ВИНЕНА АФЕРА 2

21-25 септември 2018 г.

Екскурзия със самолет в малка група от 6 човека

 

 

 

За всички любители на Тоскана и виното, за всички, които ценят ферментиралия и отлежавал гроздов сок, за да се превърне в напитката на Боговете е това божествено изживяване за тази есен. 

 

 

Vendemmia – красивата италианска дума, обозначаваща събирането на гроздето.

Когато зърната са поели цялата сладост на слънцето и преливат от „златен“ нектар, тогава хиляди ръце подхващат сочните гроздове, а телата на мъжете между лозовите редове са като танцуващи фигури в жрически ритуал…

 

 

21 септември

Полетът София – Тревизо /Венеция/ е на 21 септември в 12.05 ч. и кацане в 13.05 ч. местно време . Ще ви очакваме точно тук с комфортен мини-ван за 6 човека.

Започваме със свежи изненади по пътя, а след около час ще пристигнем в красиво, историческо, рибарско селище във Венецианския залив, разположено сред лагуна върху няколко островчета, свързани помежду си с мостове и стълби.

 

 

Познато ли ви е? Много прилича на Венеция, но е по-малко място и далеч от туристическата шумотевица. Местните хора от векове се препитават с риболов и до момента това е основното им занимание.

Насладете се на лежерната атмосфера и морския повей, усетете сладостта на даровете от морето, погледайте потъмнелите ръце на рибарите и чуйте подрънкването на ръждясалите гемии.

Заради нашето местонахождение, аферата ще започне с достопочтено по количество и с отлично качество Prosecco – италианския отговор на френското шампанско.  Най-добрите представители на известното вино се произвеждат в района на Veneto.

Финия и балансиран вкус се допълва от гъделичкането на деликатните мехурчета. Ще празнуваме…

 

 

За вечеря имате резервация в малък семеен ресторант, в който няма меню, защото се сервира това, което е уловено през деня, приготвено феноменално от местния готвач по рецептите на фамилията от стари времена . Повярвайте – опитано е! При това на добри цени!

 

 

22 септември

Започваме деня с вкуса на италианска закуска, примесен с морския бриз и потегляме на кратко пътешествие към Южна Тоскана.

След няколко часа ще достигнем до най-красивата и най-пивката част на областта. По време на пътуването ще направим няколко кратки почивки, една от които за обяд в таен ресторант. Това е стара месарница, но ще сготвят за нас най-запомнящото се и най-сладкото, най-крехкото телешко по тоскански, за което човек може само да мечтае или не, не може и да мечтае, просто няма от къде да знае, че съществува.

 

 

Ще се разходим из автентичното селище, ще разгледаме местната архитектура и ще посетим покривна градина, за да видим къде са вдъхвали аромата на розите графовете и бароните. Вижте гледката – каменна камбанария се извисява над полетата, купол на църква, фасада на ренесансов дворец…

 

 

Само 40 минути ни делят от първата ни дегустация в Тоскана. Малката семейна ферма е регистрирана за първи път в Сиенския регистър през 1692 г. Оттогава насам мъжете, които управляват това място, произвеждат удивителни вина и полагат много усилия, търпение и любов, за да създадат напитка, събрала в себе си уникалния тероар на долината Орча. Ще опитаме отбрани представители на лимитираните серии, които се произвеждат тук.

Това място крие тайни – съхраняват ли вината си в амфори, наистина ли глинените съдове развиват хармонията и силата, и плътността… Но почакайте, за това ще ни разкажат от първо лице…

 

 

Известните от тосканските картички хълмове ни заобикалят и не ни се вярва, че това е реалност. Удивляваме се на пейзажа и достигаме до стара църква от 13-ти век с вградена във фасадата женска фигура – символ на просперитет и плодородие. Свързвана е с езически вярвания и ни напомня за симбиозата между античността и средновековието, а когато чуем звука на камбаните разбираме как векове наред отброяват времето за работа и празнуване на хората, живели по тези земи.

 

 

Над главите ни е ренесансова Пиенца –„опитайте“ от града по залез слънце. Пленително е… работилницата на стария обущар, каменни стъпала, гланцирани от времето с цветна саксия на всяко, ателие за рисувана керамика, накогашен манастир и папски дворец, магазинчета, отрупани с жълти пити сирене …. уханно и незабравимо.  

Ще завършим деня с традиционна тосканска вечеря. Изберете от различните местни деликатеси на основата на дивеч или класическите за района телешко и говеждо, а може би диви манатарки или артишок.

 

 

23 септември

Днес ще посетим един от най-важните средновековни винени центрове на Тоскана. Ще направим дегустации в подземията на града, образували се от древни етруски пещери, очарователно усвоени от избите на дворците. От 1300 г. тук са съхранявали вината, произведени от околните лозя. Опитайте сочните вкусове, които развиват известните Nobile di Montepulciano или „благородните“ на Монтепулчано, придружени от така добре завършващите ги местни сушени меса и сирена или хапки с пастет от дроб и трюфелова паста.

 

 

Следващата ни спирка ще бъдат семейните лозя, разположени на 8 хектара и малката винарна с производство на  до 40 хиляди бутилки годишно. Ще отдадем дължимото внимание на, по наше мнение, най-добрите – Brunello di Montalcino.

Тук ще направим и малък обяд с дегустация и разкази за производството и съхранението на вината. Отпивайте бавно, блюдата са подбрани така, че да подчертаят разкошните напитки и да погалят небцето и душата ни.

 

 

След кратка почивка и може би едно италианско кафе, ще продължим към историческия център, дал името на Brunello. Качете се на средновековната крепостна стена, за да се уверите лично до къде е стигал погледа на войните от миналото. Разходете се по каменните улички и усетете атмосферата на сградите, поели диханието на историята.

Опитайте любимия сладолед на Барак и Мишел Обама в местната джелатерия. Ще ви заведем!

 

 

Ще завършим с тосканска вечеря – желанията са от вас, а съветите от нас!

 

24 септември

Отправяме се към друга известна винена зона – района на Chianti Classico. Гледките и релефът се променят, „накъдрените“ глинести равнини постепенно отстъпват място на хълмове, покрити с безкрайни лозя.

Денят ще ни поднесе няколко изненади. Ще направим дегустация на световноизвестните Chianti в хилядолетна изба, ще посетим една от най-важните забележителности на района, но нека да оставим тези малки тайни да ни изненадат приятно.

 

 

За вечеря ви предлагаме посещение на интересно ресторантче – ще отвори специално за нас. Работи само в почивните дни. Собственикът е и готвач, и трюфелотърсач, а блюдата са изцяло на основата на пресен трюфел. Петстепенното меню е угощение за кралски особи и ще се помни дълго от пътешественическата история. А виното, о виното…как добре ще „посъветва“ рецепторите ни да се отдадат на трюфела.

 

 

25 септември

Денят започва с приятни емоции и чаша италианско кафе.

Ще се отправим бавно към Пиза, за да разгледаме „Площада на чудесата“ и околните улички. Отвсякъде ни примамват топлите аромати на пекарните и сладкишниците, а погледа ни „грабват“ цветните купчини сладолед.

 

 

Аферата върви към края си…

Отправяме се към летището с понабъбнали куфари и Тоскана в душата.

Аерогарата е само на десетина минути от нас. Ще ви изпратим там за дома, но само за да се видим скоро отново…

Arrivederci и до следващия път….

 

 

Цената от 995 евро на човек включва:

  • Самолетни билети  на Ryanair за полетите София – Тревизо и Пиза – София с ръчен багаж до 10 кг. и размери 55/40/20 см. и малка чанта с размери 35/20/20 см.;
  • Всички трансфери от и до летище и всички изброени в програмата екскурзии до Венецианския залив, Монталчино, Монтепулчано, Пиенца, Кианти, различни изби в района на долината Орча и Кианти, екскурзия до Пиза и други;
  • Една нощувка в автентично рибарско селище във Венецианската лагуна с включена закуска;
  • Две нощувки в историческия център на ренесансова Пиенца с включени закуски;
  • Една нощувка в района на Кианти с включена закуска;
  • Пет винени дегустации в различните райони на Тоскана в избрани изби с лимитирани серии малко производство;
  • Един обяд във винарна;
  • Медицинска застраховка при пътуване в чужбина и Асистънс с покритие до 5 хиляди евро на човек;
  • Всички дневни туристически такси по време на пътуването;

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер;
  • Хранения извън изброените, включени в цената;
  • Платени посещения на музеи и туристически атракции;

Свържете се с нас:

Travel in Italy

Тел. 0884456853

[email protected]

www.facebook.com/travelinitaly.info/