На лов за бели трюфели в Тоскана

Бавно пътешествие в малка група до 7 човека

08 – 14 ноември или 15 – 21 ноември 2024 г. 

 

 

Късната есен е периодът, в който Тоскана става център на поредица от кулинарни, артистични и културни събития. Тази част от годината носи дълбоки, силни вкусове, аромати и усещания, каквито никъде и в друго време не можем да открием. Това е сезонът, когато местните хора заживяват своя обичаен живот. Тълпите от туристи са напуснали земите им и сега тосканци се връщат към традиционните си фестивали и празници, посветени на типичните продукти, които отглеждат, събират и с които се хранят – първото олио, гъбите манатарки, кестените, трюфелите…

Само през зимата се добива един от най-вкусните и ценни продукти – белият трюфел. Когато е току-що изваден от влажната пръст има характерен, плътен аромат и носи на небцето неподражаемо удоволствие. Известно е още, че това е „любовна“ гъба – доказан афродизиак.

И така, тръгваме на „лов“ за трюфели … 

 

 

Ще пътуваме, ще се храним с даровете на земята, ще отидем на винени дегустации в долините, където тероарът формира богатия вкус на Брунело и елегатните нотки на Кианти Класико. Ще опитаме меню за короновани с блюда с бял трюфел, ще обиколим Тоскана с исторически влак, задвижван от парен локомотив. Ще отидем да търсим трюфели с опитен водач и специално обучени кучета.  Ще посетим трюфелов пазар и естествено ще вкусваме …..

Пакетът включва:

 • Самолетен билет София – Рим – София с ръчен багаж до 10 кг.;
 • Шест нощувки в историческа, тосканска, маслинова ферма; Имението с традиционни каменни къщи е превърнато в малък комплекс от настанявания в елегантен, характерен стил с епохални мебели; Много външни зони и градини; Включена закуска;
 • Трансфери с комфортен мини-ван от и до летище, ресторанти и забележителности и всички дневни екскурзии;
 • Придружаване и превод през цялото време;
 • Двучасова горска разходка с опитен водач и кучета трюфелотърсачи за намиране на скъпоценните бели гъби; От декември 2021 година това занимание е включено в нематериалното културно наследство на света и под защита на ЮНЕСКО; 
 • Посещение на пазар за трюфели;
 • Гала-обяд или вечеря с меню на основата на току-що извадени бели трюфели;
 • Разходка с исторически влак, задвижван с парен локомотив из най-красивите части на Тоскана;
 • Дегустация във фамилна изба за бутиково производство на лимитирани серии вино  в близост до Монталчино с традиционен тоскански обяд;
 • Дегустация на вино Кианти Класико с четиристепенен обяд в древен замък;
 • Екскурзия до Сиена;
 • Ежедневни екскурзии до скритите исторически селища в Тоскана;
 • Дневно пътешествие из района на Кианти Класико и отбивка в средновековен център в най-известната винена зона на Тоскана;
 • Застраховка „Медицински разходи при заболяване и злополука в чужбина с осигурен асистънс“ до 10 000 евро на човек с включен пакет „Сигурност“;

Цена за пътуването:  2030,00 евро на човек за настаняване в двойна стая

 

Цената не включва: 

 • Разходи от личен характер и всички останали хранения, извън горепосочените, включени в цената;
 • Входните такси в музеи и други атракции;

 

 

Глинестите почви на долината Орча /територия, защитена от ЮНЕСКО/ и отглежданите там сортове грозде като Санджовезе, дават на виното землист вкус и сила, и можете да откриете, че по един фантастичен начин се комбинират с местните продукти и героя на нашата екскурзия – трюфелът. 

Ако сте шеф-готвач във Вашия собствен дом и държите на отбраните ястия, а може би, сте гурме-приключенец или искате да се насладите на истинската Тоскана извън туристическия сезон /дори съвсем да не обичате трюфели/, или просто Ви се пътешества по един различен начин, то нашата програма, може би, ще Ви заинтересува.

 

 

Програма:

Първи ден

Среща в Италия

Летището в Рим .. Точно тук ще ви очакваме ние с комфортен мини-ван, пълен с изненади за вас.. Спирка за кафе италиано и още топъл кроасан и потегляме към приключенията ..

Отпътуване за Тоскана…Настанете се спокойно и се наслаждавайте на идиличната атмосфера на провинцията с галещите погледа хълмове на долините, зелените силуети на кипарисите и пиниите и сладкия релеф на кулите и църквите, очертани в дълбочината… Тази великолепна хубост, до която веднъж докоснал се човек, остава магично запленен завинаги. 

 

 

Втори ден

Лов на трюфели и винени изненади

Денят ни предлага да се насладим на някои от най-забележителните местенца в зоната. Подземни изби, преплетени с пещери, обитавани столетия преди новата ера или как древните етруски гробници днес са превърнати в подземен град за зреене на вино и са надградени с дворци на благородници през Средновековието .. 

Ще направим една отбивка във фамилен ресторант, в който се хранят тосканци и сервират типични местни специалитети, приготвени по стари рецепти.

 

 

В късния следобед ще се включим в търсенето на белите диаманти. С помощта на специално обучени кучета и професионален търсач ще започнат нашите срещи от първо лице с малките съкровища близо до коренищата на стари дъбове /допълнително ще Ви съобщим кои са подходящите дрехи и обувки за подобно приключение/.

 

 

Трети ден

Да отворим сетивата си за предстоящите изживявания и многобройните емоции. Ще пропътуваме времето с чаша топло капучино в ръка на малко каменно площадче в сърцето на средновековно селище. Ще потопим прясно изпечени амарети в гъстата капучинена пяна. Ще направим няколко кадъра. Ще наблюдаваме типичния ден на местните хора – кой тръгнал към близката фурна или към седмичния пазар за сирена, кой се запътил към малкия бар за следобедна раздумка с приятели, или възрастната дама, бързаща към църквата. „Разбуждат“ ни само църковните камбани, които удрят на всеки кръгъл час и от столетия отброяват отлитащото време. Малко блаженство!

Ще посетим пазар за трюфели, ще можем да изберем от различни току-що извадени екземпляри, ще опитваме ароматите и вкусовете.

Екскурзия до ренесансовия шедьовър на Италия – прекрасната Пиенца ни очаква ..

Галавечеря с отбрани ястия в елегантната атмосфера на историческата сграда .. Многостепенно меню и отлично вино към всяко блюдо .. Трюфели, трюфели и пак трюфели ..  

 

 

Четвърти ден

През Тоскана с парен локомотив

След сутрешния кроасан ще тръгнем към гарата, за да хванем старинния влак, задвижван от парен локомотив и преминавайки през едни от най-красивите местности на Тоскана ще пристигнем отново на пазара на трюфели, за да разгледаме какво ново са извадили ловките събирачи и ще се насладим на дълъг обяд и някои безценни покупки на продукти, които човек може да намери само на подобни места.

И така – замаяни сме….Научно-доказаните ефекти на афродизиак на тези вълшебни гъби ще ни изпълнят със задоволство и любов. 

 

Винени приключения

Ще потеглим за Монталчино, столицата на известното Brunello и един от най-важните винени центрове на Тоскана. Ще направим разходки из малките средновековни улички, ще се насладим на изключителни гледки, ще разгледаме какво ни предлагат многото магазинчета за вина от близки и далечни точки на Италия.

В обедните часове ще се отправим към малко каменно селище наблизо, в покрайнините на което са разположени лозовите масиви на семейно стопанство за производство на вино. Вината са добри, много добри и отлични, произвеждат се едва няколко десетки хиляди бутилки годишно и сетивата Ви наистина ще „затанцуват“.  Да опитаме и да се отдадем на бавен, изпълващ с блаженство обяд ..

Екскурзия до средновековното селище за разходка и едно gelato ..

Разбирате че, след подобен ден, вечерта се очертава с висок градус на настроението и ново пиршество. 

 

 

Пети ден

Да пием по кафе в Сиена

Привилегия е да се разходим из този красив, каменен град.

Фасадата на основната катедрала е сякаш изплетена дантела от бледо розов мрамор, допълнен от млечния цвят на орнаментите и релефите, а интериора, о , прекрасни мозайки и фантастичен небесен свод се изсипва от купола.

Ще погледаме чудатия площад, в друго време от годината той е сцена на историческия фестивал „Палио“. Конете на местните фамилии се надбягват два пъти годишно и кварталът, който победи носи славата за дълго време, а празненствата продължават с дни.

Главната улица ни примамва с многото бутици за сладкиши, шоколад и сладолед. Панфорте /сиенски деликатес, приготвен от сушени плодове и ядки/ тук намира проявление в безброй варианти – по-пикантен, с мед или с вишни/; Ричиарели – сладки, приготвени от бадемово тесто, все още топли и много ароматни; Атмосферата ни завладява и унася в сладостта на тези земи. 

 

 

Шести ден

Приказка в Кианти

Ден, посветен на пътешествие из лозовите масиви, осеяни с изби и малки селища в района на Кианти Класико или къде се прави най-известното вино на Италия .. Черния петел, който означава всяка бутилка, произведена по стара рецептата на Барон Риказоли .. История с вкусни приключения .. 

Ще отидем в античен замък, днес собственост на една от важните фамилии винопроизводители на Италия. Тук е разположена една от избите им. Ще разгледаме и ще направим кралски обяд с четири блюда в акомпанимент на прекрасното вино, подбрано специално към всяко ястие .. 

Разходка до малък исторически град, един от символите на района Кианти ..

 

 

Седми ден

Arrivederci…… Италия и до скоро

Да подредим спомените и преживяванията си на чаша разбуждащо кафе и приятна закуска.

После ще започнем да приготвяме куфарите си и да подреждаме подаръците за обратното пътуване. В багажника ще се намери място за добре затворени кутии, пълни с бели трюфели.

Потегляме в посока Рим, за да пристигнем на летището, а когато се приберете ще се чуем, за да си пожелаем още незабравими италиански пътешествия ..

 

 

За контакт с нас:    [email protected]                +359 884456853  

                                        www. travelinitaly.info               + 39 3384953586