Винените маршрути на Централна Италия

Екскурзия със самолет в малка група до 7 човека 

  10  –  15  юли 2022   

 

 

 

Вино с история, вино направено с любов.

Ще разкрием тайните на старите издания, но ще опитваме и по-нови реколти, за да вкусим младостта на божествената напитка в унисон с настъпилото лято. 

Сега земята тук е изкушаваща, пълна със светлина,  жълто злато покрива полята, зрялото жито сякаш грее в цветовете на радостта, за да отстъпи от лудешкото си веселие на цели поляни и склонове покрити със сламени рула. 

Ще посетим тайни ресторантчета, където се хранят местните и скрити сгушени в хълмовете, местенца с впечатляващи гледки и история.  И ще опитваме, дегустираме и пробваме – богати, летни аромати, и пълни със слънце вкусове. 

 

 

И така посещаваме изба след изба и отпиваме, тестваме и се наслаждаваме. Домакините са се подготвили и с типични мезета и разядки, за да ни върви по-добре винопиенето.

Облива ни топлото юлско слънце. Гледките на добре подредените лозя са успокояващи. Редовете винаги започват с идеално нацъфтял розов храст.

Групата ще бъде малка, до 7 човека с индивидуално отношение към всеки. Качеството и комфорта ще бъдат предпочетени за сметка на количеството хора.

 

 

Разбира се, ще посетим и важни туристически забележителности.

Лацио ни поднася Монтефиасконе. Древното селище е обитавано от античен народ, познат с  това, че се съюзил с етруските, създателите на онази цивилизация, предшестваща римляните и появата на Римската империя.

Да подходим благоразумно и да не пропускаме една от най-големите забележителности на района – виното с деноминация Est! Est!! Est!!! – посещение на близката изба за лека дегустация е задължителна.

 

 

Умбрия – областта ни изкушава с отлични вина. Ще се разходим с карета из лозята и  ще опитаме гроздовите напитки на Монтефалко. Биологично вино, което се произвежда по стара занаятчийска технология от отглеждането на гроздето до превръщането му в запомнящо се вино. Ще си направим екскурзия до Перуджа, за да открием красотата на този прастар и така опияняващо жизнен и едновременно млад град. 

В Тоскана ще се отбием за ръчно приготвено пекорино, но и ще се насладим на  архитектурата на Пиенца, припозната от ЮНЕСКО като идеалния ренесансов град.

Ще направим дегустация в изба, разположена сред „сладките“ хълмове на долините, за да опитаме лимитирани серии вина.

 

 

Ще слезем в подземията, осеяни с пещери – бивши етруски гробници – в сърцето на Монтепулчано, те са избите на градските дворци и ще дегустираме известните вина „Нобиле“. 

Ще се разходим по-живописните улички на Монталчино и ще опитаме фамозните вина „Брунело“ в избата на Banfi – една от водещите марки за вино в Италия. 

Ще отидем и в Кианти – може би най-популярния винен район на Тоскана.

Ще влезем в средновековен замък, собственост на най-стария винопроизводител на Италия, за да тестваме от сочната напитка в енотеката на фамилията.

Ще направим дегустация на вината Кианти Класико и в семейна изба, препоръчана от наш тоскански приятел, за да сравним аромата и вкуса, и да изберем своя фаворит от района. 

Ще отпразнуваме виното и живота….  

Ако се интересувате, можете да погледнете и подробната програма. 

Пакетът включва:

 • Самолетни билети София – Рим- София с ръчен багаж до 10 кг. и чекиран до 20 кг.;
 • Пет нощувки в двореца на средновековно тосканско селище, превърнат в бутикова къща за гости с включени закуски;
 • Екскурзия до древния град Монтефиасконе, корените на неговата история са заровени в древногръцките и древноримски митове; 
 • Обяд с дегустация на виното с деноминация Est! Est!! Est!!! и тур в семейна изба в района на Лацио;
 • Екскурзия до крепост, превзета от италианския Робин Худ;
 • Разходка с карета из лозовите насаждения на органична ферма за производства на отлично вино в Умбрия, дегустация на биологичните продукти с деноминацията  Montefalco и лек обяд с деликатесни сушени меса, традиционни сирена, брускети и разядки;
 • Пътешествие до две умбрийски селища, скрити в долината;
 • Посещение на средновековен замък, собственост на най-стария винопроизводител на Италия, дегустация на виното с деноминация Chianti Classico в енотеката на фамилията;
 • Тур в избата на млади производители на отлични вина и дегустация на реномирани издания от района на Chianti Classico;
 • Екскурзия до Монталчино – елегантната столица на Brunello;
 • Разходка до любимата gelateria, разбирайте сладоледаджийница, на семейство Обама;
 • Посещение на стария замък, където е разположена избата на един от най-реномираните италиански винопризводители и дегустация на вината им, включително фамозното Brunello di Montalcino;
 • Екскурзия до няколко средновековни селища, скрити в гънките на долината Орча и фотографски маршрут, за да удовлетворим любопитството на фотоапарата ни; 
 • Дегустация на известното вино Nobile;
 • Екскурзия до средновековния център на Монтепулчано;
 • Разходка до любимата кафетерия на Фелини;
 • Дневно пътуване до „идеалния ренесансов град“ Пиенца;
 • Дегустация на вино във фамилна изба с производство на лимитирани серии вина с деноминацията Orcia; тур през лозята и в старата изба; 
 • Екскурзия до езерото Болсена и стария замък на брега;
 • Посещение на скрити местни ресторанти и тайни местенца, където се хранят местните;
 • Бутилка вино от района на Монталчино – подарък за Вас и Вашите близки;
 • Всички изброени трансфери с комфортен мини-ван Мерцедес Вито, придружаване и превод през цялото време;
 • Медицинска застраховка с покритие до 10 000 евро с включен пакет „Сигурност“;

Цена на пакета: 1 293,00 евро на човек за настаняване в двойна стая

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер; 
 • Хранения, извън горепосочените;
 • Платени посещения на музеи и атракции;

 

 

ПРОГРАМА:

10.07.2022

Пристигането е в Рим в 08.25 ч. местно време. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван, пълен с изненади за Вас. 

Задължителна спирка за кафе италиано и току-що изпечен кроасан .. и потегляме към първата ни среща .. да се запознаем с деноминацията „Est! Est!! Est!!!“ .. била създадена в ХХ век, но разказа е много по-стар.

В далечната 1111 г. , когато Хенри V пристигнал в Рим , за да бъде коронясан за император на Свещената Римска Империя, бил придружаван от епископ Йоханес Дефук. Той бил известен почитател на виното и заради това преди да потегли с бъдещия император, изпратил своя coppiere Мартино по пътя за Рим.

Coppiere е позиция, която още в дълбока древност и през Средновековието, а по-късно и в кралските и княжески дворове, особено във Франция и Германия, била на особена почит.  За всички банкети и пиршества, coppiere имал изключително важни функции и фактически бил високопоставен чиновник. Задълженията му включвали не само сервиране на напитките на кралската трапеза, но много често той трябвало да отпие от чашата преди краля, заради постоянния страх от конспирации и интриги, и възможността в питието да има сложена отрова. Хората, изпълняващи тази длъжност, били напълно надеждни и доверени, и поради изключително поверителните си близки отношения с владетеля много често имали огромно влияние.

Епископският coppiere имал специална задача. Той трябвало да опита и избере най-добрите вина навсякъде, където преминавал, за да може да удовлетвори страстта на господаря си съм откриването на нови вкусове и аромати. Така двамата се разбрали да имат таен сигнал: ако Мартино намирал добро вино в някой хан, в близост до вратата му трябвало да напише „Est“/има/, съкратено от „est bonum“ или „има добро“, т.е. вино. Ако виното било особено добро, той трябвало да напише „Est Est“.

 

Когато Мартино пристигнал в Монтефиасконе и опитал местното вино, той забелязал изключителните му качества, и за да съобщи това на епископа, изписал договорения сигнал три пъти, а за да засили съобщението и със шест възклицателни знака „Est! Est!! Est!!!“. Епископът пристигнал в града и споделил мнението на своя coppiere, дори решил да удължи престоя си в Монтефиасконе. След приключването на императорската мисия, той се завърнал в града и останал там до деня на смъртта си. Погребан е в църквата Сан Флавиано, където върху камъка все още може да се прочете надпис: „За твърде много Est! Тук моя господар Йоханес Дефук лежи мъртъв“. В знак на благодарност за полученото гостоприемство, епископът дарил в наследство на гражданството на Монтефиасконе 24 хиляди скуди, при условие, че при всяка годишнина от смъртта му върху неговия гроб се излива малка бъчва от местното вино. Традиция, която се повтаря в продължение на много векове, а историческо шествие с герои, облечени в средновековни костюми,  посветено на епископа, все още възражда тази легенда. 

Ето това достойно вино ще опитаме и ние в местна семейна изба, където ще направим разточителен обяд, придружен с три отлични издания, характерни за зоната. 

 

 

Следобедните часове ще направим друго откритие .. Селището е толкова кокетно, че искаме заживеем тук .. Няколкото малки църкви пазят важни произведения на ренесансовото изкуство, а в пекарната създават вълшебства за небцето и душата .. Всичко това, увенчано с крепост с висока кула, от която се вижда половината свят .. Някога е превзета от разбойник – италианския Робин Худ .. А има едно местенце за сладко съзерцание с коктейл в сьомгов цвят .. Време за Aperol Spritz ..

Вече сме в Тоскана и скоро ще се настаним в дворец, който е част от средновековно укрепено селище, днес малък бутиков оазис с няколко стаи за гости..

11.07.2022 г.

Потегляме за района на „Chianti classico“ – може би най-известните италиански вина.

Денят ще ни поднесе нови незабравими спомени.

Ще влезем в стените на средновековен замък, придобит от благородна флорентинска фамилия през 1141 г. и оттогава до днес те произвеждат вино с дълга история и направено с много любов. Разбира се, ще пробваме във фамилната енотека.  

 

 

Баронът, създал рецептата за „Chianti classico“, обитавал този красив замък и имал дълъг и интересен живот. Така се посветил на това място, че днес се шушука – духът му идвал нощем на бял кон в компанията на любимото му куче. Вярно ли е – разберете Вие, докоснете се до мистиката  на красивите сгради зад крепостната стена.

Вече сме гладни…Предложението е да посетим малък, семеен ресторант, където похапват местните и да опитаме някой киантиански специалитет, само за да се подготвим за един очарователен следобед.

Като контрапункт на най-старите винопроизводители в Италия, ще посетим една изба, която съществува едва от средата на ХХ век, но пък за нея получихме специални препоръки от наш приятел, флорентинец.

Да сравним виното на Барона и на младия производител. Да опитаме – всеки ще направи своя избор за най-доброто за небцето и душата си. 

Вечерта обещава веселие и нови винени емоции. 

 

 

12.07.2022 г.

Сутринта разказва летни приказки. Юлското слънце ни тегли навън.

Преди да се насладим на едно от най-добрите вина в света, да се отбием в Монталчино. То се развива по горната част от наклона на хълм. Каменните фасади приятно преливат една в друга като на места отварят място за площадче или тясна и стръмна уличка, която се „промушва“ между сградите и отваря разкошна гледка към долините, осеяни с лозя.

Спират ни магазини за вина от цяла Италия, бутици за ръчно шити дрехи, ленени завивки, дантелени пердета или ни изкушава занаятчийска работилница за шапки и ръкавици.

Много … много приятно усещане е да се отбием в укреплението, да обходим крепостната стена и лично да се уверим как някога придворната стража е оглеждала цялата околия от тази височина.

Да посетим някоя от църквите, да усетим тишината и тайните, които са „скрили“ стените на стария храм.

А къде е най-добрият сладолед? Ще Ви покажем ние, оцениха го дори и президентското семейство Обама, които често почиват наблизо.

Тук може да се опитат вълшебните ricciarelli, току-що изпечени и още топли. Тези традиционни местни сладкиши са направени изцяло от бадемово брашно и са заключили в себе си един особен баланс между захарната сладост и горчивината на бадемите. 

 

 

Бавно настъпва обяд. Ще спрем да похапнем в скрит ресторант. 

А сега да се отправим към замъка на едни от най-реномираните винопроизводители на Италия. Ще направим дегустация в Кастело Банфи, в т.ч. ще опитаме и фамозното Брунело.

 

 

Да се изгубим още малко сред хълмовете, застлани с безкрайни редове Санджовезе. Още скрити местенца ни очакват, за да се запознаем и оставим част от душата си там. 

Съкровищата в бутилка, които открихме днес, са вече подредени в багажника, а ние се отправяме бавно към тосканската ни къща, за да решим, съвсем по италиански, къде и как ще се състои вечерята. 

 

 

13.07.2022

Бавно, бавно пътя ни отвежда до малко фамилно имение в Умбрия. Семейството е решило да отглежда гроздето и да прави вино както едно време по напълно органичен начин. Бурените между лозовите насаждения са кълвани от специално отглеждани гъски, никакви пестициди, никаква химия.

Качвайте се на каретата – предстои ни приключение. Ще направим обиколка из лозята, за да се запознаем с гроздето и да разберем как се раждат чудесата в бутилка, но ще се придвижваме на четири колела и с конски впряг ..

Обядът от местни шунки и деликатесни сирена, акомпаниран от чудесните органични вина на Умбрия и разходката сред лозята, ще ни накарат да се чувстваме специални.  Оставете се на изненадите.

Настроението е приповдигнато и усещаме любовта на слънцето и ароматните капки „Вернача“ с вкус на зрeли череши. 

 

 

Малко сме замаяни… Изживяването е вълнуващо, но най-доброто предстои..

Две малки умбрийски селища се крият в близката долина – да ги намерим.. Занаятчийска фабрика за кашмир се е приютила в едното, а другото е истинско средновековно бижу, осеяно с безбройни нацъфтели туфи от сакъзи и петунии – цветната столица на Умбрия .. 

Развеселени се отправяме към нашата тосканска крепост, а огромната тераса ни приканя да се усамотим с чаша вино и добро четиво. 

 

14.07.2022 г. 

Средновековното селище е кацнало на хълм, прокопан от много пещерни образувания /в древността етруски гробници/, които от векове насам са естествени изби за аристократичните вина от региона. Почти под всеки дворец има такива лабиринти, които образуват втори град под земята. Тук ще ни се разкрият всички тайни на вино „Нобиле ди Монтепулчано“. Ще дегустираме на мястото, където от векове го правят и местните благородници. Може да си вземем и нещичко за вкъщи.  

 

 

Градът има интересна и древна история, оставила отпечатък върху архитектурата и прекрасните фасади. Предпочитано място за съзерцание и вдъхновение на Фелини. Няма да пропуснем да посетим любимата му кафетерия тук и да се насладим на атмосфера, съхранила бохемския дух на 19 век, защото през 2018 г. се навършиха 150 години от отварянето ú.

В днешния ден ще посетим и Пиенца. Това разкошно ренесансово градче има особено очарование, носи настроение и ни споделя романтични истории..

Замислен и създаден от Папа с идеята градът да противостои на двата големи икономически и политически центъра – Флоренция и Сиена, Пиенца се отличава с гостоприемна архитектура и носи отпечатъка на хуманизма, белязал времето на нейното изграждане.

 

 

Ще опитаме занаятчийските овчи сирена, наречени пекорино /тук можете да прочетете повече за известното сирене/. Отлежавали в орехови листа или в пепел, омесени с черни трюфели, или остарявали благородно в обвивката на джибри от местното вино – сирената са наистина вълшебни на вкус.

Ще имаме време да се насладим за залеза-спектакъл над долината. Гледки, които ще се запомнят завинаги!

 

 

Предстои ни следобедна дегустация на вино с деноминацията Orcia по името на най-красивата долина на Италия и света, защитена от ЮНЕСКО заради пленителните пейзажи.

Семейната изба прави вино от собствените си насаждения. Лимитираното производство е до няколко хиляди бутилки годишно. 

 

 

Настанявайте се. Да опитаме от незабравимата напитка!

Да ознаменуваме деня преди заминаването с вечеря, посветена на местните деликатеси – паста с рагу от глиган или току-що изпечен стек Fiorentina с единственото брилянтно допълнение – виното на Тоскана. 

 

15.07.2022

Да кажем „довиждане“, но не „сбогом“ на тази омайна земя. Това са места, където човек винаги се връща за едно добро отпиване или просто да вдъхне  атмосферата, или да се наслади на пейзажа. 

В посока Рим, пътят ни отвежда до крайезерен град. А замъка е надвиснал над водата и сякаш се кани да поплува .. Да разгледаме Болсена .. Няма да пропуснем и добър обяд с пресния улов на рибарите ..

Ще пристигнем на летището в Рим за вечерния полет в 21,00 часа.

Когато сте в София ще се чуем, за да си кажем „до скоро и до следващото пътешествие!“

Можете да се свържете с нас: 

Travel in Italy

  [email protected]

+359 884456853

+39 3384953586