Октомври .. по тоскански ..

                                              12-19 октомври 2022                                                     

Бавно пътешествие в малка група до 7 човека

 

 

Есента е натежала от плодове, земята е обгоряла и поела най-доброто от слънчевото лято и благодарно дава наситени аромати и вкусове. Тоскана разкрива най-красивите си черти и ни дарява меката си есенна ласка. Не е хладно, но не е и твърде горещо, облъхва ни топлината на багрите, на въздуха, пълен с есенни въздишки, на хората – тосканци сега са спокойни, отпратили са многото туристи и се отдават на нормалния си ритъм и спокойния провинциален живот. 

В близките горски местности ни чакат скрити трюфели, които ще подчертаят богатите и плътни есенни ястия. 

Вкусовете на вината, зехтина и сирената, престояли удобно в зимници и пещери през изминалия сезон, ще милват небцето ни и ще ни разказват стари истории и вековни традиции.

Тоскана на скрити средновековни селца, на съкровищата в малките църкви и пътеките на пилигримите. Тоскана, вдъхновявала писатели, поети и драматурзи… Средновековни фрески, украсили стените на древен манастир, класическа музика и изненадващи акценти…

Ще пътуваме с комфортен мини-ван за вътрешните преходи и ще отделим специално внимание на всеки от участниците. 

 

 

В пакетът на екскурзията са включени:

  • Самолетен билет София -Рим- София с ръчен багаж до 10 кг.;
  • Седем нощувки в историческия център на малко тосканско селище;
  • Кошница с комплименти – традиционни местни продукти, вина, плодове и зеленчуци, сладкиши;
  • Екскурзия до Орвието, град, който пази тайните на древните етруски и една от най-красивите катедрали на Италия и света;
  • Ще разгледаме Кортона, градът, завладял сърцето на Франсис Мейс, американската авторка на бестселъра „Под небето на Тоскана“ и едноименния филм по книгата; Усетете артистизма и поетичността на това място. Ще видим и красивата къща на Франсис, един от главните герои в нейните книги  – „Брамасоле“;
  • Ще пием коктейл на откритата трапезария в средновековно каменно кралство, „прегърнато“ от защитна стена;
  • Разходка в идеалния град – Пиенца, ренесансовото бижу на Италия;
  • Няма да пропуснем да се насладим и на една винена история  – Монталчино и Монтепулчано. Средновековната архитектура и очарователните улички са заобиколени от вълнообразните долини, осеяни с лозята, които раждат най-добрите вина на Италия;
  • Екскурзия до великолепната Сиена;
  • Кратко пътешествие до старо абатство, за да разгледаме виртуозните фрески на един от най-важните и най-малко познатите ренесансови художници на Италия, дал отпечатък върху последващото развитие на изобразителното изкуство и особено в творчеството на Содома – ранен маниерист, оставил шедьоври по стените на стария манастир;
  • Важна цел за нас ще бъде малка семейна изба, „захвърлена“ между горещите хълмове и подчертания характер на тероара, който формира Brunello и Orcia – две от впечатляващите вина на Тоскана; дегустация с бавен обяд; домашно приготвена храна и слънце в чашата – насладете се;
  • Ще посетим малко средновековно селище и ще се включим заедно с местните във празника, посветен на плътните есенни вкусове на Тоскана;
  • Застраховка за пътуването до 10 000 евро с включен пакет „Сигурност“;
  • Транспорт с комфортен мини-ван в малка група с придружаване и превод през цялото време; 
  • Импровизирани екскурзии до малки средновековни селища и много бохемски приключения…

Цена: 1 597,00 евро на човек за настаняване в двойна стая.

 

 

Цената не включва: 

  • Разходи от личен характер;
  • Входни такси за музеи и други атракции;
  • Хранения в ресторанти и заведения;

 

ПРОГРАМА:

Първи ден/ 12-и октомври

Пристигане и приключението започва

Летището в Рим. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван. Полетът е преди обяд. Предвижда се пристигане около 11,15 часа. Спирка за обяд на брега на езеро, разположено на север от Рим. Настаняване в Тоскана в късния следобед.

Втори ден/ 13-и октомври

Тоскански работи

Монтепулчано и вино Нобиле .. Средовековния център се огъва по върха на скалния хълм и ни кани на среща ..

Ще пием по кафе в любимата кафетерия на Фелини и ще се разходим из каменните улички с цел да уловим прекрасни кадри и сладки сувенири .. Ще се спуснем в подземията на благородническите дворци, за да открием хилядолетни пещери и пивкия вкус на местното вино.. 

Спирка за обяд в типичен ресторант .. 

В следобедните часове ще посетим Пиенца. Градчето е включено в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО, единственият в света ренесансов град, създаден като такъв /15-ти век/ и съхранен в оригиналната си архитектура. На малката си площ селището е побрало папски дворец, кардиналски дворец в готически стил, днес – музей на изкуствата, прекрасна катедрала и франсискански манастир от началото на 14-ти век, днес – превърнат в хотел.

От магазините по главната улица се носи уханието на занаятчийските овчи сирена пекорино. Отлежавали в орехови листа или в пепел, омесени с черни трюфели, или остарявали благородно в обвивката на джибри от местното вино – сирената са наистина запомнящи се на вкус. В един от тези магазини се предлага пекориното на занаятчийска мандра, продават самите производители и пътят на сиренето от специално отглежданите овце до нас е минимален, това си проличава, когато се опитат.

От каменните стени на Пиенца се разкрива пленителна гледка към долината Орча, а залезът, който ще наблюдаваме е истински спектакъл на „танцуващите“ слънчеви лъчи, обагрящи хълмовете и небето във всички тонове на червено-оранжево-жълтите светлини и ни оставят вечен спомен.

Вечерта се прибираме за почивка и очакване на новия любопитен ден.

 

 

Трети ден / 14-и октомври

Първата спирка за деня ще бъде в средновековно градче в центъра, на което има историческа месарница .. Днес тук са добавили няколко маси и сервират най-вкусните традиционни ястия, но това не се разказва, трябва да се опита ..

Продължаваме към Кортона, града спечелил сърцето на Франсис Мейс, авторката на бестселъра „Под небето на Тоскана/ .. Внушителната базилика, разкошната  архитектура на манастира, ренесансовите творби на Синьорели и богатите картинни галерии ..

По коктейл на площада?

 

 

Четвърти ден / 15-и октомври

Прекрасната Сиена

Да се впуснем в приключения ..

Сиена и идеално запазения средновековен център, защитен от ЮНЕСКО. Разкошната катедрала „Санта Мария дела Скала“. Тази сграда изумява не само със своята фасада, една дантела, библейска приказка от мрамор, но и с със своя възмутително красив интериор. Но това е трудно за разказване и препоръчително за разглеждане. 

Предстои ни спирка да обяд и още от града.  

 

 

Пети ден / 16-и октомври

Потегляне за малко историческо селище, където днес се празнува есенната феста. Тук ще има много щандове с типични продукти, ще се пекат кестени и ще опитваме местните деликатеси и типични рецепти за района и сезона. Ще се насладим на дълъг обяд и ще опитваме дивеч, манатарки, прясна паста и регионално вино; По желание и извън пакетната цена, и при наличност на места в момента на заявяване, можем да се качим на исторически влак, задвижван от парен локомотив, за да достигнем селището. Цена на приключението с влак – 57,00 евро на човек.

Прибиране за вечеря.

 

 

Шести ден/ 17-и октомври

Вино и термална вода

След закуската, според предпочитанията на всеки и ароматното кафе, се отправяме на кратко пътешествие до един от най-известните термални извори на Тоскана. Не е за вярване, но централния площад на градчето е голям правоъгълен басейн с извор в него, изграден в 16-ти век  за освежаване на поклонниците, преминаващи по близкия древен път Виа Франчиджена, свързващ Рим с Франция.

Bello …. bello … красиво …красиво се отразяват във водното корито фасадите на старите къщи. Атмосферата е някак си артистична и елегантна, напълно кореспондира с настоящия курортен статут на мястото.

В миналото бързеите на изворите били използвани за задвижване на колелата на мелници.

 

 

Ще посетим семеен ресторант, където похапват местните хора, но останал скрит за масовите туристи. Ще опитаме прясно приготвена паста с бавно готвено рагу по традиционна рецепта, локално вино, ръчно приготвен десерт и задължителното италианско кафе.

Продължаваме към Монталчино и вината Брунело. Плътни, вкусни вина с дружелюбно отношение към всяка хапка от типичните местни храни …. разберете сами. Монталчино се развива по горната част от наклона на хълм. Каменните фасади приятно преливат една в друга като на места отварят място за площадче или тясна и стръмна уличка, която се „промушва“ между сградите и отваря разкошна гледка към долините, осеяни с лозя. Спират ни магазини за вина от цяла Италия, бутици за ръчно шити дрехи, ленени завивки, дантелени пердета или ни изкушава занаятчийска работилница за шапки и ръкавици. Много … много приятно усещане е да се отбием в укреплението, да обходим крепостната стена и лично да се уверим как някога придворната стража е оглеждала цялата околия от тази височина. Да посетим някоя от църквите, да усетим тишината и тайните, които са „скрили“ стените на стария храм.

Ще отидем на гости на Вердиана .. Фамилната ферма се спотайва в завоя на малкия провинциален път и ни очаква .. Вкус на слънце и билки .. ще опитаме занаятчийски зехтин .. Произвеждат го от собствените си маслинови гори ..

Завръщаме се в нашето настаняване, за да споделим новите преживявания или току-що закупеното вино.

 

Седми ден/ 18-и октомври

История за билки и монаси

В този ден ще посетим абатство от 14-ти век и до днес дом на бенедиктински монаси, оттеглили се от модерния начин на живот, за да отглеждат лозя, маслини и билки. Манастирът е истинско бижу, съхранило духа на късното средновековие. В църквата ще открием ренесансови фрески на Лука Синьорели и Содома, разкриващи подробности от живота на Свети Бенедикт, не е случайно, че Папа Пий II бил много привързан към това място.

Старинните сгради съхраняват една от най-богатите средновековни библиотеки на Италия, от старите книги монасите научили рецепти за лечебни отвари и билета, които произвеждат до днес. Могат да бъдат закупени от магазина на манастира. Известен е ликьорът на абатството, приготвен от 23 билки по сложна рецепта, пазена от векове. Може да разгледаме трапезарията на обитателите-отшелници и винената изба на манастира. Много тайнствено и интересно място е това жилище-храм, носи романтичното име „Планината с маслиновите гори“ …. малко сме замаяни и може би… гладни.

Отиваме в семейната изба на Калиани .. Бутиково производство от няколко хиляди бутилки на година .. Ще дегустираме и ще обядваме .. Домашна храна, приготвена специално за нас .. Не бързайте, насладете на мястото и момента ..

Целия следобед ще бъде посветен на известното италианска занимание … Dolce far niente  или …. сладостта на нищоправенето … Хубава книга, коктейл със сьомгов цвят, уханно капучино с кантучини … стар площад с каменна църквичка … звънливия италиански на тосканци или кратко пътуване до някое селище, пълно с история – решавате Вие. 

 

 

Осми ден/ 19-и октомври

Всички пътища водят към Рим

В последния ни тоскански ден ще направим приятна закуска и ще се подготвим за отпътуване към Рим .. Пътят сменя картините пред очите ни, докато приближаваме летището..  /Вечерен полет; Рим – София; 21,30 ч. – 00,25 ч. местно време/.

Но преди това ще се отбием в Орвието, за да зърнем една от най-красивите катедрали на Италия и света. Разходка по палавите улички и спирка за обяд.

 

 

Когато се приберете в София ще се чуем, за да си пожелаем “ .. до скоро и до нови пътешествия..“.

За контакт с нас:

[email protected]     

+359884 45685

+393384953586

facebook.com/travelinitaly.info/