Пътешествие през лозя и изби

Екскурзия със самолет и мини-ван за вътрешните трансфери в малка група от 6 човека 

  01 – 06 май 2019  

 

 

Вино с история, вино направено с любов.

Ще разкрием тайните на старите издания, но ще опитваме и по-нови реколти, за да вкусим младостта на божествената напитка в унисон с настъпилата пролет. 

Сега Тоскана е изкушаваща, пълна със светлина, свежа зеленина покрива полята, младото жито сякаш грее в цветовете на радостта, за да отстъпи от лудешкото си веселие на цели поляни и склонове покрити с макове. 

 

 

Ще посетим тайни ресторантчета, където се хранят местните и скрити сгушени в хълмовете местенца с впечатляващи гледки и история.  И ще опитваме, дегустираме и пробваме – богати, пролетни аромати, и пълни със слънце вкусове. 

 

 

И така посещаваме изба след изба и отпиваме, тестваме и се наслаждаваме. Домакините са се подготвили и с типични мезета и разядки, за да ни върви по-добре винопиенето.

Облива ни топлото майско слънце. Гледките на добре подредените лозя са успокояващи. Редовете винаги започват с идеално нацъфтял, особено през май,  розов храст.

Групата ще бъде малка, от шест човека и двама придружители, с индивидуално отношение към всеки. Качеството и комфорта ще бъдат предпочетени за сметка на количеството хора.

 

 

Разбира се, ще посетим и основни туристически забележителности. Ще обядваме в къщата на Мона Лиза и ще дегустираме вина със същата марка. Ще се отбием за ръчно приготвено пекорино, но и ще се насладим на  архитектурата на Пиенца, припозната от ЮНЕСКО като идеалния ренесансов град. Ще направим дегустация в изба, разположена сред „сладките“ хълмове на долината Орча, отново защитена от световната организация като природен феномен.

 

 

Ще посетим подземията, осеяни с пещери – бивши етруски гробници – в сърцето на Монтепулчано, те са избите на градските дворци и ще дегустираме известните вина „Нобиле“. Ще отидем на гости на Антинори – един от най-големите и реномирани винопроизводители на Италия. Ще се разходим по-живописните улички на Монталчино и ще опитаме фамозните вина „Брунело“ в две семейни винарни с лимитирано производство. Ще посетим древно селище, централния площад, на което е воден басейн, образувал се от термален извор….

 

 

Ще се разходим из Кианти – може би най-популярния винен район на Тоскана. Ще посетим средновековен замък, собственост на най-стария винопроизводител на Италия, за да тестваме от сочната напитка в специално подготвен за нас салон. Ще отпразнуваме Тоскана и живота….  

Ако се интересувате, можете да погледнете и подробната програма. 

 

 

ПРОГРАМА:

01.05.2019 г. София – Болоня

Полетът на Wizz Air  от София е в 20,45 ч. и пристигане в Болоня в 21,40 ч местно време. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван.

Само след 20 минути ще пристигнем в дворец от 17 век, превърнат в красива вила, където ще се настаним за първата вечер от приключението.

„Добре дошли“ с местните вина и деликатесни хапки! Да се забавляваме!

 

 

02.05.2019 г. Тоскана и обяд в къщата на Мона Лиза

Денят започва с ароматно кафе и отлична закуска.

И така, вземете куфарите, потегляме за Тоскана!

Наближаваме дома на жената, чийто портрет е може би, най-известния в света. Пътят се вие през гледките на Кианти, а ние сме вече малко гладни…

Ще пристигнем в имение – днес превърнато в реномиран комплекс със собствено винопроизводство на повече от шест века, някога – резиденция на семейството на Лиза Джерардини, съпруга на Франческо Дел Джокондо, увековечена от Леонардо Да Винчи, известна като Мона Лиза или Джокондата.

 

 

Впечатляваща ренесансова къща с разкошни градини ще ни посрещне за нашия тоскански обяд – четири блюда с четири от класните вина, носещи името на някогашната господарка на този дом.

Не бързайте, насладете на преживяването …

В следобедните часове ще навлезем още по на юг в Тоскана, за да достигнем най-красивата част на провинцията и нашия дом за следващите пет дни.

Настанете се удобно в традиционната тосканска къща, подбрана специално за Вас. Ще Ви очаква голяма кошница с местни деликатеси, плодове и вина от цяла Италия.

Да помислим за вечерята – можем да посетим типичен ресторант или да се насладим на гледките от градината и да приготвим нещо вкъщи.

 

 

03.05.2019 г. Вино и история

В днешния ден ще посетим Пиенца и някои любопитни селища наоколо, но и ще дегустираме.  

Това разкошно ренесансово градче има особено очарование, носи настроение и „разказва“ приятни истории..

Замислен и създаден от Папа с идеята градът да противостои на двата големи икономически и политически центъра – Флоренция и Сиена, Пиенца се отличава с гостоприемна архитектура и носи отпечатъка на хуманизма, белязал времето на нейното изграждане.

 

 

Ще опитаме занаятчийските овчи сирена, наречени пекорино /тук можете да прочетете повече за известното сирене/. Отлежавали в орехови листа или в пепел, омесени с черни трюфели, или остарявали благородно в обвивката на джибри от местното вино – сирената са наистина вълшебни на вкус.

Да се спуснем сред хълмовете на долината Орча и да пристигнем във семейната ферма на нашите домакини и винопроизводители на лимитирани серии вина. След дълги опити и изследвания достигат до търсения резултат – виното става забележително, защото оставят гроздето да ферментира в специално изработени теракотени амфори. Много необичаен поход, който обаче, ни подарява изключителен, плътен и пивък вкус. Магията на тези вина е голяма – опитайте!

 

 

Ще посетим няколко околни местни забележителности като например градчето, централния площад на което, представлява извор, оформен в голям воден басейн. 

Ще завършим деня по Ваш избор – с барбекю на двора и вечеря на открито или посещение на близък ресторант.

 

 

04,05,2019 Вино с вкус на слънце

Закуската ще бъде последвана от първата ни дегустация за днес.

Ще преминем през фотографски маршрут – това са едни от най-сниманите кътчета, останали завинаги в колекциите от тоскански картички и ще достигнем малка фамилна ферма. Произвеждат отлични представители на деноминациите „Орча“ и „Брунело“ винаги от сорта Санджовезе. Малки количества, но със сериозни качества. Настройте се за приключение.

 

 

С приповдигнато настроение се отправяме към следващата точка, обект на силен интерес – една изба, която ни плени с вкусните си предложения  в бутилка. Тук ще направим обяд и ще опитаме няколко представители на техните вина. Разберете какво е да имаш слънце в чашата, особено от реколта 2017 г., това е слънцето на вкус.

Монталчино и зоната наоколо  е дом на известното „Брунело“, вино, съчетало в себе си вкусове от жаркото слънце и силния вятър, брулил тези склонове. Поради това напитката е развила чудесен характер и ни кара да се чувстваме специално. Световната му известност не е случайна, тук ще намерим дори сладолед, приготвен с него.

 

 

А къде е най-добрият сладолед? Ще Ви покажем ние, оцениха го дори и президентското семейство Обама, които често почиват наблизо.

Ще посетим и древното селище. Позицията му разкрива запомнящи се гледки и невероятна панорама към околните долини.

Тук може да се опитат едни от най-добрите „ричиарели“, току-що изпечени и още топли. Тези традиционни местни сладкиши са направени изцяло от бадемово брашно и са заключили в себе си един особен баланс между захарната сладост и горчивината на бадемите.   

 

 

05.05.2019 г. Винена афера из подземните изби на Монтепулчано

Средновековното селище е кацнало на хълм, прокопан от много пещерни образувания /в древността етруски гробници/, които от векове насам са естествени изби за аристократичните вина от региона. Почти под всеки дворец има такива лабиринти, които образуват втори град под земята. Тук ще ни се разкрият всички тайни на вино „Нобиле ди Монтепулчано“ . Ще дегустираме на мястото, където от векове го правят и местните благородници. Може да си вземем и нещичко за вкъщи.  

 

 

Градът има интересна и древна история, оставила отпечатък върху архитектурата и прекрасните фасади. Предпочитано място за съзерцание и вдъхновение на Фелини. Няма да пропуснем да посетим любимата му кафетерия тук и да се насладим на атмосфера, съхранила бохемския дух на 19 век, защото през 2018 г. се навършиха 150 години от отварянето ú.

Ще отидем на гости на фамилия Антинори, известни по целия свят със своите реномирани вина. Днес те ще ни посрещнат в избата си в Тоскана, за да опитаме няколко вълшебни глътки. Ще направим тур с гид в избата им и ще тестваме няколко вина, за да отпразнуваме деня.

 

 

06.05.2019 г.  В избата на най-стария винопроизводител на Италия

Ще натоварим куфарите си в нашия комфортен ван, за да тръгнем към Болоня, но още е рано да се сбогуваме с Тоскана.

Към 9,00 часа ще потеглим за района на „Кианти класико“ – може би най-известните италиански вина.

Денят ще ни поднесе нови незабравими спомени. Ще влезем в стените на средновековен замък, придобит от благородна флорентинска фамилия през 1141 г. и оттогава до днес те произвеждат вина с дълга история и направени с много любов. Ще имаме гид, който ще ни разкрие тайните на семейството и виното. Ще разгледаме къде и как се правят вината, къде отлежават и какви са последните тенденции в тези процеси. Разбира ще пробваме… Дегустацията ще се състои във специален салон, който ще отвори за днешните им посетители. 

 

 

Баронът създал рецептата за „Кианти класико“ обитавал този красив замък и имал дълъг и интересен живот. Така се посветил на това място, че днес се шушука – духът му идвал нощем на бял кон в компанията на любимото си куче. Вярно ли е – разберете Вие, докоснете се до мистиката  на красивите сгради зад крепостната стена.

Обяд по тоскански ще постави удивителен знак на нашето пътуване и ще тръгнем към летището за късния полет към София.

Да си кажем „до виждане и до нови пътешествия“. Ще се чуем, когато кацнете у дома.

 

 

Цената от 1 198 евро включва:

  • Самолетни билети София – Болоня – София с ръчен багаж до 10 кг. и чекиран багаж до 20 кг.;
  • Една нощувка в дворец от 17-ти век в близост до Болоня с включена закуска;
  • Празненство за „добре дошли“ с напитки и деликатесни хапки;
  • Четири нощувки в типична тосканска къща в Южна Тоскана;
  • Кошница с вина, местни продукти и плодове;
  • Посещение на къщата на Мона Лиза, четири-степенен обяд, придружен от четири вина с едноименната марка; 
  • Разходка в долината Орча и дегустация в семейна изба на вина, гроздето, за които е ферментирало в теракотени амфори;
  • Обяд с дегустация на вина във фамилна изба в района на Монталчино, включително „Брунело“;
  • Дегустация на вината на друг малък производител на продукти в лимитирани серии отново с деноминацията „Брунело“;
  • Посещение на избата на фамилията Антинори и дегустация на едни от най-реномираните вина в Италия;
  • Посещение на средновековен замък, собственост на най-стария италиански винопроизводител, разглеждане на избата и проследяване на целия процес, последвано от дегустация в специален салон;
  • Екскурзия до Пиенца;
  • Екскурзия до Монталчино;
  • Екскурзия до Монтепулчано и подземните изби с дегустации на вина;
  • Екскурзия до древно селище, централния площад, на което е воден басейн, образуван от термален извор;
  • Медицинска застраховка с покритие до 5 000 евро;

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер; 
  • Хранения в ресторанти, извън горепосочените;
  • Платени посещения на музеи и атракции;

Можете да се свържете с нас: 

Travel in Italy

  [email protected]

+359 884456853

+39 3384953586