Заживейте по тоскански

Пътуване в малка група от 6 човека 

06.05. – 22.05 2019

 

 

Кортона е градът, вдъхновил известната американска писателка Франсис Мейс да напише бестселъра „Под небето на Тоскана“, но и да промени напълно живота си и да заживее тук. Голяма част от кадрите във едноименния филм също са заснети в този привлекателен град. Слънцето, красотата и любовта са си направили среща тук.

 

 

Ако търсите едно по-дълго бягство, посветено на звучния италиански език, красивата архитектура, ренесансовите изкуства, сочните вина и традиционната кухня, може би нашето предложение ще Ви допадне.

Две седмици под небето на Тоскана, в които можете да изберете да посещавате курсове по италиански за чужденци, уроци по готварство или да се учите да рисувате тоскански пейзажи и средновековни сгради.

Ще посещаваме седмичния пазар в града, ще избираме свежи зеленчуци и сирена заедно с тосканци, ще разменяме по някоя рецепта с „nonna“ или местната баба. Ще се отбиваме в “ la panetteria“, пекарната за топъл хляб с твърда като черупка кора и памучено мека сърцевина, ще се отбиваме в „la macelleria“ – месарницата, за да изберем от доброто представителство на различни птичи, говежди и други меса.

 

 

Културната програма на Кортона е наситена и ще ни даде възможност да посетим концерти, изложби, галерии и богатата колекция на етруския музей в града.

Ще се разходим до къщата на Франсис Мейс и ще дегустираме вината с марка „Брамасоле“ – новата страст на авторката.

Ще се шляем из средновековните улици, ще отпиваме от ароматното капучино, за да допълни перфектно топлия ни кроасан. Ще си вземем по чаша просеко на някое площадче, за да послушаме църковните камбани. Ще се наслаждаваме на известното „долче фар ниенте“ – сладостта да не правиш нищо.   

 

 

По желание, ще посетим интересни дестинации наоколо – Перуджа, Арецо, градчетата около езерото Тразимено. В Асизи можем да отидем точно в деня, когато парада на ретро автомобили „Миля миле“ минава оттам. Ще си направим обяд-пикник в двора на ферма със занаятчийско производство на сирената „пекорино“ в най-красивата част на Тоскана. Ще опитаме най-доброто бавно готвено говеждо на планетата.   

 

 

Вие също можете да изберете дестинация. Ако имате интерес да посетите някое място в Тоскана или Умбрия, което Ви вдъхновява, моля споделете… Ще организираме екскурзия по личната Ви програма за Вас и всеки друг от групата, който пожелае да се включи. 

Ще живеем, ще готвим, ще учим, ще обичаме, ще говорим и ще дишаме по тоскански!

 

 

Приключението започва на 6 май с полета на Wizz Air София – Болоня, заминаването е в 20,45 часа, а пристигането в 21,40 местно време. Точно тук на летището в Болоня ще Ви очакваме с комфортен мини-ван за 6 човека.

След около 20 минути ще пристигнем в историческа резиденция от 17-и век в елегантната атмосфера на интериор, запазил характеристиките на отминали времена.

Да отпием по чаша местно вино за „добре дошли“ и да опитаме деликатесните хапки, приготвени специално за нас. Да празнуваме!

 

 

На 7 май сутринта след приятна закуска и ароматно кафе ще продължим пътуването си към Кортона.

Градът има древна история оставила красив отпечатък върху архитектурата и атмосферата тук. Бил един от 12-те най-важни градове на Етрурия, завладян от римляните, за да навлезе в средновековието като свободна община, след продължителни сблъсъци с Арецо през 15-и век става част от Флорентинската република и тук процъфтява Ренесанса.

Най-известния представител от този важен период е художникът Лука Синьорели, роден в Кортона, оставил свои шедьоври във важни религиозни центрове на територията на Тоскана и Умбрия. Площадът-символ на града и театърът на Кортона носят неговото име. 

 

 

А част от нашето пътуване ще бъде посветено именно на Синьорели, подобно на неговата почитателка, американската авторка, която вече споменахме и ние ще посетим градовете, където той е оставил едни от най-известните си произведения.

Днес, Кортона е център на много културни събития и артистични прояви, атмосферата по каменните улици, осеяни с галерии и различни изложби, очарователни книжарници и магазини за ръчно изработени хартии е пленителна.

 

 

Поредицата от ресторантчета, където се сервират традиционни тоскански специалитети, винарните с богати колекции на представители на чудеса в бутилка от цялата територия, изкушават.

Ще се настаним в историческа сграда в самия център на града, но ще имаме всички съвременни удобства и отлично оборудвана кухня за кулинарни творения, в случай, че някой се интересува да готви с местни продукти.

 

 

През първата седмица от нашия престой тук – от 8-и май, можете да започнете Вашето обучение по италиански език, готварство по тоскански или  рисуване – изберете какво ще Ви бъде интересно.

А може би, искате просто да се наслаждавате на града през целия ден и с книга в ръка да дегустирате местните вина на някоя уличка, украсена с цветни саксии и да наблюдавате хората? Можете да обикаляте площадите, да снимате панорамите, да посещавате бутиците и магазините за кожени изделия и да си набавите нещо тосканско. Решавате Вие. 

 

 

Ако предпочетете курсове до обяд, то следобедите ще бъдат посветени на опознаване на града и разкриването на всички тайни, които крие от различните епохи на своята дълга и богата история. Крепостните стени с етруски произход от 4-и век преди Христос, етруските гробници, както и монументален погребален олтар, украсен със сфинксове, уникален за Италия, са само малка част от от интересните обекти тук. Средновековни и ренесансови църкви и дворци, крепостта на Медичите, Музея на изкуствата, Музея на Етруската Академия, временни и постоянни арт изложби и експозиции, концерти, театрални и кино-събития – всичко това ще бъдат част от нашите цели според интересите на всекиго.

През втората седмица от престоя ни – от 15-и май до 21-и май – ще организираме дневни екскурзии според Вашите желания и предложени от нас акценти.

 

 

Перуджа – древен град с бурна история, интересна архитектура, съхранява колекции на изкуствата и изключителни църкви, градски дворци и папска крепост, столица на шоколада – тук наблизо се намира най-старата шоколадена фабрика на Италия, предлага и до днес вкусната марка „Perugina“.

 

 

Арецо – този град изумява с цялата си атмосфера, средновековни сгради с релефни гербове по стените, наклонения площад, по който човек си мисли, че ще се затъркаля, красивата лоджа на Вазари, малките антикварни магазини, уличките с ресторанти и бистра, главната улица с множество бутици на модните марки и най-добрия сладолед в района.

 

 

Тук са родени: Гай Меченате, станал нарицателно за ценител, подпомагащ изкуствата; Гуидо Монако, създател на музикалните ноти; Франческо Петрарка, поет, писател и хуманист, считан за един от основоположниците на италианската литература; Джорджо Вазари, един от най-изтъкнатите архитекти и живописци на Италия, биограф и писател, най-известната му сграда е галерията „Уфици“ във Флоренция.

 

 

„Изчезващият град“ – пленителния средновековен център е „кацнал“ върху скални зъбери, които се рушат с всяка следваща година и днес единствената връзка с останалия свят е пешеходен мост. Счита се, че скоро това място няма да съществува. 15-те обитатели на градчето го поддържат „живо“ и изпъстрените с цветни саксии улички, старата църква, и няколкото ресторантчета са като късче от отминали времена. Пренасяме се в друга епоха.

 

 

Малките селища около езерото Тразимено – „бижута“ пръснати по брега, всяко със своя история, прекрасна крепост и бутици за цветна майолика, която искаме да занесем вкъщи като спомен за тези пъстри дни. Няма да пропуснем занаятчийските фабрики за кашмир и ще опитаме специалитети със сладководните риби от сините езерни води.

 

 

Асизи – градът на Свети Франциск. Базиликата посветена на Светеца е внушителна. Ще пристигнем тук в деня, когато парадът на ретро автомобили ще премине по улиците като спектакъл на винтиджа.

 

 

Най-красивата част на Тоскана – хълмистите долини, покрити с все още зелени жита, полета обсипани с нацъфтели макове и средновековните и ренесансови градчета, които украсяват неподражаемо света.

Тук за Вас избрахме да направим обяд в двора на занаятчийска ферма за производство на сирена. Гледките се запомнят завинаги, а вкусът на пекориното, местните сушени меса и деликатеси в съчетание с едни от най-добрите вина на земята ни карат да разбираме по-добре страстта на италианците към храната.

 

 

Можете да изберете друга дестинация, която Ви интересува, за да я включим в програмата или ние да предложим още любопитни селища или фестивали на местните хора посветени на пролетните цветя и празненства на открито с вкусно хапване и вино, а също забавления като конна езда или разходка из Тоскана с ретро автомобил или моторчетата Веспа.

Ако Вие желаете да се включите само за определено време в това приключение, можете да изберете подходящия период и да направим персонално предложение.

 

 

На 22-и май ще потеглим за летището „Фиумичино“ в Рим за полета на Wizz Air за София в 14,55 часа и кацане в 17,55 местно време.

Ще се чуем, когато пристигнете у дома, за да си кажем „довиждане и до нови пътешествия“.

Но Вие вече ще говорите италиански, ще готвите по тоскански и ще познавате по-добре духа на Италия.

 

 

Цена на пътуването – 1 773 евро на човек

Включва:

 • Самолетни билети София – Болоня, Рим – София на Wizz Air с ръчен багаж до 10 кг. и чекиран багаж до 20 кг., приоритетно качване на борда;
 • Всички вътрешни трансфери с комфортен мини-ван за 6 човека;
 • 1 нощувка със закуска в резиденция от 17-и век близо до Болоня;
 • Напитки и деликатесни хапки за „добре дошли“ в деня на пристигане;
 • 15 нощувки в историческа сграда в центъра на Кортона;
 • Кошница с традиционни деликатеси и тоскански специалитети, вина, плодове, зеленчуци и сладкиши, която ще Ви очаква в тосканския Ви дом;
 • Екскурзия до Перуджа;
 • Пътешествие до Арецо;
 • Посещение на „Изчезващия град“ с включена входна такса;
 • Разходка до езерото Тразимено и някои от най-живописните селища по бреговете му;
 • Екскурзия до Асизи и парад на ретро автомобили;
 • Еднодневни пътешествия до най-красивите части на Тоскана и исторически градове;
 • Обяд-пикник във ферма за ръчно правени сирена „пекорино“;
 • Екскурзии до желана от Вас дестинация в района на Тоскана и Умбрия;
 • Превод и придружаване по време на престоя;
 • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина и асистънс до 5 000 евро на човек“.

 

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси за музеи и забележителности извън изброените;
 • Хранения извън изброените;
 • Такси за посещение на езикови, готварски курсове и такива по рисуване и други подобни;

Можете да се свържете с нас: 

Travel in Italy

  [email protected]

+359 884456853

+39 3384953586