Страсти в Тоскана

Пътешествие в малка група от 6 човека със самолет 

16 – 23 октомври 2018 

или 

23 – 30 октомври 2018 

 

Есента е натежала с цвят и плод, земята е обгоряла и поела най-доброто от слънчевото лято и благодарно дава наситени аромати и вкусове. Тоскана разкрива най-красивите си черти и ни дарява меката си есенна ласка. Не е хладно, но не е и твърде горещо, облъхва ни топлината на багрите, на въздуха, пълен с есенни въздишки, на хората – тосканците сега са спокойни, отпратили са многото туристи и се отдават на нормалния си ритъм и спокойния провинциален живот. 

 

 

Ще посетим тайни кътчета, ще се срещаме с местните и ще открием скрити сгушени в хълмовете местенца с впечатляващи гледки и история.  И ще опитваме, дегустираме и пробваме – богати, изпълващи усещания, зрели, пълни със слънце дарове на полята обливат небцето ни и притихваме в сладък унес. 

 

 

Ще дегустираме току-що пресованите на зехтин ръчно брани маслини и ще посетим празника на местните в средновековно селище, ще наблюдаваме номинирането на производителя с най-доброто маслиново олио за годината, ще опитаме аперитиви от пресния зехтин и типични ястия на основата на зелената течност. Маслините са обрани на ръка буквално часове преди да имаме удоволствието да опитаме това магично масло. Ще посетим „frantoio“ (малка маслобойна) и ще се запознаем с технологията, по която се пресоват маслините. Няма да липсват –  известната шунка прошуто, наденички от глиган, печени кестени, мед от розмарин, едновременно мекото и силно но вкус пекорино и тоскански хляб с много хрупкава коричка и мека среда. 

 

 

Ще посетим и някои културни и арт събития, съпровождащи празненствата на първото олио в Тоскана.

Ще отседнем в малкия хотел-ресторант на италианския актьор Роберто Фарнези. В България той е познат най-вече с участието си в сериала „Страсти в Тоскана“, но оригиналното заглавие на филма е „Трите рози на Ева“. Всъщност, роденият в Пиза актьор е известен в цял свят с ролите си във филми като „Чай с Мусолини“ и „На Рим с любов“.

 

 

След забележителностите в родното му място ще се отбием и в Сан Джиминяно, ще посетим някои от тосканските винени центрове и ще опитаме представители на деноминацията на вината Orcia DOC. Ще отидем в селището, централния площад, на което представлява голям басейн с термален извор, ще се разходим из старо абатство,  където монасите отглеждат билки и приготвят лечебни отвари и мехлеми, ще се „потопим“ в хълмовете на една от най-красивите долини в света и ще обядваме на терасата на крепостна стена в древно каменно селище. Лежерни разходки из ренесансова Пиенца и посещение на подземията-изби на вино Нобиле на Монтепулчано ще допълнят пътешествието ни, а Монталчино ще ни посрещне по достойнство – с топла прясна паста и Брунело.

 

 

Ще се настаним в Южна Тоскана –  една от най- красивите части на района в традиционна каменна къща за 6 нощувки, където ще ни очаква хладилник, пълен с лакомства и напитки за целия ни престой – добър повод да използваме красивата градина и да „попиваме“ гледките към околността.

Самолетния полет и всички трансфери, екскурзии, дегустациите на зехтин и вино, два обяда – единия на празника на маслиновото олио, а другия в семеен ресторант, деликатеси и лакомства, вина и напитки, плодове и зеленчуци за целия престой, също са включени в цената.

Цена на екскурзията – 1 221 евро на човек

Ако се интересувате, можете да погледнете и подробната програма. 

 

 

ПРОГРАМА:

16.10.2018 г. или 23.10.2018 г. София – Пиза

Полетът за Пиза на Ryanair е в 18,55 часа от Терминал 2 на летище София. Ще пристигнете в Пиза в 19,55 часа местно време. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван за шест човека. Нека групата да бъде малка, а изживяванията – големи.

След 5 минути ще бъдем в малкото albergo (хотел) на известния актьор, а само след освежаващия душ ще можем да слезем в ресторантчето и опитаме пизанските специалитети на лично одобрения от Фарнези готвач. Цени – нормални, храната – извънредна. Наслаждавайте се на почивката и докосването до Тоскана след Вашия полет.

 

 

17.10.2018 г. или 24.10.2018 г. Пиза – Сан Джиминяно

Сутринта започваме с топло кафе и закуска.

След десетина минути ще сме на площада с известната с наклона си Кула, Катедралата „Успение Богородично“ и Баптистерията. Разходете се и изживейте момента, наистина сякаш човек е в страната на чудесата, по името на площада. Някой ще рече да се качи на кулата, друг ще влезе в църквата да се запознае с пизано-римския стил на сградата или ще посети напълно кръглата религиозна постройка за обреди по Светото кръщение. Някои ще изберат де се „загубят“ из малките улички и да погледат красивите сгради – някога дворци и палати на благородни фамилии, днес – част от тях превърнати в учебни институти, библиотеки или все още жилища на местни аристократи. Dolce ….. dolce ….. сладко …. сладко ухание ни „държи“ за носа и ни „задърпва“ към стара пекарна, ами да опитаме … 😉

 

 

По пътя, ако искате ще Ви предложим подходящ ресторант за обяд, разположен в една хижа сред зелена горичка и тишина. Заслужава си – изпробвано е.

Потегляме към известното селище Сан Джиминяно. Типичната му средновековна архитектура е впечатляваща, високите каменни кули разположени ….. в централната част на градчето малко изумяват. Обикновено сме свикнали кулите да имат отбранителни функции и да са издигнати по крепостната стена, „обградила“ съответното селище, а тук кулите /12-ти – 13-ти век/ били строени за демонстрация на престиж от местните фамилии, практика, разпространена и в други урбанистични центрове от периода, но в малко от тях, запазени до днес.

Укрепеното градче е чудесен нагледен пример за архитектурата и градското устройство на средните векове и с всеки камък „разказва“ как е протичал живота тогава….

 

 

В следобедните часове ще се настаним в нашата тосканска каменна къща, ще си почиваме от пътя и ще направим вечеря с типични местни продукти от вече заредените ни хладилници. 🙂  Предварително можете да направите препоръка какви са вашите предпочитания /ако сте любители на вегетарианско меню или безглутеново, или пък имате афинитет, или непоносимост към определени продукти/. За тези, които предпочитат вечеря в ресторант, ще ги закараме до проверено от нас място в района и ще ги вземем в уречен час. Отпускаме се в брилянтно чистото ни настаняване /лично е изпробвано!/ и се подготвяме за много емоции. 

 

18.10.2018 г. или 25.10.2018 г. Вино и термална вода

След закуската, според предпочитанията на всеки и ароматното кафе, се отправяме на кратко пътешествие до един от най-известните термални извори на Тоскана. Не е за вярване, но централния площад на градчето е голям правоъгълен басейн с извор в него, изграден в 16-ти век  за освежаване на поклонниците, преминаващи по близкия древен път Виа Франчиджена, свързващ Рим с Франция.

Bello …. bello … красиво …красиво се отразяват във водното корито фасадите на старите къщи. Атмосферата е някак си артистична и елегантна, напълно кореспондира с настоящия курортен статут на мястото. В миналото бързеите на изворите били използвани за задвижване на колелата на мелници.

 

 

Каним Ви на обяд. Ще посетим семеен ресторант, където похапват местните хора, но останал скрит за масовите туристи. Ще опитаме прясно приготвена паста с рагу от глиганско по традиционна рецепта, локално вино, ръчно приготвен десерт и задължителното италианско кафе.

 

 

Продължаваме към Монталчино и вината Брунело. Плътни, вкусни вина с дружелюбно отношение към всяка хапка от типичните местни храни …. разберете сами. Монталчино се развива по горната част от наклона на хълм. Каменните фасади приятно преливат една в друга като на места отварят място за площадче или тясна и стръмна уличка, която се „промушва“ между сградите и отваря разкошна гледка към долините, осеяни с лозя. Спират ни магазини за вина от цяла Италия, бутици за ръчно шити дрехи, ленени завивки, дантелени пердета или ни изкушава занаятчийска работилница за шапки и ръкавици. Много … много приятно усещане е да се отбием в укреплението, да обходим крепостната стена и лично да се уверим как някога придворната стража е оглеждала цялата околия от тази височина. Да посетим някоя от църквите, да усетим тишината и тайните, които са „скрили“ стените на стария храм.

 

Завръщаме се в нашето настаняване, за да споделим новите преживявания или току-що закупеното вино.

 

19.10.2018 г. или 26.10.2018 г. История за билки и монаси

В този ден ще посетим абатство от 14-ти век и до днес дом на бенедиктински мотаси, оттеглили се от модерния начин на живот, за да отглеждат лозя, маслини и билки. Манастирът е истинско бижу, съхранило духа на късното средновековие. В църквата ще открием ренесансови фрески на Лука Синьорели и Содома, разкриващи подробности от живота на Свети Бенедикт, не е случайно, че Папа Пий II бил много привързан към това място.

 

 

Старинните сгради съхраняват една от най-богатите средновековни библиотеки на Италия, от старите книги монасите научили рецепти за лечебни отвари и билета, които произвеждат до днес. Могат да бъдат закупени от магазина на манастира. Известен е ликьорът на абатството, приготвен от 23 билки по сложна рецепта, пазена от векове. Може да разгледаме трапезарията на обитателите-отшелници и винената изба на манастира. Много тайнствено и интересно място е това жилище-храм, носи романтичното име „Планината с маслиновите гори“ …. малко сме замаяни и може би… гладни. По желание можем да посетим близката до манастира остерия – няма да Ви разочарова.

 

 

Целия следобед ще бъде посветен на известното италианска занимание … Dolce far niente  или …. сладостта да не правиш нищо … Хубава книга, коктейл със сьомгов цвят, уханно капучино с кантучини … стар площад с каменна църквичка … звънливия италиански на тосканци или кратко пътуване до някое селище, пълно с история – решавате Вие. 

 

 

20.10. 2018 г. или 27.10.2018 г. Феста на първият зехтин

Време е и за основната цел на посещението ни – празникът на зеленото олио в малко средновековно тосканско селище. Ще откриете аромата на прясно изцеден зехтин върху хлебче и ще усетите различните вкусове на отделните производители.

Предвидено е посещение на импровизирания бар за аперитиви със зехтини, една много вкусна чудатост, която трябва да опитаме.

 

 

Ще вкусим и други тоскански специалитети и ще се включим в традиционния обяд или вечеря, приготвени по стари семейни рецепти. Едно от най-типичните ястия е яхния от глиганско месо, а ние ще сме в Тоскана в началото на ловния сезон, когато може да се опитат още еленско и сърнешко, заешко, пъдпъдъче или фазанско месо. Знаем точните ресторанти за това.

За тези, които предпочитат безмесни ястия, в този момент се събират традиционните гъби „порчини“, аналог на диворастящата манатарка. Ще вкусим прясно изпечени на жар кестени и различни други специалитети на тяхна основа като паста с кестени и сметана с пармиджано и други подобни.

 

 

В следобедните часове ще посетим Пиенца. Градчето е включена в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО, единственият в света ренесансов град, създаден като такъв /15-ти век/ и съхранен в оригиналната си архитектура. На малката си площ селището е побрало папски дворец, кардиналски дворец в готически стил, днес – музей на църковното изкуство, прекрасна катедрала и франсискански манастир от началото на 14-ти век, днес – превърнат в хотел.

 

 

От магазините по главната улица се носи уханието на занаятчийските овчи сирена  пекорино /тук можете да прочетете повече за известното сирене/. Отлежавали в орехови листа или в пепел, омесени с черни трюфели, или остарявали благородно в обвивката на джибри от местното вино – сирената са наистина запомнящи се на вкус. В един от тези магазини се предлага пекориното на занаятчийска мандра, продават самите производители и пътят на сиренето от специално отглежданите овце до нас е минимален, това си проличава, когато се опитат.

 

 

От каменните стени на Пиенца се разкрива пленителна гледка към долината Орча, а залезът, който ще наблюдаваме е истински спектакъл на „танцуващите“ слънчеви лъчи, обагрящи хълмовете и небето във всички тонове на червено-оранжево-жълтите светлини и ни оставят вечен спомен.

Вечерта се прибираме за почивка и новия любопитен ден.

 

 

21.10.2017 г. или 28.10.2018 г. Кой ще спечели?

Всяка година по това време са честванията на първия зехтин. Провежда се традиционното оценяване на новото олио и един от регионалните производители бива титулуван за първото място. През 2017 година спечели малката семейна ферма на Вердиана /победителите са на снимката, заедно с кмета на градчето/.

 

 

Зехтина им беше вълшебен. Цялата жаркост на слънцето от изминалото лято сякаш се беше събрала в тоя вкус, който те кара да живееш, да празнуваш, да си пееш. 

Предложение – да ги посетим и да си вземем за вкъщи от миналогодишния им зехтин /ако има/ и от новия, който е винаги много по-ароматен и свеж.

Но нека първо да видим как се достига до този вълшебен вкус. Предстои ни посещение на frantoio или занаятчийската маслобойна, в която всеки притежател на маслинови дървета, отнася собствените маслини и ги пресова, заедно със занаятчията, превръщайки ги в зехтин. Ще проследим как точно се случва това в съвременни условия.

Ще послушаме музикалните изпълнения и ще посетим изложбите на съвременни артисти от района, които съпровождат празнуванията и ще се „предадем“ на желанието за кратко да се превърнем в тосканци и да се слеем с местните хора.

Накрая ще обявят и новия победител в състезанието – повод за още една чаша вино и нова дегустация.

 

 

След това продължаваме към винената столица на областите Валдорча и Валдикиана,  Монтепулчано – средновековно селище, кацнало на хълм, прокопан от много пещерни образувания /в древността етруски гробници/, които от векове насам са естествени изби за аристократичните вина от региона. Почти под всеки дворец има такива подземия, които на места образуват втори град под земята. Там ще ни се разкрият всички тайни на вино „Нобиле“ – тези наистина впечатляващи вина. Ще дегустираме на мястото, където от векове го правят и местните благородници. Може да си вземем и нещичко за вкъщи. 

 

 

Каним ви на кафе на масата, на която някога Фелини се е вдъхновявал за филмите си. От къде ли му е хрумнало това „La dolce vita“? Понякога наистина опитваме от сладостта на живота….

Завръщаме се в нашата къща, вече добре огладнели след дегустацията, за да си направим вечеря, кой каквато иска – на ресторант или в градината с превъзходна гледка към долината.

22.10.2018 г. или 29.10.2018 г.

Златото на полята и обяд на крепостната стена

Сутринта е изпълнена с очакване за още един ден, прекаран в местности, божествено целунати. 

 

 

Ще направим кратка разходка из полята, за да вдъхнем отминалото лято, да „потопим“ очите си в „златото“ на окосеното сено, да почувстваме Тоскана. Достигаме до малък параклис, разположен сред „накъдрения“ пейзаж на долините и ни обзема чувството, че всичко е наред, че всичко е точна така, както трябва да бъде, идиличното усещане, довело пословичното дълголетие на местните хора. Можем да заснемем само кадрите, тържеството на душата ни трудно може да бъде предадено, един приятен, съкровен разговор с нас самите.

 

 

Преживяването може да  бъде допълнено само от чаша добро вино и типичен деликатес. Пикник на открито или обяд в ресторант на терасата на крепостна стена в историческо селище – решавате Вие. Само на няколко километра, вече моторизирани ще достигнем до едно от най-очарователните и малко известни, скрити градчета в района. Загърнато по особен начин от хълмовете и възкачило се на един от тях, селището е „примряло“ в дрямка, но разполага с един от най-добрите ресторанти в зоната, високо оценен от организации като Slow food и много световни знаменитости. През пролетта на миналата година на съседната маса обядваше и един успешен българин – Христо Явашев. Блюдата си заслужават, а цените са приемливи.

 

 

Населеното място е „пленено“ от крепостни стени, а една от някогашните отбранителни кули е превърната в съвременно жилище, запазвайки всички исторически характеристики на постройката. Ще разгледаме арт галерия на открито – в парково пространство са изложени произведения на съвременни художници, може да не Ви се вярва, но експозицията хармонира отлично на гледката и атмосферата.

В момента тук живеят по-малко от двеста човека, но традицията на малкия театър, възникнал преди петдесет години, където местните хора сами създават и поставят театрални пиеси, продължава и до днес. Непрофесионалните актьори много често играят сами себе си, използвайки свои методи на сцената без да се съобразяват с академичните театрални формати, създавайки стил, който изразява местните традиции и ораторски умения.

 

 

23.10.2018 г. Пиза-София  или 30.10.2018 г. Болоня- София 

В последния ни тоскански ден ще направим приятна закуска и ще се подготвим за прибирането ни у дома. Ще отпътуваме за Пиза/Болоня, без да бързаме ще се насладим още веднъж на завладяващия пейзаж, който ще ни съпровожда чак до летището.

 

 

Цената от  1 221 евро включва:

  • Самолетен билет София-Пиза-София или София- Пиза- Болоня-София /за 30.10.2018 г./ с ръчен багаж до 10 килограма и размери 55/40/20 см., и малка чанта 35/20/20 см.;
  • Всички трансфери – от и до летище и всички изброени екскурзии;
  • Нощувка в хотел в Пиза със закуска;
  • Шест нощувки в типична тосканска каменна къща; 
  • Два обяда – на празника на маслиновото олио и в семеен ресторант в Тоскана;
  • Хладилник, пълен с деликатеси и лакомства, вина и напитки, плодове и зеленчуци за целия престой в тосканската къща;
  • Дегустация на първия зехтин за годината, посещение на бар за аперитиви от зехтин, дегустации на вина;
  • Почерпка с кафе в любимата кафетерия  на Фелини;
  • Посещение на „Площада на чудесата“ в Пиза; 
  • Екскурзия до Сан Джиминяно;
  • Екскурзия до историческо селище, централния площад, на което е басейн с термален извор;
  • Посещение на средновековно абатство, монасите, на което живеят отшелнически и произвеждат олио и билкови мехлеми;
  • Участие във фестите на първото маслиново олио за годината заедно с местните хора;
  • Посещение на frantoio или занаятчийска маслобойна за студено пресоване на зехтин;
  • Екскурзия до Пиенца;
  • Екскурзия до Монтепулчано и разглеждане на подземния град;
  • Екскурзия до Монталчино;
  • Екскурзия до тайните съкровища на Тоскана – малки селища, останали скрити за масовите туристи;
  • Медицинска застраховка при пътуване в чужбина и асистънс с покритие до 5 000 евро на човек; 
  • Моля, обърнете внимание, че посочената цена е за съответните нощувки в двойна стая със спалня или две отделни легла; 
  • В случай, че желаете да ползвате единична стая, е възможно доплащане според условията на конкретните места за настаняване; 

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер; 
  • Хранения в ресторанти, извън включените в цената;
  • Платени посещения на музеи и атракции;

Свържете се с нас: 

Travel in Italy

  [email protected]

+359 884456853

+39 3384953586