Маслинови истории по винените пътища на Тоскана

Пътешествие в малка група до 7 човека със самолет 

19.10 – 25.10 или 26.10 – 01.11 2023

Празникът на новото маслиново олио .. Тоскана през октомври .. Обядваме навън .. Площадът и улиците са превърнати в ресторант на открито .. Топла полента с манатарки, прясна паста с чесън и сладки домати, гъбена супа, наденички с билки, пилешко, токачка и глиганско, и какви ли още не местни специалитети, всички посипани с божествено вкусни капки от току-що изцеден зехтин .. Каним ви на обяд ..

 

 

Есента е натежала от плодове, земята е обгоряла и поела най-доброто от слънчевото лято и благодарно дава наситени аромати и вкусове. Тоскана разкрива най-красивите си черти и ни дарява меката си есенна ласка. Не е хладно, но не е и твърде горещо, облъхва ни топлината на багрите, на въздуха, пълен с есенни въздишки, на хората – тосканци сега са спокойни, отпратили са многото туристи и се отдават на нормалния си ритъм и спокойния провинциален живот. 

 

 

Ще посетим тайни кътчета, ще се срещаме с местните и ще открием скрити сгушени в хълмовете местенца с впечатляващи гледки и история.  И ще опитваме, дегустираме и пробваме – богати, изпълващи усещания, зрели, пълни със слънце дарове на полята обливат небцето ни и притихваме в сладък унес. 

Ще дегустираме току-що пресованите на зехтин ръчно брани маслини и ще посетим феста в средновековно селище, ще опитаме аперитиви от пресния зехтин и типични ястия на основата на зелената течност. Маслините са обрани на ръка буквално часове преди да имаме удоволствието да опитаме това магично масло. Ще посетим „frantoio“ (малка маслобойна) и ще се запознаем с технологията, по която се пресоват маслините. Няма да липсват –  известната шунка прошуто, наденички от глиган, печени кестени, мед от розмарин, едновременно мекото и силно на вкус пекорино и тоскански хляб с много хрупкава коричка и мека сърцевина. 

 

 

Ще посетим и някои културни и арт събития, съпровождащи празненствата на първото олио в Тоскана. Ще се отбием в някои от тосканските винени центрове и ще опитаме представители на деноминацията на вината Orcia DOC, Brunello и Nobile di Montepulciano. Ще отидем в селището, централния площад, на което представлява голям басейн с термален извор, ще се разходим из старо абатство,  където монасите отглеждат билки и приготвят лечебни отвари и мехлеми, ще се „потопим“ в хълмовете на една от най-красивите долини в света и ще обядваме на терасата на крепостна стена в древно каменно селище. Лежерни разходки из ренесансова Пиенца и посещение на подземията-изби на Монтепулчано ще допълнят пътешествието ни, а Монталчино ще ни посрещне по достойнство – с топла прясна паста и деликатни отпивания.

Ще си направим еднодневна екскурзия до Сиена – да пием по кафе на площада, да се разходим из красивите улици, да се удивим от катедралата и да усетим прекрасната, бурна, дълга и преплетена история на тоя зашеметяващ град.

 

 

Ще се настаним в Южна Тоскана, една от най- красивите части на района, в традиционна, тосканска, маслинова ферма за шест нощувки. Имението от типичните за зоната каменни къщи е превърнато в комплекс от елегантни настанявания с характерните епохални мебели и предлага обширни външни пространства и градини.

Самолетния полет и всички трансфери, екскурзии, дегустациите на зехтин и вино, обяд на празника на маслиновото олио са включени в цената.

Пакетна цена на екскурзията – 1823,00 евро на човек /за нощувка в двойна стая/ включва:

 • Самолетен билет София-Рим-София с ръчен багаж до 10 килограма;
 • Всички трансфери – от и до летище и всички дневни екскурзии;
 • Придружаване и превод през целия престой;
 • Шест нощувки в имение, типична тосканска ферма; Традиционните каменни къщи са превърнати в елегантни настанявания с епохални мебели; Много външни пространства и градински части; Включена закуска;  
 • Традиционен обяд на празника на маслиновото олио;
 • Дегустация на първия зехтин за годината;
 • Дегустация на вино;
 • Участие във фестите на първото маслиново олио за годината заедно с местните хора;
 • Посещение на frantoio или занаятчийска маслобойна за студено пресоване на зехтин;
 • Посещение на средновековно абатство, монасите, на което живеят отшелнически и произвеждат олио и билкови мехлеми;
 • Екскурзия до Сиена;
 • Ежедневни екскурзии до тайните съкровища на Тоскана – малки селища, останали скрити за масовите туристи;
 • Медицинска застраховка при пътуване в чужбина и асистънс с покритие до 10 000 евро на човек с включен пакет „Сигурност“; 

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер; 
 • Чекиран багаж;
 • Хранения в ресторанти, извън включените в цената;
 • Платени посещения на музеи и атракции;

Ако се интересувате, можете да погледнете и подробната програма. 

 

 

ПРОГРАМА:

Първи ден

Пристигане и приключението започва

Летището в Рим. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван. Нека групата да бъде малка, а изживяванията – големи.

Очаква ни пътешествие с дъх на кафе италиано и топъл кроасан, преливащ от портокалово сладко и любов.. Спирка в град, скрил купища съкровища – история и архитектура.. Вижте го само..

 

 

Втори ден 

Как се прави зехтин?

Всяка година по това време са честванията на първия зехтин. Провежда се традиционното оценяване на новото олио и един от регионалните производители бива титулуван за първото място. Две поредни  малката семейна ферма на Вердиана взима приза за най-добър зехтин в региона /победителите са на снимката, заедно с кмета на градчето/.

 

Цялата жаркост на слънцето от изминалото лято сякаш се е събрала в тоя вкус, който кара да живееш, да празнуваш, да си пееш. 

Предложение – да ги посетим и да си вземем за вкъщи от новото олио, което е винаги много по-ароматно и свежо.

Но нека първо да видим как се достига до този вълшебен вкус. Предстои ни посещение на frantoio или занаятчийската маслобойна, в която всеки притежател на маслинови дървета, отнася собствените маслини и ги пресова, заедно със занаятчията, превръщайки ги в зехтин. Ще проследим как точно се случва това в съвременни условия.

 

 

След това продължаваме към винената столица на областите Валдорча и Валдикиана,  Монтепулчано –  средновековно селище, кацнало на хълм, прокопан от много пещерни образувания /в древността етруски гробници/, които от векове насам са естествени изби за аристократичните вина от региона. Почти под всеки дворец има такива подземия, които на места образуват втори град под земята. Там ще ни се разкрият всички тайни на вино „Нобиле“ – тези наистина впечатляващи вина. Ще дегустираме на мястото, където от векове го правят и местните благородници. Може да си вземем и нещичко за вкъщи. 

Да пием по кафе на масата, на която, някога Фелини се е вдъхновявал за филмите си. От къде ли му е хрумнало това „La dolce vita“? Понякога наистина опитваме от сладостта на живота….

Завръщаме се , вече добре огладнели след дегустацията, за да се насладим на спокойствието на малкото каменно селище и някой хубав ресторант.

 

Трети ден

История за билки и монаси

В този ден ще посетим абатство от 14-ти век и до днес дом на бенедиктински монаси, оттеглили се от модерния начин на живот, за да отглеждат лозя, маслини и билки. Манастирът е истинско бижу, съхранило духа на късното средновековие. В църквата ще открием ренесансови фрески на Лука Синьорели и Содома, разкриващи подробности от живота на Свети Бенедикт, не е случайно, че Папа Пий II бил много привързан към това място.

Старинните сгради съхраняват една от най-богатите средновековни библиотеки на Италия, от старите книги монасите научили рецепти за лечебни отвари и билета, които произвеждат до днес. Могат да бъдат закупени от магазина на манастира. Известен е ликьорът на абатството, приготвен от 23 билки по сложна рецепта, пазена от векове. Може да разгледаме трапезарията на обитателите-отшелници и винената изба на манастира. Много тайнствено и интересно място е това жилище-храм, носи романтичното име „Планината с маслиновите гори“ …. малко сме замаяни и може би… гладни. По желание можем да посетим близката до манастира остерия – няма да Ви разочарова.

 

 

Продължаваме към Монталчино и виното Брунело. Плътни, вкусни вина с дружелюбно отношение към всяка хапка от типичните местни храни …. разберете сами. Монталчино се развива по горната част от наклона на хълм. Каменните фасади приятно преливат една в друга като на места отварят място за площадче или тясна и стръмна уличка, която се „промушва“ между сградите и отваря разкошна гледка към долините, осеяни с лозя. Спират ни магазини за вина от цяла Италия, бутици за ръчно шити дрехи, ленени завивки, дантелени пердета или ни изкушава занаятчийска работилница за шапки и ръкавици. Много … много приятно усещане е да се отбием в укреплението, да обходим крепостната стена и лично да се уверим как някога придворната стража е оглеждала цялата околия от тази височина. Да посетим някоя от църквите, да усетим тишината и тайните, които са „скрили“ стените на стария храм.

 

 

Четвърти ден

Феста на първият зехтин

Време е и за основната цел на посещението ни – празникът на зеленото олио в малко средновековно тосканско селище. Ще откриете аромата на прясно изцеден зехтин върху хлебче и ще усетите различните вкусове на отделните производители.

 

 

Ще вкусим и други тоскански специалитети и ще се включим в традиционния обяд или вечеря, приготвени по стари семейни рецепти. Едно от най-типичните ястия е яхния от глиганско месо, а ние ще сме в Тоскана в началото на ловния сезон, когато може да се опитат още еленско и сърнешко, заешко, пъдпъдъче или фазанско месо. Знаем точните ресторанти за това.

За тези, които предпочитат безмесни ястия, в този момент се събират традиционните гъби „порчини“, аналог на диворастящата манатарка. Ще вкусим прясно изпечени на жар кестени и различни други специалитети на тяхна основа като паста с кестени и сметана с пармиджано и други подобни.

Ще послушаме музикалните изпълнения и ще посетим изложбите на съвременни артисти от района, които съпровождат празнуванията и ще се „предадем“ на желанието за кратко да се превърнем в тосканци и да се слеем с местните хора.

В следобедните часове ще отделим време на Пиенца. Градчето е включено в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО, единственият в света ренесансов град, създаден като такъв /15-ти век/ и съхранен в оригиналната си архитектура. На малката си площ селището е побрало папски дворец, кардиналски дворец в готически стил, днес – музей на изкуствата, прекрасна катедрала и франсискански манастир от началото на 14-ти век, днес – превърнат в хотел.

 

 

От магазините по главната улица се носи уханието на занаятчийските овчи сирена пекорино. Отлежавали в орехови листа или в пепел, омесени с черни трюфели, или остарявали благородно в обвивката на джибри от местното вино – сирената са наистина запомнящи се на вкус. В един от тези магазини се предлага пекориното на занаятчийска мандра, продават самите производители и пътят на сиренето от специално отглежданите овце до нас е минимален, това си проличава, когато се опитат.

От каменните стени на Пиенца се разкрива пленителна гледка към долината Орча, а залезът, който ще наблюдаваме е истински спектакъл на „танцуващите“ слънчеви лъчи, обагрящи хълмовете и небето във всички тонове на червено-оранжево-жълтите светлини и ни оставят вечен спомен.

Вечерта се прибираме за почивка и новия любопитен ден.

 

Пети ден

Сиена

Днешният ден ще бъде посветен на  Сиена. Този град ни диви. Una citta’ divina .. един божествен град, както La divina commedia  – „Божествената комедия“ на Данте. 

Оставаме без думи пред Катедралата Santa Maria Assunta, наистина удивително архитектурно творение.

 

 

Разходката ни продължава из потайностите и съвсем явните прекрасни площади и уличики, водещи до някое изненадващо откритие. 

Време е за обяд. Да направим разточително угощение. Предстоят ни забавления..

Ще имаме и малко свободно време, за да се полюбуваме на града, за да може всеки да се отдаде на предпочитани занимания, картинната галерия, някой музей, шопинг или щастливо похапване на сладолед..

 

Шести ден

Тоскана от картичките

Сутринта започваме с топло кафе и добра закуска.  Да се впуснем в приключения ..

 

 

Ще направим кратка разходка из полята, за да вдъхнем отминалото лято, да „потопим“ очите си в „златото“ на окосеното сено, да почувстваме Тоскана.. Достигаме до малък параклис, разположен сред „накъдрения“ пейзаж на долините и ни обзема чувството, че всичко е наред, че всичко е точна така, както трябва да бъде, идиличното усещане, довело пословичното дълголетие на местните хора. Можем да заснемем само кадрите, тържеството на душата ни трудно може да бъде предадено, един приятен, съкровен разговор с нас самите.

Преживяването може да  бъде допълнено само от чаша добро вино и типичен деликатес. Пикник на открито или обяд в ресторант на терасата на крепостна стена в историческо селище – решавате Вие. Само на няколко километра, вече моторизирани ще достигнем до едно от най-очарователните и малко известни, скрити градчета в района. Загърнато по особен начин от хълмовете и възкачило се на един от тях, селището е „примряло“ в дрямка, но разполага с един от най-добрите ресторанти в зоната, високо оценен от организации като Slow food и много световни знаменитости. През пролетта на 2017 година на съседната маса обядваше и един успешен българин – Христо Явашев. Блюдата си заслужават, а цените са приемливи.

 

 

Населеното място е „пленено“ от крепостни стени, а една от някогашните отбранителни кули е превърната в съвременно жилище, запазвайки всички исторически характеристики на постройката. Ще разгледаме арт галерия на открито – в парково пространство са изложени произведения наместен художник, може да не Ви се вярва, но експозицията хармонира отлично на гледката и атмосферата.

В момента тук живеят по-малко от двеста човека, но традицията на малкия театър, възникнал преди петдесет години, където местните хора сами създават и поставят театрални пиеси, продължава и до днес. Непрофесионалните актьори много често играят сами себе си, използвайки свои методи на сцената без да се съобразяват с академичните театрални формати, създавайки стил, който изразява местните традиции и ораторски умения.

 

Седми ден

Всички пътища водят към Рим

В последния ни тоскански ден ще направим приятна закуска и ще се подготвим за отпътуване към Рим.., предстоян ни още  открития. Пътят сменя картините пред очите ни, докато приближаваме ..  

Към обяд ще пристигнем на летището в Рим,  а когато се приберете в София ще се чуем, за да си пожелаем “ .. до скоро и до нови пътешествия..“.

 

 

Цената от  1893,00 евро на човек /за нощувка в двойна стая/ включва:

 • Самолетен билет София-Рим-София с ръчен багаж до 10 килограма;
 • Всички трансфери – от и до летище и всички изброени екскурзии;
 • Придружаване и превод през целия престой;
 • Шест нощувки в имение, типична тосканска ферма; Традиционните каменни къщи са превърнати в елегантни настанявания с епохални мебели; Много външни пространства и градински части; Включена закуска;  
 • Традиционен обяд на празника на маслиновото олио;
 • Дегустация на първия зехтин за годината;
 • Дегустация на вино;
 • Участие във фестите на първото маслиново олио за годината заедно с местните хора;
 • Посещение на frantoio или занаятчийска маслобойна за студено пресоване на зехтин;
 • Посещение на средновековно абатство, монасите, на което живеят отшелнически и произвеждат олио и билкови мехлеми;
 • Екскурзия до Сиена;
 • Ежедневни екскурзии до тайните съкровища на Тоскана – малки селища, останали скрити за масовите туристи;
 • Медицинска застраховка при пътуване в чужбина и асистънс с покритие до 10 000 евро на човек с включен пакет „Сигурност“; 

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер; 
 • Чекиран багаж;
 • Хранения в ресторанти, извън включените в цената;
 • Платени посещения на музеи и атракции;

За контакт с нас: 

Travel in Italy

  [email protected]

+359 884456853

+39 3384953586