Заживейте по тоскански

Пътуване в малка група от 6 човека 

14.10 до 21.10.2019 г. или от 21.10. до 30.10.2019 г.

А много по-добре от 14.10 до 30.10.2019 г. или две седмици под небето на Тоскана

 

 

 

Средновековният център се е разположил S-образно по върха на скалистия хълм, за да разкрие шеметни гледки към околните долини. Ренесансовите дворци и старите църкви отстъпват място на площадчета и криволичещи улици, които ще ви отведат до крепостната стена на града.

Монтепулчано ни предлага да вкусим историята, но и отличното вино Нобиле, отлежавало в подземните изби-пещери, образуващи втори град под надземния.  Елегантната атмосфера на това място ни покорява и вдъхновява. Не случайно Фелини често посещавал града, за да поседи на терасата на старата кафетерия „Полициано“ с лист и писалка в  ръка. Слънцето, красотата и любовта са си направили среща тук.

 

 

Ако търсите едно по-дълго бягство, посветено на звучния италиански език, красивата архитектура, ренесансовите изкуства, сочните вина и традиционната кухня, може би нашето предложение ще Ви допадне.

Две седмици под небето на Тоскана, в които можете да изберете да отидете на курсове по италиански за чужденци, уроци по готварство или да се учите да рисувате тоскански пейзажи и средновековни сгради.

Ще посещаваме седмичните пазари, ще избираме свежи зеленчуци и сирена заедно с тосканци, ще разменяме по някоя рецепта с „nonna“ или местната баба. Ще се отбиваме в “ la panetteria“, пекарната, за топъл хляб с твърда като черупка кора и памучено мека сърцевина, ще влезем в „la macelleria“ – месарницата, за да изберем от доброто представителство на различни птичи, говежди и други меса.

 

 

Културната програма на Монтепулчано е наситена и ще ни даде възможност да посетим концерти, изложби, галерии или някоя проява в театъра на града.

Ще се шляем из средновековните улици, ще отпиваме от ароматното капучино, за да допълни перфектно топлия ни кроасан. Ще си вземем по чаша просеко на някое площадче, за да послушаме църковните камбани. Ще се наслаждаваме на известното „долче фар ниенте“ – сладостта да не правиш нищо.   

 

 

По желание, ще посетим интересни дестинации наоколо – Перуджа, Арецо, градчетата около езерото Тразимено и Асизи . Ще опитаме най-доброто бавно готвено говеждо на планетата.  Ще отидем на празника на първия, току-що изцеден, зехтин и ще дегустираме неговите качества, ще посетим занаятчийска маслобойна, за да се уверим лично, как малките маслинови зърна се превръщат в зелената ароматна течност, която облива небцето ни и ни кара да усещаме радостта от окосена трева и билки.

 

 

Ще се  отбием на фестата, посветена на древното изкуство на ловуването – възстановка на лов с лъкове с исторически костюми и състезание между различните квартали в средновековен град. Ще видим кортежа на дамите към крепостта, ще се насладим на атмосферата на празника и ще обядваме с местните хора.

Опитайте от ястията сътворени от бабите и майките на стрелците по стари рецепти на всяка от фамилиите, създали различните части на градчето.

 

 

Вие също можете да изберете дестинация. Ако имате интерес да посетите някое място в Тоскана или Умбрия, което Ви вдъхновява, моля споделете… Ще организираме екскурзия по личната Ви програма за Вас и всеки друг от групата, който пожелае да се включи. 

Ще живеем, ще готвим, ще учим, ще обичаме, ще говорим и ще дишаме по тоскански!

 

 

Приключението започва на 14-и октомври с полета на Wizz Air София – Болоня, заминаването е в 20,45 часа, а пристигането в 21,40 местно време. Точно тук на летището в Болоня ще Ви очакваме с комфортен мини-ван за 6 човека.

След около 20 минути ще пристигнем в историческа резиденция от 17-и век в елегантната атмосфера на интериор, запазил характеристиките на отминали времена.

Да отпием по чаша местно вино за „добре дошли“ и да опитаме деликатесните хапки, приготвени специално за нас. Да празнуваме!

 

 

На 15-и октомври сутринта след приятна закуска и ароматно кафе ще продължим пътуването си към Монтепулчано.

Градът има древна история, оставила красив отпечатък върху архитектурата и атмосферата тук. Бил част от древна Етрурия, завладян от римляните, за да навлезе в средновековието като свободна община, по-късно става част от Флорентинската република и тук процъфтява Ренесанса.

Важен представител от този период е ренесансовия поет, хуманист и филолог Анджело Амброджини, наречен Полициано по латинското наименование на града – Монс Политианус.

 

 

Днес, Монтепулчано е център на много културни събития и артистични прояви, атмосферата по каменните улици, осеяни с галерии и различни изложби, очарователни книжарници и магазини за ръчно изработени хартии е пленителна.

 

 

Поредицата от ресторантчета, където се сервират традиционни тоскански специалитети, винарните с богати колекции на представители на чудеса в бутилка от цялата територия, изкушават.

Ще се настаним в историческа сграда в самия център на града, но ще имаме всички съвременни удобства и отлично оборудвана кухня за кулинарни творения, в случай, че някой се интересува да готви с местни продукти.

 

 

През първата седмица от нашия престой тук – от 15-и октомври можете да започнете Вашето обучение по италиански език, готварство по тоскански или  рисуване – изберете какво ще Ви бъде интересно.

А може би, искате просто да се наслаждавате на града през целия ден и с книга в ръка да дегустирате местните вина на някоя уличка, украсена с цветни саксии и да наблюдавате хората? Можете да обикаляте площадите, да снимате панорамите, да посещавате бутиците и магазините за кожени изделия и да си набавите нещо тосканско. Решавате Вие. 

 

 

Ако предпочетете курсове до обяд, то следобедите ще бъдат посветени на опознаване на града и разкриването на всички тайни, които крие от различните епохи на своята дълга и богата история. Крепостните стени или пещерите-изби, някога етруски гробници в 4-и век преди Христос, са само малка част от интересните обекти тук. Средновековни и ренесансови църкви и дворци, крепостта на Медичите, изградена от Антонио Сангало, временни и постоянни арт изложби и експозиции, концерти в музикалната Академия, театрални и кино-събития – всичко това ще бъдат част от нашите цели според интересите на всекиго.

През втората седмица от престоя ни – от 22 до 29-и октомври ще организираме дневни екскурзии според Вашите желания и предложени от нас акценти.

 

 

Перуджа – древен град с бурна история, интересна архитектура, съхранява колекции на изкуствата и изключителни църкви, градски дворци и папска крепост, столица на шоколада – тук наблизо се намира най-старата шоколадена фабрика на Италия, предлага и до днес вкусната марка „Perugina“.

 

 

Арецо – този град изумява с цялата си атмосфера, средновековни сгради с релефни гербове по стените, наклонения площад, по който човек си мисли, че ще се затъркаля, красивата лоджа на Вазари, малките антикварни магазини, уличките с ресторанти и бистра, главната улица с множество бутици на модните марки и най-добрия сладолед в района.

 

 

Тук са родени: Гай Меченате, станал нарицателно за ценител, подпомагащ изкуствата; Гуидо Монако, създател на музикалните ноти; Франческо Петрарка, поет, писател и хуманист, считан за един от основоположниците на италианската литература; Джорджо Вазари, един от най-изтъкнатите архитекти и живописци на Италия, биограф и писател, най-известната му сграда е галерията „Уфици“ във Флоренция.

 

 

„Изчезващият град“ – пленителния средновековен център е „кацнал“ върху скални зъбери, които се рушат с всяка следваща година и днес единствената връзка с останалия свят е пешеходен мост. Счита се, че скоро това място няма да съществува. 15-те обитатели на градчето го поддържат „живо“ и изпъстрените с цветни саксии улички, старата църква, и няколкото ресторантчета са като късче от отминали времена. Пренасяме се в друга епоха.

 

 

Малките селища около езерото Тразимено – „бижута“ пръснати по брега, всяко със своя история, прекрасна крепост и бутици за цветна майолика, която искаме да занесем вкъщи като спомен за тези пъстри дни. Няма да пропуснем занаятчийските фабрики за кашмир и ще опитаме специалитети със сладководните риби от сините езерни води.

 

 

Асизи – градът на Свети Франциск. Базиликата посветена на Светеца е внушителна. В криптата ú, още докато се изгражда храма през 13-и век, е положено тялото му. Това място е важен поклонически център и задължителна спирка по пътя на пилигримите.

Тук се намира и древния храм на Минерва от 1-и век преди Христос, превърнат в църква през 16-и век.

Ще се потопим в мистиката на Асизи.

 

 

Най-красивата част на Тоскана – хълмистите долини, прясно разорани и готови да приемат новите посеви, полета обсипани със слънце и средновековните и ренесансови градчета, които украсяват неподражаемо света.

Тук за Вас избрахме да направим обяд на празника на лова и да опитаме храната приготвена от местните жени по фамилните рецепти на всяка от махалите, образуващи днешния град. Ще изберем на кой от съревноваващите се квартали да гостуваме. Дали ще предусетим победителя, в тила на който ще е най-весело и забавно?

Прясната, ръчно приготвена паста със сос, къкрил часове наред под зоркото око на онази тосканка, заешкото или глиганското по начина, по който баба ú го е приготвяла, както нейната баба, чудесното сушено месо и жълтото, силно „пекорино“ в съчетание с едни от най-добрите вина на земята ни карат да разбираме по-добре страстта на италианците към храната.

 

 

Можете да изберете друга дестинация, която Ви интересува, за да я включим в програмата или ние да предложим още любопитни селища или фестивали на местните хора посветени на есенните вкусове и старите традиции, а също забавления като конна езда или разходка из Тоскана с ретро автомобил или моторчетата Веспа.

 

 

На 30-и октомври ще потеглим за летището в Рим за полета към София.

Ще се чуем, когато пристигнете у дома, за да си кажем „довиждане и до нови пътешествия“.

Но Вие вече ще говорите италиански, ще готвите по тоскански и ще познавате по-добре духа на Италия.

 

 

Цена за двуседмична екскурзия – 1 867 евро на човек /две седмици от 14.10 до 30.10.2019г./

Цена за една седмица от 14.10 до 21.10.2019 г. или от 21.10. до 30.10.2019 г. – 1090 евро

Ако желаете да се включите само за част от периода, моля, посочете удобните за Вас дати и ще формираме цена на база на желания престой.

Включва:

  • Самолетни билети София – Болоня, Рим – София с ръчен багаж до 10 кг. и чекиран багаж до 20 кг., приоритетно качване на борда;
  • Всички вътрешни трансфери с комфортен мини-ван за 6 човека;
  • 1 нощувка със закуска в резиденция от 17-и век близо до Болоня;
  • Напитки и деликатесни хапки за „добре дошли“ в деня на пристигане;
  • 15 нощувки в историческа сграда в центъра на Монтепулчано;
  • Кошница с традиционни деликатеси и тоскански специалитети, вина, плодове, зеленчуци и сладкиши, която ще Ви очаква в тосканския Ви дом;
  • Екскурзия до Перуджа;
  • Пътешествие до Арецо;
  • Посещение на „Изчезващия град“ с включена входна такса;
  • Разходка до езерото Тразимено и някои от най-живописните селища по бреговете му;
  • Екскурзия до Асизи;
  • Еднодневни пътешествия до най-красивите части на Тоскана и исторически градове;
  • Посещение на празника на първия зехтин и дегустации;
  • Посещение на занаятчийска маслобойна и запознаване с процеса на превръщането на маслините в зехтин;
  • Обяд и вино на празник с възстановки и исторически костюми в средновековен град в Тоскана;
  • Екскурзии до желана от Вас дестинация в района на Тоскана и Умбрия;
  • Превод и придружаване по време на престоя;
  • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина и асистънс до 5 000 евро на човек“.

 

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер;
  • Входни такси за музеи и забележителности извън изброените;
  • Хранения извън изброените;
  • Такси за посещение на езикови, готварски курсове и такива по рисуване и други подобни;

В случай, че предпочитате да останете само една седмица, моля, свържете се с нас, за да обсъдим възможностите.

За контакт: 

Travel in Italy

  [email protected]

+359 884456853

+39 3384953586