23  юли – 01 август 2019 г.

 

                                                                Екскурзия в малка група от шест човека с мини-ван

 

Посещение на концерта на Андреа Бочели в родното му място Лаятико

и пътешествие из най-красивите градчета на Тоскана

                                                                       

Този звънлив музикален език – италианският и разкошната хубост на Тоскана, са дали живот на виртуиозни музиканти като Пучини, Тото Кутуньо, Джованоти, Джана Нанини и много други, но сякаш най-гениалния и нежен съвременен глас на Тоскана принадлежи на Андреа Бочели.

 

 

Той е роден в малкото историческо селище – Лаятико. Първите сведения за това място датират от 891 г. Градчето е изградено от очарователни каменни постройки, стара църква и замък от последните десетилетия на 10-ти век. Заобиколено от вълнообразния релеф на долините Валдера и Вал Ди Чечина, мястото изглежда като отрязък от картичка.

 

Пътуването включва:

 • Транспорт София-Италия-София с комфортен мини-ван;
 • Кафе, вода и лакомства за из път;
 • 2 нощувки в Словения /на отиване и връщане/ в традиционна ферма с включени закуски и вечери с домашно приготвени продукти от стопанството;
 • Екскурзия до езерото Блед;
 • 7 нощувки в Тоскана – три от тях с включена закуска в „Къщата на сънищата“, имението е разположено сред долините в близост до „Театъра на тишината“ и до Волтера и ще имаме обширен басейн; четири от нощувките ще бъдат в средновековно селище, в традиционна каменна къща, разположено сред лозята на винения район Кианти;
 • Кошница с типични местни деликатеси, вина, плодове и сладкиши за Вашия дом в Тоскана;
 • Екскурзия до Волтера;
 • Един спокоен следобед в Лаятико;
 • Билет за концерта на великия тенор в известния театър на открито Teatro del silenzio /Театър на тишината/;
 • Екскурзия до родното място на Джовани Бокачо -средновековното селище се е „покатерило“ на върха на един хълм и ще го достигнем с фуникуляр;
 • Разходка из градчето с кулите – Сан Джиминяно, тук е сниман филма „Чай с Мусолини“;
 • Екскурзии до няколко от най-известните селища на Кианти;
 • Екскурзия и посещение на къщата на Мона Лиза, гид-тур в избата на имението, четиристепенен обяд и дегустация на четири вина с едноименната марка;  
 • Тур в средновековен фамилен замък, собственост на най-старите винопроизводители на Италия, вечеря в историческия му ресторант и дегустация на семейните вина при залез;
 • Екскурзия до най-красивата част на Тоскана и две исторически селища, украсили земята: запазил отпечатъка на средните векове – Монтепулчано и идеалния ренесансов град Пиенца;
 • Много други изненади и неустоми предложения с дъх на трюфели, тъмно вино и слънчеви дни.

Цена – 1397,00 евро на човек

Вземете си шапките, защото потегляме!

 

 

23 юли

Заминаване от София. В ранната сутрин ще Ви вземем от посочен адрес в града.

С чаша топло кафе и малка закуска се отправяме на пътешествие. Ще спираме когато и където си поискаме. В сладки приказки и увлекателни четива ще пристигнем в ранния следобед в нашето настаняване в Словения.

Ще постоим на терасата до бързея на реката и бавно ще се любуваме на зелените картини, които ни предлага природата. 

В семейната ферма ни очакват традиционни местни специалитети, приготвени от продуктите на стопанството. Това ще бъде хубав повод да се запознаем със словенската кухня, която наистина е много питателна и вкусна.

 

 

24 юли

Сутринта след богатата закуска, нашето приключение продължава.

Първата ни спирка е красивото езеро Блед. Оазис на спокойствието – в средата на кристалните води ни примамва малък остров, можете да го достигнете с лодка, задвижвана с ръчно гребане с неподражаемия стил на венецианските гондолиери. Замък, „кацнал“ във височината, допълва перспективата и идиличното усещане. Разходете се по брега и оставете погледа Ви да се отмори и настрои за предстоящото…

 

 

В следобедните часове ще пристигнем в типично тосканско имение сред хълмовете да долините, „обгърнали“ Волтера. Домакините произвеждат зехтин и класни вина с много международни награди – не се притеснявайте да опитвате.

Ще завършим деня с традиционна италианска вечеря в местен ресторант.

 

 

Предстои ни един прекрасен 25-и юли.

Големият ден на концерта настъпва.

Вече си мислим  за Театъра на тишината, наречен така заради това, че само веднъж в годината Маестрото озвучава околната долина. Изградена на открито, тази голяма концертна „зала“ понастоящем побира около 10 хиляди души. Гледките към околните хълмове са незабравими, а под звуците на медения глас на Андреа Бочели, това ще остане наш спомен завинаги.

 

 

Преди обаче, да се отправим към Лаятико, за да разгледаме родното му място, ни предстои разходка в не по-малко интересната Волтера.

Целият преди обед ще се насладим на атмосферата на каменния град, гледката към римския амфитеатър, старата крепост – днес действащ затвор, античната етруска арка, работилниците за ръчно произведени продукти от алабастър. 

 

 

Имаме предложение за хубав обяд на място с обаятелни панорами.

Ще се приготвим за предстоящия спектакъл и ще се отправим към Лаятико и това миниатюрно историческо градче ще ни порази със своя семпъл характер и автентично усещане. Представете си как точно тук на площадчето играе малкия Андреа.

В случай, че проявявате интерес, можем да организираме среща със семейството на Бочели  във фамилната ферма за производство на вина с едноименната марка. Разговор с брат му, разходка из имението и дегустация на отличните напитки.

Броим минутите до началото на концерта. Малко похапване преди това ще ни даде сили за предстоящата наслада…..

Концерт – 20.30 ч.

Музика за летене …..

Ще си разказваме кой как е преживял вълшебството по обратния път към нашето „бижу“ сред полята.

 

 

26 юли

Вкусна закуска, а в главата ни все още е музика…, но къде се е родил авторът на шедьовъра „Декамерон“, какво е виждал гения от 14-и век, за да се формира темперамента способен да твори и да утвърди жанра на краткия прозаичен разказ в европейската литература? Разберете сами.

Малкият средновековен център се е „настанил“ на върха на хълм, а ние ще го изкачим с релсов лифт, за да ни се разкрие обширен хоризонт наоколо.

 

 

Отличен пример за урбанистиката от ранните средни векове, съхранена до наши дни, включително къщана на Бокачо. Бавните разходки ни връщат в отминали времена, в непознат свят, улиците ни „разказват“ истории…

Оставете се на времето и изненадите, които не свършват.

Може би, късен следобед край басейна ще ни се отрази добре.

Този ден ще бъде увенчан с достойна вечеря!

 

 

 27 юли

Топло кафе и ще продължим бохемското си пътешествие към класическата област Кианти.

Но преди да напуснем родните места на Маестрото ще направим още една спирка – Сан Джиминяно. Ще видим от първо лице част от впечатляващите кадри във филма „Чай с Мусолини“, заснет именно на това място. 

 

 

Всеки ще може да се отдаде на съзерцание на високите фамилни кули, символизиращи надпреварата на местните благородници по благосъстояние и престиж. Ще открием прекрасните църкви, дворци, крепостната стена, която ще ни върне назад в друга епоха, ще намираме малките и непознати места на Сан Джиминяно. Бутиците за ръчно рисувана майолика, кожени изделия или шафран, сладкиши и печива, ни „притеглят“ да ги посетим, както и идеята да се изкачим на най-високата от кулите, като на средновековен небостъргач.  

 

 

Нови емоции ни завладяват и вече чакаме да съзрем моретата от лозя на най-известния винен район на Италия – потегляме към Кианти.

Каменните къщи в селището се „притискат“ една в друга, а ние се изумяваме от усещането, което ни носи мястото. През следващите пет дни ще имаме тоскански дом с антични мебели, но и с всички съвременни удобства и така, атмосферата ни покорява….

 

 

28 юли 

Днешният ден ще бъде посветен на основните центрове тук – Кастелина ин Кианти и Греве ин Кианти.

 

 

В тази зона има много извори и реки, и по-висока влажност на почвите и въздуха. Тук се произвеждат едни от най-известните вина в света, винаги на основата на сорта Санджовезе, не по-малко от 80% от него. Ще дегустираме и опитваме… Рубинените цветове на Кианти Класико преминават в гранатови, ароматите примамват, а небцето е погалено от мекотата и ефира на тази божествена течност, произвеждана по тези места от столетия.

Каним Ви на обяд в къщата на Мона Лиза!

 

 

Има ли по-известен образ от лика на ренесансовата дама, увековечен от Леонардо Да Винчи?

Днес къщата и прилежащите земи са превърнати в престижен комплекс със собствено винопроизводство на повече от шест века, някога собственост на семейството на Лиза Джерардини, съпруга на Франческо Дел Джокондо, известна като Джокондата. 

Няма да скрием, че обяда ще бъде придружен от дегустация на вината им с името на някогашната домакиня тук. Четири блюда всяко с подходящото вино.

Не бързайте, насладете се бавно на всичко….

 

 

Разходката из малките околни градчета е задължителна. Сгушени сред зелени възвишения и необятни хълмове с лози, тези исторически селища докарват душата ни до тържество. Приседнали на някое площадче долавяме камбанения звън на близката църква, заслушани в разговорите на местните хора, усещаме истинския живот на провинцията. Това спокойствие и чиста радост от живота ни кара да си повтаряме la dolce vita, la dolce vita.

 

 

29 юли

Рада ин Кианти е друго важно градче за зоната. Интересната история е оставила отпечатък върху архитектурата и атмосферата тук. Някога важното укрепено селище днес е притегателна точка за туристи от цял свят, заради красотата си и вкусното gelato  -занаятчийски италиански сладолед с изкушаващи вкусове в целия спектър на плодови, шоколадови, млечни, ванилови, лешникови и какви ли не предложения за сладко преживяване.

 

 

А следобеда – о, какъв следобед!

Предстои ни да посетим средновековен замък с огромно прилежащо имение. Сградата съществува от 12-и век, разположена е в граничните земи между Флоренция и Сиена, устояла на многобройните противоборства между двете кралства, испанско нашествие през 15-и век и дори бомбардировките от Втората световна война. Реконструиран няколко пъти през този дълъг период, по уникален начин съчетава в себе си средновековна и романтична архитектура с готически елементи. Прилежащото му имение е с 230 хектара с маслинови и дъбови горички и големи лозови насаждения.

 

 

Митичния замък все още е собственост на една от най-известните флорентински фамилии. В покоите на семейството няма достъп за посетители, но  градините, музея и винарните на аристократичния род могат да се разгледат от гостите. Разказват се истории за духа на стария барон, който се появява при пълнолуние на бял кон. Така че – оглеждайте се!

По един изключителен начин това историческо архитектурно съкровище съчетава в себе си древното и модерното. Производствената част за вината от собствените им лозя е оборудвана по последна дума на технологията с внимание към всеки детайл, но в архитектурно отношение реставрацията е запазила в най-голяма степен автентичния дух на мястото. 

 

 

Предлагаме Ви едно угощение за благородници и аристократи. След като разгледаме с нарочен гид на английски език градините и част от замъка, и малкия частен параклис, ще се насладим на специално приготвен от домакините аперитив и вечеря в историческия ресторант на фамилията. Отбрани тоскански ястия, типични блюда за района на Кианти, едно изключително изживяване за гурмани и ценители на добрата храна и вина. Ще се наслаждаваме на няколкостепенно меню от местни деликатеси, традиционна прясна паста със соса на шефа, отлично приготвено основно ястие по тайна рецепта и десерт, който ще ни накара да полетим. Всяко блюдо ще има съответния винен акомпанимент.  Ще завършим с едно италианско еспресо….И всичко това на залез слънце……

 

 

30 юли 

Ще посветим този изключителен ден на две от перлите на Южна Тоскана. Монтепулчано и Пиенца са важни исторически градове за Италия. Единия е столицата на известното вино Нобиле ди Монтепулчано, а другия е ренесансово селище, замислено и създадено като идеалната архитектурна поанта на хуманизма.

 

 

Пиенца

През 1996 г. ЮНЕСКО обявява града за световно културно наследство, а през 2004 г. цялата заобикалящата го долина Орча е присъединена към пактовете за защита от страна на световната организация. 

 

 

Пиенца притежава специален дух. Дъхащата на пекорино главна улица ще Ви заведе на малкия площад с катедралата, папския и епископския дворци, а наблизо е някогашния франсискански  манастир, всички удивително разположени върху малката площ на града. Папа Пий II, идеолог на селището, пожелал да създаде град, който да противостои на влиятелните Флоренция и Сиена през 15-и век. Този план, обаче, така и не се осъществил, но оставил на човечеството едно от най-привлекателните и романтични селища в Европа.

 

 

Спирка в скрито ресторантче в едно малко селце сред хълмовете, което не откриваме на картата.

Монтепулчано

Колкото очарователно е градчето на повърхността, „изтегнало“ се върху скалистия хълм, толкова интересна е и подземната му част, където лабиринти под аристократичните замъци свързват пещерни образувания с древен произход,считани за етруски гробници от преди повече от 2 хиляди години.

Днес подземията на Монтепулчано крият тайните на местните фамилии и вината Nobile – италианската дума за „благороден“. Някои от тях ще разкрием заедно. Понастоящем в избите и подземията можем да разгледаме бъчвите, в които отлежават вината и да опитаме достойни представители. 

 

 

Багажникът е добре зареден с бутилки, които весело потропват по пътя обратно.

А ние Ви предлагаме да опитате нещо интересно и различно. Има едно място, което отваря врати само в определени дни, за да предложи улова на своя собственик, готвач и трюфелотърсач… Осмелете се, заслужава си, изпитано е…

 

 

31 юли

 

Не ни се иска да мислим за отпътуването ни обратно, но днес натоварваме багажа, понатъпкан с местни сирена, вина и сувенири, и потегляме, за да се връщаме отново и отново, не само в спомените си, но и когато решим да повторим малката ни авантюра.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Следобед ще пристигнем в семейна ферма в Словения, където ни очакват добре проверените комфортни за почивка стаи и отлична храна.

Ще се разходим до близкия извор, за да съзерцаваме зелените води и да усетим отморяващата песен на реката.

Ще посетим частния музей с богата експозиция на ръчни бродерии, традиционни за тази част на страната.

Една хубава вечеря ще ни напомни за силната местна храна, а ние ще отпразнуваме приключението, което преживяхме заедно.  

 

1 август 

Отлична закуска, ръжено кафе, което не ни събужда… по едно еспресо на първата бензиностанция и на път за София, пълни с емоции, нови гледки и истории за разказване….

Пристигайки ще Ви оставим на посочен от Вас адрес в града в сигурните ръце на близки и приятели, чакащи подаръците от Тоскана.

 

 

 

Цената включва:

 • Транспорт София-Италия-София с комфортен мини-ван;
 • Кафе, вода и лакомства за из път;
 • 2 нощувки в Словения /на отиване и връщане/ в традиционна ферма с включени закуски и вечери с домашно приготвени продукти от стопанството;
 • Екскурзия до езерото Блед;
 • 7 нощувки в Тоскана – три от тях с включена закуска в „Къщата на сънищата“, имението е разположено сред долините в близост до „Театъра на тишината“ и до Волтера и ще имаме обширен басейн; четири от нощувките ще бъдат в средновековно селище, в традиционна каменна къща, разположено сред лозята на винения район Кианти;
 • Кошница с типични местни деликатеси, вина, плодове и сладкиши за Вашия дом в Тоскана;
 • Екскурзия до Волтера;
 • Един спокоен следобед в Лаятико;
 • Билет за концерта на великия тенор в известния театър на открито Teatro del silenzio /Театър на тишината/;
 • Екскурзия до родното място на Джовани Бокачо -средновековното селище се е „покатерило“ на върха на един хълм и ще го достигнем с фуникуляр
 • Разходка из градчето с кулите – Сан Джиминяно, тук е сниман филма „Чай с Мусолини“;
 • Екскурзии до няколко от най-известните селища на Кианти;
 • Екскурзия и посещение на къщата на Мона Лиза, гид-тур в избата на имението, четиристепенен обяд и дегустация на четири вина с едноименната марка;  
 • Тур в средновековен фамилен замък, собственост на най-старите винопроизводители на Италия, вечеря в историческия му ресторант и дегустация на семейните вина при залез;
 • Екскурзия до най-красивата част на Тоскана и две исторически селища, украсили земята: запазил отпечатъка на средните векове – Монтепулчано и идеалния ренесансов град Пиенца;
 • застраховка „Медицински разходи при заболяване и злополука в чужбина с осигурен асистънс“ до 5000 евро на човек;
 • Много други изненади и неустоими предложения с дъх на трюфели, тъмно вино и слънчеви дни;
 • Придружаване и превод през цялото време.
 •  

Цената не включва:

 • разходи от личен характер;
 • входни такси за забележителности;