Екскурзия до най-известните рибарски селища на                                 италианската Ривиера

Малка група от 6 човека с мини-ван

5-11 юни 2018 г. 

 

Цветовете на древните рибарски селища, вкусът на прясното песто и току-що уловените морски дарове, и природата, която се е възродила за още една година, изпълнена с предизвикателства…

Всичко това ни очаква в предложеното пътешествие из красивата Лигурия. 

 

Цена на екскурзията- 885 евро на човек

Цената включва: транспорт с комфортен мини-ван, 1 нощувка със закуска във ферма в Италия, разположена по средата между заснежените алпийски върхове и меките солени повеи на Адриатическо море, 4 нощувки в района на Чинкуе Тере, Лигурия, Италия със  закуска, 1 нощувка със закуска и вечеря във ферма в Словения, всички изброени вътрешни екскурзии, билети за влакчетата между 5-те градчета, вечеря в традиционен ресторант с типични блюда и морски дарове, десерт и вино, отпътуване и прибиране от и до Ваш адрес в София, кафе, вода и пакет с вкусотии за пътя, двама придружители, които ще Ви разказват, превеждат и съпровождат през цялото време, застраховка „Медицински разходи при заболяване и злополука в чужбина с осигурен асистънс“ до 5000 евро на човек.

 

 

Известните „Чинкуе Тере“ /в превод – „Пет земи“/ са един район в Лигурия с точно толкова на брой малки рибарски селища, разположени на скални масиви, вдадени в морето, а цветните къщи са изникнали като гъби от скалите и погледнати отстрани при по-бурно море, човек има чувството, че някоя вълна ще „замахне“ и ще „прибере“ във водата няколко от тях.  

Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтеросо са разположени на няколко километра едно от друго. Много често криволичещите пътища, прокопани в надвисналите над морето скали, са по-малко предпочитани и вместо това посетителите на тези селища се възползват от честите влакчета, които на практика се движат в тунели под скалите и са една изключително бърза връзка – само за няколко минути може да се придвижите от едното в другото.  

 

 

Няма да пропуснем отбивка в Портофино – красивото морско градче е било предпочитан курорт за едни от най-известните личности от 50-те години на миналия век и така, чак до наши дни. Ще се разходим край яхтеното пристанище по стъпките на принц Рение и Грейс Кели, Марчело Мастрояни, и Елизабет Тейлър. А можем да си направим и някоя снимка със съвременна знаменитост. 

„Никога не съм изпитвал подобно чувство като това, когато видях този зелен залив в царството на хармонията и покоя, така контрастиращ със суетата на безпокойния ни живот.“ Това споделя Ги дьо Мопасан при досега си с Портофино. 

Ще имаме спирка и в по-малко известното, скрито и разкошно местенце – Портовенере. „Пристанището на Венера“ в древността е привличало поетите. Байрон и Шели са написали там някои от най-известните си строфи.

Ще се отбием в малко известно крайморско селище, което крие разкошна църква с известните лигурийски каменни мозайки.

Ще разгледаме замък и готически катедрали. Ще Ви разкажем всички тайни и в кой ресторант приготвят най-вкусната морска храна. 

 

 

Тръгваме във вторник, 5-и юни, с удобен мини-ван и рано сутринта между 5 и 6 ч., ще Ви вземем от Ваш адрес в София. Приготвили сме ароматно кафе и закуска за по път.  Във вечерните часове ще пристигнем в малка италианска ферма, „запратена“ накрая на една горичка. Разнася се землистия аромат на гъби и свежест. Каменната къща ни примамва със своята архитектура и исторически интериор. Мебелировката и атмосферата носят повея на отминали векове. 

 

 

Предстои ни вечеря в близък типичен ресторант с традиционни блюда от района. 

На 6-ти юни след закуска, ще потеглим за Лигурия. В късните следобедни часове ще пристигнем  в един малък морски оазис с цветни къщи и невероятни гледки – нашето настаняване в Корнилия. След кратка разходка из криещите тайни улички, ще Ви предложим едно ресторантче с местна морска кухня на непретенциозни цени. 

 

 

 

На 7-и юни закусваме по италиански с топъл кроасан и кафе, след което започва разходката ни с влак в дебрите на скалните тунели.

Първата ни спирка ще бъде цветното Риомаджоре. Ще се потопим в пъстрата атмосфера на малките улички, ще попиваме необятната гледка към морето, ще влизаме в малките параклиси, ще снимаме колорита на рибарските лодки. Пленяващ е начина, по който прасковените, лимонени или ментови постройки се подпират една в друга или поникват на по-високата скала отзад и създават впечатлението, че са израстнали от по-ниските сгради.

 

 

Отново с влак ще се отправим на 5-минутно пътешествие до Манарола.

Сякаш най-пъстроцветно от петте, това място удивлява с начина, по който главната улица се спуска в морето и едновременно служи за пристан на ярко оцветените рибарски лодки.

Усетете радостта, която дава цялата пъстрота на градчето на идеалния морски фон.

Точно тук ще направим обяд в някое типично ресторантче. След добро похапване може да се насладим на приятно четиво под звука на църковните камбани, да поснимаме пищността наоколо или да си направим разходка с лодка. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В следобедните часове ще тръгнем с влака към Монтеросо.

По пътя в скалите ще се редуват тъмнината на тунела и внезапно изскочилото удивително синьо на морето.

Пътуването ни е по-малко от десет минути и ето ни на едно съвсем различно място, някакси по-улегнало, по-балансирано и аристократично.

Предстои ни кратка разходка из чаровните улички, ще ни примамят малките магазинчета за аксесоари и сувенири. Ще се насладим на архитектурата на старата крепост и отбранителните съоръжения, имали за цел да защитават някога местните жители от пиратите.

Каним Ви на вечеря.

 

 

Ще опитаме локалния специалитет – прясна лигурийска паста  „трофи“ с току-що накълцано песто „Дженовезе“. Ще продължим с фритирани или грилирани морски дарове, придружени от традиционното вино, наричано  Шиакетра, обикновено купаж от няколко местни сорта. Гроздето расте в прокопани в скалите тераси и „вдъхва“ аромата на морето, и е обработвано изключително на ръка. Ще завършим вечерта с нещо сладко – изберете си тирамису или панакота, крема ала каталана или торта с портокали.  Докато се наслаждаваме на десерта и обсъдим следващия вълнуващ ден…. можем да опитаме „Лимончино“ – лимонов ликьор, приготвен от плодовете на заобикалящите селището цитрусови градини.

 

 

 

 

Предстои ни един незабравим 8-и юни – вълшебно пътешествие до Портофино.

Живописните гледки по пътя са наистина впечатляващи, а очите ни ще се пълнят с ярки тонове и наслада.

 

 

Пристигаме в известното селище, приютявало великите личности на всички времена. Няма да Ви разказвам за усещането, което ще Ви оставят малко по-пастелните тонове тук, както и за гледката, която се разкрива от височината на замъка „Браун“. Открийте сами елегантния чар на това място и разберете каква е притегателната сила, водила тук всички знаменитости. Наслаждавайте се на престоя си, а в следобедните часове ще си направим среща за обратния път към Корнилия.

 

 

По пътя ще се отбием в едно типично морско градче, „скрило“ църквата „Сан Мартино“ в самия му център. Ще разгледаме античните мозайки Risseu, те са изработени от малки камъчета, характерни за района, датират от столетия назад. Първоначално са повлияни от гръко-римските мозайки, а по-късно се създава отделна лигурийски школа, в която изображенията най-често са свързани със заобикалящата флора и фауна, а понякога изобразяват сложни геометрични фигури. Тези разкошни изображения, създадени от множество морски и речни камъни или минерали, на които лигурските планини са изключително богати, през вековете са служили за настилка пред входовете на религиозни храмове, а малко по-късно са станали част от стила „италианска градина“ на частни имения и вили. Смята се, че тези произведения на изкуството са стигнали до наши дни след дълго историческо пътуване и представляват продължение на религиозния обичай улиците да бъдат застилани с картини или мозайки от цветя в чест на  католическия празник “ Corpus Domini“. 

 

На 9-ти юни ще открием, че в този район изненадите сякаш не свършват – посещение на Портовенере.

Очаква ни пленителна крайбрежна улица, аромати на прясно приготвена морска храна, църква, построена върху скала в морето, терасовидна структура на селището, много италиански шик и стара крепост на върха. Букет от преживявания! Но…уверете се сами.

Градчето Портовенере, както и архипелага от трите малки острова наблизо, са защитена зона от ЮНЕСКО и наистина ще Ви впечатлят.

 

 

По обратния път изживяванаията ни все още са ярки.

 

 

 

Пристигайки в Корнилия, ще хванем още веднъж влака, за да посетим петата земя – Вернаца.

Селището е малко и в активния сезон е доста пренаселено, но сега,  все пак е началото на юни, можем да усетим атмосферата му и да се насладим на интересния начин, по който скалите се разстилат като длани във водата, после се издигат над морето, превзети от жилищата на местните.

 

 

Вглеждаме се в това ненадминато синьо и мечтаем….Мечтаем да се върнем отново.

Време е да приготвяме багажа си и многото подаръци и сувенири, защото на следващия ден отпътуваме по обратния път към дома. 

Не прекалено рано, но навреме, на 10-и юни тръгваме към ферма в Словения. Чакат ни любезни домакини, уютна къща и домашно приготвена храна. Предстои последната нощувка от приключението….

На 11-и юни в разкази за преживените емоции, неусетно ще пристигнем у дома. Ще Ви оставим на посочен от Вас адрес в София, заедно с всичките изненади, скрити в чантите за Вашите близки и приятели. 

 

 

Цената включва:

  • транспорт с комфортен мини-ван;
  • 1 нощувка със закуска в Италия в семейна ферма, на отиване;
  • 4 нощувки в района на Корнилия, Чинкуе Тере, Лигурия, Италия със закуски;
  • 1 нощувка със закуска и вечеря във ферма в Словения, на връщане;
  • всички изброени вътрешни екскурзии;
  • билети за влакчетата между 5-те градчета;
  • вечеря в традиционен ресторант с типични блюда и морски дарове, десерт и вино;
  • отпътуване и прибиране от и до Ваш адрес в София;
  • кафе, вода и пакет с вкусотии за пътя;
  • двама придружители, които ще Ви разказват, превеждат и съпровождат през цялото време;
  • застраховка „Медицински разходи при заболяване и злополука в чужбина с осигурен асистънс“ до 5000 евро на човек.

Цената не включва:

  • разходи от личен характер;
  • входни такси за забележителности;
  • всички останали хранения, които не са включени в горната програма.

 

 

За контакт с нас:

[email protected]

+359 884456853

www. travelinitaly.info