Кулинарно пътешествие с дъх на трюфели и зрели вина 

Пътуване в Тоскана в малка група от 6 човека със самолет  

                                          

                                                                         

                                                                                           Кулинарно пътешествие    

                                                                                  9 ноември – 16 ноември 2018 или

                                                                                        16 ноември – 23 ноември 2018

Късната есен е периодът, в който Тоскана става център на поредица от кулинарни и артистични събития. Тази част от годината носи дълбоки, силни вкусове, аромати и усещания, каквито никъде и в друго време не можем да открием. Това е сезонът, когато местните хора заживяват своя обичаен живот. Тълпите от туристи са напуснали земите им и сега тосканци се връщат към традиционните си фестивали и празници, посветени на типичните продукти, които отглеждат, събират и с които се хранят – първото олио, гъбите манатарки, кестените, трюфелите ….. 

Само през ноември се добива един от най-вкусните и ценни продукти – белият трюфел. Когато е току-що изваден от влажната пръст има характерен, плътен аромат и носи на небцето неподражаемо удоволствие. Известно е още, че това е „любовна“ гъба – доказан афродизиак.

И така, тръгваме на „лов“ за трюфели … 

 

Ще пътуваме, ще се храним с даровете на земята, ще отидем на винена дегустация в долините, където тероарът формира богатия вкус на Брунело. Ще опитаме меню за короновани с блюда с бял трюфел, ще обиколим Тоскана с исторически влак, задвижван от парен локомотив. Ще отидем да търсим трюфели с опитен водач и специално обучени кучета.  Ще посетим трюфелов пазар и естествено ще вкусваме …..

Екскурзията включва: самолетен билет София – Рим – София с ръчен багаж до 10 кг. с размери 55/40/20 см., както и една малка ръчна чанта на борда с размери до 35/20/20 см. и чекиран багаж до 23 кг., една нощувка в хотел, в крайезерно градче – папска резиденция близо до Вечния град; шест нощувки в къща в типичен тоскански стил, хладилник, пълен с местни деликатеси и трюфелови продукти, локални вина и напитки за 6 дни, двучасова горска разходка с опитен водач и кучета трюфелотърсачи за намиране на скъпоценните бели гъби, посещение на пазар за трюфели, обяд в местен ресторант с меню на основата на току-що извадени бели трюфели, разходка с исторически влак из Тоскана, дегустация на вината Брунело в изба в близост до Монталчино с добро похапване, обяд в „скрито“ ресторантче, посещавано само от местните хора и останало встрани от популярните туристически маршрути,  екскурзия до Флоренция, екскурзия до Пиенца, екскурзия до Монтепулчано, екскурзия до Монталчино и каквито други дестинации наоколо си изберем, транспорт с комфортен миниван, трансфери от и до летище, ресторанти, SPA центрове и забележителности, когато пожелаете, застраховка „Медицински разходи при заболяване и злополука в чужбина с осигурен асистънс“ до 5000 евро на човек, двама придружители, които ще Ви разказват и съпровождат през цялото време.

 

Глинестите почви на долината Орча /територия, защитена от ЮНЕСКО/ и отглежданите там сортове грозде като Санджовезе, дават на виното землист вкус и сила, и може да откриете, че по един фантастичен начин се комбинират с местните продукти и героя на нашата екскурзия – трюфелът. 

Ако сте шеф-готвач във Вашия собствен дом и държите на отбраните ястия, а може би, сте гурме-приключенец или искате да се насладите на истинската Тоскана извън туристическия сезон /дори съвсем да не обичате трюфели/, или просто Ви се пътешества по един различен начин, то нашата програма, може би, ще Ви заинтересува.

 

 

Цена за пътуването: 1 386,00 ЕUR на човек

Програма:

Ден 1-ви

Среща с Тоскана и местната кухня

Полетът за Рим на Ryanair е в 6.40 ч. сутринта от Терминал 2 на летище „София“ и пристигане в 7.40 ч. местно време. Вашите двама придружители ще Ви чакат на място с комфортен миниван. Ще отпътуваме за Тоскана и след около два часа ще пристигнем в нашата типична каменна къща.  

Настанете се спокойно и се наслаждавайте на идиличната атмосфера на провинцията с галещите погледа хълмове на долините, зелените силуети на кипарисите и пиниите и сладкия релеф на кулите и църквите, очертани в дълбочината… Тази великолепна хубост, до която веднъж докоснал се човек, остава магично запленен завинаги. 

Предстои ни типичен обяд – който, където пожелае – в близък местен ресторант или да опитаме деликатесите, очакващи ни в хладилника.

Денят на пристигането… Да отворим сетивата си за предстоящите изживявания и многобройните емоции. Ще пропътуваме времето с чаша топло капучино в ръка на малко каменно площадче в сърцето на средновековно селище. Ще потопим прясно изпечени амарети в гъстата капучинена пяна. Ще направим няколко кадъра. Ще наблюдаваме типичния ден на местните хора – кой тръгнал към близката фурна или към седмичния пазар за сирена, кой се запътил към малкия бар за следобедна раздумка с приятели, или възрастната дама, бързаща към църквата. „Разбуждат“ ни само църковните камбани, които удрят на всеки кръгъл час и от столетия отброяват отлитащото време. Малко блаженство!

В този следобед Ви предлагаме по избор:

Няколко часа урок по готварство с nonna /баба/ в нейния собствен дом – тя ще ни покаже традиционни рецепти, а ние ще участваме и ще готвим заедно с нея. Разбира се, после ще се насладим на приготвените ястия. /Подробната програма и меню ще Ви изпратим допълнително/

Или….

Ако сте любители на SPA процедурите и минералните извори ще посетим термалния център на Montepulciano, за да се покиснем в лековитите води на Grotta al luna /Лунната пещера/ или който каквото предпочита от многобройните процедури и масажи. /При интерес ще Ви запознаем с подробен ценоразпис/

Или …

Просто да се насладим на нашата типична тосканска къща…

 

 

Ден 2-ри

Лов на трюфели

Ще посетим пазар за трюфели, ще можем да изберем от различни току-що извадени екземпляри, ще опитваме ароматите и вкусовете. Имаме възможност да посетим и някои експозиции и арт изложби. В ранния следобяд ще се включим в търсенето на белите диаманти. С помощта на специално обучени кучета и професионален търсач ще започнат нашите срещи от първо лице с малките съкровища близо до коренищата на стари дъбове /допълнително ще Ви съобщим кои са подходящите дрехи и обувки за подобно приключение/. Вечерта може да продължи според очакванията на всеки – похапване в традиционен ресторант или пък да си направим паста с трюфели във ваканционната ни къща. Препоръките и транспорта до и от добрите места за хранене в района са гарантирани. 

Ден 3-ти

През Тоскана с парен локомотив

След сутрешния кроасан в един по-ранен час, около 7.00 ч., ще тръгнем към Сиена, от където групата ще потегли със стар влак, задвижван от парен локомотив и преминавайки през едни от най-красивите места в Тоскана ще пристигне отново на пазара на трюфели. Ще разгледаме какво ново са извадили ловките събирачи и ще се насладим на дълъг обяд, изцяло приготвен на основата на бели трюфели. Програмата до края на деня ще бъде според предпочитанията и настроението ни.

Можем да присъстваме на готварско шоу на площада, пътешествие в света на високата кулинария, изнесено от шеф-готвач с акцент върху продукта на деня.

Ще можем да се насладим на феерия от цветове и музика, един традиционен уличен спектакъл със зрелищни костюми и приятна атмосфера. 

Предизвикваме Ви – можете да се включите в двучасова разходка с Ferrari, ще шофирате Вие с предварителна инструкция от навигатор-специалист. Насладете се на това изключително приключение. Пакетът включва Ferrari Experience, ексклузивно тестване на трюфели, гурме вечеря на базата на трюфели. /Моля, имайте предвид, че това предложение не е включено в цената на екскурзията и е по Ваш избор/

И така – замаяни сме….Научно-доказаните ефекти на афродизиак на тези вълшебни гъби ще ни изпълнят със задоволство и любов. 

 

 

Ден 4-ти

Разходка във Флоренция

След вкусна закуска ще пием по кафе във Флоренция. Програмата е свободна – всеки може да избере според интересите си: посещение на Катедралния комплекс, визита на известния музей Уфици, разходка по моста Понте Векио или пазар из марковите бутици. А можем да се отдадем на съзерцание на изключителната архитектура от някое кафене или ресторантче, сгушено на малък площад. Ще си тръгнем в следобедните часове, когато ни е удобно.  

По желание можем да си поръчаме вечеря на нашата домакиня – традиционна тосканска кухня, приготвена от възрастна тосканка по стари семейни рецепти, отлична храна, която не можем да вкусим и в най-добрите ресторанти. Многостепенното меню и виното, всичко е на цена 30 евро на човек.

Ден 5-ти

Винени приключения

След спокойна закуска в един умерен час ще потеглим за Монталчино, столицата на известното Brunello и един от най-важните винени центрове на Тоскана. Ще направим разходки из малките средновековни улички, ще се насладим на изключителни гледки, ще разгледаме какво ни предлагат многото магазинчета за вина от близки и далечни точки на Италия. В обедните часове ще се отправим към малко каменно селище наблизо, в покрайнините на което са разположени лозовите масиви на семейно стопанство за производство на вино. Вината са добри, много добри и отлични, произвеждат се едва няколко десетки хиляди бутилки годишно и сетивата Ви наистина ще „затанцуват“. Подробна програма за дегустацията ще Ви изпратим допълнително. 

Разбирате че, след подобен ден, вечерта се очертава с висок градус на настроението и ново пиршество. 

 

Ден 6-ти

Тоскана на вкус

Денят ни предлага да се насладим на някои от най-забележителните местенца в зоната. Всеки може да избере дали предпочита кратка разходка по дъхащите на пекорино улички на Пиенца или подземните изби, преплетени с пещери, обитавани хилядолетия преди новата ера, на Монтепулчано. Ако искате да прочетете повече за това удивително място, можете да го направите тук

Предлагаме Ви да посетим един отличен ресторант за разточителен обяд. Ще направим една отбивка във фамилен ресторант, в който се хранят тосканци и сервират типични местни специалитети, приготвени по стари рецепти. И така, предложението ни е за тристепенен обяд с микс от предястия- всичко най-характерно за зоната в една чиния; ръчно приготвена прясна паста с месо от глиган, придружени от местно вино и съвършения, кадифен, милващ вкус на най-добрата панакота /трацизионен млечен десерт, гарниран с плодово сладко или шоколад/. Ще посветим втората част от деня на разходка сред едни от най-красивите гледки в света.

После ще започнем да приготвяме куфарите си и да подреждаме подаръците за обратното пътуване. В багажника ще се намери място за добре затворени кутии, пълни с бели трюфели.

 

 

Ден 7-ми

Къде почива Папата?

Да подредим спомените и преживяванията си на чаша разбуждащо кафе и приятна закуска.

Потегляме в посока Рим, след около два часа ще пристигнем в замъка Гандолфо. Укрепеното градче е папска резиденция, предпочитано място за отмора и съзерцание на всеки Папа от 1623 година насам. Кастело Гандолфо е разположено в близост до езерото Албано, образувало се в малък вулканичен кратер в предантични времена. Селището се развива по ръба на кратерната стена, следвайки извивката на кръга, който се образува около водата и предлага шеметни гледки и разкази в картинки. Какво пък, ще отседнем на ръба на вулканичен кратер за кратко. 

Комфортен хотел ще ни приеме за една нощувка преди полета към София, но преди това имаме почти целия ден да се насладим на това прекрасно място, неслучайно избирано от векове от Папи и короновани особи за почивка и размисъл. 

Ще се разходим по малките улички и ще попиваме атмосферата, часове на сладко безделие – да се загубим „сред“ богатата история на градчето и да поснимаме.

Можем да посетим апостолическия дворец, църквата и разкошните градини, до скоро това е било невъзможно, резиденцията е била затворена за посещения.

Със сигурност ще опитаме отличната местна храна и регионални вина – знаем едно ресторантче, където ще поискате да се връщате отново.

 

Ден 8-ми 

Arrivederci…… Италия и до скоро

Събуждаме се рано сутринта. Време е да отпътуваме към летището, след около двадесет минути, вече ще чекирате багажа си.

Ще си вземе довиждане и ще очакваме следващото ни приключение.

Кацането в София е в 10,50 ч. – денят е пред Вас, а преживяванията са още ярки.

 

 

Цената от 1386 евро на човек включва:  

 • самолетен билет София – Рим – София с ръчен багаж до 10 кг. с размери 55/40/20 см., както и една малка ръчна чанта на борда с размери до 35/20/20 см. и чекиран багаж до 20 кг.
 • 1 нощувка в крайезерно градче-крепост на ръба на бивш вулканичен кратер;
 • 6 нощувки в къща в типичен тоскански стил;
 • хладилник, пълен с местни деликатеси и трюфелови продукти, локални вина и напитки за 6 дни;
 • двучасова горска разходка с опитен водач и кучета трюфелотърсачи за намиране на скъпоценните бели гъби;
 • посещение на пазар за трюфели;
 • обяд в местен ресторант с меню на основата на току-що извадени бели трюфели;
 • разходка с исторически влак из Тоскана;
 • дегустация на вината Brunello в изба в близост до Монталчино с добро похапване;
 • обяд типичен ресторант с местните хора;
 • екскурзия до Флоренция;
 • екскурзия до Пиенца;
 • екскурзия до Монтепулчано;
 • екскурзия до Монталчино и каквито други дестинации наоколо си изберем;
 • транспорт с комфортен миниван;
 • трансфери от и до летище, ресторанти, SPA центрове и забележителности, когато пожелаете;
 • застраховка „Медицински разходи при заболяване и злополука в чужбина с осигурен асистънс“ до 5000 евро на човек;
 • двама придружители, които ще Ви разказват и съпровождат през цялото време.
 • Моля, обърнете внимание, че посочената цена е за съответните нощувки в двойна стая със спалня или две отделни легла; 
 • В случай, че желаете да ползвате единична стая, е възможно доплащане според условията на конкретните места за настаняване; 

Цената не включва: 

 • разходи от личен характер и всички останали хранения навън, извън горепосочените, включени в цената;
 • посещение на термални извори и SPA център в Мontepulciano, цените за процедурите ще Ви предоставим по запитване;
 • уроците по готварство на nonna с богато угощение за участниците с току-що приготвените ястия;
 • пакет Ferrari Experience – ще Ви изпратим информация за условията при запитване; 
 • входните такси в музеи и други атракции;

 

За контакт с нас:    [email protected]                +359 884456853  

                                www. travelinitaly.info               + 39 3384953586