Пътешествие до остров Елба и морето на Тоскана

Екскурзия в малка група до 7 човека

със самолет и комфортен мини-ван за вътрешните трансфери

17 – 24 юни 2022 г. 

 

Средата на юни е.. Тоскана ухае на лято, морски бриз чорли маслините, слънцето дъхти все по-горещо.

И така – отправяме се по българските следи в Италия. Време е за море и нови открития и островитянски приключения..

 

 

Пакетът включва:

  • Три нощувка в типична тосканска ферма в сърцето на Марема;
  • Три нощувки в четиризвезден хотел на остров Елба, разположен на самия плаж с включена закуска;
  • Една нощувка в биологична, семейна ферма в близост до термалните извори на Сатурния с включена закуска; 
  • Самолетни билети София – Рим – София с ръчен багаж до 10 кг. ръчен багаж;
  • Всички трансфери с комфортен миниван Mercedes Vito;
  • Придружаване и превод през цялото време;
  • Сатурния Терме, Тоскана – пътуване до фамозния природен феномен – най-известните термалните извори на Италия;
  • Посещение на СПА центъра на реномиран хотелски комплекс в близост до изворите; /включен вход/;
  • Остров Елба – изкушава ни с тюркоазени заливи, изключителна архитектура и история за император – да видим къде е живял Наполеон девет месеца и двадесет и един дни;
  • Обиколка из най-красивите селища на Елба;
  • Водни трансфери от и до острова;
  • Остров Арджентарио, Порто Ерколе и Порто Санто Стефано – екскурзия до очарователния остров с едноименната планина, свързан е със сушата с три провлака и дава дом на две известни исторически, но и курортни градчета, живописни пристанища;
  • Екскурзия до Гросето – столицата на Марема. Историческия град ни очаква с красивите си църкви, дворци, средновековна крепостна стена;
  • Пътешествие до селище, създадено при преселения на българи през VII в., които създали военна база заедно с лонгобардите на това място; 
  • Дегустация в изба в един от най-престижните винени райони на Италия; Вино, което се помни; 
  • Дневни пътешествия до три от най-впечатляващите исторически градчета на Италия – къщите са поникнали като гъби в скалите и ни разказват с пластове история по височината на сградите, красиво и нереално, за пореден път сме удивени от приятната лудост на италианците;
  • Обиколка из скрити селища, плажове и морски крепости;
  • Пакет от местни деликатеси, сушени меса, сирена, плодове, зеленчуци, напитки и вино;
  • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ до 10 000 евро на човек с включен пакет „Сигурост“;

Цена на пакета: 1493 евро на човек за ползване на двойна стая

Цената не включва:

  • Входни такси за музеи и забележителности;
  • Разходи от личен характер;
  • Хранения извън изброените, включени в  пакета;

Програма на екскурзията:

17.06.2022 г. Остров Арджентарио, Порто Ерколе и Порто Санто Стефано

Ще пристигнете рано сутринта на летището в Рим. Точно тук ще Ви очакваме ние, за да започне нашето морско приключение по тоскански.

Усещаме дъха на морето.. Историческото градче опасва леката дъга на полуострова на яхтеното пристанище. Лодките и красивия залив на изкушават за разходка.

Любопитството ни зове лудешки да открием историята на старата крепост и да обходим малките улички. 

Да разгледаме и второто известно пристанище – опрените едва в друга цветни къщи се отразяват в тюркоазените морски води, а курорта ни предлага отлично място да се запознаем с местните кулинарни деликатеси. 

Спирка за обяд, последвана от кратки запознанства  с историята на града.

Испанската крепост, кула от XVI век и цялата атмосфера, която има крайморското градче. 

Колата ни носи безгрижно по малките пътища, за да достигнем пасторалната идиличност на старата каменна къща и да се отдадем на рустикалния чар на мястото. Настанявайте се! 

Басейнът ни тегли за кратка почивка, а градина е нацъфтяла божествено като за юни. Отворете бутилка вино и вдишайте…Тоскана!

 

 

18.06.2022 г.  Гросето, плаж и крайморска крепост

Свежестта на деня се усеща в аромата на розите. Италианско кафе допълва спокойствието на околните поля. 

Днешният ден ще посветим на чаровния град – столица на някогашните блата, пресушени и облагородени, за да се превърнат в плодовитата земя на Марема.

Крайморско Гросето ни предлага дворци и кули, богати църкви и добре съхранена крепостна стена. Историческият град е изкушаващ със средновековната си архитектура и купищата фрагменти история. 

Предстои ни спирка за лек обяд. Маремските специалитети предлагат богато разнообразие от възможности  за вкусно хапване от прясно уловените риби в близките заливи до паста с дивеч и местни сирена. 

 

 

19.06.2022 г.  Град, основан от българи през VII век и крайморски пейзажи

Италианско кафе край басейна, закуска в градината – денят обещава чудеса. 

Пътят се е накъдрил на плавни възвишения, сякаш от божествена въздишка, обрамчен е от над две хиляди кипариса и ни разказва сладки приказки.

Средновековният замък изглежда като отрязък от друго време. Имаме чувството, че всеки момент някой рицар ще излезе от там.

Градчето носи неподражаема атмосфера, един особен уют /сигурно, защото си го чувстваме наше/ и разказва за едни от най-добрите вина в света. Но да пробваме… Само с приказки няма да се разминем.

Отиваме в една изба, наречена „Земите на маркиза“ и това не е никак случайно. Но историята ще разберем на място…Ще опитаме три отлични местни издания на изкуството в бутилка, съпроводени от вкусни брускети с пресния зехтин на семейството. 

 

 

20.06.2022 г. Остров Елба и къде е живял Наполеон

Да видим къде са живели Козимо Медичи и Наполеон Бонапарт. Заминаване за Елба.

Остров Елба бил населяван още от древните етруски, събрал в себе си пъстротата и вкуса на Средиземноморието, погален от безброй лазурни заливи, помни важни исторически събития, но ни грабва и с обаятелно спокойствие и лежерност, сякаш времето забавя своя ход .

Ще доплаваме с ферибот до по-голямото пристанище на острова.

Ще се запознаем с градската резиденция на Наполеон и как престоя му тук се е отразило на това парче земя, но и как Елба е повлияла на живота на Бонапарт. 

Спирката за морски обяд е задължителна. Перфектното допълнение е нежното местно вино. 

Денят ще продължи с кратки отбивки по живописните ъгълчета на малката суша сред водите на Средиземно море.  

 

 

 

21.06.2022 г. Провинциалната вила на Наполеон и още от Елба

Ден за Елба .. красивите заливи, малките градчета, лятната резиденция на Наполеон и още много приключения ..

Семейно ресторантче за обяд .. пресния улов на рибарите .. сочните островитянски плодове и зеленчуци .. типичните сладкиши ..

Оставете се да бъдете изненадани от слънцето, соления повей на морето и толкова любов – тая сладка омая се лее във въздуха, та ние губим представа за пространство и време и усещаме la dolce vita .. сладкия живот .. на Италия.

Може би следобеден плаж и запомняща се вечеря с гледки към водната шир и средиземноморски бриз. 

 

 

22.06.2022 г. Обиколка из най-красивите селища на Елба и плаж

Да разгадаем напълно това място. Ще направим обиколка из най-живописните градчета и ще вкусваме Елба.

Както винаги – спирка за обяд..

Ще разгледаме магазините са минерали и полускъпоценни камъни и ще разберем къде са били най-големите находища на тези руди. Островът крие много от тях в недрата си.

Време за плаж в очакване на вечерята.

 

23.06.2022 г. Дневни пътешествия до три от най-впечатляващите исторически градчета на Италия

Отпътуване за континента и нови приключения.

Денят ще посветим на три от скритите съкровища на Марема, три превъзходни малки селища, които ни очароват с каменните си фасади и удивителния начин, по който изникват от скалите.

Пригответе фотоапаратите и се подгответе за срещи с  най-любопитните места в Италия и света.  

 

 

Защо древните народи, обитавали тези земи, са изграждали селищата си на върха на скалите? Архитектурата тук ни разказва как домовете-пещери в най-дълбока древност постепенно в различните периоди от историята са се превръщали в сгради, храмове, палати и отбранителни крепости. Погледнати отстрани тези места  разказват в картини, а когато влезем навътре откриваме родена цивилизацията.

 

 

Тук можете да направите едни от най-красивите си снимки. Зад всеки ъгъл се крие малко площадче, каменни стълбища или вътрешен двор, окичени с цветовете на азалии или преливащи от цвят сакъзи.

Заслушайте се в звъна на църковните камбани.  Вкусете от местните блюда по стари рецепти. Тук и там ще забележите пасторалното спокойствие на няколко местни жени, седнали пред къщата си да разговарят за предстоящия обяд – задължителна тема за всеки уважаващ себе си италианец. 

 

24.06.2022 г. Сатурния терме и SPA удоволствия

Приготвяме багажа с много ентусиазъм за бъдещи пътешествия. Но още е рано за заминаване.

Отправяме се към красиво разстилащите се, естествени корита, които образуват сините термални води на едни от най-известните извори на Италия – Сатурния Терме.

Ще посетим СПА комплекса, за да усетим лично оздравителните и релаксиращи качества на тази вода на живота. Повлиява кожни и двигателни проблеми, както и такива, свързани с дихателния апарат и храносмилателния тракт, но също така има и чудесни освежаващи свойства. След като излезете от басейна, ще се чувствате два пъти по-леки, почти сякаш летите. Опитайте и Вие!

Вашият СПА пакет включва: басейни с топла и хладка минерална вода, хидромасажна вана, водна пътека, шезлонг и чадър, съблекалня, халат, кърпа и чехли. 

Следобед потегляме към летището в Рим. Полетът е късен, към 21 часа. Ще се чуем, когато пристигнете в София, за да си кажем „До скоро и до нови приключения“.