Седемдневна екскурзия в малка група от 6 човека

02/09 – 09/09.2019 г. или 09/09 – 17/09.2019 г. 

Лятото е още тук. Земята на Тоскана се отблагодарява с пълни шепи за грижите на местните хора. Окосените жита са оставили жълти килими, а стройните кипариси дават контраст със зелените колонади, които образуват по продължението на пътя. Никой не нарушава спокойствието на стадата овце по хълмовете.

 

 

Не сте ли си мечтали да избягате от ежедневния ритъм и да заживеете в типична тосканска ферма, да готвите с баба, местната „nonna“, която знае тайните на старите фамилни рецепти?

Басейнът на къщата ни очаква за следнобедно четиво с коктейл в ръка, а дневните маршрути включват екскурзии до седем от най-впечатляващите исторически градчета на Италия.

 

 

Програмата е богата, но лека с кратки преходи и типични вкусове:

 • Пристигане на летището в Рим рано сутринта /самолетните билети и багажа са включени в цената/;
 • Ще Ви очакваме тук с комфортен мини-ван за шест човека с двама придружители – преводачи за целия период;
 • На път за Тоскана ще се отбием до един романтичен замък с кули, които ни връщат в рицарските времена. Споменаван още в 8 в. и реставриран в неоготически стил през 19 в., днес интериорът разкрива великолепие;
 • Ще се настаним във ферма в Тоскана за 7 нощувки. Домакините произвеждат зехтин и зърнени култури, отглеждат зайци,  кокошки и специален сорт гълъби, основа на много местни специалитети;
 • Ще имаме три урока по готварство с местната баба;
 • Съответно три угощения в три от вечерите с приготвените блюда;
 • Ще си набавим свежи продукти на седмичен пазар в селище наблизо, за да сготвим нашата тосканска рецепта и да покажем наученото, та „nonna“ да може да опита;
 • Ще направим екскурзия до средновековен град и ще опитаме вината, които правят местните хора. „Нобиле ди Монтепулчано“ – едно знаменито вино, а ние ще го пробваме в пещери, превърнати в изби в подземията на градските дворци;
 • Ще посетим защитения от ЮНЕСКО като идеален архитектурен пример за ренесансов град – Пиенца;
 • Ще се отбием за разходки по каменните улички на Монталчино – елегантно „полегнал“ на хълма, заобиколен от лозята за онова чудно на вкус и неслучайно предпочитано от кралски особи, забележителното вино „Брунело“;
 • Ще направим дегустация на вина в семейна изба в района на Монталчино;
 • Ще покорим възвишението, на което се извисява кула с интересна история и ще преминем през градчето по централната улица на което, минава Via Francigena или древния поклоннически път, свързващ Франция с Рим;
 • Ще разгледаме две селища скрити между долините на Южна Тоскана, недокоснати от времето и тълпите туристи, сякаш забравени от всички, освен от  няколкото си жители и … Бог, дарил им неустоима красота и вечността;
 • Ще Ви поднесем кошница, пълна с деликатеси, вина, зеленчуци, плодове и сладкиши за къщата в Тоскана и много изненади…. наслаждавайте се..! 

Цена на екскурзията – 976,00 евро на човек и е за настаняване в двойна стая.

 

 

Програма:

02.09.2019 г. или 09.09.2019 г.

Пристигане с ранен полет от София на летището в Рим в 8,00 часа местно време или в 20,05 за вечерния полет на 09.09.2019 г. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван за шест човека. 

Денят ще продължи с италианско кафе и, може би, току-що изпечен кроасан, дъхащ на масло и прасковено сладко, а за пристигащите вечерта – с бус-парти с италианска музика, лакомства и напитки. 

 

 

Пътят се вие и приближаваме силуета на приказен замък. Тук живели маркизи и барони от дълбокото средновековие до днес. Разходете се из красивите градини, а ако желаете можем да влезем, за да разгледаме замъка отвътре и да научим историята му с гид на английски език.

Ние сме на границата на между Лацио и Умбрия. Да опитаме от местните специалитети, знаем точното място за това. Ресторантчето се е скрило в долината, а семейството, което го управлява и готви тук, предлага сезонна храна. Земята ражда плодовете си, а те приготвят даровете в съвършени творения.

Живописния маршрут ни отвежда към най-красивата част на Тоскана. Тук ще живеем през следващата седмица. Къщата е традиционна, от градината влизате директно в стаите си, а басейнът е само за Вас. В двора на баба още има гроздове с домати, а билките галят обонянието ни.

 

 

Настанявайте се … и добре дошли!

Местни деликатеси, плодове, зеленчуци и сладкиши, вина и напитки Ви очакват. Да отворим бутилка и да опитаме от слънчевия вкус!

 

 

03.09.2019 г. или 10.09.2019 г.

Ще пием кафе в градината и бавно ще потеглим към един шедьовър на средновековието. Градчето се извива по ръба на склона и ни приветства гостоприемно с широко отворените порти в крепостната стена, някога залостени за чужди посетители. Уличката ни води нагоре, а бутиците за кожени изделия или ръчно правена хартия и писалки ни изкушават да погледнем.

Къде си е пиел кафето Фелини и защо ли? Узнайте и вкусете.

 

 

Площадът се изпречва пред нас изведнъж с цялото си великолепие и ни задъхва.

Да разгледаме църквата да влезем в двореца, да слезем в подземията, да отидем в избите, да отпиваме …. Сладки, сладки вина и незабравими мигове.

Веселието продължава в нашия мини-ван на път за къщата.

 

 

Nonna ни очаква и готвенето започва. Днес тя показва как се прави прясната местна паста, наречена „pici“ и прекрасния нежен и лек сос за нея с домашно приготвени доматени тайни в бутилки, подредени в избата.

Бабата меси, а ние след нея. Вижте техниката, повторете и запомнете рецептата.

 

 

Босилек от градината и зрял пармезан ще завършат всичко, но поантата ще постави вкусния зехтин на фамилията. През изминалите две години е носител на престижен сертификат за най-добър зехтин в зоната в съревнование с всички производители на общината.

Сега ни предстои угощение с тази нечовешки вкусна паста и домашното вино на домакините.

 

 

 

04.09.2019 г. или 11.09.2019 г.

Свежестта на утринта ни зарежда и ние сме готови за нови приключения.

Днес отиваме в град, сътворен от Папа и единствен, замислен и изграден, съхранен до днес като идеалния ренесансов град.

Внимавайте, Пиенца „краде“ сърца!!! 

Малки площадчета и улички, тайнствени стени на дворци и църкви, някогашен манастир – всичко е точно както трябва.

 

 

Ухае на овчи сирена „Пекорино“, главната улица предлага магазинчета с известния местен деликатес. Е ще се опита, няма как. С трюфел или с орехи, отлежали или свежи, покрити с винено джибри или слама. Каква симфония с вината от района! Открийте своите фаворити и съчетанията!

Днес баба е подготвила от домашните зайци и вече почистени ни очакват, за да се впуснем в следващата рецепта на Тоскана.

Да запретваме ръкави, ще помагаме и ще се учим. Гледаме внимателно и не пропускаме нищо. Всяка билка, колко сол, слаб ли е огъня, кога да разбъркаме. Ами гарнитурата, какво ще предложи тя, как го приготвя, как го е приготвяла баба ú и нейната баба?

Знае се, че ни предстои пир достоен за крале, а виното на дядо Пиетро е наистина добро. Е опитвайте …!

 

 

05.09.2019 г. или 12.09.2019 г. 

Басейнът ни кани за сутрешно плуване, а кафето ни тегли към масата в градината. Не бързайте, насладете се на сутринта.

Ден посветен на история и вино.

Градът има древен произход. По тези места преди римляните обитавали етруските.

Корените на местните жители са заровени дълбоко в античността, а днес ние виждаме гордите потомци с какво достойнство преминават по каменните улици и достолепно отиват към църквата.

На повърхността са останали следи от средновековието, стара крепост-гарнизон – обходете стените ú. Прекрасните сгради с гербове на фамилиите управлявали през вековете.

 

 

Монталчино е обаятелно със своето благородство и мекота, повече отворени пространства, зашеметяващи гледки към долините. Цялата Орча на длан, хълмовете със сиенските глини, това море от накъдрена земя, което е така пленително. /Долината Орча е защитена от ЮНЕСКО като световно наследство/.

Родина на едни от най-добрите вина в света, градчето е заобиколено от безкрайни лозя на известното Сан Джовезе – гроздето за „Брунело“. Ако не сте го опитвали – пробвайте и пак ще говорим.

Каним Ви на дегустация!

Семейството произвежда вино от поколения, а днес притежават малка изба за лимитирани серии, но те ще ни разкажат повече, докато пробваме. 

 

 

Да се отправим към тосканската къща, че баба ни чака.

Днес ще готвим ястие, което е тайна! Тя спомена нещо за пълнен артишок, или беше цветове от тиквички, но да видим.

Приготвяме се и се захващаме. Един ще набере билки от градината, друг ще измие продуктите, моля, някой да налее по чаша вино, че започваме. Май ще правим и десерт.

Очертава се интересна вечер, а настъпва и неизбежното – опитваме приготвеното и се наслаждаваме на прекрасната вечеря, чудесното вино и сладките разговори. 

 

 

06.09.2019 г. или 13.09.2019 г.

Днес имаме малко по-дълъг преход /около 1 час/, но ще се натъкнем на шеметни панорами и ще се изкачим на един хълм, който стърчи над останалите, за да се изкатерим още по-високо до върха на кулата.

Ето от тук се вижда половината свят. Така си мислели рицарите в онези тъмни дълбини на историята. Ще Ви разкажем легендите за това място и ще се потопим в мистиката на миналото му.

 

 

Селището разположено в подножието на хълма, там където живеели поданиците, е така посветено на тихия живот и днес.

От пекарната се носи омайност дето ни хваща за носа и няма начин да не я открием. 

Главната улица на това градче повече от хилядолетие е утъпквана от краката на хиляди пилигрими, тръгнали от различни земи, та чак от днешна Франция на поклонение в Рим.

Разходете се и почуствайте силата и мъдростта на изминалите столетия и спокойствието, което ни дават. 

Да влезем в двете църкви, опрени една в друга. Крият прекрасни произведения на изкуството, но няма да разказвам – вижте ги сами.

По обратния път ще спрем в някое обгърнато от склоновете селище, красиво тосканско бижу, което ще окачим в безценната си фотографска колекция.

…..И ще обсъдим вечерята. Предлагаме да посетим малък семеен ресторант, скрит от погледите на туристите, тук се хранят тосканци. Какво мислите?   

 

 

07.09.2019 г. или 14.09.2019 г.

Днес ще готвим за баба, а тя ще оцени нашите нови кулинарни умения.

Но първо да напазаруваме.

Ще пътуваме през долините и живописния виещ се път ще ни заведе пред крепост. Да потърсим портите, трябва да влезем! Там вътре има седмичен пазара на занаятчийски продукти, сирена, колбаси, фермерски зеленчуци и какво ли още не. Изберете какво ще ни трябва за вечеря.

Сега да се насладим на мястото. Разходка и пауза за кафе и топъл кроасан.

Вижте местните как се движат, как разговарят оживено. Всеки си има рецепта и ако чуете разгорещен спор, то той ще бъде – слага ли се розмарин на задушения заек или трябва ли да има лук в панцанелата? Все важни неща за всеки италианец.

 

 

Да посетим най-добрата месарница в зоната. Тази „macelleria“ е семейно начинание на повече от 120 години и вече четири поколения намират най-добрите ферми за добитък в околността. Там се отглеждат животни специално за ястия с месо. Предоставят на клиентите си съвсем пресния продукт от известните бели говеда „chanina“, а също произвеждат по свои рецепти отлични колбаси. Тук ще завършим покупките си за тази вечер.

Оставете всичко в мини-вана и да отидем на стария площад. В малката църква има шедьовър на Лука Синьорели, един от големите ренесансови художници на Италия. 

Какво ще кажете да си вземем по един коктейл и да поседнем на площада – най-традиционното нещо за това време от деня, лека напитка със сьомгов цвят преди да започнем да приготвяме вечерята.

Е настъпи моментът на истината – как сме се справили с приготвянето на традиционна тосканска храна?Поднасяме на масата всички специалитети и чакаме „nonna“ да опита, а ние следим изражението на лицето ú, дали ще ú хареса?  

 

 

08.09.2019 г. или 15.09.2019 г.

Денят започва с любопитство. Готови сме за очарователни открития!

Малките скрити селища на Тоскана.

„Запокитени“ сред хълмовете в долините, достигани по къдрави пътища, сред кипарисови и пиниеви горички. Това са местата, които ще посетим днес.

Задрямали в диплите на времето – най-истинските, най-непознатите, най-сладките средновековни градчета-крепости. Животът тук има ритъма на онзи от преди 100, не – преди 200 или не – преди 300-400 години. Та нали на 100 години е баба Умбрия, която наскоро отбеляза годишнината си в близка тратория. 

Все така църковните камбани отброяват часовете и всяка привечер около десетина дами, между които е и тя, се отправят към малкия храм на площада за литургията. А после, дядо Джовани и сина му  Марко отиват към бара за един аперитив преди вечеря, а у дома тенджерата отдавна къкри на печката и цялата къща, и даже улицата ухаят на божествения дълго готвен сос за прясната паста.  И така още 100 или 200-300 години….

 

 

Примамва ни пътя надолу край църквата, губи се там сред полята и тръгваме за нови открития и нови познанства…

Отбивка в едно старо абатство, един манастир – внушително място. Тук има една фреска на Содома, виден представител на зрелия Ренесанс и ранния маниеризъм.

Да останем край басейна и да подредим мислите и преживяванията, да се насладим още веднъж на спокойствието и танцуващите маслинови дървета, да отпием глътка вино и да послушаме птиците!

 

 

16.09.2019 г.

Пристигналите на 09.09.2019 г. ще могат да разгледат приказния замък, сгушен в хълмовете между Умбрия и Лацио и да се насладят още един ден на вълшебните гледки, добрата храна и отличното вино. 

09.09.2019 г. или 17.09.2019 г.

Време е да приготвим багажа си, да подредим новите рецепти и да потеглим към летището в Рим.

Живописните пътища през Тоскана, Умбрия и Лацио ни поразяват с красотата си и ни карат да планираме следващите си бягства.

Кратък обяд на летището преди полета на AlItalia в 15,20 часа. В София ще пристигнете в  18,10 часа местно време и докато багажа Ви излиза ще се чуем по телефона, за да си кажем „довиждане и до нови пътешествия!“.

 

 

Цена на екскурзията –  976,00 евро на човек и е за настаняване в двойна стая.

Включва:

 1. Самолетни билети София-Рим-София с ръчен и чекиран багаж;
 2. Трансфер с комфортен мини-ван за шест човека с двама придружители и преводачи за целия престой;
 3.  Седем нощувки в типична тосканска ферма с басейн за ексклузивно ползване от групата;
 4. Три урока по приготвяне на стари тоскански рецепти с местна баба;
 5. Три вечери с приготвените блюда;
 6. Посещение на седмичен пазар за занаятчийски продукти в историческо градче в Тоскана;
 7. Пазар в историческа месарница;
 8. Вечеря с подготвените от нас ястия, за да може „nonna“ да ги оцени;
 9. Екскурзия до романтичен замък;
 10. Всички изброени вътрешни екскурзии – до седем от най-красивите градчета на Тоскана;
 11. Дегустация на вина в семейна изба в района на Монталчино;
 12. Кошница с деликатеси, плодове, сладкиши, вина и напитки за Вашата къща в Тоскана;
 13. Медицинска застраховка и асистънс при пътуване в чужбина до 5 000 евро на човек.  

 

За контакти:

+359 8844 56 853

[email protected]

www.travelinitaly.info