23-ти  юли – 30-и юли 2022 г.

    Екскурзия в малка група до седем човека със самолет и комфортен мини-ван за вътрешните трансфери

Концерта на Андреа Бочели в родното му място Лаятико

и пътешествие из най-красивите градчета на Тоскана

 

Този звънлив музикален език – италианският и разкошната хубост на Тоскана, са дали живот на виртуозни музиканти като Пучини, Тото Кутуньо, Джованоти, Джана Нанини и много други, но сякаш най-гениалния и нежен съвременен глас на Тоскана принадлежи на Андреа Бочели.

 

 

Той е роден в малкото историческо селище – Лаятико. Първите сведения за това място датират от 891 г. Градчето е изградено от очарователни каменни постройки, стара църква и замък от последните десетилетия на 10-ти век. Заобиколено от вълнообразния релеф на долините Валдера и Вал Ди Чечина, мястото изглежда като отрязък от картичка.

Тук наблизо до това селище, хълмовете образуват перфектния амфитеатър, където ще се насладим на вълшебния глас на Бочели на сцена под звездите. 

Предстоят ни вълнуващи преживявания и нови открития в дневните ни екскурзии.. Ще се настаним в ренесансова вила, превърната в малък семеен хотел и ще опитваме Италия ..

 

 

Ще посетим родния град на Бокачо; градът със средновековните небостъргачи – Сан Джиминяно; стар, стар замък, собственост на първия винопроизводител на Италия; селище, създадено там, където някога пристигнали българи и досега то носи отпечатъка и името на своите създатели;  ще разгледаме антични градове, крайморски крепости и ще дегустираме слънчевите вкусове на Тоскана; ще пробваме отличното вино на Кианти; Пиза, Лука, Сиена и Болоня също ни очакват ..  Едно богато пътешествие, наситено с преживявания, емоции и незабравими моменти ..

 

 

Пакетът включва:

 • Самолетни билети София – Болоня – София с ръчен багаж до 10 кг.; 
 • Билет за концерта на Андреа Бочели в Teatro del Silenzio /Театъра на тишината/ близо до родното му място в Тоскана;
 • Седем нощувки с включени закуски в бутиков семеен хотел – ренесансовата вила е в близост до родния град на Бочели; За осем дни ще имате на разположение голямата прилежаща градина, басейн, а можете да си поръчате масаж и да посетите малкия SPA център на това архитектурно бижу, на което ще се наслаждавате; 
 • Четири степенен обяд с дегустация на четири вина в избата на аристократичното семейно имение .. Тук се произвежда вино от  столетия; Опитайте Chianti Classico;
 • Посещение на стария замък на първите винопроизводители на Италия и дегустация на едно от вината им;
 • Екскурзия до Волтера;
 • Един спокоен следобед в Лаятико – да видим къде Бочели е тичал като дете;
 • Екскурзия до родното място на Джовани Бокачо – средновековното селище се е „покатерило“ на върха на един хълм и ще го достигнем с фуникуляр;
 • Разходка из градчето с кулите – Сан Джиминяно, тук е сниман филма „Чай с Мусолини“;
 • Екскурзии до две от най-известните градчета на Chianti;
 • Екскурзия до селище с български корени и разходка в крайморска крепост;
 • Дневна екскурзия до Пиза – очарователния площад на чудесата ни очаква; Кой ще превземе наклонената кула?
 • Ще се отбием в Лука – родното място на Джакомо Пучини;
 • Един ден в Сиена – разкошната катедрала си заслужава вниманието;
 • Да опознаем Болоня – градът е като каменна приказка .. и знаете ли – и тук има наклонена кула;
 • Всички вътрешни трансфери с луксозен мини-ван Mercedes Vito, придружаване и превод през цялото време;
 • Застраховка „Помощ при пътуване с осигурен асистънс до 10 000 евро на човек“ с включен пакет „Сигурност“;
 • Много други изненади и неустоими предложения с дъх на трюфели, тъмно вино и слънчеви дни;

Цена – 1691,00 евро на човек за настаняване в двойна стая

 

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси за музеи и забележителности;
 • Хранения извън включените в цената;

 

 

Първи ден:

Пристигането е с полет София – Болоня в ранния следобед; Ще Ви очакваме с табела с надпис „Travelinitaly.info“ .. и приключението започва.. Отиваме в Тоскана .. Спирки за кафе или който за каквото пожелае.. В късния следобед ще пристигнем в красивото имение, наш дом за следващите дни .. Историческата вила се е разположила в големия прилежащ парк, а в по-ниската част на терасираната зона е басейна.. Можете да се освежите ..

 

 

Втори ден:

Пиза

Централният площад е като декор от приказка и неслучайно го наричат „площада на чудесата“. Наклонената кула и фасадата на катедралата акомпанират кръглата сграда на баптистерията неподражаемо върху съвсем равната земна повърхност и образуват щастливо впечатляващ ансамбъл.

Разходка из града и, може би, лежерен италиански обяд.. Да вдигнем чаши – повода си заслужава!

В следобедните часове ще се отправим към Лука.. Пленен в прегръдката на крепостната стена от XVI век, градът ни очарова с елегантността си .. Формата на сградите, обрамчили площада, следва извивките на някогашния амфитеатър ..  Фасадата на катедралата „Сан Микеле“ е величествена, а родния дом на Пучини ни кани на гости .. Сладкиши и печивата ни изкушават на всеки ъгъл, ботеги за козметика и шивашки ателиета, където и до сега господата от града си поръчват костюми и вратовръзки .. Една особена шармантност притежава това място и трябва да се усети..

 

 

Трети ден:

Сутрешното слънце ни приканя към басейна преди отличната закуска с прясно изпечени кроасани и хлебчета, конфитюри и сирена и други вкуснотии. 

Къде се е родил авторът на шедьовъра „Декамерон“, какво е виждал гения от 14-и век, за да се формира темперамента способен да твори и да утвърди жанра на краткия прозаичен разказ в европейската литература? Разберете сами.

Малкият средновековен център се е „настанил“ на върха на хълм, а ние ще го изкачим с релсов лифт, за да ни се разкрие обширен хоризонт наоколо.

Това е мястото, където ще направим традиционен обяд в едно ресторантче, което подбрахме за вас. 

Ще направим още една спирка – Сан Джиминяно.

Ще видим от първо лице част от впечатляващите кадри във филма „Чай с Мусолини“, заснет именно на това място. 

 

 

Всеки ще може да се отдаде на съзерцание на високите фамилни кули, символизиращи надпреварата на местните благородници по благосъстояние и престиж. Ще открием прекрасните църкви, дворци, крепостната стена, която ще ни върне назад в друга епоха, ще намираме малките и непознати места на Сан Джиминяно.

Бутиците за ръчно рисувана майолика, кожени изделия или шафран, сладкиши и печива, ни „притеглят“ да ги посетим, както и идеята да се изкачим на най-високата от кулите, като на средновековен небостъргач. 

Ще завършим деня с ново кулинарно празненство!

 

Четвърти ден:

Денят обещава да е много, много интересен и по българските следи в Тоскана.

Защо това красиво селище носи име с български корен?

Някога в VII-ми век част от българите, заселили нашите родни земи, продължили към днешна Италия. Точно на това място създали военно селище и влезли в съюз с лонгобардите, присъствали тук по онова врем в отбранителни позиции срещу евентуално нападение от византийски войски.

 

 

Първият оцелял до днес документ, където селището е цитирано с това име, е папски декрет от 11-ти век, който пък, се позовава на по-ранен документ. 

Днес специалната атмосфера и красивия замък ни разказват приказки за благородници и рицари. 

Важно е да се каже, че едни от най-добрите вина на Италия носят едноименната деноминация. За познавачите ще кажем само, че Sassicaia се прави именно тук.

 

 

Да отдадем дължимото на нашите предци, създали мястото и да направим един отличен италиански обяд с божествено вино. 

Да продължим приказката… Следобед, посветен на средновековно градче, разположено в близост до морския бряг. Прекрасни панорами с дъх на лято и море. Наслаждавайте се!

Привечер ще пристигнем в нашата вила, за да отпразнуваме Тоскана, музиката и живота със запомняща се вечеря. 

 

Пети ден:

След приятна закуска и ароматно кафе, днес ще потеглим към района на Кианти.

Предстои ни да посетим средновековен замък с огромно прилежащо имение. Сградата съществува от 12-и век, разположена е в граничните земи между Флоренция и Сиена, устояла на многобройните противоборства между двете кралства, испанско нашествие през 15-и век и дори бомбардировките от Втората световна война. Реконструиран няколко пъти през този дълъг период, по уникален начин съчетава в себе си средновековна и романтична архитектура с готически елементи. Прилежащото му имение е с 230 хектара с маслинови и дъбови горички и големи лозови насаждения.

 

 

Митичния замък все още е собственост на една от най-известните флорентински фамилии. В покоите на семейството няма достъп за посетители, но  градините, музея и винарните на аристократичния род могат да се разгледат от гостите.

Разказват се истории за духа на стария барон, който се появява при пълнолуние на бял кон. Така че – оглеждайте се!

По един изключителен начин това историческо архитектурно съкровище съчетава в себе си древното и модерното. Производствената част за вината от собствените им лозя е оборудвана по последна дума на технологията с внимание към всеки детайл, но в архитектурно отношение реставрацията е запазила в най-голяма степен автентичния дух на мястото.

Предлагаме ви по чаша вино в енотеката на фамилията. 

Втората ни спирка е изключително приятна.

Разходка в две от най-известните селища на Chianti и превъзходен кралски обяд във вилата-крепост, практически малко селище, на аристократична италианска фамилия, производители на вино от столетия. 

 

 

Не бързайте, насладете се бавно на всичко..

После ще се отправим към спокойствието на настаняването ни, за да се насладим на прохладата в градината и да видим ще имаме ли сили за вечеря..

Разчитайте на нас да Ви предложим малки скрити ресторантчета, където се хранят местните, типична местна храна с продукти от района и близките съседи, които произвеждат пресни меса и сирена. А има едно място, където всичко поднесено е с участието на току-що наловени пресни черни трюфели .. Опитайте..

 

Шести ден:

Големият ден на концерта настъпва.

Вече си мислим  за Театъра на тишината, наречен така заради това, че само веднъж в годината Маестрото озвучава околната долина. Изградена на открито, тази голяма концертна „зала“ понастоящем побира около 10 хиляди души. Гледките към околните хълмове са незабравими, а под звуците на медения глас на Андреа Бочели, това ще остане наш спомен завинаги.

Преди обаче, да се отправим към Лаятико, за да разгледаме родното му място, ни предстои разходка в не по-малко интересната Волтера.

 

 

Целият преди обед ще се насладим на атмосферата на каменния град, гледката към римския амфитеатър, старата крепост – днес действащ затвор, античната етруска арка, работилниците за ръчно произведени продукти от алабастър. 

Имаме предложение за хубав обяд на място с обаятелни панорами.

Ще се приготвим за предстоящия спектакъл и ще се отправим към Лаятико и това миниатюрно историческо градче ще ни порази със своя семпъл характер и автентично усещане. Представете си как точно тук на площадчето играе малкия Андреа.

В случай, че проявявате интерес, можем да организираме среща със семейството на Бочели  във фамилната ферма за производство на вина с едноименната марка. Разговор с брат му, разходка из имението и дегустация на отличните напитки.

Броим минутите до началото на концерта. Малко похапване преди това ще ни даде сили за предстоящата наслада..

Концерт – 20.30 ч.

Музика за летене …..

Ще си разказваме кой как е преживял вълшебството по обратния път към нашето „бижу“ сред полята.

Седми ден:

Вкусна закуска, а в главата ни все още е музика.. Очакват ни нови приключения ..

 

Сиена – град за опознаване. Катедралата е впечатляваща, централния площад, арена на конните надбягвания в състезание между различните квартали, е поразителен .. Цялата архитектура е запазено Средновековие, което диша и живее в днешни дни .. Малка пекарна, приютени на каменна уличка, магазинче за прошуто, от тавана висят цели бутове от известния специалитет.. Арт галерия, опряна в стара gelateria, всеки ъгъл крие изненади.. Да се потопим в потайностите и да я опознаем.. Спирка за обяд в изпитан ресторант, шоколадови изкушения точно преди да достигнем главната улица с всевъзможни бутици на известните италиански марки и съвсем непознатите местни производители ..

Осми ден:

Багажът е готов…взимаме си „довиждане“ с нашите домакини и се отправяме към летището в Болоня, но преди това ни очаква среща с красивия град и разбира се заключителен обяд. Заключителен само преди следващото ни съвместно пътуване. Безкрайните болонски аркади на сградите са предизвикателни, всяка е различна и носи стила на времето, но цялата хармония не се нарушава нито за миг и тази елегантна архитектура сякаш танцува за нас .. Централния площад е направо зашеметителен и сякаш тук е събран в най-пълна степен духа на Италия .. Полетът е късен, така че имаме целия ден да се насладим на тази красавица с площади и кули, дворци и безкрайни колонади, завършени хармонично от елегантни арки .. Полетът е късен, така че имаме целия ден да се насладим на тази красавица с площади и кули, дворци и безкрайни аркади ..

Ще се чуем, когато пристигнете в София, за да си кажем „до следващото пътешествие“.