20  юли – 26 юли 2020 г.

    Екскурзия в малка група до седем човека с мини-ван

 

Концерта на Андреа Бочели в родното му място Лаятико

и пътешествие из най-красивите градчета на Тоскана

 

Този звънлив музикален език – италианският и разкошната хубост на Тоскана, са дали живот на виртуозни музиканти като Пучини, Тото Кутуньо, Джованоти, Джана Нанини и много други, но сякаш най-гениалния и нежен съвременен глас на Тоскана принадлежи на Андреа Бочели.

 

 

Той е роден в малкото историческо селище – Лаятико. Първите сведения за това място датират от 891 г. Градчето е изградено от очарователни каменни постройки, стара църква и замък от последните десетилетия на 10-ти век. Заобиколено от вълнообразния релеф на долините Валдера и Вал Ди Чечина, мястото изглежда като отрязък от картичка.

Тук наблизо до това селище, хълмовете образуват перфектния амфитеатър, където ще се насладим на вълшебния глас на Бочели на сцена под звездите. 

Предстоят ни вълнуващи преживявания и нови открития в дневните ни екскурзии…

 

 

Ще посетим родния град на Бокачо; градът със средновековните небостъргачи; къщата на Мона Лиза; стар, стар замък, собственост на първия винопроизводител на Италия; селище, създадено там, където някога пристигнали българи и досега то носи отпечатъка и името на своите създатели;  ще разгледаме антични градове, крайморски замъци и ще опитваме слънчевите вкусове на Тоскана. 

 

 

Пътуването включва:

 • Самолетни билети София – Италия – София с ръчен багаж до 8 кг.; 
 • Билет за концерта на Андреа Бочели в Teatro del Silenzio /Театъра на тишината/ близо до родното му място в Тоскана;
 • Една нощувка в историческа вила близо до Болоня с включена вечеря, придружена от Prosecco и закуска на следващия ден;
 • Пет нощувки с включени закуски в органична, биодинамична ферма за производство на зехтин и вино близо до родния град на Бочели;
 • Четири степенен обяд с дегустация на четири вина във вилата на Мона Лиза, днес производители на едноименното вино в района на Chianti Classico;
 • Посещение на стария замък на първите винопроизводители на Италия и дегустация на едно от вината им;
 • Екскурзия до Волтера;
 • Един спокоен следобед в Лаятико;
 • Екскурзия до родното място на Джовани Бокачо – средновековното селище се е „покатерило“ на върха на един хълм и ще го достигнем с фуникуляр;
 • Разходка из градчето с кулите – Сан Джиминяно, тук е сниман филма „Чай с Мусолини“;
 • Екскурзии до едно от най-известните селища на Chianti;
 • Екскурзия до селище с български корени и разходка в крайморска крепост;
 • Всички вътрешни трансфери с луксозен мини-ван Mercedes Vito, придружаване и превод през цялото време;
 • Застраховка „Помощ при пътуване с осигурен асистънс до 5 000 евро на човек“;
 • Много други изненади и неустоими предложения с дъх на трюфели, тъмно вино и слънчеви дни;

Цена – 1570,00 евро на човек за настаняване в двойна стая

 

Първи ден:

Около 21.30 ч. ще пристигнете на летището в Болоня.

Точно тук ще ви очакваме ние, за да се отправим към красива историческа резиденция, разположена в близост. Ще намерим масата заредена за първото ни съвместно празненство.

Да вдигнем чаши – повода си заслужава!

Втори ден:

След приятна закуска и ароматно кафе, днес ще потеглим към Тоскана. 

Първата ни спирка е изключително приятна.

Разходка в едно от най-известните селища на Chianti и превъзходен кралски обяд в къщата на Мона Лиза. 

 

 

Има ли по-известен образ от лика на ренесансовата дама, увековечена от Леонардо Да Винчи?

Днес вилата и прилежащите земи са превърнати в престижен комплекс със собствено винопроизводство на повече от шест века, някога собственост на семейството на Лиза Джерардини, съпруга на Франческо Дел Джокондо, известна като Джокондата. 

Няма да скрием, че обяда ще бъде придружен от дегустация на вината им с името на някогашната домакиня тук. Четири блюда всяко с подходящото вино.

Не бързайте, насладете се бавно на всичко….

В следобедните часове ще пристигнем в нашия дом за следващите дни.

 

 

Очарова ни пасторалната провинциална атмосфера и тихия шепот на околните поля. Можете да се насладите на свежестта на басейна или да предпочетете разходка, за да разгледате района. Така бавно ще настъпи часът за вечеря.

Разчитайте на нас да ви предложим малки скрити ресторантчета, където се хранят местните. Но не забравяйте, че с предварителна заявка винаги можем да предпочетем да направим вечеря в нашата ферма, където домакинята ще приготви за нас типична местна храна с продукти от градината или от близките съседи, които произвеждат пресни меса и сирена. 

 

 

Трети ден:

Сутрешното слънце ни приканя към басейна преди отличната закуска, сервирана навън. 

Къде се е родил авторът на шедьовъра „Декамерон“, какво е виждал гения от 14-и век, за да се формира темперамента способен да твори и да утвърди жанра на краткия прозаичен разказ в европейската литература? Разберете сами.

 

 

Малкият средновековен център се е „настанил“ на върха на хълм, а ние ще го изкачим с релсов лифт, за да ни се разкрие обширен хоризонт наоколо.

Това е мястото, където ще направим традиционен обяд в едно ресторантче, което подбрахме за вас. 

Ще направим още една спирка – Сан Джиминяно.

Ще видим от първо лице част от впечатляващите кадри във филма „Чай с Мусолини“, заснет именно на това място. 

 

 

Всеки ще може да се отдаде на съзерцание на високите фамилни кули, символизиращи надпреварата на местните благородници по благосъстояние и престиж. Ще открием прекрасните църкви, дворци, крепостната стена, която ще ни върне назад в друга епоха, ще намираме малките и непознати места на Сан Джиминяно.

Бутиците за ръчно рисувана майолика, кожени изделия или шафран, сладкиши и печива, ни „притеглят“ да ги посетим, както и идеята да се изкачим на най-високата от кулите, като на средновековен небостъргач. 

Ще завършим деня с ново кулинарно празненство!

Четвърти ден:

Предстои ни да посетим средновековен замък с огромно прилежащо имение. Сградата съществува от 12-и век, разположена е в граничните земи между Флоренция и Сиена, устояла на многобройните противоборства между двете кралства, испанско нашествие през 15-и век и дори бомбардировките от Втората световна война. Реконструиран няколко пъти през този дълъг период, по уникален начин съчетава в себе си средновековна и романтична архитектура с готически елементи. Прилежащото му имение е с 230 хектара с маслинови и дъбови горички и големи лозови насаждения.

 

 

Митичния замък все още е собственост на една от най-известните флорентински фамилии. В покоите на семейството няма достъп за посетители, но  градините, музея и винарните на аристократичния род могат да се разгледат от гостите.

Разказват се истории за духа на стария барон, който се появява при пълнолуние на бял кон. Така че – оглеждайте се!

По един изключителен начин това историческо архитектурно съкровище съчетава в себе си древното и модерното. Производствената част за вината от собствените им лозя е оборудвана по последна дума на технологията с внимание към всеки детайл, но в архитектурно отношение реставрацията е запазила в най-голяма степен автентичния дух на мястото.

Ще разгледаме с нарочен гид на английски език градините и част от замъка.

Предлагаме ви по чаша вино в енотеката на фамилията. 

 

 

Време е за обяд –  опитайте нещо по-различно и интересно. Има едно място, което отваря врати само в определени дни, за да предложи улова на своя собственик, готвач и трюфелотърсач… Осмелете се, заслужава си, изпитано е…

Ще продължим с разходка в едно прекрасно малко историческо селище, едно от скритите съкровища на Тоскана. Атмосферата на старите къщи, малките улички и площадчета ни разкриват живота от преди столетия.

Dolce far niente….Сладостта да не правиш нищо…Просто безгрижно потапяне във времето….

Може би перфектното допълнение е един коктейл със сьомгов цвят. Да пробваме най-типичната следобедна италианска напитка. 

Пети ден:

Големият ден на концерта настъпва.

Вече си мислим  за Театъра на тишината, наречен така заради това, че само веднъж в годината Маестрото озвучава околната долина. Изградена на открито, тази голяма концертна „зала“ понастоящем побира около 10 хиляди души. Гледките към околните хълмове са незабравими, а под звуците на медения глас на Андреа Бочели, това ще остане наш спомен завинаги.

Преди обаче, да се отправим към Лаятико, за да разгледаме родното му място, ни предстои разходка в не по-малко интересната Волтера.

 

 

Целият преди обед ще се насладим на атмосферата на каменния град, гледката към римския амфитеатър, старата крепост – днес действащ затвор, античната етруска арка, работилниците за ръчно произведени продукти от алабастър. 

Имаме предложение за хубав обяд на място с обаятелни панорами.

Ще се приготвим за предстоящия спектакъл и ще се отправим към Лаятико и това миниатюрно историческо градче ще ни порази със своя семпъл характер и автентично усещане. Представете си как точно тук на площадчето играе малкия Андреа.

В случай, че проявявате интерес, можем да организираме среща със семейството на Бочели  във фамилната ферма за производство на вина с едноименната марка. Разговор с брат му, разходка из имението и дегустация на отличните напитки.

Броим минутите до началото на концерта. Малко похапване преди това ще ни даде сили за предстоящата наслада…..

Концерт – 20.30 ч.

Музика за летене …..

Ще си разказваме кой как е преживял вълшебството по обратния път към нашето „бижу“ сред полята.

Шести ден:

Вкусна закуска, а в главата ни все още е музика…

Денят обещава да е много, много интересен и по българските следи в Тоскана.

Защо това красиво селище носи име с български корен?

Някога в VI-ти – VII-ми век част от българите, заселили нашите родни земи, продължили към днешна Италия. Точно на това място създали военно селище и влезли в съюз с лонгобардите, присъствали тук по онова врем в отбранителни позиции срещу евентуално нападение от византийски войски.

 

 

Първият оцелял до днес документ, където селището е цитирано с това име, е папски декрет от 11-ти век, който пък, се позовава на по-ранен документ. 

Днес специалната атмосфера и красивия замък ни разказват приказки за благородници и рицари. 

Важно е да се каже, че едни от най-добрите вина на Италия носят едноименната деноминация. За познавачите ще кажем само, че Sassicaia се прави именно тук.

 

 

Да отдадем дължимото на нашите предци, създали мястото и да направим един отличен италиански обяд с божествено вино. 

Да продължим приказката… Следобед, посветен на средновековно градче, разположено в близост до морския бряг. Прекрасни панорами с дъх на лято и море. Наслаждавайте се!

Привечер ще пристигнем в нашата ферма, за да отпразнуваме Тоскана, музиката и живота със заключителна вечеря. Заключителна само преди следващото ни съвместно пътуване…

Седми ден:

Багажът е готов…взимаме си „довиждане“ с нашата домакиня и се отправяме към летището.

Ще се чуем, когато пристигнете в София, за да си кажем „до следващия път“. 

 

 

Цената от 1570.00 евро на човек е за ползване на двойна стая и включва:

 • Самолетни билети София – Италия – София с ръчен багаж до 8 кг. 
 • Билет за концерта на Андреа Бочели в Teatro del Silenzio /Театъра на тишината/ в близост до родното му място в Тоскана;
 • Една нощувка в историческа вила близо до Болоня с включена вечеря, придружена от Prosecco и закуска на следващия ден;
 • Пет нощувки с включени закуски в органична, биодинамична ферма за производство на зехтин и вино в Тоскана;
 • Четири степенен обяд с дегустация на четири вина във вилата на Мона Лиза в района на Chianti Classico;
 • Посещение на стария замък на първите винопроизводители на Италия и дегустация на едно от вината им;
 • Екскурзия до Волтера;
 • Един спокоен следобед в Лаятико;
 • Екскурзия до родното място на Джовани Бокачо;
 • Разходка из градчето с кулите – Сан Джиминяно;
 • Екскурзии до едно от най-известните селища на Chianti;
 • Екскурзия до селище с български корени и разходка в крайморска крепост;
 • Всички изброени вътрешни трансфери с луксозен мини-ван, придружаване и превод през цялото време;
 • Застраховка „Помощ при пътуване с осигурен асистънс до 5 000 евро на човек“;

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси за музеи и забележителности;
 • Хранения извън включените в цената;
 • Допълнителен чекиран багаж;