Да пътуваме, готвейки ..Фриули-Венеция Джулия

 

[ngg src=“galleries“ ids=“45″ exclusions=“188″ sortorder=“189,187,186,185,188″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Да пътуваме готвейки ..продължението на продължението..срещи от там, където свежите алпийски повеи срещат соления мирис на адриатическо море, директно от кухнята на крайречна ферма, ще приготвим традиционна рецепта от земята на пълноводните реки и потоци, привлекли птичите ята..най-типичното ястие за района на Удине се нарича Frico. 

Местното сирене Montasio с билковите аромати на предалпийските зони, сготвено със зеленчуци се превръща в деликатес, който трябва да се опита..

Както обикновено, до Вашата врата ще пристигнат оригинални италиански продукти, така че да изпълните предложената рецепта, но ще Ви остане да повторите и да потретите за усъвършенстване на уменията. И винаги придружени с бутилка от най-подходящото италианско вино. 

Ще се запознаем със семейството на Масимо,  от фермерската фамилна кухня. Те ще бъдат нашата домакини на 29-и май, от Фриуланските равнини, някъде между Венецианския залив и зъберите на Доломитите ще приготвим това незабравимо ястие..

29-и май 2020 г. 

[ngg src=“galleries“ ids=“46″ exclusions=“191,195″ sortorder=“194,192,190,193,191,195″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]Петък от 18.00 ч. – героят на деня Frico по фриулански, северняшка италианска класика, а младите фермери ще ни разкажат за себе си и ..къде е живяла Жулиета, да, да тази шекспировата ..

Цена на пакета – 119,00 лв. 

 

 

История, традиции, вкусове

Там, където свежите алпийски повеи срещат соления мирис на адриатическо море, където земята е прорязана от пълноводни реки и потоци, а птичите ята са привлечени от тюркоазени извори, хората от векове произвеждали жълти и бели сирена, прошуто и деликатесни меса, отлични местни вина и сладкиши; традициите и до днес съхранили ръчната обработка на кожи, плетени от ракита съдове за гроздобера, рисувана керамика и други занаятчийски продукти, които могат да бъдат намерени и понастоящем, за да ни „разкажат“ за отминалите времена….

Това е и зоната, в която можете да опитате продуктите на земята – токачка, патица или гъска, местния специалитет от мляно свинско, приготвено като руло с планински билки, или пък frico – локален деликатес, приготвен от местното сирене и картофи, но също ще се насладите на сладководната trota и всевъзможни морски дарове от близките заливи. А локалните DOP вина  /единствено в тази зона могат да бъдат произвеждани/, присъстват в листата на всеки познавач. Friulano, Ribolla Gialla или Malvasia са сред сортовете, формиращи изтънчени, ароматни и билкови вкусове, които ще допълнят, както „плодовете“ на земята, така и тези на морето.

 

 

Свържете са с нас: 

Travel in Italy

  [email protected]

facebook.com/travelinitaly.info/

+359 884456853

+39 3384953586