Кулинарно пътешествие с дъх на трюфели и зряло вино 

Пътуване в Тоскана в малка група до 7 човека

12 – 19 ноември 2021 г.  и  19 – 26 ноември 2021 г. 

 

                                          

 

Късната есен е периодът, в който Тоскана става център на поредица от кулинарни и артистични събития. Тази част от годината носи дълбоки, силни вкусове, аромати и усещания, каквито никъде и в друго време не можем да открием. Това е сезонът, когато местните хора заживяват своя обичаен живот. Тълпите от туристи са напуснали земите им и сега тосканци се връщат към традиционните си фестивали и празници, посветени на типичните продукти, които отглеждат, събират и с които се хранят – първото олио, гъбите манатарки, кестените, трюфелите…

Само през ноември се добива един от най-вкусните и ценни продукти – белият трюфел. Когато е току-що изваден от влажната пръст има характерен, плътен аромат и носи на небцето неподражаемо удоволствие. Известно е още, че това е „любовна“ гъба – доказан афродизиак.

И така, тръгваме на „лов“ за трюфели … 

 

 

Ще пътуваме, ще се храним с даровете на земята, ще отидем на винена дегустация в долините, където тероарът формира богатия вкус на Брунело. Ще опитаме меню за короновани с блюда с бял трюфел, ще обиколим Тоскана с исторически влак, задвижван от парен локомотив. Ще отидем да търсим трюфели с опитен водач и специално обучени кучета.  Ще посетим трюфелов пазар и естествено ще вкусваме …..

Екскурзията включва:

  • Самолетен билет София – Рим – София;
  • Всички вътрешни трансфери с комфортен мини-ван, придружаване и превод през цялото време;
  • Една нощувка в провинциална къща в покрайнините на Рим с включена закуска; 
  • Шест нощувки в къща в типичен тоскански стил;
  • Кошница с комплименти, пълна с местни деликатеси и трюфелови продукти, локални вина и напитки, кафе, сладкиши, плодове и зеленчуци, минерална вода за Вашия дом в Тоскана;
  • Двучасова горска разходка с опитен водач и кучета трюфелотърсачи за намиране на скъпоценните бели гъби;
  • Посещение на пазар за трюфели;
  • Гала-вечеря с меню на основата на току-що извадени бели трюфели;
  • Разходка с исторически влак из Тоскана;
  • Дегустация на вината Брунело в изба в близост до Монталчино с добро похапване;
  • Екскурзия до Пиенца;
  • Екскурзия до Монтепулчано;
  • Екскурзия до Монталчино и каквито други дестинации наоколо си изберем;
  • Екскурзия до Сиена;
  • Екскурзии до скрити селища в Тоскана;
  • Трансфери от и до летище, ресторанти, SPA центрове и забележителности, когато пожелаете;
  • Застраховка „Медицински разходи при заболяване и злополука в чужбина с осигурен асистънс“ до 10 000 евро на човек с включен пакет „Сигурност“;

 

 

Глинестите почви на долината Орча /територия, защитена от ЮНЕСКО/ и отглежданите там сортове грозде като Санджовезе, дават на виното землист вкус и сила, и можете да откриете, че по един фантастичен начин се комбинират с местните продукти и героя на нашата екскурзия – трюфелът. 

Ако сте шеф-готвач във Вашия собствен дом и държите на отбраните ястия, а може би, сте гурме-приключенец или искате да се насладите на истинската Тоскана извън туристическия сезон /дори съвсем да не обичате трюфели/, или просто Ви се пътешества по един различен начин, то нашата програма, може би, ще Ви заинтересува.

 

 

Цена за пътуването:  1 379,00 евро на човек за настаняване в двойна стая

 

Програма:

12-и или 19-и ноември

Пристигане

Полетът за Рим на AlItalia е в 19.05  ч. вечерта от летище „София“ и пристигане в 20,00 ч. местно време. Вашите двама придружители ще Ви чакат на място с комфортен мини-ван. Ще отпътуваме за красивата провинциална къща, в която ще се настаним за предстоящата нощ. Предстои ни италианска вечеря!  

 

13-и или 20-и ноември

Лов на трюфели

След добра закуска се отправяме към Тоскана.

Настанете се спокойно и се наслаждавайте на идиличната атмосфера на провинцията с галещите погледа хълмове на долините, зелените силуети на кипарисите и пиниите и сладкия релеф на кулите и църквите, очертани в дълбочината… Тази великолепна хубост, до която веднъж докоснал се човек, остава магично запленен завинаги. 

Денят на пристигането… Да отворим сетивата си за предстоящите изживявания и многобройните емоции. Ще пропътуваме времето с чаша топло капучино в ръка на малко каменно площадче в сърцето на средновековно селище. Ще потопим прясно изпечени амарети в гъстата капучинена пяна. Ще направим няколко кадъра. Ще наблюдаваме типичния ден на местните хора – кой тръгнал към близката фурна или към седмичния пазар за сирена, кой се запътил към малкия бар за следобедна раздумка с приятели, или възрастната дама, бързаща към църквата.

„Разбуждат“ ни само църковните камбани, които удрят на всеки кръгъл час и от столетия отброяват отлитащото време. Малко блаженство!

В този следобед ще посетим пазар за трюфели, ще можем да изберем от различни току-що извадени екземпляри, ще опитваме ароматите и вкусовете.

Имаме възможност да разгледаме и някои експозиции и арт изложби.

Да ловуваме сега – търсенето на белите диаманти започва. С помощта на специално обучени кучета и професионален търсач ще започнат нашите срещи от първо лице с малките съкровища близо до коренищата на стари дъбове /допълнително ще Ви съобщим кои са подходящите дрехи и обувки за подобно приключение/.

Вечерта ще бъде посветена на ароматните, реномирани, подземни скъпоценности и ще бъде разточителна по кралски – всяко блюдо е приготвено с финес и ненадминатото трюфелово участие и поднесено с брилятно, допълващо го вино.. 

 

 

14-и или 21-ви ноември

През Тоскана с парен локомотив

След сутрешния кроасан в един по-ранен час, около 7.00 ч., ще тръгнем към Сиена, от където групата ще потегли със стар влак, задвижван от парен локомотив и преминавайки през едни от най-красивите места в Тоскана ще пристигне отново на пазара на трюфели.

Ще разгледаме какво ново са извадили ловките събирачи и ще се насладим на дълъг обяд, изцяло приготвен на основата на бели трюфели. Програмата до края на деня ще бъде според предпочитанията и настроението ни.

Ще можем да се насладим на феерия от цветове и музика, един традиционен уличен спектакъл със зрелищни костюми и приятна атмосфера. 

Предизвикваме Ви – можете да се включите в двучасова разходка с Ferrari, ще шофирате Вие с предварителна инструкция от навигатор-специалист. Насладете се на това изключително приключение. Пакетът включва Ferrari Experience, ексклузивно тестване на трюфели, гурме вечеря на базата на трюфели. /Моля, имайте предвид, че това предложение не е включено в цената на екскурзията и е по Ваш избор/

И така – замаяни сме….Научно-доказаните ефекти на афродизиак на тези вълшебни гъби ще ни изпълнят със задоволство и любов. 

 

 

15-и или 22-ри ноември

Винени приключения

След спокойна закуска в един умерен час ще потеглим за Монталчино, столицата на известното Brunello и един от най-важните винени центрове на Тоскана. Ще направим разходки из малките средновековни улички, ще се насладим на изключителни гледки, ще разгледаме какво ни предлагат многото магазинчета за вина от близки и далечни точки на Италия.

В обедните часове ще се отправим към малко каменно селище наблизо, в покрайнините на което са разположени лозовите масиви на семейно стопанство за производство на вино. Вината са добри, много добри и отлични, произвеждат се едва няколко десетки хиляди бутилки годишно и сетивата Ви наистина ще „затанцуват“. Придружаващия обяд е истинска домашно приготвена тосканска храна от нашата домакиня .. Наслаждавайте се ..

Разбирате че, след подобен ден, вечерта се очертава с висок градус на настроението и ново пиршество. 

 

 

 

16-и или 23-ти ноември

Тоскана на вкус

Денят ни предлага да се насладим на някои от най-забележителните местенца в зоната. Ще направим разходка по дъхащите на пекорино улички на Пиенца и подземните изби, преплетени с пещери, обитавани столетия преди новата ера, на Монтепулчано. 

Предлагаме Ви да посетим един отличен ресторант за разточителен обяд. Ще направим една отбивка във фамилен ресторант, в който се хранят местните и сервират типични специалитети, приготвени по стари рецепти. И така, предложението ни е за тристепенен обяд с микс от предястия – всичко най-характерно за зоната в една чиния; ръчно приготвена прясна паста с месо от глиган, придружени от местно вино и съвършения, кадифен, милващ вкус на най-добрата панакота /традиционен млечен десерт, гарниран с плодово сладко или шоколад/. Ще посветим втората част от деня на разходка сред едни от най-красивите гледки в света.

 

 

17-и или 24-ти ноември

Да пием кафе в Сиена

Привилегия е да се разходим из този красив, каменен град.

Фасадата на основната катедрала е сякаш изплетена дантела от бледо розов мрамор, допълнен от млечния цвят на орнаментите и релефите, а интериора, о , прекрасни мозайки и фантастичен небесен свод се изсипва от купола.

Ще погледаме чудатия площад, в друго време от годината той е сцена на историческия фестивал „Палио“. Конете на местните фамилии се надбягват два пъти годишно и кварталът, който победи носи славата за дълго време, а празненствата продължават с дни.

Главната улица ни примамва с многото бутици за сладкиши, шоколад и сладолед. Панфорте /сиенски деликатес, приготвен от сушени плодове и ядки/ тук намира проявление в безброй варианти – по-пикантен, с мед или с вишни/; Ричиарели – сладки, приготвени от бадемово тесто, все още топли и много ароматни; Атмосферата ни завладява и унася в сладостта на тези земи. 

 

 

18-и или 25-и ноември

Нека ви покажем истинската Тоскана, онези места, за които не се споменава в туристическите справочници и пътеводителите .. Автентичните селища, където в пленителния исторически декор на архитектура, съхранена от средновековието живеят живи, съвременни италианци, но запазвайки традициите и идиличната атмосфера на отминалите времена.. Опитайте от уюта, който носят тези места.. като джентълменско ръкостискане, като вкуса на стария крайпътен хан..

 

 

19-и или 26-и ноември

Arrivederci…… Италия и до скоро

Да подредим спомените и преживяванията си на чаша разбуждащо кафе и приятна закуска.

После ще започнем да приготвяме куфарите си и да подреждаме подаръците за обратното пътуване. В багажника ще се намери място за добре затворени кутии, пълни с бели трюфели.

Потегляме в посока Рим, след около два часа ще пристигнем на летището. Ще си вземем довиждане и ще очакваме следващото ни приключение.

Кацането в София е в 18,10 ч. – вечерта е пред Вас, а преживяванията са още ярки.

 

 

Цената от 1 379.00 евро на човек включва:  

  • Самолетен билет София – Рим – София ;
  • Една нощувка в провинциална къща в близост до Рим с включена закуска;
  • Шест нощувки в къща в типичен тоскански стил;
  • Кошница, пълна с местни деликатеси и трюфелови продукти, локални вина и напитки;
  • Двучасова горска разходка с опитен водач и кучета трюфелотърсачи за намиране на скъпоценните бели гъби;
  • Посещение на пазар за трюфели;
  • Вечеря с меню на основата на току-що извадени бели трюфели;
  • Разходка с исторически влак из Тоскана;
  • Обедна дегустация на вината Brunello в изба в близост до Монталчино с включен обяд;
  • Екскурзия до Сиена;
  • Екскурзия до Пиенца;
  • Екскурзия до Монтепулчано;
  • Екскурзия до Монталчино и каквито други дестинации наоколо си изберем;
  • Екскурзии до скрити селища в Тоскана;
  • Транспорт с комфортен мини-ван, придружаване и превод през цялото време;
  • Трансфери от и до летище, ресторанти, SPA центрове и забележителности, когато пожелаете;
  • Застраховка „Медицински разходи при заболяване и злополука в чужбина с осигурен асистънс“ до 10 000 евро на човек;
  • Моля, обърнете внимание, че посочената цена е за съответните нощувки в двойна стая със спалня или две отделни легла; 
  • В случай, че желаете да ползвате единична стая, е възможно доплащане според условията на конкретните места за настаняване; 

Цената не включва: 

  • Разходи от личен характер и всички останали хранения навън, извън горепосочените, включени в цената;
  • Чекиран багаж;
  • Пакет Ferrari Experience – ще Ви изпратим информация за условията при запитване; 
  • Входните такси в музеи и други атракции;

 

За контакт с нас:    [email protected]                +359 884456853  

                                        www. travelinitaly.info               + 39 3384953586