Абруцо – автентична Италия за откриване

02 – 08 май или 09 – 15 май 2024 г.

Екскурзия в малка група до 7 човека със самолет 

 

 

Безкрайните зелени планини на Апенините се спускат плавно, рисувайки живописни долини .. жадно достигат Адриатичиските брегове и се потапят в морето..

Малките селища, накацали по височини и хълмове, носят истинския дух на италианска провинция без разкрасителните елементи, забелязвани в туристическите зони ..

Средновековните замъци, подпрели небесното синьо, разказват столетна история ..

 

 

 

Лозята постилат зелени килими под топлите ласки на слънцето .. зърната едреят и събират горещата сладост ..

Безобразно вкусна храна по традиционните рецепти на местните; селска, семпла кухня, като от едно време ..

И вино .. вино, което се отличава и запомня ..

Ще живеем в традиционна абруцеска къща, превърната в бутиково настаняване с комфортни спални.

Морето на “i trabocchi” .. „Трабоки“, както ги наричат местните е начин на ловене на риба, характерен само за Абруцо и един от символите на района. Това са традиционни платформи, изграждани по тези места от столетия, от дървени дъски и мрежи, които помагат на местните за безопасен и богат риболов, използвани и до днес. Най-прясната и вкусна морска храна може да се опита на точно тези места, по някой път, превърнати в импровизирани, малки таверни.

Ще посетим Ортона, крайморско градче с арагонска крепост, красиво, висящо над морското синьо.

Ще спрем за обяд в „трабоко“ – най-традиционната кръчма за току-що уловена морска храна.

 

 

Земята на пастирите с безкрайните стада “greggi” – местен сорт овце .. Столетни традиции, спазвани и до днес, повеляват летните месеци на свободна паша из сочните, високопланински ливади, последвани от плавни миграции през есента на юг към по-топлите и благоприятни равнини на тосканска Марема и Лацио и най-вече към слънчева Пулия.

От 2019 година този обичай е в културното, нематериално наследство на Юнеско.

Предстои ни да посетим античния Терамо, римския амфитеатър ни разказва за древната история на града, а историческия център е пленителен, заобиколен двете реки Тордино и Вецола.

Ще се отбием за вкусен обяд в едно малко селище, възкачило се на хълм, за ни разкрие по неподражаем начин морето ..

 

 

Ако все още не сме изморени от прелести ще посетим и Чивитела дел Тронто, средновековното градче е построено от травертин и камък, а огромната борбонска крепост доминира във височината.

На 500-600 метра над морското равнище ще навлезем в природния парк Дела Майела, за да посетим селището Гуардиагреле. Красиво разположено върху платовидна форма, града се извисява и открива прекрасни панорами. Тук по традиция се произвежда ръчно рисувана местна керамика, неприличаща на никоя друга, изразява съвсем неоткрит от масовата публика абруцки стил.

“Le sise delle monache” е най-типичния сладкиш тук, това е местната разновидност на пулийските „tette della monache”. Само, че в абруцкия им вариант се приготвят слепени по три, какво да си мисли човек за местните монахини J По-вероятната версия е, че изразяват планинския релеф на областта.

 

 

Ще посетим местните тратории, за пробваме най-типичните специалитети като: агнешки шишчета, печено козе месо, или майското ястие, наречено „вирту терамане“, което съдържа всички познати бобчета и сухи и пресни, нахут и леща, но още моркови, тиквички и щастлива смесица от всички зелени, ядливи треви и билки, които могат да се намерят по ливадите в по-ниските части на планините.

После ще се наложи пробваме и местните ньоки, приготвени с див спанак, или най-традиционната паста тук „спагети ала китара“, сладките абруцки равиоли, а също и онова нещо наречено “pipindun” .. открийте какво e на място ..

Ще посетим градчето, където е създаден един от най-италианските сладкиши, особено по Коледа всички си подаряват “torrone”, това е халва, обогатена с различни ядки или сушени плодове. Всъщност Сулмона е един от най-красивите градове на Абруцо.

Ще се отдадем на ритъма на планинския живот и ще се разходим из историческия център, осеян с „vignali“, традиционни къщи, стари ботеги, дворци, църкви и красиви тераси, осеяни с цветя.

Неизбежно е да пробваме местната паста с боб или панцарели с рикота, нещо като пържени малки пици калцоне, пълни с топло и леко втечнено сирене.

 

Програмата включва:

  • Шест нощувки в suite около 30 кв. м. с включена закуска; Традиционна каменна къща, превърната в бутиково настаняване с общо 6 стаи;
  • Самолетни билети България – Италия – България;
  • Вътрешни трансфери, придружаване и превод;
  • Дневни екскурзии до най-любопитните градчета на Абруцо в крайморските части, но и планинските зони;
  • Трансфери до най-вкусните ресторантчета в района на дневните пътешествия и настаняването;
  • Запомняща се дегустация в избата на Антонио и Луиджи Юлис, братята създават приключение в чашата от 17 години; Производители на фамозното вино „10 гроздобера“ – точно толкова реколти на Монтепулчано Д’Абруцо;
  • Застраховка за помощ при пътуване в чужбина до 10 000 евро на човек;

Цена на пакета: 1 873,00 евро на участник за използване на двойна стая  

 

 

[email protected]

+359 884456853

+ 39 3384953586