Заживейте по тоскански

Пътуване в малка група до 7  човека 

21-28 октомври 2020 г. 

 

 

Ако търсите едно по-дълго бягство, посветено на звучния италиански език, красивата архитектура, ренесансовите изкуства, сочните вина и традиционната кухня, може би нашето предложение ще Ви допадне.

Една седмица под небето на Тоскана, в която ще посещаваме седмичните пазари, ще избираме свежи зеленчуци и сирена заедно с тосканци, ще разменяме по някоя рецепта с „nonna“ или местната баба, защото ще се запознаем с нея. Ще се отбиваме в “ la panetteria“, пекарната, за топъл хляб с твърда като черупка кора и памучено мека сърцевина, ще влезем в „la macelleria“ – месарницата, за да изберем от доброто представителство на различни птичи, говежди и други меса, за да приготвим нещо на барбекюто в градината.

Ще опитаме най-доброто бавно готвено говеждо на планетата в скрит семеен ресторант. 

Ще пробваме занаятчийски произведен зехтин направо във фермата и ще дегустираме неговите качества – зелената ароматна течност, която облива небцето ни и ни кара да усещаме радостта от окосена трева и билки.

Няма да пропуснем и най-добрия прясно приготвен сладолед, ще се отбиваме редовно в la gelateria – сладоледаджийниците на Тоскана ни очакват за вкусни забавления. 

 

 

Ще се  отбием на фестата, посветена на древното изкуство на ловуването – възстановка на лов с лъкове с исторически костюми и състезание между различните квартали в средновековен град. Ще видим кортежа на дамите към крепостта, ще се насладим на атмосферата на празника и ще обядваме с местните хора. Опитайте от ястията сътворени от бабите и майките на стрелците по стари рецепти на всяка от фамилиите, създали различните части на градчето.

Ще живеем, ще готвим, ще учим, ще обичаме, ще говорим и ще дишаме по тоскански!

 

Програма

21.10.2020

Ще пристигнете с полет на Alltalia на летището в Рим рано сутринта. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван, за да започне приключението.. 

Първата ни спирка ще бъде „Изчезващият град“ – пленителния средновековен център е „кацнал“ върху скални зъбери, които се рушат с всяка следваща година и днес единствената връзка с останалия свят е пешеходен мост. Счита се, че скоро това място няма да съществува. 10-те обитатели на градчето го поддържат „живо“ и изпъстрените с цветни саксии улички, старата църква, и няколкото ресторантчета са като късче от отминали времена. Пренасяме се в друга епоха.

 

 

Намираме се на границата на Лацио, Умбрия и Тоскана, да отидем на обяд в местен ресторант и да видим какви италиански вкусотии предлага района – прясната, ръчно приготвена паста е запомняща се, а местното вино само допълва съвършено изживяването.

В следобедните часове ще се настаним в типична тосканска къща – Вашия дом за следващата една седмица. Насладете се на прекрасната градина и гледките към каменния средновековен град, които се откриват като от картичка  и помислете как да решим важния въпрос за вечерята – в скрит ресторант, където се хранят местните или ще предпочетете градината и деликатесите, които Ви очакват в къщата – зрели сирена, сушени меса, отлични вина, зеленчуци, плодове, кафе, вода, сладкиши, всичко, което Ви е необходимо за следващите дни.

 

 

22.10.2020

На сутринта след приятна закуска и ароматно кафе ще продължим пътуването си към Монтепулчано.

Градът има древна история, оставила красив отпечатък върху архитектурата и атмосферата тук. Бил част от древна Етрурия, завладян от римляните, за да навлезе в средновековието като свободна община, по-късно става част от Флорентинската република и тук процъфтява Ренесанса.

Средновековният център се е разположил S-образно по върха на скалистия хълм, за да разкрие шеметни гледки към околните долини. Ренесансовите дворци и старите църкви отстъпват място на площадчета и криволичещи улици, които ще ви отведат до крепостната стена на града.

 

 

Монтепулчано ни предлага да вкусим историята, но и отличното вино Нобиле, отлежавало в подземните изби-пещери, образуващи втори град под надземния. 

Елегантната атмосфера на това място ни покорява и вдъхновява. Не случайно Фелини често посещавал града, за да поседи на терасата на старата кафетерия с лист и писалка в  ръка.

Слънцето, красотата и любовта са си направили среща тук.

 

 

Отиваме в град, сътворен от Папа и единствен, замислен и изграден, съхранен до днес като идеалния ренесансов град.

Внимавайте, Пиенца „краде“ сърца!!! 

Малки площадчета и улички, тайнствени стени на дворци и църкви, някогашен манастир – всичко е точно както трябва да бъде.

 

 

Вече непрепълнените с туристи улички на Пиенца през октомври ще ни разказват истории за любов и тайни срещи. Via dell Amore или Via del Baccio – разбираме защо носят тези имена и почти си представяме как някой дарява някому целувка в сянката на каменната стена.

А по главната улица на ренесансовия град усещаме натрапчивия аромат на отлежало сирене. Малките занаятчийски магазинчета са пълни с наредени по рафтовете пити от известното овче сирене Pecorino di Pienza. Узнаваме как различния начин на остаряване променя вкуса на този деликатес в зависимост от това дали питата е покрита с орехови листа, билки или пепел. Няма как да не вземем парченце за вкъщи или за вечерна наслада в градината. 

 

 

В късния следобед ще посетим семейна ферма – производители на занаятчийски зехтин от ръчно браните маслини от собствени насаждения, дегустацията е задължителна. Това е ритуал, който ще ни разкрие тайните на това вълшебно олио – опитайте! 

Домакинята е много опитен познавач на стари тоскански рецепти, да понаучим нещо от нея за това как да приготвим местни блюда след предстоящия ни пазар на типични продукти.

 

 

23.10.2020

Днес имаме малко по-дълъг преход /около час/, но ще се натъкнем на шеметни панорами и ще се изкачим на един хълм, който стърчи над останалите, за да се изкатерим още по-високо до върха на кулата.

Ето от тук се вижда половината свят. Така си мислели рицарите в онези тъмни дълбини на историята. Ще ви разкажем легендите за това място и ще се потопим в миналото му.

 

 

Селището разположено в подножието на хълма, там където живеели поданиците, е така посветено на тихия живот и днес.

От пекарната се носи омайност, дето ни „хваща“ за носа и няма начин да не я открием. 

Главната улица на това градче повече от хилядолетие е утъпквана от краката на хиляди пилигрими, тръгнали от различни земи, та чак от днешна Франция на поклонение в Рим.

 

 

Разходете се и почуствайте силата и мъдростта на изминалите столетия и спокойствието, което ни дават. 

Да влезем в двете църкви, опрени една в друга. Крият прекрасни произведения на изкуството, но няма да разказвам – вижте ги сами.

 

 

Кратка спирка за обяд и бавно отпиване ще ни даде сили и вдъхновение за следващите ни открития.

Достигаме средновековен център, главния площад на който представлява басейн, формиран от минерален извор. Водното огледало „рисува“ небето, светлината и красивата архитектура, която го заобикаля. Курортната атмосфера ни пленява и изчиства главите ни. 

 

 

Спускаме се надолу по пътя, преминаваме през долините, а шеметните гледки ни карат да мечтаем..

Наближава време за много важен местен ритуал – вечерята! Да открием една малка тайна – ресторантчето непретенциозно се е скрило на един ъгъл, собственичката приготвя през деня всичко, което ще ни поднесе за вечеря, без претенция, само най-пресните продукти по рецептите на нейната баба – отличаващи се местни вкусове.

24.10.2020

Ще пътуваме през долините и живописния виещ се път ще ни заведе пред крепост. Да потърсим портите, трябва да влезем! Там има седмичен пазар на занаятчийски продукти, сирена, колбаси, фермерски зеленчуци и какво ли още не. Изберете какво ще ни трябва за вечеря.

Няма да пропуснем да се отбием в la macelleria, месарницата и да изберем нещо традиционно – ще Ви разкажем на място за различните пресни меса, които предлагат тук. Ще разменим мнение и с месаря, кое и как е най-добре да овкусим преди печене и други много важни подробности за предлаганата продукция тук.

Сега да се насладим на мястото. Разходка и пауза за кафе и топъл кроасан.

 

 

Вижте местните как се движат, как разговарят оживено. Всеки си има рецепта и ако чуете разгорещен спор, то той ще бъде – слага ли се розмарин на задушения заек или трябва ли да има лук в панцанелата? Все важни неща за всеки италианец.

В този ден ще посетим и абатство от 14-ти век и до днес дом на бенедиктински монаси, оттеглили се от модерния начин на живот, за да отглеждат лозя, маслини и билки. Манастирът е истинско бижу, съхранило духа на късното средновековие. В църквата ще открием ренесансови фрески на Лука Синьорели и Содома, разкриващи подробности от живота на Свети Бенедикт, не е случайно, че Папа Пий II бил много привързан към това място.

 

 

Старинните сгради съхраняват една от най-богатите средновековни библиотеки на Италия, от старите книги монасите научили рецепти за лечебни отвари и билета, които произвеждат до днес. Могат да бъдат закупени от билкарницата на манастира. Известен е ликьорът на абатството, приготвен от 23 билки по сложна рецепта, пазена от векове. Може да разгледаме трапезарията на обитателите-отшелници и винената изба на манастира. Много тайнствено и интересно място е това жилище-храм, носи романтичното име „Планината с маслиновите гори“ …. малко сме замаяни и може би… гладни.

Време да приготвим нашата великолепна тосканска вечеря сами. Ще спазваме рецептите на nonna – бабата, с която се запознахме по време на зехтиновата дегустация. Да започваме, предстои ни угощение!

 

 

25.10.2020

Посреща ни военна крепост от 14-ти век. Да се качим на защитната стена, за да се уверим лично до къде е стигнал погледа на някогашните отбранители на този удивителен град. 

Градът носи благородно спокойствие, няма много туристи, а магазините за вина предлагат почти всичко от Италия. Гледките към околните долини са шеметни. Архитектурата на това място е твърде интересна. Някои от улиците са така стръмни, че ни се струва, че ще се изтъркулим по каменната настилка. А местното вино Brunello не случайно е известно като едно от най-добрите вина в света.

Тук за Вас избрахме да направим обяд на празника на лова и да опитаме храната приготвена от местните жени по фамилните рецепти на всяка от махалите, образуващи днешния град. Ще изберем на кой от съревноваващите се квартали да гостуваме. Дали ще предусетим победителя, в тила на който ще е най-весело и забавно?

Прясната, ръчно приготвена паста със сос, къкрил часове наред под зоркото око на онази тосканка, заешкото или глиганското по начина, по който баба ú го е приготвяла, както нейната баба, чудесното сушено месо и жълтото, силно „пекорино“ в съчетание с едни от най-добрите вина на земята ни карат да разбираме по-добре страстта на италианците към храната.

 

 

26.10.2020

Най-красивата част на Тоскана – хълмистите долини, прясно разорани и готови да приемат новите посеви, полета обсипани със слънце и скритите, средновековните и ренесансови градчета, които украсяват неподражаемо света.

Ще се шляем из средновековните улици, ще отпиваме от ароматното капучино, за да допълни перфектно топлия ни кроасан. Ще си вземем по чаша просеко на някое площадче, за да послушаме църковните камбани. Ще се наслаждаваме на известното dolce far niente – сладостта да не правиш нищо.  

Можете да изберете друга дестинация, която Ви интересува, за да я включим в програмата или ние да предложим още любопитни селища или фестивали на местните хора посветени на есенните вкусове и старите традиции, а също забавления като конна езда или разходка из Тоскана с ретро автомобил или моторчетата Веспа.

 

 

27.10.2020

Приключението започва с кратко пътешествие до малко тосканско селище, скрило зад историческата каменна стена няколко стари църкви, кула, градски дворци и резиденции на местни благородници.

Античната месарница вече от няколко поколения предлага отлична селекция от всякакви птичи, говежди и телешки, пресни меса, заешко и дивечови предложения, има всичко. Част от сградата фамилията е превърнала в ресторантче, те приготвят за гостите си бавно готвено говеждо във вино и пипер, топлата тосканска доматена супа Pappa al pomodoro или Porchetta – онова божествено свинско с подправки и зехтин, приготвено в пещ. Трябва да опитате, това е едно от най-добрите места в зоната, много типично и много, много вкусно.

Ако някой от Вас не е прочел книгата „Под небето на Тоскана“ или не е гледал едноименния филм, ще открие четивото в нашия мини-ван и ще може още по пътя към Италия да познае „сладките“ редове на Франсис Мейс.

 

 

 

След около 30-ина минутно пътуване приближаваме Кортона. Не е за вярване каква гледка ни се открива. Масивните дворци и къщите на местните благородници, големите църкви и манастири, са превзели хълма по странен начин, настанявайки се една над друга. Това древно етруско селище се е разположило на възвишението като истинска аристократична дама, а историческите фасади на сградите сякаш образуват дантелена одежда, надиплила се по склона. 

 

 

Голям площад-тераса открива панорама към долината Валдикиана, а някъде в далечината се вижда Умбрия и езерото Тразимено. Малките каменни улички ни приканват за разходка, а картинните галерии, малките книжарници и магазините за сувенири грабват погледа ни, и ни изкушават с пъстрота, караща любопитството ни да се обостри. Ще достигнем площада с фамозния театър „Синьорели“ по името на ранноренесансовия художник.  Сцената е давала живот на известни мюзикъли и постановки и събира представители на световната бохема до днес. Спокойни разходки, посещения на църквите, музеите или тихо съзерцание на тази изключителна архитектура, която носи отпечатъка от времената на древните етруски, през средните векове и Ренесанса. 

Ще отидем да видим ренесансовата вила Брамасоле, днес постоянен дом на Франсис Мейс, вече от няколко години.

 

 

Вечерта преди заминаването – да отпразнуваме живота, Тоскана и предстоящите ни пътешествия – ще Ви открием още една от малките тайни на Италия. Тук храната е запомняща се и много автентична – ще пробваме специалитети от току-що събрани манатарки и трюфели, а самия шеф-готвач, който ще ни сервира лично, ще препоръча и най-добрия акомпанимент за поднесеното – виното, което ще допълни брилянтно приготвеното с толкова внимание, любов и посветеност на традициите.

 

 

28.10.2020

Ще потеглим за летището в Рим за полета към София на AlItalia в 15,30 часа, но бавно и без да бързаме ще се насладим още веднъж на вдъхновяващите гледки по пътя, а може би спирка за капучино и топъл кроасан.

Ще се чуем, когато пристигнете у дома, за да си кажем „довиждане и до нови пътешествия“.

Но Вие вече ще готвите по тоскански и ще познавате по-добре духа на Италия.

 

 

Цена за едноседмична екскурзия – 1 197 евро на човек за ползване на двойна стая

Включва:

  • Самолетни билети София – Рим – София с ръчен багаж до 8 кг.;
  • Всички вътрешни трансфери с комфортен мини-ван, превод и придружаване през цялото време;
  • 7 нощувки в традиционна тосканска къща;
  • Кошница с традиционни деликатеси и тоскански специалитети, вина, плодове, зеленчуци и сладкиши, която ще Ви очаква в тосканския Ви дом;
  • Посещение на „Изчезващия град“ с включена входна такса;
  • Екскурзия до Монтепулчано;
  • Еднодневни пътешествия до най-красивите части на Тоскана и исторически градчета в района градове;
  • Екскурзия, обяд и вино на празник с възстановки и исторически костюми в средновековен град в Тоскана;
  • Пътешествие до идеалния ренесансов град;
  • Дегустация на занаятчийски зехтин;
  • Дегустация на вино „Нобиле“ в подземните изби на средновековен град;
  • Екскурзия до Кортона и вилата „Брамасоле“;
  • Екскурзия до историческо селище и седмичен пазар на типични местни продукти, и стара месарница;
  • Много изненади и импровизирани пътешествия до най-скритите селища, ферми и ресторанти в най-красивата част на Тоскана; 
  • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина и асистънс до 10 000 евро на човек“.

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер;
  • Чекиран багаж до 20 кг.;
  • Пазаруване на седмичен пазар за типични продукти и местната месарница;
  • Входни такси за музеи и забележителности извън изброените;
  • Хранения извън изброените;

За контакт: 

Travel in Italy

  [email protected]

+359 884456853

+39 3384953586