Екскурзия по езерата на Централна Италия

25.09 – 02.10.2021 г. 

Малка група до 7 човека

 

 

Преди стотици хиляди години, някъде на север от Рим, когато земята вряла и кипяла, вследствие на мощна вулканична дейност, се формирали красивите езера на Централна Италия. Древни народи обитавали тези места, създали малките живописни селища по бреговете. Римляните оставили дълбок отпечатък по тези места, а днес средновековните улички и каменни фасади поднасят романтични разкази и Италия на вкус. 

Екскурзията включва:

 • Самолетни билети София – Рим – София с включен багаж до 8 кг. и чекиран багаж до 23 кг.;
 • Всички трансфери с комфортен мини-ван Мерцедес Вито; придружаване и превод през цялото време;
 • Една нощувка в провинциална къща в покрайнините на Рим;
 • Шест нощувки в красива вила, разположена в курортно селище на брега на езерото Брачано с живописни водни панорами, собствено външно джакузи и обширна градина на Ваше разположение;
 • Кошница с местни деликатеси, вино, плодове и зеленчуци за “добре дошли”;
 • Екскурзия до антично полуостровно градче;
 • Екскурзия до крайезерен град, приютил един от най-красивите замъци на Италия, тук са направили брачните си обети плеяда от известни личности – актьори, музиканти, режисьори. И това не е случайно – мястото разкрива удивителни гледки към езерото;
 • Eкскурзия до езерото Болсена;
 • Разходка в “Градът на чудесата”. Защо обрамченото от крепостна стена средновековно селище е наречено така? Разберете тайната…;
 • Est! Est!! Est!!!познавате ли финото бяло вино на Лацио?  Требиано и Малвазия са сортовете, които се отглеждат в цялата зона, а градския център е създаден от античните фалиски, които култивирали лозята дори още преди появата на етруските – цел на една от екскурзиите ни.
 • Дневно пътешествие до антично селище, изоставено от своите обитатели. но днес станало дом на творци и хора на изкуството от цял свят. Място, където царува артистизма, една галерия на открито, един музикален фестивал под небето, едно бохемско безгрижие, тъй характерно за артиста;
 • Ще се отбием в град, съхранил Средновековието и Ренесанса. Красивата архитектура комбинира елементи от дванадесети до осемнадесети век и представлява сладка смесица история; 
 • Ще отидем до едно селище, в подножието на което се спотайват етруски некрополи и римски амфитеатър. Днешният град притежава неподражаем типичен италиански чар. Площадът дреме така от столетия, настанил се там горе върху скалните зъбери;
 • Екскурзия до града на папите, за да видим готическата архитектура на двореца, барокови фрески и катедралата  в римски стил;
 • Отбивка до близките термални извори. Ако желаете можете да се потопите във водите, които били предпочитани от папи и ренесансови гении за почивка и релакс;
 • Дневно пътуване до един от най-големите проекти на италианския петнадесети век. Историческата вила е наистина изключителна, а огромната ренесансова градина разполага с плетеница от фонтани и водни каскади; ще наблюдаваме фантастичната игра на водата;
 • Пътуване до Тускания – град осеян с некрополи;
 • Разходка по бреговете на езерото Вико, според легендата създадено от бащата – митичния Херкулес;
 • Екскурзия през митологията – разказва се, че самият Ной спрял тук, за да опита вкусните вина. На това място се пресичат трите древни римски пътя – Виа Касия, Виа Аурелия и Виа Клодио. Селището е абсолютно консервиран пример за средновековна градска среда и ни пленява с красивите каменни къщи, кули и малките площадчета, пръснати наоколо;
 • Пътешествие до още един шедьовър на Средновековието, но с много по-древна история, каквито са характеристиките на цялата зона;
 • Архитектурната перла на шестнадесети век на Италия – това ще бъде една от следващите ни спирки. Един удивителен микс между укрепително съоръжение и резиденциална структура. Вилата-крепост и прекрасните градини заслужават нашето внимание;
 • Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина до 10 000 евро на човек”.

Цена на екскурзията – 1 190 евро на човек за ползване на двойна стая

 

 

Бавно пътешествие през неутъпкани пътища, през древна история, за да отпиваме познание, но и местното вино, за да вкусваме пластовете култура от предишните цивилизации, но и автентичната римска кухня. Местните вина са деликатни и пивки, целунати от ветровете на моретата и погалени от жаркото слънце, а есенните блюда на Лацио, от императорските времена до днес, предлагат зрелите вкусове на сладки домати, артишок, есенни смокини, телешко по стари рецепти, ръчно правена паста, от езерните води още етруските и римляните добивали лин, шаран и змиорка и приготвяли вкусна яхния.. да опитаме Античността в чиния!

 

Програмата:

25.09.2021

Ще пристигнете на летището в Рим в 8,25 часа местно време. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван, а групата ще бъде до седем човека.

 

 

Първата ни спирка – на малък полуостров дълбоко вдаден в бистрите води на езерото Брачано е разположено малко селище – средните векове са оставили приказен отпечатък тук – да го разгледаме.

По брега ни примамва и още едно място – има крайезерен град, скрил един от най-красивите замъци на Италия.

Там, където някога имало отбранителна крепост, а през XIII век тя се развила в резиденция на местните управляващи фамилии, а XV-ия век на Италия довел до изграждането на най-красивото жилище в света, както твърдят някои. Цяла плеяда ренесансови архитекти, художници и артисти използвали своите умения през вековете, за да претворят една стара военна крепост в разкошен дворец, достоен да приюти крале и принцеси, но да се запознаем с тази история на място. 

Време е да се настаним в прекрасната обширна вила с красива градина и джакузи на терасата, и да се насладим на чудесните гледки към езерните води, които ни предлага. Отворете виното, дето Ви очаква и се отпуснете за заслужена почивка и релакс.

 

 

26.09.2021

Есента лудува като лято, а на нас ни се иска да потегляме към нови изненади.

Първата ни спирка ще бъде едно градче, изградено върху скална туфа цялата прокопана с ниши и естествени пещери, превърнати в етруски гробници. И така удивително е да видите как върху скалите, които дали вечност на някогашните обитатели на тези земи днес живее с пълна сила модерно общество макар и в обстановката на филмов декор – тази очарователна Италия с притиснатите една в друга къщи, образуващи улици-тунелчета, с площада приютил някой изящен фонтан или арка, каменните отбивки на главната, които ни теглят за незабравими кадри ..

 

 

В подножието на този притегателен град са разположени етруско-романски некрополи от I век преди Христос и римски амфитеатър от същия период, смятан за един от седемте най-красиви в света.  

Предстои ни да посетим градът на папите. Витербо е наречен така, защото през вековете тук са избрани няколко от римските папи, а понтифическия дворец е забележителен със своята архитектура от XIII век, когато е седалище на шест от оглавяващите римо-католическата църква.

Да изследваме всичко, което ни предлага този древен и съвременен град.

Любимото място за почивка и SPA удоволствия на Данте Алигери и Микеланджело, както и на плеяда древноримски консули, и понтифици са “Папските терми” или термалните извори на Витербо.

Минералната вода е с изключителни лечебни качества и достига температура до 55 градуса по Целзий, огромния открит басейн е с размери 2 000 кв.м. Да се потопим във водите, пристигащи от дълбините на земята и носещи дълбока история. 

 

 

27.09.2021

Ден посветен на античността.. ще посетим две селища с така дълбоки исторически корени.

Счита се, че Непи и Чивита Кастелана дължат своя произход на древните фалиски. Те живели и създавали градове така назад във времето, че древните етруски се считат за модерни техни наследници.

Организацията на тези селища се свързва с герои от древногръцките и древноримските митове и легенди.

Да усетим тези праисторически времена в атмосферата и да не забравяме да пробваме местната кухня със също толкова стар произход. Вкусвайте загадките и притчите..

Ето едно вдъхновяващо откритие:

 

 

Израснало като гъба на скалите, върху нещо като каменен остров сред долината, това място така пленява съзнанието и душата ни, че ни се иска да поостанем.

Не случайно тук са заснети някои от кадрите на италианските филмови шедьоври, а през 60-те години на XX век става притегателен център за световната арт бохема. Да се потопим в магичните улички!

Подобаваща вечеря типични деликатеси и вино ще увенчае деня на открития.

 

28.09.2021 

Слънчевата светлина танцува по водната повърхност неподражаемо .. сутринта носи аромат на прясно кафе и настроение за приключения.

Днес ще видим най-голямото вулканично езеро в Европа, дълбоко е 151 м., а площта му е 113,5 кв.км.

Болсена пази антични истории за тайни и чудеса.

 

 

В края на III век тук се родила Света Кристина, преследвана по време на гоненията през IV в. и мъченица, днес ще намерим Базиликата посветена на раннохристиянската светица. 

Тук са се приютили две островчета – по-големия Бизантина и по-малкия Мартана.

Този последния някога давал подслон на Августински манастир, а древните исторически разкази сочат, че там била заточена Амаласунта кралица на Готите през VI век.

Още много загадки ще ни се разкрият и когато надникнем в средновековната крепост и се потопим в атмосферата на това изключително място.

Денят ще продължи с екскурзия до Монтефиасконе. Древното селище е обитавано от античен народ, свързван с етруските или това е домът на онези обитатели на тези земи, които предшествали римляните и появата на Римската империя.

Да подходим благоразумно и да не пропускаме една от най-големите забележителности на района – виното с деноминация Est! Est!! Est!!! – посещение на близката изба за лека дегустация е задължителна.

 

 

Тези земи, осеяни с легенди ни разкриват и защо виното носи това различно наименование – една приказка, която ще Ви разкажем на място, докато отпиваме.

Време е развеселени и с високо настроение да се отправим към нашата удобна вила, за да се отпуснем в джакузито или с книга в ръка да се потопим в повествованието на удобно кресло в градината.

 

29.09.2021

Днес ще посетим град създаден през VII век преди Христос. Тускания има история, заровена дълбоко в античността, а днес ни носи радостта и романтиката на средновековното строителство с градски кули, каменни и тухлени фасади и така италианския шик на историческия център.

Една от най-красивите църкви на Лацио е скрита на това място. В “Сан Пиетро”, в основите си датирана от VIII век, са заснети част от кадрите във филма “Ромео и Жулиета” на режисьора Франко Дзефирели.  

Заредени с емоции ще продължим деня с обяд по римски.

 

 

А сега е време за един шедьовър на XVI век – красивата ренесансова вила и разкошните градини, създадени от Джакопо да Виньола, гениален архитект на своето време, създавал  дворци и градини и до днес паметници на културата с огромно значение.  Забележителния комплекс от сгради и градински тераси била поръчана от член на римската инквизиция, кардинал Джовани Гамбара, затова още повече си струва да усетим атмосферата на мястото.

 

30.09.2021

Слънцето гали езерните води, а светлината създава искрящи кристали, април гъделичка земята и ние сме настръхнали от любопитство към днешния ден.

 

 

Езерото Вико ще ни разкрие едно запомнящо се синьо, то е част от национален резерват заедно с окръжаващите го планини Фолиано и Венере и се ползва със специалната закрила на Италия. Вулканично по своя произход, то е разположено на 507 м. надморска височина е едно от най-високо разположените италиански езера. 

Легендата разказва, че Херкулес, за да демонстрира силата и да предизвика местните жители, забил дълбоко в земята железен кол, а от дълбините бликнала бистрата вода и образувала красивото езеро. 

Важността на тези места в исторически план се определяла от наличието на древен път, идващ от север към Рим, алтернатива на търговския Виа Касия. В продължение на четири века от XII до XV век цялата зона била доминирана от много влиятелна фамилия Prefetti di Vico, а по-късно през XVI век от фамилията Фарнезе.

Да поспрем за обяд с прясна риба, извадена от чистите езерни води и бавно да вкусим местните блюда и вино.

 

 

Днес ще посетим и селището, където се спотайва изключителен дворец. Проектът е поръчан от един кардинал на Антонио да Сангало ил Джоване  и довършен и реализиран от Виньола. Удивителен шедьовър на Късния Ренесанс и Маниеризма, зашеметяваща архитектура, а всяка стена е произведение на изкуството. Дворец-крепост във формата на петоъгълник и впечатляващата спирала на “Стълбището на Кралицата”.

Едно малко селище – едно от непознатите бижута на Лацио ще бъде наша спирка и може би ще грабне сърцето ни завинаги..

Време е за заключителна вечеря, римско угощение, сладки приказки и много разкази, спомени и снимки и гледки за наслаждение.

 

01.10.2021

Налейте си чаша Prosecco и влезте в джакузито – няколко часа да поглезите душата и тялото си, да усетите сладкия повей на настъпващото лято и да подредите купчината впечатления и преживяванията, натрупани по пътищата на историята, докато водната панорама Ви нашепва тайни.. 

Около обяд ще се отправим към Рим, но няма да забравим да поспрем тук и там за още малко от Италия. 

Тази вечер ще останем в провинциална вила и ще си направим малко пиршество – римска вечеря ..

02.10.2021

Сутринта ще отидем на летището за полета в 9,20, а когато пристигнете в София ще се чуем, за да си пожелаем още незабравими пътешествия..

 

 

Цена на пътешествието – 1 190 евро на човек за ползване на двойна стая и включва:

 • Самолетни билети София – Рим – София с включен багаж до 8 кг. и чекиран до 23 кг;
 • Всички трансфери с комфортен мини-ван Мерцедес Вито; придружаване и превод през цялото време;
 • Една нощувка в провинциална къща в покрайнините на Рим;
 • Шест нощувки в красива вила, разположена в курортно селище на брега на езерото Брачано с живописни водни панорами, собствено външно джакузи и обширна градина на Ваше разположение;
 • Кошница с местни деликатеси, вино, плодове и зеленчуци за “добре дошли”;
 • Екскурзия до антично полуостровно градче;
 • Екскурзия до крайезерен град, приютил един от най-красивите замъци на Италия, тук са направили брачните си обети плеяда от известни личности – актьори, музиканти, режисьори. И това не е случайно – мястото разкрива удивителни гледки към езерото;
 • Eкскурзия до езерото Болсена;
 • Разходка в “Градът на чудесата”. Защо обрамченото от крепостна стена средновековно селище е наречено така? Разберете тайната…;
 • Est! Est!! Est!!!познавате ли финото бяло вино на Лацио?  Требиано и Малвазия са сортовете, които се отглеждат в цялата зона, а градския център е създаден от античните фалиски, които култивирали лозята дори още преди появата на етруските – цел на една от екскурзиите ни.
 • Дневно пътешествие до антично селище, изоставено от своите обитатели. но днес станало дом на творци и хора на изкуството от цял свят. Място, където царува артистизма, една галерия на открито, един музикален фестивал под небето, едно бохемско безгрижие, тъй характерно за артиста;
 • Ще се отбием в град, съхранил Средновековието и Ренесанса. Красивата архитектура комбинира елементи от дванадесети до осемнадесети век и представлява сладка смесица история; 
 • Ще отидем до едно селище, в подножието на което се спотайват етруски некрополи и римски амфитеатър. Днешният град притежава неподражаем типичен италиански чар. Площадът дреме така от столетия, настанил се там горе върху скалните зъбери;
 • Екскурзия до града на папите, за да видим готическата архитектура на двореца, барокови фрески и катедралата  в римски стил;
 • Отбивка до близките термални извори. Ако желаете можете да се потопите във водите, които били предпочитани от папи и ренесансови гении за почивка и релакс;
 • Дневно пътуване до един от най-големите проекти на италианския петнадесети век. Историческата вила е наистина изключителна, а огромната ренесансова градина разполага с плетеница от фонтани и водни каскади; ще наблюдаваме фантастичната игра на водата;
 • Пътуване до Тускания – град осеян с некрополи;
 • Разходка по бреговете на езерото Вико, според легендата създадено от бащата – митичния Херкулес;
 • Екскурзия през митологията – разказва се, че самият Ной спрял тук, за да опита вкусните вина. На това място се пресичат трите древни римски пътя – Виа Касия, Виа Аурелия и Виа Клодио. Селището е абсолютно консервиран пример за средновековна градска среда и ни пленява с красивите каменни къщи, кули и малките площадчета, пръснати наоколо;
 • Пътешествие до още един шедьовър на Средновековието, но с много по-древна история, каквито са характеристиките на цялата зона;
 • Архитектурната перла на шестнадесети век на Италия – това ще бъде една от следващите ни спирки. Един удивителен микс между укрепително съоръжение и резиденциална структура. Вилата-крепост и прекрасните градини заслужават нашето внимание;
 • Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина до 10 000 евро на човек”.

Цената не включва:

 • Входни такси за музеи и забележителности;
 • Разходи от личен характер и хранения в ресторанти и заведения.

При записвания до 31-ви март се капарира 10% авансово от цената на екскурзията. В случай на невъзможност да се осъществи пътуването по причини, свързани с рестрикции за придвижване, които не могат да бъдат преодолени като изискване на карантинен период и други подобни, капарото се възстановява изцяло до 14 дни от началната дата на екскурзията. Окончателно плащане се извършва до 30 дни преди датата на отпътуване.

 • За контакт с нас:
 • info@travelinitaly.info
 • +359 884456853
 • + 39 3384953586