Изгубете се сред тайните на Флоренция 

   Екскурзия в малка група от 6 човека със самолет и комфортен миниван за вътрешните трансфери

          01.03 – 05.03.2019 г. 

 

Флоренция – несъмнено един от най-красивите градове в света.

Символ на изящните изкуства, той притегля в обятията си милиони туристи. Много често го посещаваме само за ден,  за да се докоснем поне за миг до гениите, сътворили Ренесанса. Омагьосани от величествената катедрала препускаме из залите на Уфици, ако ни останат сили притичваме през новия дворец и градините му…., но никога не го опознаваме истински, не разгадаваме Флоренция.

 

 

 

А знаете ли къде е единствената Пиета в света, изобразяваща Бащата, Отецът-Бог или къде се намира площада, където могат да бъдат видени едновременно сгради от няколко различни епохи? Защо на прозореца на една от тях е изписано „По лесно е да се копира, отколкото да се имитира“? А на друг прозорец има надпис „Да не се спи!“. Коя статуя във Флоренция има две лица, едното от които всъщност е автопортрет на нейния създател? А знаете ли, че известния символ, стилизиран лилиум, всъщност не е лилиум. Къде са известните градини на розите и ирисите?  

Заживейте във Флоренция, разгадайте я, отдайте ú се…

 

 

В тези няколко дни ще разкрием всички флорентински тайни с частен гид на български език, ще посветим част от нас на богатите музейни колекции и картинни галерии, ще се запознаем с изкуствата, поставили началото на съвременна цивилизована Европа. 

Ще пътуваме през времето, ще посещаваме стари манастири и църкви, съхранили мъдростта на миналото и бъдещето. Ще усещаме духа на гениите, предрекли сложния и красив свят, в който живеем днес…

Но и ще се наслаждаваме на плътните вина и отличните ястия по стари рецепти, ще вкусваме традициите, запазени в местната кулинария от столетия. Да изядеш Италия – ще откраднем чудесни мигове в голям пазар, който предлага лакомства от всички краища на страната: моцарела, мортадела, рикота и скаморца, прошуто и бразеола, миди и калмари, равиоли и тортелини, папарделе и талиателе, сосове с рагу и песто, аранчини и каноли, тирамису и панакота, всичко отвсякъде – Италия на масата!

 

 

Ще се поглезим в шопинг център, където ще открием съвременните достижения на италианските дизайнери, известни по целия свят.

Ще живеем в средновековен замък, някога резиденция на кралица, а днес превърнат в престижен комплекс с епохални мебели, разположен сред декарите парк от маслинови и кипарисови гори.

 

 

01.03.2019 г. 

Кацане в Рим, Чампино в 07.35 ч. сутринта с полет на Ryanair от София. Ще Ви очакваме с комфортен миниван, за да продължим кралското ни пътуване. Ще спрем за кафе и топъл кроасан, за да достигнем един от най-интересните градове на Италия – древното Орвието, важен център на някогашната държава Етрурия, предшествала римляните по тези места. Ще разгледаме подземията на града, които пазят тайни от етруските и Средновековието, ще посетим една от най-красивите катедрали на Италия и света, ще изкачим древна кула, ще се спуснем на 50 метра дълбочина в кладенец от 16-и век, за да се уверим лично в инженерното и архитектурно достижение на творението от онези времена. Ще се разходим из каменните улички, ще влизаме в малките бутици за майолика и ще откриваме местните занаяти. Предстои ни обяд в малък семеен ресторант с традиционна кухня – ръчно приготвена паста, дивечови специалитети и отлично вино. 

 

 

В следобедните часове ще достигнем нашата основна цел – разкошната госпожа, мъдра и неостаряваща. Флоренция е в краката ни – вижте гледката от Piazza Michelangelo.

Потапяме се в стила на херцогиня Анна-Мария Орлеанска, кралица на Сицилия, Сардиния и Пиемонт. Нейният дом ще бъде и наш. Разходете се из градините, вдишвайте епохите, пълнете очите си с това вълшебство.

 

 

Специално за Вас сме подбрали  отлични ресторанти наоколо, направете най-добрия избор за първата си вечер тук…

 

02.03.2019 г. – Ден на открития

Ще сервират богата закуска в „Залата с колоните“. 

След това ще достигнем града за няколко минути. Имаме среща. Очаква ни нашия гид, който ще ни разведе из скритите кътчета на Флоренция, ще ни разкрие неизвестни места и гледки, ще ни разказва истории…

 

 

Предстои ни един добър флорентински обяд, за да посветим следобедните часове на впечатляващата катедрала „Santa Maria del fiore“. Ще се изкачим до купола, за да видим известните фрески отблизо, ще отидем чак до покрива на архитектурното чудо, за да усетим по-добре духа на Брунелески и да видим Флоренция в цялата ú прелест от височина. 

 

 

Ще посетим Баптистерията, Криптата и музея на Дуомото, за да се запознаем с оригиналите на някои шедьоври. Ако вече сте били на тези места, предпочетете родната къща на Данте Алигиери – „бащата“ на италианския език.  Или къщата-музей на Галилео Галилей. Можете да изберете и Галерията на модерните изкуства или Галерията на Академията. 

Вдъхновени и богати с нови преживявания, които ни носят едни от най-важните достижения на световното изкуство, ще помислим да достигнем съвършенството с чаша отлично вино и някой традиционен деликатес за вечеря. 

 

 

03.03.3019 г. – Ден за голямото изкуство

Разположен в красива сграда, конструирана между 1560 и 1580 г. по проект на ренесансовия архитект на Италия Джорджо Вазари, Уфици е един от най-известните музеи в света и обхваща творби от Средновековието до модерните времена. Достатъчно е да споменем имена като това на Джото, Пиеро Дела Франческа, Беато Анджелико, Ботичели, Леонардо, Рафаело, Филипо Липи, Микеланджело, Караваджо и много други – символи на европейската култура. Ще се срещнем от първо лице с едни от най-великите произведения на западния свят от 13-и до 19-и век – изобразително изкуство, архитектура, скулптура, скици и рисунки на бъдещите гениални творения, книги и архиви, цялото огромно съкровище на Уфици. 

 

 

 

Ако вече сте го видели, изберете Националния археологически музей, двореца „Медичи Рикарди“, а защо не и къщата „Буанароти“ или Музея на националната история, или някоя друга от стотиците колекции в различни области, които предлага града. 

С прекъсване за един аристократичен обяд , продължаваме да бродим из скритите кътчета на града. Ще отделим време, за да разгледаме една от най-важните църкви на Италия – базиликата „Санта Кроче“, франсисканска църква  от 13-и век. Тук ще открием колекция от артистични произведения, значими експонати от Средновековието.  Можем да видим в оригинал работи на Чимабуе и Джото, но също и по-късни автори.

 

 

Фамилията на Медичите поставя началото на Пантеона „Санта Кроче“. Тук са положени цяла плеяда важни личности от флорентинския обществен живот, както и хора, оставили отпечатък в културната и научна история на света като Микеланджело, Росини, Макиавели и много други. 

Да се изкушим с коктейл със сьомгов цвят преди вечеря – задължителния аперитив за местните, да станем флорентинци за ден-два. Заобиколени от ренесансов „декор“ отпиваме от свежата течност и наблюдаваме вечерта в града. 

 

 

 

04.03.2019 г. – Ден за дворци и градини

Сутринта е красива и ни чакат много изненади. Ще започнем от музея в стария дворец на Флоренция. Още веднъж ще ни очарова красивия площад „Della Signoria“. Ще влезем в разкошната сграда на Националния музей, която през 1865 г. е обявена за първия национален музей на Италия, посветен на изкуствата от Средновековието и Ренесанса. Сбирката предлага едни от най-важните работи на Донатело, Дела Робиа, Верокио, Микеланджело, Челини и много други експонати, някои в миналото били в частни колекции на благородни фамилии. 

 

Ponte Vecchio ни отвежда на площада пред мащабния нов дворец – Palazzo Pitti. Ще разгледаме впечатляващите му колекции от исторически мебели и интериорни решения, порцелани, картини, облекла, за да ни разкажат живота на една от най-важните фамилии в италианската история – тази на Медичите. Разходка из парка на двореца – необятните градини Боболи. Още един щрих към разказа за живота на благородниците в Ренесанса. 

 

 

Ще се наслаждаваме на атмосферата на Флоренция. Ще гребем с пълни шепи от красотата, която ни омагьосва. Ще посетим антична аптека, част от стар манастир, монасите на който приготвяли по древни рецепти на повече от 600 години помади и отвари, достигнали до нас в рафинирани издания. Можем да тестваме – ароматни сапуни, парфюмни води, билкови ликьори…. зашеметени сме от атмосферата от всички тези поводи за вдъхване. Интериорът е разкошен, залите преливат от бляскавата светлина на кристални полилеи, отразявана във фреските по таваните и стените, сводовете, арките и античните мебели. Заобиколени сме от елегантност…

 

 

Ще завършим деня с посещение на едно място, където може да се опита Италия. Тук ще намерим най-известните „експонати“ от всички кътчета на страната, придружавани от известните представители за съответния район във винена бутилка – Просеко, Кианти Класико или Брунело, Бардолино или Вернача, Пиньолето или Верментино, Неро Давола или Ламбруско, Марсала или Вин санто.  Един добър завършек на деня…

 

05.03.2019 г. 

Време е да си вземем довиждане с кралската резиденция и да подготвим багажа за обратния път.

Ще кажем едно подобаващо „arrivederci “ на Флоренция. Отиваме в красива вила от 17-и век, която предлага уникална гледка към града. Място, богато на история, изкуства и култура. Омайните градини ни предлагат мирис на пролет и очакване за нови пътешествия. 

 

 

А сега да се разходим из предложенията на местни и световни модни марки. Малко шопинг забавления и лек обяд ще предхождат отпътуването за Болоня, където във вечерните часове ще Ви изпратим за полета към София в 22.25 ч. на Wizz Air . Ще се чуем, когато пристигнете към 01.15 ч. местно време. 

 

Цена на пакета – 1 230 евро на човек

Включва:

  • Самолетен билет София – Рим на Ryanair с ръчен багаж до 10 кг. и чекиран багаж до 20 кг.;
  • Самолетен билет Болоня – София на Wizz Air  с ръчен багаж до 10 кг. и чекиран багаж до 20 кг.;
  • Всички трансфери с комфортен мини-ван; 
  • Четири нощувки в историческа кралска резиденция, превърната в хотелско настаняване с включени закуски;
  • Входни такси за музеи и забележителности, изброени в програмата;
  • Един обяд в центъра на Флоренция;
  • Частен гид на български език в един от дните по време на престоя;
  • Двама придружители, които ще Ви помагат, превеждат и съдействат през цялото време;
  • Застраховка „Помощ при пътуване и асистънс“ до 5 000 евро на човек.

Цената е на база нощувка в двойна стая. 

 

 

За контакти: 

тел. 0884 456853

[email protected]

facebook.com/travelinitaly.info/