23  юли – 01 август 2018 г.

 

                                                                Екскурзия в малка група от шест човека с мини-ван

 

Посещение на концерта на Андреа Бочели в родното му място Лаятико

и пътешествие из най-красивите градчета на Тоскана

                                                                         

                                         

Този звънлив музикален език – италианският и разкошната хубост на Тоскана, са дали живот на виртуиозни музиканти като Пучини, Тото Кутуньо, Джованоти, Джана Нанини и много други, но сякаш най-гениалния и нежен съвременен глас на Тоскана принадлежи на Андреа Бочели.

Той е роден в малкото историческо селище – Лаятико. Първите сведения за това място датират от 891 г. Селището е изградено от очарователни каменни постройки, стара църква и замък от последните десетилетия на 10-ти век. Заобиколено от вълнообразния релеф на долините Валдера и Вал Ди Чечина, мястото изглежда като отрязък от картичка.

 

 

Пътуването включва:

  • 2 нощувки в Словения /на отиване и връщане/ в традиционна ферма с включени закуски и вечери с домашно приготвени продукти от стопанството;
  • 7 нощувки в Тоскана с включена закуска- три нощувки в известния винен район Кианти и обиколка на историческите селища в района, две нощувки посветени на красивите долини и ренесансови изживянания в Южна Тоскана с посещения на Пиенца и Монтепулчано, и още 2 нощувки в Сан Джиминяно преди чакания концерт;
  • обиколка из старите улички на Сиена и посещение на главния площад Пиаца дел Кампо и катедралата Санта Мария Асунта;
  • един спокоен следобед в Лаятико;
  • билет за концерта на великия тенор в известния театър на открито Teatro del silenzio /Театър на тишината/;
  • разходка из градчето с кулите – Сан Джиминяно, тук е сниман филма „Чай с Мусолини“;
  • екскурзия до средновековното селище Волтера;
  • тур в средновековен фамилен замък, вечеря в историческия му ресторант и дегустация на семейните вина при залез;
  • и много забавления и изненади.

Цена – 1285,00 евро на човек

Вземете си шапките, защото потегляме!

 

 

23 юли

Заминаване от София. В ранната сутрин ще Ви вземем от посочен адрес в града.

С чаша топло кафе и малка закуска се отправяме на пътешествие. Ще спираме когато и където си поискаме. В сладки приказки и увлекателни четива ще пристигнем в ранния следобед в нашето настаняване в Словения.

В семейната ферма ни очакват с тристепенно меню от традиционни местни специалитети, приготвени от продуктите на стопанството. Това ще бъде хубав повод да се запознаем със словенската кухня, която наистина е много питателна и вкусна.

 

24 юли

Сутринта след богатата закуска, нашето приключение продължава.

В следобедните часове ще пристигнем в типична тосканска къща в Кианти. Нашето настаняване е луксозно и комфортно имение, разположено в един от най-престижните райони на Италия.

Ще завършим деня с традиционна италианска вечеря в местен ресторант.

 

 

25 юли

Предстои ни един прекрасен 25-и юли.

Но имаме нужда от малко почивка…Целият преди обед ще се насладим на атмосферата на Кианти и нашите каменни къщи, заобиколени от лозя и малки маслинови горички, с гледка към историческа кула на близка старинна вила. Ще направим обяд с типични местни деликатеси в близкото селце, а следобеда – о, какъв следобед!

Предстои ни да посетим средновековен замък с огромно прилежащо имение. Сградата съществува от 12-и век, разположена е в граничните земи между Флоренция и Сиена, устояла на многобройните противоборства между двете кралства, испанско нашествие през 15-и век и дори бомбардировките от Втората световна война. Реконструиран няколко пъти през този дълъг период, по уникален начин съчетава в себе си средновековна и романтична архитектура с готически елементи. Прилежащото му имение е 230 хектара с маслинови и дъбови горички и големи лозови насаждения.

Част от митичния замък все още е собственост на една от най-известните флорентински фамилии. В покоите на семейството няма достъп за посетители, но  градините, музея и винарните на аристократичния род могат да се разгледат от гостите. Разказват се истории за духа на стария барон, който се появява при пълнолуние на бял кон. Така че – оглеждайте се!

По един изключителен начин това историческо архитектурно „бижу“ съчетава в себе си древното и модерното. Производствената част за вината от собствените им лозя е оборудвана по последна дума на технологията с внимание към всеки детайл, но в архитектурно отношение реставрацията е запазила в най-голяма степен автентичния дух на мястото. 

 

 

Предлагаме Ви едно угощение за благородници и аристократи. След като разгледаме градините на замъка с малък частен параклис, ще се насладим на специално приготвен от домакините аперитив и вечеря в историческия ресторант на фамилията. Отбрани тоскански ястия, типични блюда за района на Кианти, едно изключително изживяване за гурмани и ценители на добрата храна и вина. Ще се наслаждаваме на 4-степенно меню от местни сирена и шунки, паста със сос от телешко рагу, отлично приготвено бейби прасенце с гарнитура и десерт, който ще ни накара да полетим. И едно италианско еспресо….И всичко това на залез слънце……

 

 

26 юли

Днешният ден ще бъде посветен на класическата област Кианти с основни центрове Рада ин Кианти и Кастелина ин Кианти.

В тази зона има много извори и реки, и по-висока влажност на почвите и въздуха.

Тук се произвеждат едни от най-известните вина в света, винаги на основата на сорта Санджовезе, не по-малко от 80% от него. Ще дегустираме и опитваме… Рубинените цветове на Кианти Класико преминават в гранатови, ароматите примамват, а небцето е погалено от мекотата и ефира на тази божествена течност, произвеждана по тези места от столетия.

 

 

Разходката из малките околни градчета е задължителна. Сгушени сред зелени възвишения и необятни хълмове с лози, тези исторически селища докарват душата ни до тържество. Приседнали на някое площадче долавяме камбанения звън на близката църква, заслушани в разговорите на местните хора, усещаме истинския живот на провинцията. Това спокойствие и чиста радост от живота ни кара да си повтаряме la dolce vita, la dolce vita.

 

 

Денят ще приключим с чудесна вечеря в един добре подбран ресторант.

 

 27 юли

Италианска закуска и ще се отправим на вълнуващо пътешествие към Южна Тоскана. Ще се отбием да разгледаме известната Сиенска катедрала с оплетена от розов мрамор дантелена фасада и да посетим площада, където се провеждат историческите надбягвания с най-отбраните жребци на местните фамилии.

 

 

Разходка из каменните улички между стените на дворци и църкви, някои от тях  преживели повече от хилядолетие.  Сиена ни примамва и иска да ни задържи в обятията на крепостните си стени за още някой час, посветен на късо еспресо или фунийка сладолед. Но проявявайки воля все пак се откъсваме от нежните обятия на тази разкошна госпожа и потегляме към следващото изживяване.

 

 

След около час ще пристигнем в нашия временен дом в Пиенца – може да се нарече истинско откритие по отношение на комфорта и удобствата, разположен  в непосредствена близост до старата порта на историческа Пиенца.

Наслаждавайте се на атмосферата, гледките, Ренесанса – всичко най-важно и най-интересно е на двуминутна разходка от просторната Ви стая за почивка. Ще открием някой малък ресторант или място за вечеря-пикник, където, повярвайте, лебедовия танц на залеза над нюансираните жълто-оранжеви хълмове ще Ви накара да „паднете“ завинаги в любовния плен на тези места.

 

 

28 юли

Ще посветим този изключителен ден на две от перлите на Южна Тоскана. Монтепулчано и Монталчино са винени центрове на известните – вино Нобиле ди Монтепулчано и Брунело ди Монталчино. Околните хълмове, с напълзели лозови филизи, дават живот на тези силни харектерни вина, събрали горещото слънце и силата на брулещия вятър. Известната сиенска глина, която съставлява почвите на околността, също допринася за специалните вкусове на тези тъмни вина.

 

 

Монтепулчано

Колкото очарователно е градчето на повърхността, изтегнало се върху скалистия хълм, толкова интересна е и подземната му част, където лабиринти под аристократичните замъци свързват пещерни образувания с древен произход, считани за етруски гробници преди почти 2 хиляди години. Днес подземията на Монтепулчано крият тайните на местните фамилии и вината nobile – италианската дума за „благодорен“. Някои от тях ще разкрием заедно. Понастоящем в избите и подземията можем да разгледаме бъчвите, в които отлежават вината и да опитаме някои достойни представители. Можем да си вземем някоя бутилка за вечерно споделяне на терасата или в градината на къщата, в която сме се настанили.

 

 

Спирка в скрито ресторантче в едно малко селце сред хълмовете, което не откриваме на картата.

Потегляме към другата точка от жив интерес за нас – селището Монталчино и неговите вина Брунело.

В следобедните часове ще направим разходка из уличките с понякога нереални наклони и гледки към околността, които ни зашеметяват. Малки бутици за ръчно тъкани шалове и блузи или шармантното магазинче, където поне от 200 години се продават уникални шапки, ръкавици /включително за езда/, папионки и дори ексклузивни модели на тиранти. Пекарни и джелатерии /места, в които се продава току-що приготвен, пресен сладолед/ и ботеги с типични продукти ни примамват отвсякъде. Това място е един малък исторически цивилизационен център, запазил важни административни функции и до днес. 

 

 

Ще ни впечатлят и многото магазини за вина от цяла Италия, където може да направим добър подбор.

Местното Брунело е тъмно плътно вино, приготвено 100% от сорта санджовезе, задължително отлежавало поне 2 години в дъбови бъчви. Тези прекрасни вина печелят на региона първата в Италия сертификация DOCG за гарантиран географски произход и контрол на производството и качеството на вината.

 

 

Багажникът е добре зареден с бутилки, които весело потропват по пътя обратно.

Предстои ни една вечер, посветена на ренесансова Пиенца, ароматните овчи сирена, отлежавали в слама и почти черните галещи небцето течности от дневните ни придобивки.

 

 

29 юли

Денят започва с топъл кроасан и кафе. Днес ще продължим бохемското си пътешествие към Сан Джиминяно. Ще видим от първо лице част от впечатляващите кадри във филма „Чай с Мусолини“, заснет именно на това място. Тези два дни ще прекараме в самия център на градчето, настанени в добре реновиран, но със запазени архитектурни характеристики, замък от 13-и век. От прозорците на стаите ще открием гледки-спектакъл към едно от най-старите градчета-крепост в Тоскана и за кратко ще заживеем подобно на благородниците от средните векове.

 

 

В нашия замък има много символи и елементи, запазени от 13-и и 14-и век, това ще ни подсигури типичната атмосфера за зоната и времето.

Всеки ще може да се отдаде на съзерцание на високите фамилни кули, сиволизиращи надпреварата на местните благородници по благосъстояние и престиж. Ще открием прекрасните църкви, дворци, крепостната стена, която ще ни върне назад в друга епоха, ще откриваме малките и непознати места на Сан Джиминяно и спокойното удоволствие на следобедната разходка в стихващия град, така чакан момент, в който туристическите групи, дошли на еднодневна разходка, го напускат.  

 

 

Точно този е моментът, заради който си заслужава да остане да нощуваме тук в следващите две вечери и да се наслаждаваме на истинската атмосфера, идваща от древността и събрала в себе си толкова много вдъхновение от поетичност, музика и архитектура.

 

 

30 юли

Големият ден на концерта настъпва.

Вече си мислим  за Театъра на тишината, наречен така заради това, че само веднъж в годината Маестрото озвучава околната долина. Изградена на открито, тази голяма концертна „зала“ понастоящем побира около 10 хиляди души. Гледките към околните хълмове са незабравими, а под звуците на медения глас на Андреа Бочели, това ще остане наш спомен завинаги.

Преди обаче, да се отправим към Лаятико, за да разгледаме родното му място, ни предстои кратка разходка в не по-малко интересната Волтера.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Волтера

Първите сведения за това селище датират от преди 3 хиляди години и развитието му се свързва с древните племена на етруските, обитавали тази част на Италия преди римляните. Градът е запазил в себе си елементи от различни епохи, без това да е попречило на изключително хармоничната му архитектура и завършеност, обгърната от крепостна стена от 12-ти век.

Всеки ще може да задоволи личния си интерес към история, култура, архитектура или добро похапване.

След това ще се отправим към Лаятико и това миниатюрно историческо градче ще ни порази със своя семпъл характер и автентично усещане. Представете си как точно тук на площадчето играе малкия Андреа.

Броим минутите до началото на концерта. Малко похапване преди това ще ни даде сили за предстоящата наслада…..

Концерт – 20.15 ч. 

Ще си разказваме кой как е преживял вълшебството по обратния път към замъка ни в Сан Джиминяно.

 

 

31 юли

Вкусна закуска, а в главата ни все още е музика…

Не ни се иска да мислим за отпътуването ни обратно, но днес натоварваме багажа, понатъпкан с местни сирена, вина и сувенири, и потегляме, за да се връщаме отново и отново, не само в спомените си, но и когато решим да повторим малката ни авантюра.

 

 

В следобедните часове ще пристигнем в позната ни ферма в Словения, където ни очакват добре проверените комфортни за почивка стаи и отлична храна.

 

1 август 

Отлична закуска, ръжено кафе, което не ни събужда… по едно еспресо на първата бензиностанция и на път за София, пълни с емоции, нови гледки и истории за разказване….

Пристигайки ще Ви оставим на посочен от Вас адрес в града в сигурните ръце на близки и приятели, чакащи подаръците от Тоскана.

 

 

 

Цената включва:

  • транспорт с комфортен мини-ван;
  • 2 нощувки със закуска и вечеря в Словения /на отиване и връщане/;
  • 7 нощувки в Тоскана със закуски, в т.ч. 3 нощувки в каменно имение сред лозята на Кианти, 2 нощувки в комфортна къща до историческите стени на Пиенца и 2 нощувки в средновековен замък в Сан Джиминяно.
  • всички изброени вътрешни екскурзии – Рада ин Кианти, Кастелина ин Кианти, Сиена, посещение на подземния град на Монтепулчано и винопийване от местната продукция, Монталчино, Лаятико; Сан Джиминяно, Волтера;
  • билети за концерта на Андреа Бочели на 30 юли в 20.15 ч.в Театър на тишината;
  • обиколка в градините на частен замък на една от най-известните флорентински фамилии с включена 4-степенна вечеря и дегустация на семейните вина в историческия ресторант на залез слънце;
  • отпътуване и прибиране от и до Ваш адрес в София;
  • кафе, вода и пакет с вкусотии за пътя;
  • двама придружители, които ще Ви разказват, превеждат и съпровождат през цялото време;
  • застраховка „Медицински разходи при заболяване и злополука в чужбина с осигурен асистънс“ до 5000 евро на човек.
  • и още много изненади……

Цената не включва:

  • разходи от личен характер
  • входни такси за забележителности