Да опитаме щастието ..

Екскурзия в малка група до 7 човека със самолет

18 – 24 октомври 2024 г.

Лятото пищно е оставило плодовете си, а земята на Тоскана се отблагодарява с пълни шепи за грижите на местните хора. Изораните поля са постлали килими в пясъчни тонове, а стройните кипариси дават контраст със зелените колонади, които образуват по продължението на пътя. Никой не нарушава спокойствието на стадата овце по хълмовете.

 

 

Не сте ли си мечтали да избягате от ежедневния ритъм и да заживеете в типична тосканска ферма, да готвите с баба, местната „nonna“, която знае тайните на старите фамилни рецепти?

Каменния площад е задрямал и ни приканва за следобеден коктейл, а дневните маршрути включват екскурзии до някои от най-впечатляващите исторически градчета на Италия.

Да опитаме най-типичните вкусове на Тоскана – да дегустираме зеления елексир – прясно изцеден, фермерски зехтин; да направим пикник с дегустация на занаятчийски овчи сирена Pecorino – омесено с шафран или ядки орех, а защо не и онова със сушени круши; да отидем на гости на Габриеле, за да ни покаже семейната работилница, как приготвят сушени меса и шунки, и да дегустираме от вече готовата, достатъчно отлежала продукция; не можем да не отделим внимание и на един от най-тосканските продукти – локалното вино; да се отбием в малка фамилна изба и да дегустираме от облагородения гроздов сок, докато Соня ни  учи как да правим прясна, тосканска паста Pici и ни показва старата рецепта за соса с местен вид чесън, главата, на който може да достигне размерите на едър грейпфрут .. С вкус на Тоскана ..

 

 

Програмата е богата, но лека с кратки преходи и пълна с типични тоскански вкусове:

  • Пристигане и заминаване на летището в Рим;
  • Ще Ви очакваме тук с комфортен мини-ван;
  • Ще се настаним във ферма в Тоскана за шест нощувки. Домакините произвеждат зехтин и вино;
  • Ще имаме  урок по готварство с местната баба, която повече е леля, ама тосканки са така, много младеят;
  • Обяд – угощение с приготвените блюда;
  • Ще направим дегустация на вина в семейна изба;
  • Ще дегустираме прясно изцеден зехтин;
  • Обяд – ще си направим пикник ще дегустираме занаятчийски сирена Pecorino;
  • Обяд – ще посетим фамилна производителница на тоскански сушени меса и шунки и ще дегустираме деликатесите;
  • Ще направим екскурзия до средновековен град и ще опитаме вината, които правят местните хора. „Нобиле ди Монтепулчано“ – едно знаменито вино, дремещо блажено в пещери, превърнати в изби в подземията на градските дворци;
  • Ще посетим защитения от ЮНЕСКО като идеален архитектурен пример за ренесансов град – Пиенца;
  • Ще се отбием за разходки по каменните улички на Монталчино – елегантно „полегнал“ на хълма, заобиколен от лозята за онова чудно на вкус и неслучайно предпочитано от кралски особи, забележителното вино „Брунело“;
  • Ще разгледаме градчето по централната улица, на което минава Via Francigena или древния поклоннически път, свързващ Франция с Рим;
  • Ще разгледаме две селища скрити в долините на Южна Тоскана, недокоснати от времето и тълпите туристи, сякаш забравени от всички, освен от  няколкото си жители и … Бог, дарил им неустоимата красота и вечността;
  • Ще покорим възвишението, на което е заспала сладко крепостта и ще изкачим средновековната кула, разкриваща шеметни гледки към долината!

Цена на екскурзията – 1 881,00 евро на човек и е за настаняване в двойна стая.

 

 

Програма:

18.10.2024 г.

Пристигане с полет от София на летището в Рим. Точно тук ще Ви очакваме ние с голяма табела с надпис „travelinitaly.info“  и с комфортен мини-ван.

Денят ще продължи с италианско кафе и, може би, току-що изпечен кроасан, дъхащ на масло и прасковено сладко.

 

 

Живописния маршрут ни отвежда към най-красивата част на Тоскана. Тук ще живеем през следващата седмица. Къщата е традиционна, има голяма градина с барбекю и басейн. Ухае на тосканска есен и билки.

 

 

Настанявайте се … и добре дошли!

Да разгледаме имота и да се освежим преди вечеря!

 

19.102024 г.

Ще пием кафе в градината и бавно ще потеглим към един шедьовър на средновековието. Градчето се извива по ръба на склона и ни приветства гостоприемно с широко отворените порти в крепостната стена, някога залостени за чужди посетители. Уличката ни води нагоре, а бутиците за кожени изделия или ръчно правена хартия и писалки ни изкушават да погледнем.

Къде си е пиел кафето Фелини и защо ли? Узнайте и вкусете.

 

 

Площадът се изпречва пред нас изведнъж с цялото си великолепие и ни задъхва.

Да разгледаме църквата да влезем в двореца, да слезем в подземията, да отидем в избите, да отпиваме …. Сладки, сладки вина и незабравими мигове.

Веселието продължава в нашия мини-ван на път за къщата.

 

 

20.10.2024 г.

Свежестта на утринта ни зарежда и ние сме готови за нови приключения.

Днес отиваме в град, сътворен от папа и единствен, замислен и изграден, съхранен до днес като идеалния ренесансов град.

Внимавайте, Пиенца „краде“ сърца!!!

Малки площадчета и улички, тайнствени стени на дворци и църкви, някогашен манастир – всичко е точно както трябва.

 

 

Ухае на овчи сирена „Пекорино“, главната улица предлага магазинчета с известния местен деликатес. Е ще се опита, няма как. С трюфел или с орехи, отлежали или свежи, покрити с винено джибри или слама. Каква симфония с вината от района! Открийте своите фаворити и съчетанията!

Отиваме на обеден пикник, за опитаме от прекрасните вкусове на това вълшебно сирене.

 

 

Ще се отбием в един дворец с древна история и ще посетим мястото, където се приготвят тосканските натурални, парфюмни води и козметични продукти на малка местна фабрика.

 

21.10.2024 г.

Басейнът ни кани за сутрешно плуване /дано октомври да топъл и слънчев, както обикновено/, а кафето ни тегли към масата в градината. Не бързайте, насладете се на сутринта.

Градчето се е скрило в диплите на долината и ни очаква за нови открития. Разходка по уличките и прекрасните гледки, които се откриват ..

Отправяме се към малката, семейна работилница за производство на типичните тоскански сушени деликатеси и шунки. Габриеле ще ни разкаже как се прави всичко и ще направим протяжен обяд с месните специалитети в акомпанимент на хубав тоскански хляб с твърда като черупка коричка и мека като памук сърцевина, прясно изпечена фокача и някои други открития.

Отиваме да опитаме и съвсем пресния зехтин, ей сега изцеден и още пълен с горещината на отминалото лято ..

Когато си в Италия – прави като италианците ..  Най-традиционния местен ритуал – следобедния аперитив .. Коктейл със сьомгов цвят в открития салон-тераса на най-прекрасното тосканско, средновековно селище и гледки, които замайват .. В очакване на вечерята.

 

 

 

 

22.10.2024 г.

Ден посветен на история и вино.

Каним Ви на дегустация!

Семейството произвежда вино от поколения, а днес притежават малка изба за лимитирани серии, но те ще ни разкажат повече, докато пробваме.

Но преди това да запретваме ръкави, че Соня ще ни покаже как се прави тосканската паста Pici .. Nonna /баба/ показва, а ние след нея .. Усвоете движенията и запомнете съставките .. Прекрасните дълги, тестени въженца се множат като по чудо .. А сега е време за тайнствения сос с онова чесънище, което вирее наоколо .. И после – запомнящ се обяд в отговорното придружаване на виното, което фамилията произвежда в бутикови количества и е много вкусно. Наслаждавайте се и не бързайте ..!

 

 

Градът има древен произход. По тези места преди римляните обитавали етруските.

Корените на местните жители са заровени дълбоко в античността, а днес ние виждаме гордите потомци с какво достойнство преминават по каменните улици и достолепно отиват към църквата.

На повърхността са останали следи от средновековието, стара крепост-гарнизон – обходете стените ú. Прекрасните сгради с гербове на фамилиите управлявали през вековете.

 

 

Монталчино е обаятелно със своето благородство и мекота, повече отворени пространства, зашеметяващи гледки към долините. Цялата Орча на длан, хълмовете със сиенските глини, това море от накъдрена земя, което е така пленително. /Долината Орча е защитена от ЮНЕСКО като световно наследство/.

Родина на едни от най-добрите вина в света, градчето е заобиколено от безкрайни лозя на известното Сан Джовезе – гроздето за „Брунело“. Ако не сте го опитвали – пробвайте и пак ще говорим.

 

 

23.10.224 г.

Централният площад на това градче е превърнат в чудноват минерален басейн, защото топлите води, извървели дългия си път от недрата на земята, решили да изскочат точно тук – в центъра. Курортната атмосфера ни завладява и направо не  е за вярване как това миниатюрно градче ни омагьосва и вече мислим кога ще се върнем ..

Потегляме към друг тоскански шедьовър .. Крепостта се е възкачила гордо на най-високата част от хълма, а в съседство има една кула, която ни се ще да превземем .. Така огладняхме, че вече мислим за хубав, тоскански обяд ..

 

 

Следобедът е по-щастлив след хапването .. По главната улица на новото ни откритие минава стария поклоннически път от Франция към Рим .. И сега ентусиазирани пилигрими преминават голяма част от маршрута с огромни раници на гърба и души, пълни с покаяние и надежда ..

Разходете се и почувствайте силата и мъдростта на изминалите столетия и спокойствието, което ни дават.

Да влезем в църквите, близо една до друга. Крият прекрасни произведения на изкуството, но няма да разказвам – вижте ги сами.

Като истински италианци вече обсъждаме вечерята .. Предлагаме да посетим малък семеен ресторант, скрит от погледите на туристите, тук се хранят тосканци. Какво мислите?

 

 

24.10.2024 г.

Време е да приготвим багажа си, да подредим новите рецепти и да потеглим към летището в Рим.

Живописните пътища през Тоскана и Лацио ни поразяват с красотата си и ни карат да планираме следващите си бягства.

Когато пристигнете в София ще пристигнете и докато багажа Ви излиза ще се чуем по телефона, за да си кажем „довиждане и до нови пътешествия!“.

 

 

 

Цена на екскурзията –  1 881,00 евро на човек и е за настаняване в двойна стая.

Включва:

  • Самолетни билети София-Рим-София с ръчен багаж;
  • Трансфер с комфортен мини-ван, придружаване и превод за целия престой;
  • Шест нощувки в типична тосканска ферма с басейн ;
  • Урок по готвене с местната баба, която ще ни разкрие семейните рецепти да приготвяне на прясна паста и чеснов сос;
  • Обяд с приготвените блюда;
  • Дегустация на вино в малка, фамилна изба в Тоскана;
  • Дегустация на прясна изцеден, занаятчийски зехтин;
  • Обяд-пикник и дегустация на типичните сирена Pecorino в семейна ферма за производство на фамозните сирена;
  • Обяд с отличните местни сушени деликатесни шунки и колбаси и посещение на занаятчийска фабрика за тоскански салами и Prosciutto;
  • Дегустация на вино Нобиле ди Монтепулчано;
  • Екскурзия до романтичен замък, седалище на малка фабрика за натурална, тосканска козметика;
  • Всички изброени вътрешни екскурзии – до някои от най-красивите градчета на Тоскана;
  • Медицинска застраховка и асистънс при пътуване в чужбина до 10 000 евро на човек.

 

За контакти:

+359 8844 56 853

[email protected]

www.travelinitaly.info