Пътуване из скритите селища на Умбрия 

Екскурзия в малка група до 7 човека със самолет и мини-ван за вътрешните трансфери

       19 –  24 октомври 2020 г. 

 

Умбрия е по-малко известната и може би по-автентичната сестра на Тоскана. Спокойния пейзаж на равнините дава място на леко заоблени хълмове и формира хармонията, за да се превърнат в по-стръмни възвишения на запад в планините Сибилини – част от Апенините. 

Земя на древна история, богата култура и изящни изкуства; родина на великолепната майолика, висококачествения кашмир, божествено вино и отлични месни деликатеси.

 

 

Може би, неслучайно точно тази територия е дала на човечеството Свети Бенедикт – основател на западноевропейското монашество още в далечния V век.

Съвсем близо до родното му място, тази неспокойна земя е създала високопланинска равнина, а изключителните местни хора са изградили малко селище и това е най-високата обитаема част в Апенините. Точно тук през септември и октомври, за втори път през годината, всички диви цветя и билки цъфтят, с помощта или без на Свети Бенедикт, тази равнина се превръща в най-приказното място на планетата.

Да видим ще имаме ли късмета тазгодишния климат да ни подари вълшебни гледки в късното лято. 

 

 

Седем столетия след Свети Бенедикт, отново по тези земи се ражда и Свети Франциск. Асизи е пристан на природния мистицизъм и въплъщава в себе си поетичния душа на светеца. Премествал червеите от пътя, за да не ги стъпка някой, носел на пчелите мед и вино, за да презимуват по-лесно. 

 

 

Когато цялата природа дава плодовете на лятото, а света е пълен със слънце, ние ще се потопим в тая очарователна смесица от духовни преживявания, вкусни предложения и отлични вина.

Нещо като „яж, моли се и обичай“ по умбрийски.

Пет дни, в които ще видим най-красивите и непознати градчета, ще опитаме от най-доброто вино и ще вкусваме най-изкушаващите блюда на Умбрия. 

 

 

Ще научим къде се е състояла една от важнитe битки на Втората пуническа война през 217 г. пр. Христос между картагенците и римляните и къде Ханибал оставил името си за вечността; ще видим езерото Тразимено – сцена на този древен военен спектакъл.

Сърцето на Италия крие множество тайни и малко известни факти. Тези мистични равнини и долини били обитавани от древните умбри.

Доказателство за първите селища тук има още от края на Бронзовата епоха или XII – XI век пр. Христос. Наша цел ще бъде и селище, съществуващо от 32 века.

В различни периоди от време, главни действащи лица тук били Федерико Барбароса, кардинал Алборноц, Лукреция Борджия, различни папи и дори Наполеон.

 

 

Ще разгледаме малките исторически селища, станали свидетели на тези важни събития, днес – острови на спокойствието и очарователна средновековна атмосфера.

Ще посетим града на цветята – осеяните с пъстри цветове улици и неповторимото усещане за пролет; 

Ще се разходим по живописните площади на Орвието – важен център на античните етруски владения;

Ще направим екскурзия до Перуджа и ще вкусим отличен шоколад с най-старата италианска марка „Перуджина“;

Ще посетим родния град на Свети Франциск, за да видим удивителния храм на Асизи;  

Ще се отбием в една от най-добрите изби на района, за да дегустираме и вкусваме слънчевите вина на Умбрия; няма да пропуснем и винената столица на района – Монтефалко

Ще отидем на гости на семейна фабрика за ръчно рисувана майолика, фамилията произвежда тези цветни бижута от самото начало на XVI век;

Редете куфарите – потегляме!

 

 

19.10.2020 г. 

Ще пристигнете в Рим с полет от София преди обяд. 

Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван.

Неизбежно спиране за италианско кафе и току-що изпечен кроасан със сладко от горски плодове. 

Ще отидем в Орвието. Градът е „окупирал“ самия връх на жълто-оранжевите скали, които сякаш улавят слънчевата светлина, за да я пръснат отново още по-силна към нас. Слави се с една от най-красивите катедрали на Италия и света. Величествената фасада крие не по-малко забележителни произведения на художественото изкуство отвътре.

Скалните масиви, върху които е изграден, са проядени от естествени пещерни образувания, намерили различна функционалност още от етруски времена и през Средновековието.

Да слезем на дълбоко в подземията и да разберем…

 

 

Не е за вярване, но можем да влезем и на 58 метра дълбочина и да се запознаем от първо лице с кладенец, изграден като архитектурно и инженерно постижение на 16-и век по поръчение на Папа. 

Малко извън града ще достигнем до хижа, превърната в семеен ресторант и ще опитаме сезонните предложения за отпускащ обяд. 

 

 

В следобедните часове ще се отправим към нашето настаняване на брега на езерото Тразимено.

Заповядайте! Насладете се на вилата и гледките към бисерните езерни води. 

 

 

20.10.2020 г. 

Ще започнем днешния ден с топло кафе и мечти.

 

 

Днес ще посетим града на цветята. Оставете се да Ви завладее малкия исторически център. Уличките са посипани с цветни саксии, малките църкви крият съкровища, а камбанариите са увенчани с готически „островърхи шапки“.

Да поседнем на стария площад и да послушаме как местните разговарят… Звънливият италиански гали слуха и забавлява душата ни.

Разбира се, най-обсъжданата тема, е предстоящия обяд.

 

 

Съвсем като италианците и нас ни връхлитат мисли за това какво ще похапнем. Умбрийските специалитети ни очакват в семейна osteria в малко средновековно borgo, липсващо на картата.

„Женска целувка“ – така се нарича мястото за днешния ни обяд. Всичко, което поднасят, е произведено в близката ферма, наречена „Слънчевите хълмове“. Отлични биологични меса и свежи или отлежали сирена, зеленчуци от градината, диво растящи гъби и трюфели, или чудесна пъстърва от реката Нера, която минава край селището.

Само опитайте и ще разберете! Единственото възможно брилянтно допълнение е местното вино.

 

 

Днес ни очаква и Монтефалко. Мястото е известно не само с присъствие на францискански монаси, но и с красивите фрески на Перуджино по стените на църквата, днес превърната в музей. 

Да слезем надолу по пътя и да достигнем една много традиционна изба за производство на деноминацията „Монтефалко“.

Семейството е решило да се върне дълбоко към корените си и част от виното им да отлежава в керамични амфори. Как теракотата обогатява и развива прекрасния гроздов сок, ще научим на място, а изключителното Passito, разбирайте десертното вино, приготвено от стафидизирали гроздови зърна, е най-доброто, пробвано в Умбрия. 

Не бързайте.. нека да отпиваме и да си разказваме…

 

 

В по-късния следобед, тогава, когато слънчевите лъчи докосват фасадите на къщите косо и създават магнетично усещане за особен уют и топлина, ще достигнем малкото средновековно селище – наша цел за предстоящите няколко часа. 

Вълшебствата по италиански продължават…

Късния залез към отсрещния езерен бряг ще наблюдаваме от градината на умбрийската ни къща, за да се подготвим за чудесна вечеря.

 

 

21.10.2020 г. 

Един от свещените градове на Италия, Асизи, е също така и обект на световното културно наследство под защита на ЮНЕСКО.

Базиликата, посветена на Свети Франциск, е наистина внушителна. В криптата ú, още докато се изграждал храма през 13-и век, било положено тялото на светеца в края на земния му път.  Така това място се превръща във важен поклоннически център и задължителна спирка по пътя на пилигримите. 

 

 

Ще се потопим в тази мистична атмосфера…

На „Площада на общината“ се намира древния храм на Минерва от I век пр. Христос, в XVI век превърнат в църква,  наименована „Санта Мария под Минерва“. Това е един от най-добре запазените римски храмове от древния свят. Според фреска на Джото в базиликата „Свети Франциск“ някога дори е бил използван за затвор, защото е изобразен с решетки. Името на храма произлиза от една по-късна интерпретация, защото била открита женска статуя, но всъщност е намерена оброчна плоча, посветена на Херкулес. 

 

 

Градът има също чудесно запазена крепост, първите сведения за която се срещат през 12-и век. Добре съхранените стени ни отвеждат в Средновековието. За кратко е била резиденция на Федерико Барбароса. Почувствайте се императорски…

Завладяващи мигове…

Перуджа – градът ни омагьосва с множеството си дворци и църкви. Но да започнем с папската цитадела..

 

 

Главния площад е впечатляващ с готическия дворец и средновековния си фонтан. 

Пиетро Перуджино е оставил тук ранно ренесансови творби, той е един от авторите, работили по Сикстинската капела и учител на изключителния Рафаело.

Перуджа притежава неподражаем чар – епохална архитектура, богати колекции от произведения на различните изкуства, история, „потънала“ в античността, но и младежки дух, свежест и модерност, а също …. и ..сладост … старата шоколадова фабрика „Перуджина“ /1907 г./ – днес превърната в съвременно предприятие за производство на известните бонбони „Baci“ или „Целувки“, и различни други какаови деликатеси.

Перуджа и „Перуджина“ предлагат ежегоден фестивал на шоколада и са вдъхновители на филма „Уроци по шоколад“, по-голямата част  от който е заснета във фабриката.

 

 

22.10.2020 г.

Днес ще направим дневна екскурзия до едно от най-красивите места на Италия. Високопланинската равнина се е разстлала между обкръжаващите я планински хребети.

На едно от възвишенията фантастично е изникнало селището. Притиснатите една в друга къщи, скупчени на върха над огромната нацъфтяла равнина, уханието на билки, кристално чистия въздух и невероятната свежест на зеленото наоколо, целия този пейзаж, ни кара са се чувстваме като в приказка.

Възможно ли е всеки момент някой елф да ни поздрави с „Добре дошли“?

 

 

Да се качим по склона и да достигнем тайнственото градче. Да обиколим по улиците, да усетим атмосферата. 

Неусетно през главата ни преминава идеята за чаша вино, придружена с плато сирена.

Овцете, пасящи по близките склонове, дават на млякото вкуса и аромата на земята, на свежата трева, на уханни билета и подправки. Това превръща локалните formaggi /сирена/ в неповторим деликатес. С две думи – време е за обяд!

 

 

Ще продължим деня на друго изненадващо място…

Представете си селище на 32 века. Тук имало човешко присъствие още от праисторически времена. Обект на нашествия и завладяване в различните периоди от пуническите войни и лонгобардските инвазии, важен бастион на Папската държава през Средновековието, територия на сблъсъци между гибелини и гуелфи, владение на кардинал, обект на интерес от няколко папи, столица на френски департамент под управление на Наполеон. Това място има дълга и противоречива история, оставила отпечатък върху архитектурата, изкуствата и духа на града.

В Катедралата ще намерим фрески на Пинтурикио и Филипо Липи.

Там се намира и една от най-античните базилики на Италия, датирана от IV – V век. 

Ще видим и изключително добре съхранената крепост Алборноц по името на своя създател, от XIV век и още много градски дворци, антични арки, моста с кулите, някога бил част от римски акведукт, както  многобройните фонтани и  крепостната стена. 

 

 

23.10.2020 г.

Един езерен ден. Водата е посипана със сребърни кристали пречупена светлина.

Дъхаво, току-що сварено кафе ни събужда.

Пътят се точи бавно надолу по-склона.. приближаваме града, символ на пъстрата ръчно рисувана умбрийска керамика.

Занаятчийски работилници за теракотени вази и делви, чинии, плата и чаши, цели сервизи и тържество от орнаменти в класически стил, макове, пейзажи или мотиви с плодове покриват съдовете, а цветовете са така ярки, както пролетните панорами наоколо. 

 

 

Рисунъкът е тъй прецизен, та не ни се вярва да е правен ръчно. Но нека да се уверим.

Каним Ви на гости на семейната занаятчийска фабрика, производители на майолика в собствения си дом от 1500-та година насам. Ще разгледаме малкия музей, старите и новите колекции, ще се запознаем лично със семейството и технологията на изработка, запазена от векове.  Да се насладим на тези керамични бижута. 

Предстои ни един вълшебен следобед.

Но първо да се погрижим за един традиционен обяд по тразименски.

Отправяме се към най-стария ресторант в укрепено градче, кацнало на самия бряг. Семейството приготвя отлични деликатеси от сладките води и типичната умбрийска кухня. Изберете сами между местния улов от змиорка, шаран, костур и щука, приготвени по антични рецепти или предложения от земята – сирена, сушени меса, дивечови специалитети, диворастящи гъби и трюфел, ръчно приготвена прясна паста от сутринта в кухнята на ресторанта. Допълнение ще бъде местното вино. 

Разходката ще продължи в средновековната крепост с впечатляващи гледки към Тразимено. 

 

 

Нагоре по пътя е скрито друго малко селище, понастоящем с елегантна курортна атмосфера. От височината на този замък се разкриват удивителни гледки към водния килим, а фотоапарата е притеглен за запомнящи се кадри. 

Следвайки извивките на брега се отправяме към още едно кътче в близост. Малкото населено място ни предлага автентична атмосфера, но най-вече ще се насладим на следобеден аперитив, един коктейл със сьомгов цвят, най-италианското питие, съвсем край езерото. 

 

 

24.10.2020 г. 

Време е да приготвим багажа си и да потеглим към летището за обратния полет за вкъщи.

Но все още няма да се сбогуваме с топлата земя в сърцето на Италия. Ще направим бавна закуска, а ароматното кафе ще ни привлича за разбуждаща глътка. 

А може би кратка разходка до местната фабрика за производство на всичко от кашмир. Можем да си вземем по нещо наистина качествено директно от производителя като един мек, приятен допир – спомен от Умбрия.

 

 

Ще потеглим към летището за полета в 15,20 ч., от Рим за София, за да пристигнете към 18,30 ч.

Ще се чуем, когато сте вече у дома, за да си кажем „довиждане и до нови пътешествия“.

 

Цена на пътуването:  973,00 евро на човек за ползване на двойна стая

В цената са включени:

  • Самолетни билети за полетите София- Рим – София с включен ръчен багаж до 8 кг.;
  • Вътрешни трансфери с комфортен мини-ван с придружаване и превод през цялото време;
  • Пет нощувки в красива вила на брега на езерото Тразимено;
  • Кошница с местни деликатеси, сирена, сушени меса, плодове, зеленчуци, сладкиши, кафе, вино, минерална вода;
  • Екскурзия до Орвието;
  • Дневно пътешествие до града на цветята;
  • Пътуване до Монтефалко;
  • Екскурзии до няколко от най-красивите средновековни селища, скрити в Умбрия;
  • Пътешествие до Перуджа;
  • Разходка в Асизи и посещение на Базиликата на Св. Франциск;
  • Пътуване до едно от най-красивите места в Италия, високопланинска равнина, покрита с диворастящи цветя и билки;
  • Пътешествие до градче, съществуващо от 32 века;
  • Екскурзия до столицата на майоликата;
  • Пътешествие по брега на езерото Тразимено и разходка в историческите селища с чудесни гледки към водите му;
  • Дегустация на отлични умбрийски вина, включително с деноминация „Монтефалко“;
  • Посещение на историческа семейна фабрика за производство на ръчно рисувана теракота;
  • Застраховка „Помощ при пътуване и асистънс“ с покритие до 10 000 евро на човек;

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер;
  • Хранения в ресторанти;
  • Платени посещения на музеи и атракции извън описаните;

Можете да се свържете с нас:

тел. 0884 456853

[email protected]

facebook.com/travelinitaly.info/