Когато чуят Италия, може би, повечето хора си представят спагети, пица, кафе или тирамису? Други ще се сетят за Колизеума и Ватикана в Рим? Или пък Канале Гранде във Венеция? А може би пасторалните пейзажи на Тоскана? 

 

 

Да, Италия наистина е един изключителен микс от разнообразна природа, история и традиции, архитектура и изкуство, храна и вино. Но, може би, една от най-впечатляващите и най-запомнящите се представи за Италия е образът на Тоскана с нейните красиви гледки, селскостопански ферми и накацалите на всеки хълм малки средновековни градчета. Повечето от туристите, които идват тук, са привлечени от това, че Тоскана е люлката на Ренесанса и целта им са най-вече Флоренция и Сиена, двете кралства, които векове наред са водили битка за надмощие в региона. Но всеки, който иска да се разходи из провинцията, остава  наистина очарован. И то не само във винените райони  Кианти или от гледките в областта Val D’Orcia, запечатани на всяка тосканска картичка.

 

 

Ако вече сте видяли Флоренция, Пиза, Сиена и Сан Джиминяно, ако дори познавате удивителните Пиенца, Монтепулчано и Монталчино, ще ви разкажем за скритите тайни на Тоскана…. макар и не всички. 

 

Кортона

Кортона е едно от най-старите средновековни градчета в района. То е като нарисувано на върха на едно възвишение, от където се разкрива чудесна панорама, вижда се дори езерото Тразимено в съседната област Умбрия. Романтично и пълно с история селище и мисля, че си струва човек да се отбие от пътя си заради него. 

 

 

А всъщност популярността на Кортона се дължи донякъде и на факта, че преди десетина години в тяхното градче е снимана голяма част от романтичният филм “Под слънцето на Тоскана”. Авторката на известния роман също оставя сърцето си тук и живее наблизо в тази къща. 

 

 

 Монтикиело

 

 

Много от туристите познават Пиенца – ренесансовото градче, защитено от ЮНЕСКО, с невероятна архитектура, но също известно със сиренето пекорино/традиционно овче сирене с различни степени на зрялост, произведено ръчно от местни занаятчии/. Малко от посетителите обаче, се отбиват встрани от маршрута и стигат до Монтикиело, което се намира на около 10 минути с автомобил от Пиенца. Пътят до там изобилства от „нереални“ гледки, минавайки през „накъдрената“ по необичаен начин земя и вдишвайки от въздуха на полята, ще усетите истинската Тоскана. Mонтикиело е малко укрепено средновековно селище, на практика замък, който впечатлява със своето историческо очарование.

 

 

Малкото градче е известно като терасата на областта Вал д’Орча заради прекрасната си позиция на хълма, предлагаща изключителни гледки към Пиенца и околните местности. Неговите защитни дебели стени и кули са частично запазени. Само три от всички седемнадесет кули са оцелели през годините. В най-високата част на селището се намира Torre del Cassero, кула, която за щастие е останала непокътната и сега е частна собственост и представлява жилищно пространство на местна фамилия. В Монтикиело ще намерите и постоянна картинна галерия на открито, разположена в естествено парково пространство. Когато влезете през Porta Sant’Agata, вниманието ви скоро ще бъде насочено към добре реставрираните каменни къщи, красиво украсени с цветни саксии и прекрасни малки балкони. На самия вход има ресторант с невероятна гледка и още по-невероятна кухня.

 

 

Църквата Сан Леонардо датира от 13-ти век , а до нея има малък магазин, в който се предлагат ръчно изработени дрехи и аксесоари. Градчето  все още поддържа средновековните си традиции, свързани с Teatro Povero /театъра на бедните/, където се поставят представления, изпълнявани от местните жители. Но запомнете, че най- интересните от тях са през есента и зимата.

 

Монтефолонико

Монтефолонико е едно от най-закътаните места между долините Вал д’Орча и Валдикиана, но в същото време е в непосредствена близост до популярните Монтепулчано и Пиенца. В Монтефолонико има само три улици и три порти в „Сиенската стена“ от 13-ти век. Тук живеят около 700 души.

 

 

Прегърнато от околните хълмове, мястото остава скрито от погледа на масовия турист, но в същото време истинските познавачи и добре информираните за района хора се отбиват тук за дълго. Неслучайно това е средище на кулинарен туризъм – в Монтефолонико се организират готварски курсове с някои от най-добрите италиански готвачи, които разкриват тайните си на чужденци срещу солидно заплащане.

 

 

Наблизо извън крепостните стени се намира ресторант „Ла Киуза“ със звезда от Мишлен, в който е вечерял самия Хенри Кисинжър. И днес тук се отбиват известни личности, за да похапнат отлично в този, или един от другите три ресторанта на Монтефолонико. Необичайно много за толкова малко място….

 

                                                                                              

Болгери

Етруското крайбрежие предлага красиви плажове и кристални води, но и едно място , което наистина не трябва да пропуснете. Името на селището означава “ българи“. Счита се, че името идва от някогашно военно укрепление на прабългарите в подкрепа на лангобардите. До тогава мястото е известно като Sala del Duca Allone. За пръв път е споменато писмено като Булгари Каструм през 1075 г. в един документ на папа Григорий VII.

За да стигнете до там ви предлагаме да шофирате по протежение на прочутата улица Via Dei Cipressi (улицата на кипарисите), която води до Болгери. Това е живописен, прав път, дълъг около 5 километра, обграден от двете страни от величествените стари кипариси, по който ще достигнете пред замъка Болгери.

 

 

Той свързва старата Via Aurelia с градчето. Този впечатляващ път се отбелязва от един от най-големите италиански поети на ХІХ век – Кардучи, който е прекарал част от младостта си тук. Градчето се намира зад елегантния замък, толкова красив и завършен, че наистина е трудно да се опише….
 

 

Само след кратка разходка пристигате пред кулата, която е главната порта на Болгери. Точно над входа със сигурност ще забележите големия семеен герб на древната благородническа фамилия Герардеска, притежавали замъка Болгери 1200 години!

 

 

Старият исторически център, с типичните къщи от камък и тухли, магазини за деликатеси и местни вина, малки ресторанти и тратории, е наистина очарователно място. Привечер замъкът е прекрасно осветен и става още по-любопитен, предлагайки ни да се пренесем в друга историческа епоха за една незабравима нощ.

 

 

За част от запознатите, Болгери е символ на изискано червено вино. Сасикая Болгери е едно от най-изтънчените и скъпи вина в Италия. Произвежда се ексклузивно от винарната Tenuta San Guido, разположена около градчето Кастането Кардучи, близо до Ливорно. Характеризира се с дълбок рубиненочервен цвят и съдържание на нежни танини, а ароматът е с щедри нотки на стафиди, билки и дим. По небцето оставя много свеж, жив и плодов вкус на къпини. Комбинира се чудесно с червени меса, паста, задушено и твърди сирена. Тези вина са извън местните класификации DOC и DOCG, но изобщо не са по-малко достойни, а точно обратното – част от тях на практика са най-скъпо оценяваните от пазара. Такива са вината Sassicaia и Ornellaia, класифицирани като IGT (идентификация за типична географска област). Най-общо това са купажни вина, в които освен местния санджовезе, присъстват типични френски сортове като каберне совиньон, мерло и други.

Ветулония

 

 

Ветулония е един от 12-те най-важни етруски градове /етруските са древни племена, населявали през първото хилядолетие преди н.е. северозападната част на Апенинския полуостров , част от съвременна Тоскана, създали развита цивилизация, предшествала Римската империя и оказала върху нея голямо влияние/. Това е малко градче близо до Castiglione della Pescaia, където ще бъде възможно да посетите некропола „Villa dei Sepolcri“ и останките от абатството „Sentiga“. За най-страстните почитатели на археологията, посещението на некропола на Ветулония ще бъде незабравимо.

Точно на входа на историческия център вляво има незабележимо ресторантче, дори неприветливо, което обаче разполага с градина и уникално вкусни специалитети. За повече от добра цена може да опитате автентични местни храни като ние препоръчваме да се спрете на специалитета с глиганско месо /cinghiale/.

 

Санта Фиора

 

Туристите в Тоскана обикновено опитват да видят възможно най-много интересни места за краткото време на тяхната ваканция. Всички искат да дегустират световноизвестното вино от Монтепулчано и Монталчино, да вкусят сиренето пекорино, да опитат местния зехтин и да се насладят на невероятната храна в района. Други избират термалните извори, които са известни с лековитата си вода. Трети се насочват по следите на историята, правят колоездачни обиколки или преминават десетки километри по Via Francigena /Виа Франчиджена или френският път, пътят на духовници и търговци, които отиват да се поклонят на гроба на Св. Петър в Рим, пътят който е свързвал Северна Европа с Рим, описан през 10 в. от английският духовник, абатът на Кентърбъри/.

 

 

Много малко хора знаят, че с областта Вал д’Орча граничи планина, наречена Монте Амиата, предлагаща дори условия за ски. Но не това е тайната на това място, а едно градче, което е изключтелно по своята позиция и атмосфера. Наречено Санта Фиора, носи едновременно усещането за Тоскана и красотата на планинските пейзажи. Селището е открояващо се живописно и има древна история, предлага красив парк и минерални извори.

Ако сте харесали някои от нашите тайни места в Тоскана, то не се колебайте да превърните мечтите си в реалност. Ние ще ви предложим типични за района места за настаняване, лично проверени от нас, при това на отлични цени. 

Правим организирани екскурзии в малки групи от шест човека и ги придружаваме лично из местата за бягство и отмора в Италия. 


Може да ни пишете на [email protected] или да ни намерите на facebook.com/travelinitaly.info/.