Април .. по тоскански ..

                                              01 – 06 април 2024                                                     

Бавно пътешествие в малка група до 7 човека

 

 

Пролетта лудува по хълмовете на долината в най-сочното зелено .. Аромата на затоплящата се земя в страстно очакване на лятото се преплита с уханието на току-що изникнали манатарки .. 

В близките горски местности ни чакат скрити пролетни трюфели, които ще подчертаят свежите, сезонни ястия. 

Вкусовете на виното, зехтина и сирената, уловили щастливото мързелуване през хладните месеци, сега ще милват небцето ни и ще ни разказват стари истории и вековни традиции.

Тоскана на скрити средновековни селца, на съкровищата в малките църкви и пътеките на пилигримите. Тоскана, вдъхновявала писатели, поети и драматурзи… Средновековни фрески, украсили стените на древен манастир, класическа музика и изненадващи акценти…

Ще пътуваме с комфортен мини-ван за вътрешните преходи и ще отделим специално внимание на всеки от участниците. 

 

 

В пакетът на екскурзията са включени:

 • Самолетен билет София -Рим- София с ръчен багаж до 10 кг.;
 • Пет нощувки в историческа ферма в Тоскана; Имението от традиционни каменни къщи е превърнато в комплекс от елегантни настанявания в характерния местен стил с епохални мебели и много прилежащи външни части и градини; Включена закуска;
 • Ще разгледаме Кортона, градът, завладял сърцето на Франсис Мейс, американската авторка на бестселъра „Под небето на Тоскана“ и едноименния филм по книгата; Усетете артистизма и поетичността на това място. Ще видим и красивата къща на Франсис, един от главните герои в нейните книги  – „Брамасоле“;
 • Разходка в идеалния град – Пиенца, ренесансовото бижу на Италия;
 • Няма да пропуснем да се насладим и на една винена история  – Монталчино и Монтепулчано. Средновековната архитектура и очарователните улички са заобиколени от вълнообразните долини, осеяни с лозята, които раждат най-добрите вина на Италия;
 • Екскурзия до великолепната Сиена;
 • Кратко пътешествие до старо абатство, за да разгледаме виртуозните фрески на един от най-важните и най-малко познатите ренесансови художници на Италия, дал отпечатък върху последващото развитие на изобразителното изкуство и особено в творчеството на Содома – ранен маниерист, оставил шедьоври по стените на стария манастир;
 • Важна цел за нас ще бъде малка семейна изба, „захвърлена“ между горещите хълмове и подчертания характер на тероара, който формира Brunello и Orcia – две от впечатляващите вина на Тоскана; дегустация с бавен обяд; домашно приготвена храна и слънце в чашата – насладете се;
 • Застраховка за пътуването до 10 000 евро с включен пакет „Сигурност“;
 • Транспорт с комфортен мини-ван в малка група с придружаване и превод през цялото време; 
 • Импровизирани екскурзии до малки средновековни селища и много бохемски приключения…

Цена: 1 783 ,00 евро на човек за настаняване в двойна стая.

 

 

Цената не включва: 

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси за музеи и други атракции;
 • Хранения в ресторанти и заведения;

 

 

ПРОГРАМА:

Първи ден/ 1-ви април

Пристигане и приключението започва

Летището в Рим. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван. Настаняване в Тоскана. В зависимост от часа на полета ще спрем за обяд или ще посетим някое интересно селище по пътя.

Втори ден/ 2-ри април

Тоскански работи

Монтепулчано и вино Нобиле .. Средовековния център се огъва по върха на скалния хълм и ни кани на среща ..

Ще пием по кафе в любимата кафетерия на Фелини и ще се разходим из каменните улички с цел да уловим прекрасни кадри и сладки сувенири .. Ще се спуснем в подземията на благородническите дворци, за да открием хилядолетни пещери и пивкия вкус на местното вино.. 

Спирка за обяд в типичен ресторант .. 

В следобедните часове ще посетим Пиенца. Градчето е включено в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО, единственият в света ренесансов град, създаден като такъв /15-ти век/ и съхранен в оригиналната си архитектура. На малката си площ селището е побрало папски дворец, кардиналски дворец в готически стил, днес – музей на изкуствата, прекрасна катедрала и франсискански манастир от началото на 14-ти век, днес – превърнат в хотел.

От магазините по главната улица се носи уханието на занаятчийските овчи сирена пекорино. Отлежавали в орехови листа или в пепел, омесени с черни трюфели, или остарявали благородно в обвивката на джибри от местното вино – сирената са наистина запомнящи се на вкус. В един от тези магазини се предлага пекориното на занаятчийска мандра, продават самите производители и пътят на сиренето от специално отглежданите овце до нас е минимален, това си проличава, когато се опитат.

От каменните стени на Пиенца се разкрива пленителна гледка към долината Орча, а залезът, който ще наблюдаваме е истински спектакъл на „танцуващите“ слънчеви лъчи, обагрящи хълмовете и небето във всички тонове на червено-оранжево-жълтите светлини и ни оставят вечен спомен.

Вечерта се прибираме за почивка и очакване на новия любопитен ден.

 

 

Трети ден / 3-ти април

Пътешествие до Кортона, града спечелил сърцето на Франсис Мейс, авторката на бестселъра „Под небето на Тоскана/ .. Внушителната базилика, разкошната  архитектура на манастира, ренесансовите творби на Синьорели и богатите картинни галерии ..

По коктейл на площада?

 

 

Четвърти ден / 4-ти април

Прекрасната Сиена

Да се впуснем в приключения ..

Сиена и идеално запазения средновековен център, защитен от ЮНЕСКО. Разкошната катедрала „Санта Мария дела Скала“. Тази сграда изумява не само със своята фасада, една дантела, библейска приказка от мрамор, но и с със своя възмутително красив интериор. Но това е трудно за разказване и препоръчително за разглеждане. 

Предстои ни спирка да обяд и още от града.  

 

 

Пети ден / 5-и април

 

Вино, билки и монаси

В този ден ще посетим абатство от 14-ти век и до днес дом на бенедиктински монаси, оттеглили се от модерния начин на живот, за да отглеждат лозя, маслини и билки. Манастирът е истинско бижу, съхранило духа на късното средновековие. В църквата ще открием ренесансови фрески на Лука Синьорели и Содома, разкриващи подробности от живота на Свети Бенедикт, не е случайно, че Папа Пий II бил много привързан към това място.

Старинните сгради съхраняват една от най-богатите средновековни библиотеки на Италия, от старите книги монасите научили рецепти за лечебни отвари и билета, които произвеждат до днес. Могат да бъдат закупени от магазина на манастира. Известен е ликьорът на абатството, приготвен от 23 билки по сложна рецепта, пазена от векове. Може да разгледаме трапезарията на обитателите-отшелници и винената изба на манастира. Много тайнствено и интересно място е това жилище-храм, носи романтичното име „Планината с маслиновите гори“ …. малко сме замаяни и може би… гладни.

Отиваме в семейната изба на Калиани .. Бутиково производство от няколко хиляди бутилки на година .. Ще дегустираме и ще обядваме .. Домашна храна, приготвена специално за нас .. Не бързайте, насладете на мястото и момента ..

Продължаваме към Монталчино и вината Брунело. Плътни, вкусни вина с дружелюбно отношение към всяка хапка от типичните местни храни …. разберете сами. Монталчино се развива по горната част от наклона на хълм. Каменните фасади приятно преливат една в друга като на места отварят място за площадче или тясна и стръмна уличка, която се „промушва“ между сградите и отваря разкошна гледка към долините, осеяни с лозя. Спират ни магазини за вина от цяла Италия, бутици за ръчно шити дрехи, ленени завивки, дантелени пердета или ни изкушава занаятчийска работилница за какво ли не. Много … много приятно усещане е да се отбием в укреплението, да обходим крепостната стена и лично да се уверим как някога придворната стража е оглеждала цялата околия от тази височина. Да посетим някоя от църквите, да усетим тишината и тайните, които са „скрили“ стените на стария храм.

 

 

Шести ден/ 6-и април

Всички пътища водят към Рим

В последния ни тоскански ден ще направим приятна закуска и ще се подготвим за отпътуване към Рим .. Пътят сменя картините пред очите ни, докато приближаваме летището..

Когато се приберете в София ще се чуем, за да си пожелаем “ .. до скоро и до нови пътешествия..“.

 

За контакт с нас:

[email protected]     

+359884 45685

+393384953586

facebook.com/travelinitaly.info/