Екскурзия по езерата на Централна Италия

22-28 април 2020 г. 

Малка група до 7 човека

 

 

Преди стотици хиляди години, някъде на север от Рим, когато земята вряла и кипяла, вследствие на мощна вулканична дейност, се формирали красивите езера на Централна Италия. Древни народи обитавали тези места, създали малките живописни селища по бреговете. Римляните оставили дълбок отпечатък по тези места, а днес средновековните улички и каменни фасади поднасят романтични разкази и Италия на вкус. 

Екскурзията включва:

  • Самолетни билети София – Рим – София с включен багаж до 8 кг. и чекиран багаж до 23 кг.;
  • Всички трансфери с комфортен мини-ван Мерцедес Вито; придружаване и превод през цялото време;
  • Шест нощувки в красива вила, разположена в курортно селище на брега на езерото Брачано с живописни водни панорами, собствено външно джакузи и обширна градина на Ваше разположение;
  • Кошница с местни деликатеси, вино, плодове и зеленчуци за „добре дошли“;
  • Екскурзия до антично полуостровно градче;
  • Екскурзия до крайезерен град, приютил един от най-красивите замъци на Италия, тук са направили брачните си обети плеяда от известни личности – актьори, музиканти, режисьори. И това не е случайно – мястото разкрива удивителни гледки към езерото;
  • Eкскурзия до езерото Болсена;
  • Разходка в „Градът на чудесата“. Защо обрамченото от крепостна стена средновековно селище е наречено така? Разберете тайната…;
  • Est! Est!! Est!!!познавате ли финото бяло вино на Лацио?  Требиано и Малвазия са сортовете, които се отглеждат в цялата зона, а градския център е създаден от античните фалиски, които култивирали лозята дори още преди появата на етруските – цел на една от екскурзиите ни.
  • Дневно пътешествие до антично селище, изоставено от своите обитатели. но днес станало дом на творци и хора на изкуството от цял свят. Място, където царува артистизма, една галерия на открито, един музикален фестивал под небето, едно бохемско безгрижие, тъй характерно за артиста;
  • Ще се отбием в град, съхранил Средновековието и Ренесанса. Красивата архитектура комбинира елементи от дванадесети до осемнадесети век и представлява сладка смесица история; 
  • Ще отидем до едно селище, в подножието на което се спотайват етруски некрополи и римски амфитеатър. Днешният град притежава неподражаем типичен италиански чар. Площадът дреме така от столетия, настанил се там горе върху скалните зъбери;
  • Екскурзия до града на папите, за да видим готическата архитектура на двореца, барокови фрески и катедралата  в римски стил;
  • Отбивка до близките термални извори. Ако желаете можете да се потопите във водите, които били предпочитани от папи и ренесансови гении за почивка и релакс;
  • Дневно пътуване до един от най-големите проекти на италианския петнадесети век. Историческата вила е наистина изключителна, а огромната ренесансова градина разполага с плетеница от фонтани и водни каскади; ще наблюдаваме фантастичната игра на водата;
  • Пътуване до Тускания – град осеян с некрополи;
  • Разходка по бреговете на езерото Вико, според легендата създадено от бащата – митичния Херкулес;
  • Екскурзия през митологията – разказва се, че самият Ной спрял тук, за да опита вкусните вина. На това място се пресичат трите древни римски пътя – Виа Касия, Виа Аурелия и Виа Клодио. Селището е абсолютно консервиран пример за средновековна градска среда и ни пленява с красивите каменни къщи, кули и малките площадчета, пръснати наоколо;
  • Пътешествие до още един шедьовър на Средновековието, но с много по-древна история, каквито са характеристиките на цялата зона;
  • Архитектурната перла на шестнадесети век на Италия – това ще бъде една от следващите ни спирки. Един удивителен микс между укрепително съоръжение и резиденциална структура. Вилата-крепост и прекрасните градини заслужават нашето внимание;
  • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина до 5 000 евро на човек“.

Цена на екскурзията – 990 евро на човек за ползване на двойна стая

 

 

Бавно пътешествие през неутъпкани пътища, през древна история, за да отпиваме познание, но и местното вино, за да вкусваме пластовете култура от предишните цивилизации, но и автентичната римска кухня. Местните вина са деликатни и пивки, целунати от ветровете на моретата и погалени от жаркото слънце, а пролетните блюда на Лацио, от императорските времена до днес, предлагат свежите вкусове на бакла, артишок, агнешко по стари рецепти, ръчно правена паста, от езерните води още етруските и римляните добивали лин, шаран и змиорка и приготвяли вкусна яхния.. да опитаме Античността в чиния!

 

Програмата:

22.04.2020

Ще пристигнете на летището в Рим в 8,30 часа местно време. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван, а групата ще бъде малка – до седем човека.

Ще спрем за разбуждащо кафе и топъл кроасан със сладко от кайсии.

Първата ни спирка – на малък полуостров дълбоко вдаден в бистрите води на езерото Брачано е разположено малко селище – средните векове са оставили приказен отпечатък тук – да го разгледаме.

По брега ни примамва и още едно място – има крайезерен град, скрил един от най-красивите замъци на Италия.

 

 

Там, където някога имало отбранителна крепост, а през XIII век тя се развила в резиденция на местните управляващи фамилии, а XV-ия век на Италия довел до изграждането на най-красивото жилище в света, както твърдят някои. Цяла плеяда ренесансови архитекти, художници и артисти използвали своите умения през вековете, за да претворят една стара военна крепост в разкошен дворец, достоен да приюти крале и принцеси, но да се запознаем с тази история на място. 

Време е да се настаним в прекрасната обширна вила с красива градина и джакузи на терасата, и да се насладим на чудесните гледки към езерните води, които ни предлага. Отворете виното, дето Ви очаква и се отпуснете за заслужена почивка и релакс.

 

 

23.04.2020

Пролетта лудува, а на нас ни се иска да потегляме към нови изненади.

Първата ни спирка ще бъде едно градче, изградено върху скална туфа цялата прокопана с ниши и естествени пещери, превърнати в етруски гробници. И така удивително е да видите как върху скалите, които дали вечност на някогашните обитатели на тези земи днес живее с пълна сила модерно общество макар и в обстановката на филмов декор – тази очарователна Италия с притиснатите една в друга къщи, образуващи улици-тунелчета, с площада приютил някой изящен фонтан или арка, каменните отбивки на главната, които ни теглят за незабравими кадри ..

 

 

В подножието на този притегателен град са разположени етруско-романски некрополи от I век преди Христос и римски амфитеатър от същия период, смятан за един от седемте най-красиви в света.  

Предстои ни да посетим градът на папите. Витербо е наречен така, защото през вековете тук са избрани няколко от римските папи, а понтифическия дворец е забележителен със своята архитектура от XIII век, когато е седалище на шест от оглавяващите римо-католическата църква.

Да изследваме всичко, което ни предлага този древен и съвременен град.

Любимото място за почивка и SPA удоволствия на Данте Алигери и Микеланджело, както и на плеяда древноримски консули, и понтифици са „Папските терми“ или термалните извори на Витербо.

Минералната вода е с изключителни лечебни качества и достига температура до 55 градуса по Целзий, огромния открит басейн е с размери 2 000 кв.м. Да се потопим във водите, пристигащи от дълбините на земята и носещи дълбока история. 

 

 

24.04.2020

Ден посветен на античността.. ще посетим две селища с така дълбоки исторически корени.

Счита се, че Непи и Чивита Кастелана дължат своя произход на древните фалиски. Те живели и създавали градове така назад във времето, че древните етруски се считат за модерни техни наследници.

Организацията на тези селища се свързва с герои от древногръцките и древноримските митове и легенди.

Да усетим тези праисторически времена в атмосферата и да не забравяме да пробваме местната кухня със също толкова стар произход. Вкусвайте загадките и притчите..

Ето едно вдъхновяващо откритие:

 

 

Израснало като гъба на скалите, върху нещо като каменен остров сред долината, това място така пленява съзнанието и душата ни, че ни се иска да поостанем.

Не случайно тук са заснети някои от кадрите на италианските филмови шедьоври, а през 60-те години на XX век става притегателен център за световната арт бохема. Да се потопим в магичните улички!

Подобаваща вечеря типични деликатеси и вино ще увенчае деня на открития.

 

25.04.2020 

Слънчевата светлина танцува по водната повърхност неподражаемо .. сутринта носи аромат на прясно кафе и настроение за приключения.

Днес ще видим най-голямото вулканично езеро в Европа, дълбоко е 151 м., а площта му е 113,5 кв.км.

Болсена пази антични истории за тайни и чудеса.

 

 

В края на III век тук се родила Света Кристина, преследвана по време на гоненията през IV в. и мъченица, днес ще намерим Базиликата посветена на раннохристиянската светица. 

Тук са се приютили две островчета – по-големия Бизантина и по-малкия Мартана.

Този последния някога давал подслон на Августински манастир, а древните исторически разкази сочат, че там била заточена Амаласунта кралица на Готите през VI век.

Още много загадки ще ни се разкрият и когато надникнем в средновековната крепост и се потопим в атмосферата на това изключително място.

Денят ще продължи с екскурзия до Монтефиасконе. Древното селище е обитавано от античен народ, свързван с етруските или това е домът на онези обитатели на тези земи, които предшествали римляните и появата на Римската империя.

Да подходим благоразумно и да не пропускаме една от най-големите забележителности на района – виното с деноминация Est! Est!! Est!!! – посещение на близката изба за лека дегустация е задължителна.

 

 

Тези земи, осеяни с легенди ни разкриват и защо виното носи това различно наименование – една приказка, която ще Ви разкажем на място, докато отпиваме.

Време е развеселени и с високо настроение да се отправим към нашата удобна вила, за да се отпуснем в джакузито или с книга в ръка да се потопим в повествованието на удобно кресло в градината.

 

26.04.2020

Днес ще посетим град създаден през VII век преди Христос. Тускания има история, заровена дълбоко в античността, а днес ни носи радостта и романтиката на средновековното строителство с градски кули, каменни и тухлени фасади и така италианския шик на историческия център.

Една от най-красивите църкви на Лацио е скрита на това място. В „Сан Пиетро“, в основите си датирана от VIII век, са заснети част от кадрите във филма „Ромео и Жулиета“ на режисьора Франко Дзефирели.  

Заредени с емоции ще продължим деня с обяд по римски.

 

 

А сега е време за един шедьовър на XVI век – красивата ренесансова вила и разкошните градини, създадени от Джакопо да Виньола, гениален архитект на своето време, създавал  дворци и градини и до днес паметници на културата с огромно значение.  Забележителния комплекс от сгради и градински тераси била поръчана от член на римската инквизиция, кардинал Джовани Гамбара, затова още повече си струва да усетим атмосферата на мястото.

 

27.04.2020

Слънцето гали езерните води, а светлината създава искрящи кристали, април гъделичка земята и ние сме настръхнали от любопитство към днешния ден.

 

 

Езерото Вико ще ни разкрие едно запомнящо се синьо, то е част от национален резерват заедно с окръжаващите го планини Фолиано и Венере и се ползва със специалната закрила на Италия. Вулканично по своя произход, то е разположено на 507 м. надморска височина е едно от най-високо разположените италиански езера. 

Легендата разказва, че Херкулес, за да демонстрира силата и да предизвика местните жители, забил дълбоко в земята железен кол, а от дълбините бликнала бистрата вода и образувала красивото езеро. 

Важността на тези места в исторически план се определяло от наличието на древен път, идващ от север към Рим, алтернатива на търговския Виа Касия. В продължение на четири века от XII до XV век цялата зона била доминирана от много влиятелна фамилия Prefetti di Vico, а по-късно през XVI век от фамилията Фарнезе.

Да поспрем за обяд с прясна риба, извадена от чистите езерни води и бавно да вкусим местните блюда и вино.

 

 

Днес ще посетим и селището, където се спотайва изключителен дворец. Проектът е поръчан от един кардинал на Антонио да Сангало ил Джоване  и довършен и реализиран от Виньола. Удивителен шедьовър на Късния Ренесанс и Маниеризма, зашеметяваща архитектура, а всяка стена е произведение на изкуството. Дворец-крепост във формата на петоъгълник и впечатляващата спирала на „Стълбището на Кралицата“.

Едно малко селище – едно от непознатите бижута на Лацио ще бъде наша спирка и може би ще грабне сърцето ни завинаги..

Време е за заключителна вечеря, римско угощение, сладки приказки и много разкази, спомени и снимки и гледки за наслаждение.

 

28.04.2020

Налейте си чаша Prosecco и влезте в джакузито – няколко часа да поглезите душата и тялото си, да усетите сладкия повей на настъпващото лято и да подредите купчината впечатления и преживяванията, натрупани по пътищата на историята, докато водната панорама Ви нашепва тайни.. 

Около обяд ще се отправим към летището, а когато пристигнете в София ще се чуем, за да си пожелаем още незабравими пътешествия.

 

 

Цена на пътешествието – 990 евро на човек за ползване на двойна стая и включва:

  • Самолетни билети София – Рим – София с включен багаж до 8 кг. и чекиран багаж до 23 кг.;
  • Всички трансфери с комфортен мини-ван Мерцедес Вито; придружаване и превод през цялото време;
  • Шест нощувки в красива вила, разположена в курортно селище на брега на езерото Брачано с живописни водни панорами, собствено външно джакузи и обширна градина на Ваше разположение;
  • Кошница с местни деликатеси, вино, плодове и зеленчуци за „добре дошли“;
  • Екскурзия до антично полуостровно градче;
  • Екскурзия до крайезерен град, приютил един от най-красивите замъци на Италия, тук са направили брачните си обети плеяда от известни личности – актьори, музиканти, режисьори. И това не е случайно – мястото разкрива удивителни гледки към езерото;
  • Eкскурзия до езерото Болсена;
  • Разходка в „Градът на чудесата“. Защо обрамченото от крепостна стена средновековно селище е наречено така? Разберете тайната…;
  • Est! Est!! Est!!!познавате ли финото бяло вино на Лацио?  Требиано и Малвазия са сортовете, които се отглеждат в цялата зона, а градския център е създаден от античните фалиски, които култивирали лозята дори още преди появата на етруските – цел на една от екскурзиите ни.
  • Дневно пътешествие до антично селище, изоставено от своите обитатели. но днес станало дом на творци и хора на изкуството от цял свят. Място, където царува артистизма, една галерия на открито, един музикален фестивал под небето, едно бохемско безгрижие, тъй характерно за артиста;
  • Ще се отбием в град, съхранил Средновековието и Ренесанса. Красивата архитектура комбинира елементи от дванадесети до осемнадесети век и представлява сладка смесица история; 
  • Ще отидем до едно селище, в подножието на което се спотайват етруски некрополи и римски амфитеатър. Днешният град притежава неподражаем типичен италиански чар. Площадът дреме така от столетия, настанил се там горе върху скалните зъбери;
  • Екскурзия до града на папите, за да видим готическата архитектура на двореца, барокови фрески и катедралата  в римски стил;
  • Отбивка до близките термални извори. Ако желаете можете да се потопите във водите, които били предпочитани от папи и ренесансови гении за почивка и релакс;
  • Дневно пътуване до един от най-големите проекти на италианския петнадесети век. Историческата вила е наистина изключителна, а огромната ренесансова градина разполага с плетеница от фонтани и водни каскади; ще наблюдаваме фантастичната игра на водата;
  • Пътуване до Тускания – град осеян с некрополи;
  • Разходка по бреговете на езерото Вико, според легендата създадено от бащата – митичния Херкулес;
  • Екскурзия през митологията – разказва се, че самият Ной спрял тук, за да опита вкусните вина. На това място се пресичат трите древни римски пътя – Виа Касия, Виа Аурелия и Виа Клодио. Селището е абсолютно консервиран пример за средновековна градска среда и ни пленява с красивите каменни къщи, кули и малките площадчета, пръснати наоколо;
  • Пътешествие до още един шедьовър на Средновековието, но с много по-древна история, каквито са характеристиките на цялата зона;
  • Архитектурната перла на шестнадесети век на Италия – това ще бъде една от следващите ни спирки. Един удивителен микс между укрепително съоръжение и резиденциална структура. Вилата-крепост и прекрасните градини заслужават нашето внимание;
  • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина до 5 000 евро на човек“.

Цената не включва:

  • Входни таски за музеи и забележителности;
  • Разходи от личен характер и хранения в ресторанти и заведения.