски, дегустация на отличните вина, лимитирано производство, на малка семейна изба, лов на пролетни трюфели със специално обучени кучета и професионален трюфелотърсач. Решавате Вие – изпълняваме ние!

 

 

Програма:

09.04.2020 г. 

Ще пристигнете с ранен полет от София на летището в Рим, където ще ви очакваме ние и празненството започва сега.. 

Разбуждащият вкус на италианско кафе има само едно перфектно допълнение – току-що изпечен кроасан с масло и сладко от горски плодове. 

Първата ни спирка ще бъде едно удивително място. 

 

 

„Изчезващият град“ – пленителния средновековен център е „кацнал“ върху скални зъбери, които се рушат с всяка следваща година и днес единствената връзка с останалия свят е пешеходен мост. Счита се, че скоро това място няма да съществува. Петте обитатели на градчето го поддържат „живо“ и изпъстрените с цветни саксии улички, старата църква, и няколкото ресторантчета са като късче от отминали времена. Пренасяме се в друга епоха.

Да направим обяд тук сред фасадите, които нашепват стари разкази.

 

 

Живописния маршрут ни отвежда към най-красивата част на Тоскана. Тук ще живеем през следващата седмица.

Къщата е традиционна, а градината предлага всичко за релакс навън и барбекюто – само на ваше разположение.

Настанявайте се … и добре дошли!

Местни деликатеси, плодове, зеленчуци и сладкиши, вина и напитки Ви очакват.

Да отворим бутилка и да опитаме от слънчевия вкус!

 

 

10.04.2020 г. 

Ще пием кафе в градината и бавно ще потеглим към един шедьовър на средновековието.

Градчето се извива по ръба на склона и ни приветства гостоприемно с широко отворените порти в крепостната стена, някога залостени за чужди посетители. Уличката ни води нагоре, а бутиците за кожени изделия или ръчно правена хартия и писалки ни изкушават да погледнем.

Къде си е пиел кафето Фелини и защо ли? Узнайте и вкусете.

 

 

Площадът се изпречва пред нас изведнъж с цялото си великолепие и ни задъхва.

Да разгледаме църквата да влезем в двореца, да слезем в подземията, да отидем в избите, да отпиваме …. Сладки, сладки вина и незабравими мигове.

Спирка за обяд и веселието продължава в нашия мини-ван на път за Пиенца. 

 

 

Отиваме в град, сътворен от Папа и единствен, замислен и изграден, съхранен до днес като идеалния ренесансов град.

Внимавайте, Пиенца „краде“ сърца!!! 

Малки площадчета и улички, тайнствени стени на дворци и църкви, някогашен манастир – всичко е точно както трябва.

 

 

Ухае на овчи сирена „Пекорино“, главната улица предлага магазинчета с известния местен деликатес. Е ще се опита, няма как. С трюфел или с орехи, отлежали или свежи, покрити с винено джибри или слама. Каква симфония с вината от района! Открийте своите фаворити и съчетанията!

 

 

Вкусно, вкусно, вкусно… приятна, лека, постна вечеря /според традициите за Venerdi Santo или Светия Петък, а пък както ние го наричаме Разпети Петък/, на едно вълшебно място, за да се подготвим за различното изживяване.

По каменните улички на града ще участваме в шествие, посветено на Възкресението. Странното преплитане на мистика и реалност ни води към божествени открития за себе си и света. Можем да разберем повече само на място. 

 

 

11.04.2020 г. 

Нов ден – ново изживяване.. с ретро автомобил! Да вземем тези малки „бижута“ на колела и да потеглим на бавна, незабравима разходка. Най-красивата долина в света, долината Орча, защитена като природен феномен от ЮНЕСКО, ни приканва да я опознаем. Да се спуснем през меките вълни на хълмовете. Да вдъхнем полята.. да докоснем лъчите на слънцето..ще оставим вятъра на роши косите ни.. Следвайте интуицията си. 

 

 

Достигаме средновековен център, главния площад на който представлява басейн, формиран от минерален извор. Водното огледало „рисува“ небето, светлината и красивата архитектура, която го заобикаля. Курортната атмосфера ни пленява и изчиства главите ни. 

 

 

Гладни сме. Има едно ресторантче, където всеки ден домакинята приготвя прясна паста на ръка. Сосовете по стари семейни рецепти къкрят на печката от ранна сутрин. Сервират двамата и синове.  Ще се насладим на  храната, поставяна на масата им от поколения назад. Да опитаме!

Нашето ретро приключение ще продължи към място, което спира вниманието!

Градът има древен произход. По тези места преди римляните обитавали етруските.

Корените на местните жители са заровени дълбоко в античността, а днес ние виждаме гордите потомци с какво достойнство преминават по каменните улици и достолепно отиват към църквата.

На повърхността са останали следи от средновековието, стара отбранителна крепост – обходете стените ú, уверете се сами до къде е стигал погледа на някогашните воини. 

 

 

Монталчино е обаятелно със своето благородство и мекота, повече отворени пространства, зашеметяващи гледки към долините. Цялата Орча на длан, хълмовете със сиенските глини, това море от накъдрена земя, което е така покоряващо. 

Родина на едни от най-добрите вина в света, градчето е заобиколено от безкрайни лозя на известното Санджовезе – гроздето за „Брунело“. Ако не сте го опитвали – пробвайте и пак ще говорим.

 

 

12.04.2020 г. 

Свежестта на април се усеща във въздуха. Започва любопитния ден…

Колата се поклаща по междуселските пътища. Всеки завой ни разкрива приятна изненада. Гледките са тъй очарователни, че не е за вярване!!!

Там някъде, в далечината, прегърнато от долината, малкото укрепено селище се е сгушило на хълма. Едно от онези места, където човек може да усети автентичния живот на тосканци, така както си е текъл тук от столетия и да види как хората до днес живеят, сякаш в декор за исторически филм. 

Надолу по уличката, там, където има един малък площад, в самата крепост e разположена стара, стара месарница. Вече 120 години, поколение след поколение, фамилията подбира най-добрите фермерски меса от зоната и предлага отлични колбаси, шунки и най-добрата Porchetta в Италия /онзи месен деликатес, който ще трябва да опитаме/. 

След кратко пътешествие денят ни ще продължи на едно интересно място.

Арецо – този град изумява с цялата си атмосфера, средновековни сгради с релефни гербове по стените, наклонения площад, по който човек си мисли, че ще се затъркаля, красивата лоджа на Вазари, малките антикварни магазини, уличките с ресторанти и бистра, главната улица с множество бутици на модните марки и най-добрия сладолед в района.

 

 

Тук са родени: Гай Меченате, станал нарицателно за ценител, подпомагащ изкуствата; Гуидо Монако, създател на музикалните ноти; Франческо Петрарка, поет, писател и хуманист, считан за един от основоположниците на италианската литература; Джорджо Вазари, един от най-изтъкнатите архитекти и живописци на Италия, биограф и писател, най-известната му сграда е галерията „Уфици“ във Флоренция.

 

 

13.04.2020 г.

Днес имаме малко по-дълъг преход /около час/, но ще се натъкнем на шеметни панорами и ще се изкачим на един хълм, който стърчи над останалите, за да се изкатерим още по-високо до върха на кулата.

Ето от тук се вижда половината свят. Така си мислели рицарите в онези тъмни дълбини на историята. Ще ви разкажем легендите за това място и ще се потопим в миналото му.

 

 

Селището разположено в подножието на хълма, там където живеели поданиците, е така посветено на тихия живот и днес.

От пекарната се носи омайност, дето ни „хваща“ за носа и няма начин да не я открием. 

Главната улица на това градче повече от хилядолетие е утъпквана от краката на хиляди пилигрими, тръгнали от различни земи, та чак от днешна Франция на поклонение в Рим.

 

 

Разходете се и почуствайте силата и мъдростта на изминалите столетия и спокойствието, което ни дават. 

Да влезем в двете църкви, опрени една в друга. Крият прекрасни произведения на изкуството, но няма да разказвам – вижте ги сами.

 

 

По обратния път ще спрем в някое обгърнато от склоновете селище, красиво тосканско бижу, което ще окачим в безценната си фотографска колекция.

Очертава се една вълнуваща вечеря. Пресни меса, ожарени на огъня и сядане в градината или малък семеен ресторант, посещаван само от местните. Имаме време за всичко!

 

 

14.04.2020 г. 

Съвсем на границата между Тоскана и Умрия се е „протегнал“ един воден басейн с  вулканичен произход, това ще бъде и днешната ни цел. 

Малките селища около езерото Тразимено – „бижута“ пръснати по брега, всяко със своя история, прекрасна крепост и бутици за цветна майолика, която искаме да занесем вкъщи като спомен за тези пъстри дни, да им отдадем деня и да ги опознаем.

Ще опитаме специалитети със сладководните риби от сините езерни води.

 

Следобедният аперитив – коктейл със сьомгов цвят, е неизбежен. Толкова, толкова италианско занимание. Ще обостри апетита ни за предстоящата великденска вечеря.

 

 

Най-типичните празнични ястия на Тоскана ще бъдат сервирани за нас в семеен ресторант, скрит в една близка гора. Открийте какво хапват местните за Великден и се насладете на прекрасните автентични вкусове, донесени до нас през вековете. Ще ни помагат да отворим по-добре небцето си местни фермерски вина, които ще придружат вечерята. Приятната компания и сладките разговори ще изпълват вечерта ни.

 

15.04.2020 г. 

Време е да приготвим багажа сии да потеглим към летището в Рим.

Живописните пътища през Тоскана, Умбрия и Лацио ни поразяват с красотата си и ни карат да планираме следващите си бягства.

Кратък обяд на летището преди полета на AlItalia в 15,20 часа. В София ще пристигнете в  18,10 часа местно време и докато багажа Ви излиза ще се чуем по телефона, за да си кажем „довиждане и до нови пътешествия!“.

 

 

Цена на екскурзията –  1 237 евро на човек и е за настаняване в двойна стая.

Включва:

  • Самолетен билет София – Рим – София с включен ръчен багаж до 8 кг. и чекиран багаж до 20 кг.;
  • Трансфери с комфортен мини-ван за седем човека с превод и придружаване през цялото време;
  • Екскурзия до „Изчезващият град„;
  • 6 нощувки в типична тосканска къща;
  • Екскурзия до Монтепулчано ;
  • Дегустация на вино Нобиле ди Монтепулчано;
  • Ще посетим защитения от ЮНЕСКО като идеален архитектурен пример за ренесансов град – Пиенца;
  • Ще се отбием за разходки по каменните улички на Монталчино ;
  • Ще покорим възвишението, на което се извисява кула с интересна история и ще се разходим по главната улица на селището, по която минава древен поклонически път ;
  • Ще разгледаме две селища скрити между долините на Южна Тоскана;
  • Екскурзия до Арецо ;
  • Екскурзия до вулканично езеро Тразимено и няколкото най-красивите градчета по бреговете му;
  • Участие във  Великденска процесия по каменните улички на исторически град;
  • Дневна разходка с ретро автомобил;
  • Ще опитаме най-доброто от традиционната празнична кухня на Великденска вечеря;
  • Ще Ви поднесем кошница, пълна с деликатеси, вина, зеленчуци, плодове и сладкиши за къщата в Тоскана и много изненади…. наслаждавайте се..! 
  • Застраховка „Помощ при пътуване и асистънс“ на стойност до пет хиляди евро;

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер; 
  • Хранения в ресторанти, извън включените в цената;
  • Платени посещения на музеи и атракции;

 

За контакти:

+359 8844 56 853

[email protected]

www.travelinitaly.info