Най-красивите градчета на Фриули и концерта „За сбогом“ на Ал Бано и Ромина Пауър

26.12.2018 – 03.01.2019

Екскурзия в малка група от 6 човека

 

 

Музиката на Ал Бано, историята, традициите и вкусовете на Фриули …

Виртуозният изпълнител и неговото музикално и житейско вдъхновение – Ромина, ще ни поднесат впечатляващ спектакъл. Очаква се това да бъде последната им поява на сцена заедно. Няма да липсват емоционални моменти на 27-ми декември в алпийското градче Болцано. В интервю за Раи Уно Ал Бано казва, че смята да пее пред публика до края на тази година. След две сърдечни операции, гениалния артист от Пулия иска да се отдаде на своята страст – винарството, иска един спокоен живот на енолог сред лозята си след като е пял десетилетия по целия свят.

Снежните планини и красивите ритми на вечната музика ще увенчаят 2018 година, за да дадат простор и добро начало на Новата година…

Там, където свежите алпийски повеи срещат соления мирис на адриатическо море, където земята е прорязана от пълноводни реки и потоци, а птичите ята са привлечени от тюркоазени извори, хората от векове произвеждали жълти и бели сирена, прошуто и деликатесни меса, отлични местни вина и сладкиши; традициите и до днес съхранили ръчната обработка на кожи, плетени от ракита съдове за гроздобера, рисувана керамика и други занаятчийски продукти, които могат да бъдат намерени и понастоящем, за да ни „разкажат“ за отминалите времена….

Ще пътуваме в малка група от шест човека, ще опитваме от Фриули.

 

 

 

 

 

 

 

 

Римски мозайки, средновековни крепостни стени и ренесансова архитектура – отпечатъци от различните исторически периоди, когато „Фурлания“ влизала във владение на лонгобарди, венецианци, австрийци и дори Наполеон. Чудесна смесица от култури и типологически елементи, които формирали днешната пъстрота на вкусове, стилове и дори кухня, преплитаща австрийските и словенките традиции в храненето с тези на венецианците и въобще днешните италианци.

 

 

Това е и зоната, в която можете да опитате продуктите на земята – токачка, патица или гъска, местния специалитет от мляно свинско, приготвено като руло с планински билки, или пък frico – локален деликатес, приготвен от местното сирене и картофи, но също ще се насладите на сладководната trota и всевъзможни морски дарове от близките заливи. А локалните DOP вина  /единствено в тази зона могат да бъдат произвеждани/, присъстват в листата на всеки познавач. Friulano, Ribolla Gialla или Malvasia са сред сортовете, формиращи изтънчени, ароматни и билкови вкусове, които ще допълнят, както „плодовете“ на земята, така и тези на морето.

 

 

Да кажем „сбогом“ на Ал Бано и да посветим девет дни на  опитване и опознаване:

  1. Билет за концерта на един от най-известните дуети в света – Ал Бано и Ромина Пауър;
  2. Една нощувка със закуска и вечеря в Словения;
  3. Една нощувка със закуска в Болцано;
  4. Пет нощувки в малък семеен хотел във Фриули-Венеция Джулия и закуски с местни продукти;
  5. Една нощувка със закуска в Белград на връщане;

 

 

6. Две вечери, посветени на традиционната фриулианска кухня, придружени от типичните вина за зоната;

7. Новогодишна гала вечеря с многостепенно меню от първокласни продукти от „километър нула“, вина и напитки;

 

 

8. Обяд – посещение на мандра за регионални сирена със запознаване с производствения цикъл, зреенето и т.н и дегустация на сирената, придружена с вина от местността;

 

 

9. Обяд – визита на занаятчийска семейна фабрика за производство на прошутото „Сан Даниеле“, запознаване с процесите на узряване на бутовете, за да се превърнат във фината шунка, известна по целия свят, дегустация на отличните меса в акомпанимент на типични регионални вина.

 

 

10. Обяд в местна ферма с типични ястия, приготвяни по стари местни рецепти и виното но фермера;

11. Екскурзии до някои от  най-красивите исторически селища на Фриули-Венеция Джулия;

12.  Екскурзия до Тревизо – едно от скритите съкровища на Италия.

Ето какво пише „Телеграф“ за градчето, останало извън полезрението на масовия турист:

„ …Тревизо е входна врата за Венеция. Всяка година хиляди туристи слизат от самолета и потеглят с автобусите. Но Тревизо не е само летище. Две мили надолу по пътя от терминала е историческия град с омагьосващо очарование – ренесансови площади и дворци, богато изрисувани църкви, улици прорязани от древни водни пътища… Центърът на Тревизо е обрамчен от малка защитна стена със средновековни порти, обгърнали тесни калдаръмени улички с аркади от розово-червени тухли и камъни, които се превръщат във водни коридори. Малки канали минават покрай цветни градини, плъзгат се под къщите и се появяват отново в някой ъгъл на улицата. Водните пътища, край някои от които ще видите мелници, някога имали търговски функции, сега са се превърнали в лениви потоци, които играят чисто декоративна роля…“;

13. Транспорт София-Италия-София и всички вътрешни трансфери с комфортен мини-ван;

14. Ще ви вземем от ваш адрес в София и в колата ще ви очакват кафе и лакомства за из път;

15. Медицинска застраховка при пътувани на стойност до 5 000 евро на човек;

16.  Туристически такси при настаняване във съответните дестинации.

Цена на екскурзията: 1 407 евро на човек

За контакти: 

тел. 0884 456853

[email protected]