Под небето на Тоскана   24/04/2019 – 01/05/2019

 

Бавно пътуване в група от 6 човека със самолет и мини-ван за вътрешните трансфери 

 

 

Ще открием Тоскана, която примамва и гали сетивата ни. Тоскана, която ни се разкрива с великолепни гледки, с ароматите на пролетта. Земята, току-що оплодена, събрала мириса на изгнилото сено, сега превърнат в някаква особена лудешка свежест. Вкусовете на вината, зехтина и сирената, престояли удобно в зимници и пещери през изминалия сезон, ще милват небцето ни и ще ни разказват стари истории и вековни традиции. Тоскана на скрити средновековни селца, на съкровищата в малките църкви и пътеките на пилигримите. Тоскана, вдъхновявала писатели, поети и драматурзи…

 

 

Ще пътуваме с комфортен мини-ван за вътрешните преходи и ще отделим специално внимание на всеки от участниците. 

В екскурзията са включени:

  •  Самолетен билет София -Болоня – София на Wizz Air ;
  • Една нощувка в семеен хотел в Болоня със закуска;
  • Шест нощувки в типична тосканска къща;
  • Кошница с комплименти – традиционни местни продукти и вина, плодове и зеленчуци;
  • Посещение на историческия град Арецо със специален акцент на местата, където са заснети кадри от шедьовъра „Животът е прекрасен“ на Роберто Бенини;
  • Ще разгледаме Кортона, градът, завладял сърцето на Франсис Мейс, американската авторка на бестселъра „Под небето на Тоскана“ и едноименния филм по книгата; Усетете артистизма и поетичността на това място. Ще видим и красивата къща на Франсис, един от главните герои в нейните книги  – „Брамасоле“;
  • След кратко пътешествие през полята ще открием точно на един завой гледката на древно етруско селище, „поникнало“ върху пещерите и скалните зъбери, ще ни порази.
  • Ще пием коктейл в откритата трапезария в средновековно каменно кралство, „прегърнато“ от защитна стена;
  • Разходка в идеалния град – Пиенца, ренесансовото бижу на Италия;
  • Екскурзия до очарователен термален курорт, площада на историческото градче  представлява басейн, „уловил“ минералния извор;
  • Няма да пропуснем да се насладим и на една винена история  – Монталчино и Монтепулчано. Средновековната архитектура и очарователните улички са заобиколени от вълнообразните долини, осеяни с лозята, които раждат най-добрите вина на Италия;
  • Живописен път ни води все по-близо до една старинна кула, очертала се на върха на възвишение на хоризонта. Всеки следващ завой ни разкрива божествени гледки и цветове, които ни карат да тържествуваме. Ще навестим историческо селце, което е известно предимно на някои италиански туристи и пилигримите. Те винаги поспират там за отмора по дългия път на Via Francigena;
  • Посещение на средновековната кула;
  • Екскурзия до великолепната Сиена;
  • Застраховка за пътуването до 5 000 евро.

7 дни ще живеем под небето на Тоскана!

Цена: 987 евро на човек

 

 

24.04.2019 /сряда/

Късният полет на Wizz Air в 20,45 часа от София ще ви даде възможност да използвате деня и ще пристигнете в 21,40 часа местно време в Болоня. Точно тук ще ви очакваме ние с комфортен мини-ван, за да се придвижим за около двадесет минути до нашето настаняване за първата нощувка.

Приключението ни започва! Ще пристигнем в семейния хотел, за да се настаним в обширни, удобни и чисти стаи, а след като се освежите ще Ви очакваме в дневната за welcome drink и сладки приказки …..

 

 

25.04.2019 /четвъртък/

След вкусна закуска и италианско кафе, потегляме към Тоскана.

Живописният маршрут ще Ви хареса. Ще спираме където и когато пожелаем.

След около два часа ще пристигнем в Арецо. Градът ни изумява с величествена архитектура и средновековен чар. В ума ни се прокрадва идеята, че ако от горния край на главния площад пуснем едно яйце, по силата на този озадачаващ наклон, ще достигне долния му край, а после необезпокоявано ще тръгне по Via di Seteria и след това ще поеме по Corso Italia, и така кой знае до къде….

 

 

Вижте разкошните колонади и аркади, гербовите релефи по фасадите на сградите и величествените катедрали.

Може би ще познаете някои от местата на сцените във филма „Животът е прекрасен“ и със сигурност ще разберете какво е вдъхновило Роберто Бенини. 

 

 

Непременно ще опитаме един от най-добрите сладоледи в Италия в старата джелатерия на главната улица.

Ще се разхождаме, ще вдишваме, ще вкусваме, ще усещаме…

Посещението на църква Santa Maria della Pieve е задължително. Колкото е впечатляваща отвън, толкова завладяващ е и интериора ú. Ако имаме късмет ще присъстваме на изпълнение на орган, което ще отнесе душата ни в други измерения. 

 

 

И така – пълни сме с емоции и нови преживявания.

Ще потеглим към нашата тосканска къща, за да се настаним удобно и да се насладим на гледките наоколо. Ще намерим комплименти за „добре дошли“ – кошница с местни деликатеси, вина и плодове.

Ще завършим деня с тосканска вечеря в близък ресторант или в градината – решавате вие.

 

26.04.2018 /петък/ Кортона

Една хубава априлска сутрин…. Свежестта навън ни примамва и с чаша горещо кафе и току-що изпечен кроасан посядаме на двора, за да се насладим на слънчевите лъчи и се приготвим за ново вълшебно изживяване. 

Ако някой от Вас не е прочел книгата „Под небето на Тоскана“ или не е гледал едноименния филм, ще открие четивото в нашия мини-ван и ще може още по пътя към Тоскана да познае „сладките“ редове на Франсис Мейс.

 

 

След около 30/40- минутно пътуване приближаваме Кортона. Не е за вярване каква гледка ни се открива. Сградите на масивните дворци и къщите на местните благородници, големите църкви и манастири, са превзели хълма по странен начин, настанявайки се една над друга. Това древно етруско селище се е разположило на възвишението като истинска аристократична дама, а историческите фасади сякаш образуват дантелена одежда, надиплила се по склона. 

 

 

Голям площад-тераса открива панорама към долината Валдикиана, а някъде в далечината се вижда Умбрия и езерото Тразимено. Малките каменни улички ни приканват за разходка, а картинните галерии, малките книжарници и магазините за сувенири грабват погледа ни, и ни изкушават с пъстрота, караща любопитството ни да се обостри. Ще достигнем площада с фамозния театър „Синьорели“ по името на ренесансовия художник.  Сцената е давала живот на известни мюзикъли и постановки и събира представители на световната бохема до днес. Спокойни разходки, посещения на църквите, музеите или тихо съзерцание на тази изключителна архитектура, която носи отпечатъка от времената на древните етруски, през средните векове и Ренесанса. 

 

 

Можем да направим обяд в един от любимите ресторанти на американската писателка, станала съвременен символ на това място. Ще отскочим за малко до вилата на Франсис и току-виж я зърнем някъде, приседнала с писалка в ръка. Няма как да обещаем автографи, но знае ли човек….

 

 

 

Денят преваля, а наслаждението ни продължава с чаша просеко в градината с  панорама към долините. Усещаме сладостта на живота с всяко вдишване. Едва сега откриваме истинската красота на фразата „la dolce fa niente“ –  сладостта да не правиш нищо. Тези италианци са гениални!

 

 

27.04.2019 /събота/ Една от тайните на Тоскана

Приятна, лежерна закуска…

Екипирани с шапки и слънчеви очила потегляме на кратко пътешествие на юг. Една от големите тайни на Тоскана – ще посетим градче, скрито от полезрението на повечето туристи.

 

 

Защо древните народи, обитавали тези земи, са изграждали селищата си на върха на скалите? Архитектурата тук ни разказва как домовете-пещери в най-дълбока древност постепенно в различните периоди от историята са се превръщали в сгради, храмове, палати и отбранителни крепости. Погледнато отстрани това място разказва в картини, а когато влезем навътре откриваме родена цивилизацията.

 

 

Тук можете да направите едни от най-красивите си снимки. Зад всеки ъгъл се крие малко площадче, каменно стълбище или вътрешен двор, окичени с цветовете на азалии или преливащи от цвят глицинии.

Заслушайте се в звъна на църковните камбани.  Вкусете от местните блюда по стари рецепти. Тук и там ще забележите пасторалното спокойствие на няколко местни жени, седнали пред къщата си да разговарят за предстоящия обяд – задължителна тема за всеки уважаващ себе си италианец. 

 

    

 

Каним Ви на вечеря в таен малък ресторант, „запратен“ в една горичка, където хапват само местните хора. Ще опитаме традиционното antipasto или мезетата на италианците и прясна ръчно приготвена паста с рагу от глиган и локално вино.

 

28.04.2019 г. /неделя/  Скрити кътчета

В предиобедните часове ще се настаним на една тераса в стените на средновековно borgo. Съвременния свят е заобиколил това място, оставяйки го непокътнато в отдавна отминал исторически период. Когато се разхождате по тихите улички, може би имате усещането, че сте съвсем сами тук, но знайте, че както твърдят познавачите, почти от всеки прозорец ви дебнат любопитните очи di una donna /на някоя жена/. 

 

 

Точно тук Ви каним на коктейл – италиански аперитив с пенливо вино. Течността е сьомгова на цвят и едновременно ни ободрява и ни подарява част от блажено безвремие. Вече сме гладни….

 

 

Колата се поклаща по селски път, а ние се дивим на пейзажа. Наближаваме едно историческо селище, на крепостната му стена в отбранителна кула е намерило мястото си малко ресторантче. Тук се хранят знаменитости и хора с фино небце на познавачи – гурмани от цял свят. Можете да опитате…

Слънцето погалва лицата ни, доволство изпълва телата ни и душата се възторгва.

 

 

Няма да бързаме, но малко по-късно ще се отправим към едно знаменито място. Още непрепълнените с туристи улички на Пиенца през април ще ни разказват истории за любов и тайни срещи. Via dell“Amore или Via del Baccio – разбираме защо носят тези имена и почти си представяме как някой дарява целувка в сянката на каменната стена.

 

 

По главната улица на ренесансовия град усещаме натрапчивия аромат на отлежало сирене. Малките занаятчийски магазинчета са пълни с наредени по рафтовете пити от известното овче сирене Pecorino di Pienza. Узнаваме как различния начин на остаряване променя вкуса на този деликатес в зависимост от това дали питата е покрита с орехови листа, билки или пепел. Няма как да не вземем парченце за вкъщи за вечерна наслада в градината. 

 

 

Разходката привечер ще продължи, за да видим спектакъла на долината Валдорча /природен феномен, защитен от ЮНЕСКО/ под светлините на залязващото слънце. И Шекспир трудно би описал това – трябва да го видите!

 

 

29.04.201   /понеделник/  Винените тайни на Тоскана

Ако си мислите, че класическата област Кианти предлага най-добрите вина на Тоскана, трябва да опитате местните величия Nobile di Montepulciano и Brunello di Montalcino. Ето с тази сериозна задача ще се заемем днес.

Двете селища са разположени сравнително близо едно до друго и това е добър повод да ги посетим и сравним кадифените напитки.

 

 

Монталчино носи благородно спокойствие, няма много туристи, а магазините за вина предлагат почти всичко от Италия. Гледките към околните долини са шеметни. Архитектурата на това място е твърде интересна. Някои от улиците са така стръмни, че ни се стува, че ще се изтъркулим по каменната настилка. А местното вино Брунело не случайно е известно като едно от най-добрите вина в света.

Поставили в багажника някоя бутилка с изкушения за вечеря, а и за вкъщи, потегляме към едно местенце, където обядват само местни и Ви каним да споделим трапезата им. На терасата на това непретенциозно ресторантче ще опитаме отлични тоскански гозби. 

Насочваме се към следващата ни цел.

Монтепулчано ни завладява с надземната си архитектура, но също така и с подземния град, който образуват естествените пещери и нарочно изградените подземия на дворците, превърнати от столетия в дом за отлежаване на известните вина – най-малко за 2 години. Точно тук те развиват изключителните си вкусове и аромати.

Няма как, ще трябва да опитваме! Ако не пиете – просто вдишвайте…Пак ще бъде незабравимо.

А за тези от нас, които предпочитат да доставят сладост на небцето, домакините са подготвили по някоя брускетка със зехтин или пастет от дроб, та да можем лесно да отсеем предпочитаното вино. 

 

 

Вечерта ще споделяме емоциите си и ще опитваме вината, които всеки е избрал. Може да си направим дегустация на сляпо и да отпразнуваме избрания фаворит. 

 

   

 

30.04.2019  /вторник/   След празника на виното, празник на душата

Пролетното слънце ни разбужда жадни за глътка кафе. Няма да бързаме. ..

Само на около час път ще открием други хоризонти на изживяването. Има едно място, за което малко хора знаят, но онези, които са посветили част от живота си на духовно усъвършенстване чрез преминаването пеш на стотици километри и известно себеотрицание, познават добре. Това е една от задължителните спирки на пилигримите по Via Francigena, но тези хора са видяли най-красивите места по света. Ние обаче, си имаме кола. 

 

 

Ще достигнем едно градче, с дълга история, което ще ни заплени със спокойния си чар. Всяка крачка е откритие. Задъхват ни гледките на скрити площадчета, обсипани с цветове. На едно такова място ще направим малък обяд.

Каним Ви да видите цяла Тоскана и почти половин Италия от височината на хълма, където е издигната отбранителна кула-наблюдателница…

Последната ни вечер в Тоскана. Да я превърнем в приключение. Всеки може да дава идеи. 

 

 

01.05.2019   /сряда/ Кианти – явни и скрити селища

Подреждаме куфарите, избраните вина и деликатеси в багажника. За всичко се намира място – сувенири и подаръци за близки и приятели. Колата ни е напращяла от багаж и емоции.

Потегляме към друга известна част на Тоскана – района на Кианти за една последна авантюрата преди обратния полет към дома.

Вижте безкрайните лозя и омагьосващата атмосфера на долините, „уловете“ аромата и слънцето, които създават известните вина от тази зона.

 

 

Ще посетим едно известно градче, което впечатлява с архитектурата и историята си, но ще се отбием и в едно скрито „бижу“ – малко историческо селище с хубав ресторант, където предлагат най-добрите местни специалитети.

Вкусното похапване е неизбежно, но и ще се отдадем и на размишления, и разговори за преживяното. 

В следобедните часове ще потеглим към летището в Болоня за късния вечерен полет в 22,25 часа, ще си вземем „довиждане“ и ще се чуем, когато пристигнете в София в 01,10 часа местно време. Целият следващ ден е на ваше разположение.

 

Цената на пътешествието от 987 евро на човек включва:

  • Самолетни билети София – Болоня – София на Wizz Air ;
  • Пътуване с комфортен мини-ван за всички вътрешни трансфери с двама придружители;
  • 1 нощувка със закуска в малък семеен хотел в Болоня;
  • Посрещане с вино и деликатеси за „добре дошли“;
  • 6 нощувки в Южна Тоскана в традиционна къща;
  • Кошница с местни вина, сирена, шунки и плодове, кафе и сладкиши;
  • Вътрешни екскурзии до: Арецо, Кортона, Вила Брамасоле, тайно градче в Южна Тоскана, посещение и коктейл на терасата на средновековно селище, Пиенца, Монтепулчано, Монталчино и градче – спирка на пилигримите и две селища в района на Кианти;
  • Посещение на средновековна кула;
  • Вечеря в типичен тоскански ресторант;
  • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина с включен асистанс “ с покритие до 5 000 евро на човек.

Цената не включва: 

  • разходи от личен характер;
  • входни такси за музеи и други атракции, освен посочените;
  • хранения в ресторанти извън посочените.

 

За контакт с нас: [email protected]      0884 456853

                                 facebook.com/travelinitaly.info/