Екскурзия по езерата на Централна Италия

14-19 октомври 2022 г. 

Малка група до 7 човека

 

 

Преди стотици хиляди години, някъде на север от Рим, когато земята вряла и кипяла, вследствие на мощна вулканична дейност, се формирали красивите езера на Централна Италия. Древни народи обитавали тези места, създали малките живописни селища по бреговете. Римляните оставили дълбок отпечатък по тези територии, а днес средновековните улички и каменни фасади поднасят романтични разкази и Италия на вкус. 

Екскурзията включва:

  • Самолетни билети София – Рим – София с включен багаж до 10 кг. и чекиран багаж до 20 кг.;
  • Всички трансфери с комфортен мини-ван Мерцедес Вито;
  • Придружаване и превод през цялото време;
  • Пет нощувки в красива вила, разположена в селище на брега на езерото Брачано с живописни водни панорами;
  • Кошница с местни деликатеси, вино, плодове и зеленчуци за „добре дошли“;
  • Екскурзия до крайезерен град, приютил един от най-красивите замъци на Италия, тук са направили брачните си обети плеяда от известни личности – актьори, музиканти, режисьори. И това не е случайно – мястото разкрива удивителни гледки към езерото;
  • Eкскурзия до езерото Болсена;
  • Разходка в „Градът на чудесата“. Защо обрамченото от крепостна стена средновековно селище е наречено така? Разберете тайната…;
  • Est! Est!! Est!!! – познавате ли финото бяло вино на Лацио?  Дегустация с добро похапване; Екскурзия до градския център създаден от античните фалиски, които култивирали лозята дори още преди появата на етруските; 
  • Дневно пътешествие до антично селище, изоставено от своите обитатели. но днес станало дом на творци и хора на изкуството от цял свят. Място, където царува артистизма, една галерия на открито, един музикален фестивал под небето, едно бохемско безгрижие, тъй характерно за артиста;
  • Ще се отбием в град, съхранил Средновековието и Ренесанса. Красивата архитектура комбинира елементи от дванадесети до осемнадесети век и представлява сладка смесица история; 
  • Ще отидем до едно селище, в подножието на което се спотайват етруски некрополи и римски амфитеатър. Днешният град притежава неподражаем типичен италиански чар. Площадът дреме така от столетия, настанил се там горе върху скалните зъбери;
  • Екскурзия до града на папите, за да видим готическата архитектура на двореца, барокови фрески и катедралата  в римски стил; Витербо ни очаква;
  • Отбивка до близките термални извори. Включен вход, за да се потопите във водите, които били предпочитани от папи и ренесансови гении за почивка и релакс;
  • Пътешествие до ренесансов парк, наречен „градината на чудовищата“; скулптурите са истинска игра със възприятията;
  • Дневно пътуване до един от най-големите проекти на италианския петнадесети век. Историческата вила е наистина изключителна, а огромната ренесансова градина разполага с плетеница от фонтани и водни каскади; ще наблюдаваме фантастичната игра на водата;
  • Разходка по бреговете на езерото Вико, според легендата създадено от бащата – митичния Херкулес;
  • Екскурзия през митологията – разказва се, че самият Ной спрял тук, за да опита вкусните вина. На това място се пресичат трите древни римски пътя – Виа Касия, Виа Аурелия и Виа Клодио. Селището е абсолютно консервиран пример за средновековна градска среда и ни пленява с красивите каменни къщи, кули и малките площадчета, пръснати наоколо;
  • Пътешествие до още един шедьовър на Средновековието, но с много по-древна история, каквито са характеристиките на цялата зона;
  • Архитектурната перла на шестнадесети век на Италия – това ще бъде една от следващите ни спирки. Един удивителен микс между укрепително съоръжение и резиденциална структура. Вилата-крепост и прекрасните градини заслужават нашето внимание;
  • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина до 10 000 евро на човек“ с включен пакет „Сигурност“.

Цена на екскурзията – 1 273,00 евро на човек за настаняване в двойна стая

Цената не включва:

  • Входни такси за музеи и забележителности;
  • Разходи от личен характер и хранения в ресторанти и заведения.

 

 

Бавно пътешествие през неутъпкани пътища, през древна история, за да отпиваме познание, но и местното вино, за да вкусваме пластовете култура от предишните цивилизации, но и автентичната римска кухня. Местните вина са деликатни и пивки, целунати от ветровете на моретата и погалени от жаркото слънце, а пролетните блюда на Лацио, от императорските времена до днес, предлагат свежите вкусове на бакла, артишок, агнешко по стари рецепти, ръчно правена паста, от езерните води още етруските и римляните добивали лин, шаран и змиорка и приготвяли вкусна яхния.. да опитаме Античността в чиния!

 

Програмата:

Първи ден

Летището в Рим.. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван.. Спирка за кафе и още топъл и ухаещ на масло кроасан .. Италия ни очаква ..

 

 

По брега ни примамва очарователно място – има крайезерен град, скрил един от най-красивите замъци на Европа.

Там, където някога имало отбранителна крепост, а през XIII век тя се развила в резиденция на местните управляващи фамилии, а XV-ия век на Италия довел до изграждането на най-красивото жилище в света, както твърдят някои. Цяла плеяда ренесансови архитекти, художници и артисти използвали своите умения през вековете, за да претворят една стара военна крепост в разкошен дворец, достоен да приюти крале и принцеси, но да се запознаем с тази история на място. 

Втората ни спирка – малък курорт край бистрите води на езерото Брачано, възникнал е около миниатюрния средновековен център и антична крепост.. Спирка за следобеден коктейл на самия бряг ..

Отбивка до едно градче, изградено върху скална туфа цялата прокопана с ниши и естествени пещери, превърнати в етруски гробници. И така удивително е да видите как върху скалите, които дали вечност на някогашните обитатели на тези земи днес живее с пълна сила модерно общество макар и в обстановката на филмов декор – тази очарователна Италия с притиснатите една в друга къщи, образуващи улици-тунелчета, с площада приютил някой изящен фонтан или арка, каменните отбивки на главната, които ни теглят за незабравими кадри ..

Време е да се настаним в прекрасната обширна вила с красива градина, да се насладим на чудесните гледки към езерните води, които ни предлага. Отворете виното, дето Ви очаква и се отпуснете за заслужена почивка и релакс.

 

 

Втори ден

Есента още флиртува с лятото, а на нас ни се иска да потегляме към нови изненади.

Ден посветен на античността.. ще посетим две селища с така дълбоки исторически корени.

Счита се, че Непи и Чивита Кастелана дължат своя произход на древните фалиски. Те живели и създавали градове така назад във времето, че древните етруски се считат за модерни техни наследници.

Основаването на тези селища се свързва с герои от древногръцките и древноримските митове и легенди.

Да усетим тези праисторически времена в атмосферата и да не забравяме да пробваме местната кухня със също толкова стар произход. Вкусвайте загадките и притчите..

Ето едно вдъхновяващо откритие:

 

 

Израснало като гъба на скалите, върху нещо като каменен остров сред долината, това място така пленява съзнанието и душата ни, че ни се иска да поостанем.

Не случайно тук са заснети някои от кадрите на италианските филмови шедьоври, а през 60-те години на XX век става притегателен център за световната арт бохема. Да се потопим в магичните улички!

Подобаваща вечеря с типични деликатеси и вино ще увенчае деня на открития.

 

Трети ден

Слънчевата светлина танцува по водната повърхност неподражаемо .. сутринта носи аромат на прясно кафе и настроение за приключения.

Днес ще видим най-голямото вулканично езеро в Европа, дълбоко е 151 м., а площта му е 113,5 кв.км.

Болсена пази антични истории за тайни и чудеса.

 

 

В края на III век тук се родила Света Кристина, преследвана по време на гоненията през IV в. и мъченица, днес ще намерим Базиликата посветена на раннохристиянската светица. 

Тук са се приютили две островчета – по-големия Бизантина и по-малкия Мартана.

Този последния някога давал подслон на Августински манастир, а древните исторически разкази сочат, че там била заточена Амаласунта кралица на Готите през VI век.

Още много загадки ще ни се разкрият и когато надникнем в средновековната крепост и се потопим в атмосферата на това изключително място.

Денят ще продължи с екскурзия до Монтефиасконе. Древното селище е обитавано от античен народ, свързван с етруските или това е домът на онези обитатели на тези земи, които предшествали римляните и появата на Римската империя.

Да подходим благоразумно и да не пропускаме една от най-големите забележителности на района – виното с деноминация Est! Est!! Est!!! – посещение на близката изба за лека дегустация е задължителна.

 

 

Тези земи, осеяни с легенди ни разкриват и защо виното носи това различно наименование – една приказка, която ще Ви разкажем на място, докато отпиваме.

Време е развеселени и с високо настроение да се отправим към нашата удобна вила, за да се отпуснем в заслужена почивка с книга в ръка и да се потопим в повествованието на удобно кресло в градината.

 

Четвърти ден

Предстои ни да посетим градът на папите. Витербо е наречен така, защото през вековете тук са избрани няколко от римските папи, а понтифическия дворец е забележителен със своята архитектура от XIII век, когато е седалище на шест от оглавяващите римо-католическата църква. Историята е много интересна – ще я разберем на място..

Да изследваме всичко, което ни предлага този древен и съвременен град.

Любимото място за почивка и SPA удоволствия на Данте Алигери и Микеланджело, както и на плеяда древноримски консули, и понтифици са „Папските терми“ или термалните извори на Витербо.

Минералната вода е с изключителни лечебни качества и достига температура до 55 градуса по Целзий, огромния открит басейн е с размери 2 000 кв.м. Да се потопим във водите, пристигащи от дълбините на земята и носещи дълбока история.. Наслаждавайте се .. А, за да се почувствате като истински папа, можете да си поръча масаж или някоя друга лечебна, или разкрасителна процедура ..

 

 

Пети ден

Кафето ни кани в градината за свежи отпивания и закуска на открито ..

Днес ни предстоят забавления – ще се отбием в „градината на чудовища“ и ще влезем във „вилата на чудесата“..

Ренесансовият парк е обитаван от прекрасни скулптури на митологични герои и мистични алегории, разположени в прекрасна игра на перспективата и провокация на възприятията ..

Ще си отделим време за божествен обяд с деликатесите на Лацио и както винаги ще наминем в една тратория, където похапват местните хора, за да опитаме автентичния вкус ..

 

 

А сега е време за един шедьовър на XVI век – красивата ренесансова вила и разкошните градини, създадени от Джакопо да Виньола, гениален архитект на своето време, създавал  дворци и градини и до днес паметници на културата с огромно значение.  Забележителния комплекс от сгради и градински тераси била поръчана от член на римската инквизиция, кардинал Джовани Гамбара, затова още повече си струва да усетим атмосферата на мястото.

 

 

Шести ден

Слънцето гали езерните води, а светлината създава искрящи кристали, октомври гъделичка земята и ние сме настръхнали от любопитство към днешния ден.

 

 

Езерото Вико ще ни разкрие едно запомнящо се синьо, то е част от национален резерват заедно с окръжаващите го планини Фолиано и Венере и се ползва със специалната закрила на Италия. Вулканично по своя произход, то е разположено на 507 м. надморска височина е едно от най-високо разположените италиански езера. 

Легендата разказва, че Херкулес, за да демонстрира силата и да предизвика местните жители, забил дълбоко в земята железен кол, а от дълбините бликнала бистрата вода и образувала красивото езеро. 

Важността на тези места в исторически план се определяла от наличието на древен път, идващ от север към Рим, алтернатива на търговския Виа Касия. В продължение наняколко века, от XII до XV век, цялата зона била доминирана от много влиятелна фамилия Prefetti di Vico, а по-късно през XVI век от фамилията Фарнезе.

Да поспрем за обяд с прясна риба, извадена от чистите езерни води и бавно да вкусим местните блюда и вино.

 

 

Днес ще посетим и селището, където се спотайва изключителен дворец. Проектът е поръчан от един кардинал на Антонио да Сангало ил Джоване  и довършен и реализиран от Виньола. Удивителен шедьовър на Късния Ренесанс и Маниеризма, зашеметяваща архитектура, а всяка стена е произведение на изкуството. Дворец-крепост във формата на петоъгълник и впечатляващата спирала на „Стълбището на Кралицата“.

Едно малко селище – едно от непознатите бижута на Лацио ще бъде наша спирка и може би ще грабне сърцето ни завинаги..

В късния следобед ще се отправим към летището, а когато пристигнете в София ще се чуем, за да си пожелаем още незабравими пътешествия.