Най-странните сгради в Италия са т.нар. „трули“, уникални кръгли каменни къщи, типични за района на древна Пулия. Никъде по света няма да откриете нещо подобно. Тези конструкции най-често можем да открием в малкото градче Alberobello – усещането е, че сме в приказка. Alberobello е построено на върха на хълм, заобиколен от бадемови и маслинови дървета. Името му на италиански означава „красиво дърво“. Има една особена магическа красота в тези загадъчни селски къщички и през 1996 г. ЮНЕСКО обявява района на Alberobello за паметник на световното културно наследство. Оттогава интересът към това селище е нараснал значително. Туристи от цял свят посещават мястото, възхищават се на любопитния вид на трулите и дори купуват малките къщи, за да живеят в тях или като ваканционен дом.

Традиционната архитектура на древните пулийци може да се наблюдава и в други части на района: Locorotondo, Fasano, Ostuni, Martina Franca и др. Ако искате да видите някое от тези приказни градчета, ние предлагаме отлично настаняване в близост до Ostuni!

 

 

 

Произходът на трулите не е напълно известен. Според някои теории те датират от преди 5 хиляди години. Самата им история е доста любопитна – целта на местните жители е била …..укриване на данъци. В древните времена всеки, който издига жилище в кралската земя, трябва да плати данък. Жителите на Пулия обаче, създават временни домове от камъни на принципа на сухо строителство /trullo/ и при първото уведомление за пристигането на събирачите на налози, къщите веднага се демонтират.

Трулите се наричат ​​“живи камъни“, защото съдържат и изпълват живота на жителите си. Традиционно всяко trullo се състои от една голяма кръгла стая с входна врата. Пространството съдържа кухнята, всекидневната, спалнята, склада, а в древни времена, дори заслона за животни. В дебелите стени се обособява пространство, където се изкопават отвори за спални помещения.

 
 

Възстановените, модернизирани trulli вече имат баня и врати, разбира се. Дървените мебели обикновено са ръчно изработени от местни занаятчии и се използва предимно маслиново дърво. Огнището е източник на топлина през зимата и поради тази причина в тавана има отвор. Пулия е доста горещ южен регион, затова през лятото камъните предпазват от горещото слънце. През зимата дебелината на стените запазва топлината вътре.

Посетете Пулия не само, за да видите трулите на Alberobello, но и другите архитектурни чудеса на тази древна земя, както и живописната брегова ивица.