8 март и най-красивия термален извор на Италия

Пътуване в малка група от 6 човека със самолет и мини-ван за вътрешните трансфери

08.03.2019 – 11.03.2019 г. 

 

 

Тогава, когато природата подготвя своето възраждане, слънцето грее по-силно, а земята дарява на света зелена свежест и пъстрота. В Тоскана цъфтят мимозите. Тези кичести дървета са жълти водопади слънце и пролетно настроение. Обичаят е да се поднесе малко букетче мимози на всяка дама. 

 

 

Ще започнем нашето пътешествие от Рим. Ще Ви очакваме рано сутринта в 07.30 ч. на летище „Чампино“ с полета от София на Ryanair. Ще продължим с комфортен мини-ван за 6 човека, а първата ни спирка ще бъде за топло кафе и ароматен кроасан. 

По пътя ще разгледаме „Изчезващия“ град. Днес кокетния исторически център, разположен на върха на скала, е свързан с останалия свят само с един пешеходен мост. Заради разрушаването на скалната структура, населеното място намалява своята площ с всяка изминала година. Счита се, че не е далеч времето, когато напълно ще изчезне. Това обаче, не пречи на десетимата човека, останали да обитават това романтично кътче да поддържат прекрасните градини и цветните кашпи, увиснали от всеки прозорец. Каменните фасади ни „грабват“, аромата от някое местно ресторантче ни „понася“ и мислим за италиански обяд.  

 

 

Следващите няколко дни ще посветим на най-скритите кътчета на Тоскана. Ще живеем в крепостната стена на средновековен замък, израснал на мястото на древно етруско селище. Ще се насладим на едни от най-впечатляващите гледки, на които човек може да се натъкне. Ще открием легендата за най-старото селище на Италия. Ще посетим природния феномен на термалните извори Сатурния, дали дом на един от най-престижните СПА и голф комплекси на Тоскана. Ще плуваме в термалните води на тези антични бани. Няма да се въздържаме да дегустираме традиционните пролетни специалитети.

Права ли е Франсис Мейс в своите книги, посветени на Тоскана, когато разказва за зелените сладки зърна на баклата и младата рикота, тънките аспержи и фините цветчета от тиквички в лека панировка, които са така традиционни за местната сезонна кухня. Любопитни ли сте за ефирните бели вина, които се произвеждат само в тази зона? Сламено жълтият цвят напомня за мартенското слънце, а вкуса е свеж и мек. 

 

 

08.03.2019 г. 

Полетът от София е в 06.40 ч. сутринта и ще се видим към 08.00 ч. на летището в Рим. Ще спрем за обяд и да разгледаме малкия център на „изчезващия“ град.

 

 

В следобедните часове ще продължим към нашето настаняване, „приземило“ се най-отгоре върху жълто-кафявите скали от камък, наречен „туфа“. Къщите са израснали като гъби, изградени са от същия материал с топъл цвят, сякаш напоен със слънчеви лъчи. Изглежда нереално, но градът съществува. Та нали ще живеем в него два дни!

 

 

Насладете се на късните следобедни часове и прекрасния залез, видян от крепостта. Ще отидем на вечеря в семеен ресторант, за да опитаме с какво са гарнирали прясната паста тосканци в тази част от годината. Ще празнуваме! 

 

 

09.03.2018 г.

Започваме деня с добра закуска.

Ще разгледаме града, в който сме отседнали. Изгубете се сред очарователните улички и малките площадчета, разгледайте църквите, посетете двореца, започнат като укрепително съоръжение през 11-и век, днес приютил музея на диочезите. В двора му има кладенец от 16-ти век, играл ролята на водохранилище. Разгледайте красивото съоръжение на акведукта на Медичите и прекрасния късно ренесансов фонтан. Отидете в квартала на евреите, за да видите как са живели в пещери заради гоненията на папите, вижте фурната и млекарницата и на практика как целия икономически и социален живот се е случвал под земята. Не пропускайте красивата синагога. 

 

 

Едно чудесно похапване ще сложи началото на следобеда, когато ще се разходим по едни от най-древните улици в света – проходи, издълбани в скалите. Пътната мрежа на етруските, създадена стотици, а може би хиляди години преди Христос, по-късно тези съоръжения станали част от римската пътна мрежа. Сведения и следи за присъствие на древна цивилизация по тези места има още от 21- и век преди Христос, по-късни артефакти от бронзовата епоха – 18-17 век и археологични останки от още по-късните 12-10 век и след това от ерата на Villanoviana, и така до настъпването на римляните. 

 

 

Ще преминем по стъпките на хората, обитавали античността. Ще усетим мъдростта, натрупана през вековете. Ще преминем епохи, ще научим истории…

 

 

Време е да посетим известните термални извори. Ще разгледаме удивителните бели корита, които водата е създала с многобройните си минерали и елементи, извлечени от дълбините на земята, за да достигнат до нас с температура от 37.5 градуса. Полезните свойства на тази вода са известни още от древността, отразява се благотворно на цялото тяло – дихателната система, сърдечно-съдовата, костите, мускулния апарат и храносмилането. Благоприятства всички ставни възпаления, има релаксиращи и ексфолиращи свойства. Тя е също и естествен дезинфектант. Да вземем по една тонизираща баня в естествените басейни на Сатурния….

 

 

Ще увенчаем този „богат“ ден с тоскански специалитети и вина. 

 

10.03.2019 г.

Днес ще тръгнем по пътя към Рим, но ще имаме любопитна почивка. Ще посетим парка, наречен „Вилата на чудесата“, създаден през 16-и век. Представени са скулптури на митологични, божествени животни и чудовища., но и чудати постройки като „Наклонената къща“, които играят с окото и ума ни. Това е един вълшебен свят, който забавлява и провокира. Изграден от архитекта Пиро Лигорио по поръчка на принц Пиер Орсини през 1547 г. и се смята за образец на тогавашния усет за забавления. 

 

 

Една от най-известните поговорки в Италия гласи, че няма любов, по-вярна от тази към храната. И така…да не изневеряваме на местните. Ще се отбием за един хубав обяд. В малкото градче наблизо има семейно ресторантче, обожавано от италианците. Да опитаме от специалитетите. Изберете от домашната паста, отличната пица или някои от вечните класики – пармиджано с патладжан, ньоки с рагу от патица или паста с тиквички и трюфел, агнешки шишчета или пилешко със шафран. Да се насладим!

 

 

В следобедните часове ще пристигнем в покрайнините на Рим, за да отседнем в елегантна провинциална вила. Ще се наслаждаваме на рафинираната обстановка и ще си спомняме приключенията от последните дни, ще обмисляме нови пътешествия.

 

 

 

Вечерята е неизбежна – сега ни изкушават римски специалитети…

 

11.03.2018 г. 

Ще пристигнем на летището рано сутринта. За щастие вилата е съвсем наблизо. Ще ни трябват около 30 минути за придвижване. Полетът на Ryanair за София е в 8.00 ч. , а кацането е в 10.00 ч. местно време. Ще се чуем, когато пристигнете. Денят и новата седмица са на Ваше разположение.

 

 

Цена: 680 евро на човек

В цената са включени:

–  Самолетни билети София – Рим – София на Ryanair с ръчен багаж до 10 кг.;

–  Трансфери с комфортен мини-ван;

–  Две нощувки в един от най-красивите исторически градове на Италия с включени закуски;

–  Една нощувка в елегантна вила, близо до Рим;

–  Екскурзия до „Изчезващия град“ и входна такса за посещение на селището;

–  Посещение на подземния еврейски квартал и входна такса;

–  Вход в градския дворец за музейната колекция; 

–  Разходка из едни от най-древните улици в археологически резерват и входна такса;

–  Екскурзия до най-известния и реномиран термален извор на Тоскана;

–  Посещение на „Вилата на чудесата“, парк от 16-и век;

–  Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина с включен асистънс “ с покритие до 5 000 евро на човек.

 

 

За контакт с нас:

[email protected] 

 тел. 0884456853

facebook.com/travelinitaly.info/