С вкус на слънце и зрели домати – Тоскана и Умбрия

Дълго пътешествие в малка група до 7 човека  

23-ти юни /2-ри юли 2021

 

 

23-ти юни 2021

Летището в Рим .. Точно тук ще ви очакваме ние с  комфортен мини-ван, пълен с изненади за вас..

Сутринта е пролетна и иска италианско кафе и топъл кроасан.. А сега накъде?

 

 

 

Отправяме се към най-известните термални извори на Тоскана- Saturnia Terme.. Естествените каменни басейни, се спускат по наклона, образувайки корита с различни размери и форми, а топлите минерални води отделят пара и създават пейзаж от приказките .. това виждат птиците в полет ..

Можете да се потопите в здравословния извор с температура на от 37,5 градуса по Целзий.., задължително си носете водни обувки, защото наслоените пластове и отделената луга са неравни и хлъзгави ..  Но много по-добра е идеята да се отбием в СПА- зоната на 5-звездния комплекс, разположен до извора и да се насладим на релакс и балнеарните качества на множеството басейни и зони за почивка или да се отдадем на някоя живителна и разхубавителна процедура. Тук можете да наемете халат, кърпи, подходящи чехли.. Добре е на удобно място в багажа да предвидите бански, джапанки и според дрескода на центъра, бяла кърпа или хавлия, в случай, че не желаете да наемете на място.

Вечерта и за следващите пет дни ще се настаним в най-красивата част на Тоскана, на малко площадче в каменния средновековен център, семейния хотел ще бъде на ваше разположение с включена закуска по италиански – кроасан, кафе, капучино, в допълнение с плодове и йогурт.

Предстои ни паметна вечеря с местни деликатеси.

 

24-ти юни 2021

Отиваме в едно от скритите селища на Тоскана, за да се потопим в атмосферата на местните, но и за да направим обяд, който не трябва да пропускаме. Старата месарница работи… и тя не помни от кога. А после, прикрепили към нея ресторантче, дето трябва да посетим. Това трудно се разказва – трябва да се опита!

Останалата част от деня ще посветим на Арецо. Наклоненият площад ни внушава, че ако пуснем една ябълка, тая има да се търкаля чак, докато излезе на Corso Italia и после така, кой знае докъде. Лоджата на Вазари направо ни съсипва с красотата си! Ще познаете местата от кадрите на „Живота е прекрасен“ на Бенини – голяма част от филма е сниман тук.

 

25-и юни 2021

Старото Абатство дреме на припек, докато лозите взимат цвят от слънцето и топлия вятър.

 

 

Мащабната по своите размери готическа църква, останала само с естествения небесен купол за покрив, има стара история и много за разказване. Но да разберем на място…

Ще направим късен обяд с дегустация на 4 вина в избата на фамилията Калиани. Лимитираните серии и бутиковото производство ще ни поднесат незабравими мигове.

 

26-и юни 2021

Да пием по кафе във Флоренция.. Госпожата е утихнала в очакване на нашето посещение, Ponte Vecchio и Piazza Signoria са величествени, разкошната катедрала изглежда още по-нереално, под светлината на април, а грамадния купол подпира усмихнатото небе.

Кафе беше казано условно – да се поглезим с коктейл в сьомгов цвят или чаша просеко, за да отпразнуваме живота …

 

 

27-и юни 2021

Градът, изкушил авторката на бестселъра „Под небето на Тоскана“ Франсис Мейс. Протяжни разходки из Кортона, докато опознаем и разгадаем града. Кратко отклонение до един манастир, който смайва със своята архитектура и където Свети Франциск прекарал в молитва няколко години от живота си. И разбира се – не може да не погледнем Bramasole – главния герой в книгите на Франсис, нейната къща в Тоскана.

Има едно място, посветено на любовта. Старата fattoria се достига по прашен път, обрамчен от кипариси. Каменните къщи носят красотата на столетията, малката църква е притихнала в очакване на посетител, градината е изпъстрена от нацъфтелите туфи на сакъзите. Ще запомните това място завинаги!

 

 

28-и юни 2021

Тоскана ни подари незабравими мигове. Време е да отделим внимание на прекрасната Умбрия.  Така че – ще натоварим багажа, за да се отправим към Тразимено.

Езерната повърхност улавя първите лъчи на слънцето. 

Ден, посветен на Перуджа – столицата на областта. Градът има пластове – древните етруски хилядолетия преди Христос, Римската империя, Средновековие и Ренесанс и един папа, който направил така, че в цяла Централна Италия да приготвят хляба си без сол. Историята ще разберем в старата крепост и тайнствените подземия. А един наш приятел ще ни заведе на обяд на място, където похапват местните.

 

 

29-и юни 2021

Да отдадем дължимото на малките селища, накацали по брега на известното езеро и специалитетите със сладководните риби и една змиорка, дето се лови тук. На един един малък нос вдаден в тразименските води се извива укрепителна каменна стена, прекъсвана от високи, кръгли кули ..

По-нататък по брега, малко селище се е разположило на склона над езерото, а  къщите са живописно накацали, следвайки стръмния релеф.., долу, край самите водни отблясъци е курортната част с кафетерии и няколко ресторанта, посветени на местната кухня.. 

Стари замъци, надникнали от хълма и вперили поглед към кристалната водна повърхност .. приказните пейзажи на Италия..

Семейна фабрика за кашмир и техния шоурум несъмнено ще бъде важна цел за дамите.

Мислим за вкусна вечеря в традициите на вкусовете от езерото и бутилка отлично местно вино.. 

 

 

30-и юни 2021

Асизи…Градът на Свети Франциск. Огромната по размерите си Базилика наистина изумява,  а богато изписаните стени с красиви фрески са впечатляващи. Българската следа тук и сватбата на Борис III и Царица Йоанна. Защо избрали да се венчаят на това място?

Едно малко умбрийско селище ни кани на гости в семейната фабрика за теракота на повече от 500 години. Как се съхраняват традициите – разказ от първо лице. Пъстро изрисуваната майолика е безкрайна цветна шевица от орнаменти и стилове .. пренасяме се в свят на изобилна красота ..

Умбрия ни пленява все повече и вече чувстваме, че ще се върнем по тези места, за да разкриваме още..

 

 

1-ви юли 2021

Една от най-красивите катедрали на Италия и света, подземията на града разказват за живота в ранното Средновековие, а тук можем да опитаме някои традиционни умбрийски специалитети като гълъб по етруски /специалния сорт за храна се отглежда още от времето, когато гълъбарниците били разположени в пещери/. Орвието е умбрийско изкушение, което няма пропуснем.. Каменни улички срещат неочаквани площади, а някой дворец се изпречва и ни потапя в красотата на архитектурата си..

Един запомнящ се следобед – „Изчезващият град“. Изглежда нереално като в приказка.. Не може да се разкаже .. трябва да се почувства .. Заповядайте ..

За тази нощ ще се настаним в провинциална римска вила в покрайнините на града и ще си направим пиршество..

 

 

2-ри юли 2021

Времето е отлетяло неусетно и уж дългия престой вече ни се струва кратък. Товарим куфарите на път за летището.. Полетът е сутринта в 9,20 часа, в София ще пристигнете към 12,30 часа местно време.. Ще се чуем, за да си кажем „.. до скоро и до нови пътешествия ..“

 

 

Цена на екскурзията –  1 369 евро на човек за настаняване в двойна стая и включва:

 • Самолетни билети София- Рим – София с ръчен багаж до 8 кг. и чекиран багаж до 23 кг. ;
 • Всички изброени вътрешни трансфери с комфортен мини-ван Mercedes Vito; придружаване и превод през цялото време;
 • Пет нощувки в средновековен исторически център, в малкия централен дворец, превърнат в семейно хотелче с няколко стаи, включени закуски;
 • Три нощувки в традиционна къща на брега на езерото Тразимено;
 • Една нощувка в провинциална вила в околностите на Рим;
 • Обяд с дегустация на вино в семейна изба с лимитирано производство;
 • Екскурзия най-известните термални извори на Тоскана- Saturnia Terme; 
 • Пътешествие до Арецо;
 • Спирка в автентично тосканско селище;
 • Екскурзия до старо абатство и голяма готическа църква без покрив
 • Дневно пътуване до Флоренция;
 • Посещение на Кортона, спирка при вила Брамасоле, основен герой в книгите и филма по бестселъра „Под небето на Тоскана“ на Франсис Мейс; Посещение на манастир, в който Свети Франциск прекарал част от живота си;
 • Пътешествие до историческа фатория, мястото, където преработвали земеделската продукция, малко селище с къщата на стария лорд;
 • Екскурзия до Перуджа;
 • Пътешествие из градчета по брега на езерото Тразимено;
 • Посещение на историческа занаятчийска фабрика за майолика;
 • Екскурзия до Асизи;
 • Екскурзия до Орвието;
 • Пътешествие до „Изчезващия град“;
 • Туристически такси;
 • Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” до 10 000 евро;

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси за забележителности;
 • Хранене извън посоченото, включено в цената;