2020 в Италия ?

Бавно пътешествие в малка група от 6 човека с комфортен миниван

27.12.2019 г. – 04.01.2020 г. 

                                                             Възможна е по-кратка  програма със самолет.

 

 

Как празнуват италианците? Открийте сами местните традиции. Започнете 2020-та година по италиански…

Тоскана е дала на света едни от най-големите гении на изкуствата за всички времена, а малко познатия град Лука, разположен в североизточната част на областта, е родното място на Джакомо Пучини. Световната оперна музика се сдобива със шедьоври като „Тоска“, „Бохеми“ и „Турандот“. 

Първите си уроци по музика малкия Джакомо получава в църквата „Сан Микеле“ – един от символите на Лука.

 

 

А ние ще посрещнем новата година и то два пъти на площада „Сан Мартино“, точно пред едноименната катедрала на града. Според местните традиции новата година се посреща за първи път в полунощ и още веднъж 18 минути след това, според начина по който отброява времето древния часовник на старата кула Tore delle ore. Но не се притеснявайте, никой няма вътре в себе си часовник, това е просто традиция. Ще посрещнем новата година с фойерверки, музика и традиционни местни сладкиши.

 

 

Но преди това ни предстоят много, много приключения…

Бавното пътуване ще започне на 27-ми декември сутринта, когато ще ви вземем от ваш адрес в София. В комфортния мини-ван ще ви очаква топло кафе и закуска с аромат на Италия. 

Някъде следобед ще достигнем малка семейна ферма в Словения, където ще се настаним за две нощувки. Тук ще ни нагостят с домашно приготвени гозби от продукти собствено производство-  две закуска и две вечери, сгряващи по словенски.  

 

 

На 28-ми декември ще започнем деня с екскурзия до езерото Блед – едно от най-красивите, които сме виждали! С лодка, задвижвана по венециански маниер, можете да достигнете до малкия остров, да разгледате старата готическа църква и да се насладите на прекрасните отражения, които предлага водното огледало на грациозно протегналите „длани“ дръвчета. 

 

 

Очертава се интерес следобед – разходка в Любляна, греяно вино с дъх на канела. Дървените къщички на коледния пазар „теглят“ очите ни с всякакви изкушения, а стария замък ни „вика“ горе от хълма. Ще го достигнем с фуникуляр. 

 

 

Вечерта ще бъде уютна край кахлената печка – сама по себе си произведение на изкуството от керамика, създаваща атмосфера на отминали времена. 

На 29-ти декември след добрата словенска закуска, ще потеглим бавно, а защо не с четиво в ръка, към Тоскана. 

Лука е може би един от най-малко популярните тоскански градове с почти перфектна кръгла форма, разположен в равнината и „прегърнат“ от ренесансова крепостна стена. Селището има древни корени – известно е, че в римски времена тук е имало амфитеатър, на чийто основи във времето са изграждани стени и сгради, за да добие съвременния си вид на площад, по настоящем обграден от очарователно притиснатите една в друга къщи на местните, следвайки формата на античната сграда. 

 

 

Ето тук, в една от тези сгради, ще изкараме следващите няколко дни и ние. Малкият семеен хотел ни очаква с целия си комфорт и невероятна гледка към площада. Тук ще имаме 5 нощувки с включена закуска. 

Насладете се на елегантната атмосфера на града, а за вечеря ще организираме нещо проверено!

На 30-ти декември ще посветим деня на Пиза. Площад като от чудесата! Великолепната сграда на Дуомото, допълнена от красивата Баптистерия и известната наклонена кула дават усещане за филмов декор. Но всъщност историята на площада и сградите му е стара и интересна, и ще я разберем на място. Разходка из малките улички и спирка за сладолед или ароматно печиво е неизбежна. 

 

 

А сега един следобед специално отделен за очарователната атмосфера на Лука… Върху крепостната стена е създаден удобен път за няколко километрова разходка, ако искате да зърнете красивата архитектура на града от височина.  Църквите, дворците и площадите ни разказват история за римляни и лонгобарди. Даже Наполеон оставил следи по тези места. Късо кафе, глазирани кестени или някой малък сладкиш и коктейл със сьомгов цвят ще допълнят предновогодишното ни настроение. 

 

 

В последния ден на старата година, на 31-ви декември, ще посетим родното място на Леонардо Да Винчи. Цялата 2019-та година беше посветена на гения и неговите открития, така света отбеляза 500 години от смъртта му. 

 

 

По-късно ще потеглим към очарователен исторически център, разположен на хълма, за да открием къде е роден Бокачо – един от основоположниците на съвременния италиански език. 

 

Броим часовете до края на старата година в подготовка на вечерните тоалети. Очаква ни новогодишна вечеря в типичен местен ресторант с най-доброто от локалната кухня и отличното вино на района. 

Атмосферата в града е празнична. Не липсват музика, артисти, тоскански комици… На площад „Наполеон“, пък има ледена пързалка, на която може да се забавляваме. 

Последните минути на 2019-а .. наздравици и смях .. светлини .. настроението е отлично, а вече сме в 2020-а

, но ето че тези луди, луди италианци ще повторят  всичко точно, както повелява традицията – след 18 минути – наздравици .. светлини .. смях и поздравления .. малко откачено, но някак очарователно.

 

 

Новата година ще започне приключенски за нас. На 1-ви януари ще попътуваме до близко историческо селище, средище на кулинарията, посветена на белия трюфел. От хълма, на който е разположено ни се открива изключителна гледка към долината на река Арно. Да посветим деня на това красиво място и да отдадем дължимото на подземната бяла гъба, символ на града.

 

 

2-ри януари

Вторият ден от новата година ще посветим на приказните градини, характерни за вилите на Лука и родното място на Пинокио.  В следобедните часове ще разгледаме най-красивите местности в зоната и малките селища, разположени по поречието на река Серкио и красивия „Дяволски мост“.  Защо е наречен така – ще разберете на място?

 

 

Да завършим деня с традиционния аперитив и прекрасните разядки към него в една очарователна историческа кафетерия на Лука, за да се подготвим за заключителна тосканска вечеря с изключителните зимни гозби, които предлага района.

Да опитаме местната паста tordello lucchese или ароматната супа от спелта с хляб от картофи и да завършим с традиционните сладки, приготвени с брашно от кестени или пък с ароматните сирена пекорино от долината на река Серкио.

Да не забравяме прекрасните местни вина Montecarlo от Гарфаняна или червеното от лукийските долини. Районът предлага и ароматна бира от спелта или кестени. 

 

 

3-ти януари

Денят, в който ще потеглим по обратния път за дома. Но ни предстоят още много емоции и кулинарни изживявания в Словения, където ще отседнем в една семейна ферма за още една нощувка, за да пристигнем на 4-ти януари в късните следобедни часове в дома Ви, заедно с подаръците за Вашите близки и приятели. 

 

Цена на екскурзията: 1 616 евро на човек /за използване  на двойна стая/

Възможна е и програма със самолет.

 

 

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен миниван София- Словения – Италия- Словения- София;
  • Три нощувки в семейни ферми в Словения с включени закуска и вечеря;
  • Пет нощувки в малък семеен хотел в центъра на Лука с включена закуска;
  • Новогодишна вечеря;
  • Екскурзия до езерото Блед;
  • Екскурзия до Любляна;
  • Екскурзия до Пиза;
  • Дневно пътешествие до родната къща на Леонардо Да Винчи;
  • Посещение на селището, където е роден Бокачо;
  • Екскурзия до градчето, посветено на героя на Карло Колоди;
  • Разходка из най-красивите селища, разположено по крайбрежието на река Серкио и „Дяволския мост“;
  • Застраховка „Помощ при пътуване и асистънс“ на стойност до 5000 евро на човек;
  • Двама придружители и преводачи през цялото време;

Цената не включва:

  • разходи от личен характер
  • всички хранения, извън посочените;
  • входове за забележителности и музеи;

 

За контакти: 

тел. +359 884 456853; +39 3384953586

[email protected]

facebook.com/travelinitaly.info/