Вино от Лацио, Умбрия и Тоскана

Екскурзия със самолет в малка група до 7 човека 

  14  –  20  май 2020   

 

 

Вино с история, вино направено с любов.

Ще разкрием тайните на старите издания, но ще опитваме и по-нови реколти, за да вкусим младостта на божествената напитка в унисон с настъпилата пролет. 

Сега земята тук е изкушаваща, пълна със светлина, свежа зеленина покрива полята, младото жито сякаш грее в цветовете на радостта, за да отстъпи от лудешкото си веселие на цели поляни и склонове покрити с макове. 

 

 

Ще посетим тайни ресторантчета, където се хранят местните и скрити сгушени в хълмовете местенца с впечатляващи гледки и история.  И ще опитваме, дегустираме и пробваме – богати, пролетни аромати, и пълни със слънце вкусове. 

 

 

И така посещаваме изба след изба и отпиваме, тестваме и се наслаждаваме. Домакините са се подготвили и с типични мезета и разядки, за да ни върви по-добре винопиенето.

Облива ни топлото майско слънце. Гледките на добре подредените лозя са успокояващи. Редовете винаги започват с идеално нацъфтял розов храст.

Групата ще бъде малка, до 7 човека с индивидуално отношение към всеки. Качеството и комфорта ще бъдат предпочетени за сметка на количеството хора.

 

 

Разбира се, ще посетим и основни туристически забележителности.

Лацио ни поднася Монтефиасконе. Древното селище е обитавано от античен народ, познат с  това, че се съюзил с етруските, създателите на онази цивилизация, предшестваща римляните и появата на Римската империя.

Да подходим благоразумно и да не пропускаме една от най-големите забележителности на района – виното с деноминация Est! Est!! Est!!! – посещение на близката изба за лека дегустация е задължителна.

 

 

Умбрия – областта ни изкушава с отлични вина. Ще се разходим с карета из лозята и  ще опитаме гроздовите напитки на Монтефалко. Биологично вино, което се произвежда по стара занаятчийска технология от отглеждането на гроздето до превръщането му в запомнящо се вино. Ще си направим екскурзия до Перуджа, за да открием красотата на този прастар и така опияняващо жизнен и едновременно млад град. 

В Тоскана ще се отбием за ръчно приготвено пекорино, но и ще се насладим на  архитектурата на Пиенца, припозната от ЮНЕСКО като идеалния ренесансов град.

Ще направим дегустация в изба, разположена сред „сладките“ хълмове на долините, за да опитаме лимитирани серии вина.

 

 

Ще слезем в подземията, осеяни с пещери – бивши етруски гробници – в сърцето на Монтепулчано, те са избите на градските дворци и ще дегустираме известните вина „Нобиле“. 

Ще се разходим по-живописните улички на Монталчино и ще опитаме фамозните вина „Брунело“ в избата на Banfi – една от водещите марки за вино в Италия. 

Ще бъдем и в Кианти – може би най-популярния винен район на Тоскана.

Ще влезем в средновековен замък, собственост на най-стария винопроизводител на Италия, за да тестваме от сочната напитка в енотеката на фамилията.

Ще направим дегустация на вината Кианти Класико и в семейна изба, препоръчана от наш тоскански приятел, за да сравним аромата и вкуса, и да изберем своя фаворит от района. 

Ще отпразнуваме виното и живота….  

Ако се интересувате, можете да погледнете и подробната програма. 

 

 

ПРОГРАМА:

14.05.2020

Пристигането е в Рим в 07.35 ч. местно време. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван, пълен с изненади за Вас. 

 

 

Току-що изпечен кроасан и уханно кафе ще поставят началото на този паметен ден.

Пътят ни отвежда до античен град. Произходът на селището е заровен дълбоко, дълбоко в историята. Митове и легенди разказват за неговото създаване. Кога, как и защо – да разберем на място!

И да не пропускаме основната цел на нашия интерес – виното!

Деноминацията „Est! Est!! Est!!!“ била създадена в ХХ век, но разказа е много по-стар.

В далечната 1111 г. , когато Хенри V пристигнал в Рим , за да бъде коронясан за император на Свещената Римска Империя, бил придружаван от епископ Йоханес Дефук. Той бил известен почитател на виното и заради това преди да потегли с бъдещия император, изпратил своя coppiere Мартино по пътя за Рим.

Coppiere е позиция, която още в дълбока древност и през Средновековието, а по-късно и в кралските и княжески дворове, особено във Франция и Германия, била на особена почит.  За всички банкети и пиршества, coppiere имал изключително важни функции и фактически бил високопоставен чиновник. Задълженията му включвали не само сервиране на напитките на кралската трапеза, но много често той трябвало да отпие от чашата преди краля, заради постоянния страх от конспирации и интриги, и възможността в питието да има сложена отрова. Хората, изпълняващи тази длъжност, били напълно надеждни и доверени, и поради изключително поверителните си близки отношения с владетеля много често имали огромно влияние.

Епископският coppiere имал специална задача. Той трябвало да опита и избере най-добрите вина навсякъде, където преминавал, за да може да удовлетвори страстта на господаря си съм откриването на нови вкусове и аромати. Така двамата се разбрали да имат таен сигнал: ако Мартино намирал добро вино в някой хан, в близост до вратата му трябвало да напише „Est“/има/, съкратено от „est bonum“ или „има добро“, т.е. вино. Ако виното било особено добро, той трябвало да напише „Est Est“.

 

 

Когато Мартино пристигнал в Монтефиасконе и опитал местното вино, той забелязал изключителните му качества, и за да съобщи това на епископа, изписал договорения сигнал три пъти, а за да засили съобщението и със шест възклицателни знака „Est! Est!! Est!!!“. Епископът пристигнал в града и споделил мнението на своя coppiere, дори решил да удължи престоя си в Монтефиасконе. След приключването на императорската мисия, той се завърнал в града и останал там до деня на смъртта си. Погребан е в църквата Сан Флавиано, където върху камъка все още може да се прочете надпис: „За твърде много Est! Тук моя господар Йоханес Дефук лежи мъртъв“. В знак на благодарност за полученото гостоприемство, епископът дарил в наследство на гражданството на Монтефиасконе 24 хиляди скуди, при условие, че при всяка годишнина от смъртта му върху неговия гроб се излива малка бъчва от местното вино. Традиция, която се повтаря в продължение на много векове, а историческо шествие с герои, облечени в средновековни костюми,  посветено на епископа, все още възражда тази легенда. 

Ето това достойно вино ще опитаме и ние в местна семейна изба, където ще направим разточителен обяд, придружен с три отлични издания, характерни за зоната. 

 

 

Леко развеселени бавно се отправяме към нашата тосканска къща, която ще ни приюти за следващите дни. Настанявайте се – всичко е на Ваше разположение! Гледките са прекрасни, а голямата градина предлага уютни места, където човек може да се усамоти с чаша вино и добро четиво. Има и голямо барбекю и голяма външна маса за хранене, където можем да организираме някоя подобаваща вечеря. 

 

15.05.2020 г.

Потегляме за района на „Chianti classico“ – може би най-известните италиански вина.

Денят ще ни поднесе нови незабравими спомени.

Ще влезем в стените на средновековен замък, придобит от благородна флорентинска фамилия през 1141 г. и оттогава до днес те произвеждат вино с дълга история и направено с много любов. Разбира се, ще пробваме във фамилната енотека.  

 

 

Баронът, създал рецептата за „Chianti classico“, обитавал този красив замък и имал дълъг и интересен живот. Така се посветил на това място, че днес се шушука – духът му идвал нощем на бял кон в компанията на любимото му куче. Вярно ли е – разберете Вие, докоснете се до мистиката  на красивите сгради зад крепостната стена.

Вече сме гладни…Предложението е да посетим малък, семеен ресторант, където похапват местните и да опитаме някой киантиански специалитет, само за да се подготвим за един очарователен следобед.

Като контрапункт на най-старите винопроизводители в Италия, ще посетим една изба, която съществува едва от средата на ХХ век, но пък за нея получихме специални препоръки от наш приятел, флорентинец.

Да сравним виното на Барона и на младия производител. Да опитаме – всеки ще направи своя избор за най-доброто за небцето и душата си. 

Вечерта обещава веселие и нови винени емоции. 

 

 

16.05.2020 г.

Бавно, бавно пътя ни отвежда до малко фамилно имение в Умбрия. Семейството е решило да отглежда гроздето и да прави вино както едно време по напълно органичен начин. Бурените между лозовите насаждения са кълвани от специално отглеждани гъски, никакви пестициди, никаква химия.

Качвайте се на каретата – предстои ни приключение.  

Обядът от местни шунки и деликатесни сирена, акомпаниран от чудесните органични вина на Умбрия и разходката сред лозята, ще ни накарат да се чувстваме специални.  Оставете се на изненадите.

Настроението е приповдигнато и усещаме любовта на слънцето и ароматните капки „Вернача“ с вкус на зрeли череши. 

 

 

Малко сме замаяни… Изживяването е вълнуващо, но най-доброто предстои..

Столицата на Умбрия – Перуджа е прекрасна и ни очаква. 

Омагьосва с множеството си дворци и църкви. Но да започнем с папската крепост. Историята е стара – ще я научим на място. 

 

 

Средновековен фонтан, красив дворец и шеметни проходи ни превеждат през различни епохи, за да стигнем до етруската порта и оня древен кладенец, предшественик на римляните.

Перуджа има много да ни каже..

 

17.05.2020 г.

Сутринта разказва пролетни приказки. Майското слънце ни тегли навън.

Преди да се насладим на едно от най-добрите вина в света, ще разгледаме три малки съкровища, скрити в гънките на долината Орча. Три исторически селища, които ни грабват с каменните фасади на къщите, уличките, посипани с цветни саксии, старата крепост, очарователния малък площад. Една неоткрита Тоскана!

Бавно настъпва обяд. Ще спрем да похапнем в скрит ресторант. 

А сега да се отправим към замъка на едни от най-реномираните винопроизводители на Италия. Ще направим дегустация в Кастело Банфи, в т.ч. ще опитаме и фамозното Брунело.

 

 

Да се изгубим още малко сред хълмовете, застлани с безкрайни редове Санджовезе. Още скрити местенца ни очакват, за да се запознаем и оставим част от душата си там. 

 

18.05.2020 г.

Слънцето целува полята, повеят гъделичка житата, а ароматното кафе ни събужда за нови преживявания. 

Средновековният център се е сгушил върху един хълм, а малката църквичка крие фреска на Синьорели – един от най-важните Ренесансови художници на Италия, подобно на много от тогавашните гении също тосканец.

Да запомним сладката атмосфера на това място – малкото площадче и местните, всеки тръгнал нанякъде – към близката пекарна за безсолен хляб или до бара, най-важната институция на Италия, там, където не просто се пие кафе или питие, а най-вече се обсъжда предстоящия обяд, старата рецепта, колко време ще къкри соса за паста и дали да добавим парче мортадела или само бекон. 

Уловете музиката на църковните камбани, вижте гледките…

Предстои ни лек обяд и дегустация на вино с деноминацията Orcia по името на най-красивата долина на Италия и света, защитена от ЮНЕСКО като природен феномен.

Семейната изба прави вино от собствените си насаждения. Лимитираното производство е до десет хиляди бутилки годишно. 

 

 

Настанявайте се. Да опитаме от незабравимата напитка!

Продължаваме към Монталчино. То се развива по горната част от наклона на хълм. Каменните фасади приятно преливат една в друга като на места отварят място за площадче или тясна и стръмна уличка, която се „промушва“ между сградите и отваря разкошна гледка към долините, осеяни с лозя.

Спират ни магазини за вина от цяла Италия, бутици за ръчно шити дрехи, ленени завивки, дантелени пердета или ни изкушава занаятчийска работилница за шапки и ръкавици.

Много … много приятно усещане е да се отбием в укреплението, да обходим крепостната стена и лично да се уверим как някога придворната стража е оглеждала цялата околия от тази височина.

Да посетим някоя от църквите, да усетим тишината и тайните, които са „скрили“ стените на стария храм.

 

 

А къде е най-добрият сладолед? Ще Ви покажем ние, оцениха го дори и президентското семейство Обама, които често почиват наблизо.

Тук може да се опитат едни от най-добрите ricciarelli, току-що изпечени и още топли. Тези традиционни местни сладкиши са направени изцяло от бадемово брашно и са заключили в себе си един особен баланс между захарната сладост и горчивината на бадемите. 

Съкровищата в бутилка, които открихме днес, са вече подредени в багажника, а ние се отправяме бавно към тосканската ни къща, за да решим, съвсем по италиански, къде и как ще се състои вечерята. 

 

19.05.2019 г. 

Средновековното селище е кацнало на хълм, прокопан от много пещерни образувания /в древността етруски гробници/, които от векове насам са естествени изби за аристократичните вина от региона. Почти под всеки дворец има такива лабиринти, които образуват втори град под земята. Тук ще ни се разкрият всички тайни на вино „Нобиле ди Монтепулчано“. Ще дегустираме на мястото, където от векове го правят и местните благородници. Може да си вземем и нещичко за вкъщи.  

 

 

Градът има интересна и древна история, оставила отпечатък върху архитектурата и прекрасните фасади. Предпочитано място за съзерцание и вдъхновение на Фелини. Няма да пропуснем да посетим любимата му кафетерия тук и да се насладим на атмосфера, съхранила бохемския дух на 19 век, защото през 2018 г. се навършиха 150 години от отварянето ú.

В днешния ден ще посетим и Пиенца. Това разкошно ренесансово градче има особено очарование, носи настроение и ни споделя романтични истории..

Замислен и създаден от Папа с идеята градът да противостои на двата големи икономически и политически центъра – Флоренция и Сиена, Пиенца се отличава с гостоприемна архитектура и носи отпечатъка на хуманизма, белязал времето на нейното изграждане.

 

 

Ще опитаме занаятчийските овчи сирена, наречени пекорино /тук можете да прочетете повече за известното сирене/. Отлежавали в орехови листа или в пепел, омесени с черни трюфели, или остарявали благородно в обвивката на джибри от местното вино – сирената са наистина вълшебни на вкус.

Ще имаме време да се насладим за залеза-спектакъл над долината. Гледки, които ще се запомнят завинаги!

 

 

Да ознаменуваме деня преди заминаването с вечеря, посветена на местните деликатеси – паста с рагу от глиган или току-що изпечен стек Fiorentina с единственото брилянтно допълнение – виното на Тоскана. 

 

 

20.05.2020 г.

Да кажем „довиждане“, но не „сбогом“ на тази омайна земя. Това са места, където човек винаги се връща за едно добро отпиване или просто да вдъхне от атмосферата, или да се наслади на пейзажа. 

Ще пристигнем на летището в Рим към обяд. Имате време за леко хапване преди полета.

Когато пристигнете в София ще се чуем, за да си кажем „до скоро и до следващото пътешествие!“

 

Цената от 1 263 евро на човек за ползване на двойна стая включва:

  • Самолетни билети София – Рим- София с ръчен багаж до 8 кг. и чекиран багаж до 23 кг.;
  • Шест нощувки в типична тосканска къща в Южна Тоскана;
  • Кошница с местни деликатесни шунки, сирена и плодове, зеленчуци, регионални вина, сладкиши, кафе;
  • Екскурзия до древния град Монтефиасконе, корените на неговата история са заровени в древногръцките и древноримски митове; 
  • Обяд с дегустация на виното с деноминация Est! Est!! Est!!! и тур в семейна изба в района на Лацио;
  • Разходка с карета из лозовите насаждения на органична ферма за производства на отлично вино в Умбрия, дегустация на биологичните продукти с деноминацията  Montefalco и лек обяд с деликатесни сушени меса, традиционни сирена, брускети и разядки;
  • Екскурзия до Перуджа;
  • Посещение на средновековен замък, собственост на най-стария винопроизводител на Италия, дегустация на виното с деноминация Chianti Classico в енотеката на фамилията;
  • Тур в избата на млади производители на отлични вина и дегустация на реномирани издания от района на Chianti Classico;
  • Посещение на стария замък, където е разположена избата на един от най-реномираните италиански винопризводители и дегустация на вината им, включително фамозното Brunello di Montalcino;
  • Екскурзия до няколко средновековни селища, скрити в гънките на долината Орча и фотографски маршрут, за да удовлетворим любопитството на фотоапарата ни; 
  • Обяд с дегустация на вино във фамилна изба с производство на лимитирани серии вина с деноминацията Orcia; тур през лозята и в старата изба; 
  • Екскурзия до Монталчино – елегантната столица на Brunello;
  • Разходка до любимата gelateria, разбирайте сладоледаджийница, на семейство Обама;
  • Дегустация на известното вино Nobile;
  • Екскурзия до средновековния център на Монтепулчано;
  • Разходка до любимата кафетерия на Фелини;
  • Дневно пътуване до „идеалния ренесансов град“ Пиенца;
  • Посещение на скрити местни ресторанти и тайни местенца, където се хранят местните;
  • Бутилка вино от района на Монталчино – подарък за Вас и Вашите близки;
  • Всички изброени трансфери с комфортен мини-ван Мерцедес Вито, придружаване и превод през цялото време;
  • Медицинска застраховка с покритие до 5 000 евро;

 

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер; 
  • Хранения, извън горепосочените;
  • Платени посещения на музеи и атракции;

Можете да се свържете с нас: 

Travel in Italy

  [email protected]

+359 884456853

+39 3384953586