Екскурзия до най-известните рибарски селища на италианската Ривиера

Малка група от 6 човека със самолет и мини-ван за вътрешните преходи

12-16 март 2019 г. 

 

Цветовете на древните рибарски селища, вкусът на прясното песто и току-що уловените морски дарове, и природата, която се възражда за още една година, изпълнена с предизвикателства…

 

Всичко това ни очаква в предложеното пътешествие из красивата Лигурия. 

Цена на екскурзията- 993,00 евро на човек

Включва: самолетни билети София-Болоня- София на Wizz Air с с малък багаж до 10 кг. и голям чекиран багаж до 20 кг.; транспорт с комфортен мини-ван; 1 нощувка в историческа резиденция в близост до Болоня с включена закуска и 3 нощувки със закуски в едно от смайващите и пъстри  селища на Чинкуе Тере, Лигурия; всички изброени вътрешни екскурзии; билети за влакчетата между 5-те градчета; билети за лодка, с която ще пристигнем в Портофино; входна такса за известния замък, „закачен“ на хълма в красивото пристанище; екскурзия до Портовенере – заливът на Венера; посрещане с напитки и лакомства за „добре дошли“ след късния полет до Болоня; двама придружители, които ще Ви разказват, превеждат и съпровождат през цялото време; застраховка „Медицински разходи при заболяване и злополука в чужбина с осигурен асистънс“ до 5000 евро на човек.

 

 

 

Известните „Cinque Terre“ /в превод – „Пет земи“/ са район в Лигурия с точно толкова на брой малки рибарски селища, разположени на скални масиви, вдадени в морето, а цветните къщи са изникнали като гъби от скалите и погледнати отстрани при по-бурно море, човек има чувството, че някоя вълна ще „замахне“ и ще „прибере“ във водата няколко от тях.  

Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтеросо са разположени на няколко километра едно от друго. Много често криволичещите пътища, прокопани в надвисналите над морето скали, са по-малко предпочитани и вместо това посетителите на тези селища се възползват от честите влакчета, които на практика се движат в тунели под скалите и са една изключително бърза връзка – само за няколко минути може да се придвижите от едното до другото.  

 

 

Няма да пропуснем отбивка в Портофино – красивото морско градче е било предпочитан курорт за едни от най-известните личности от 50-те години на миналия век и така, чак до наши дни. Ще се разходим край яхтеното пристанище по стъпките на принц Рение и Грейс Кели, Марчело Мастрояни, и Елизабет Тейлър. А можем да си направим и някоя снимка със съвременна знаменитост. 

„Никога не съм изпитвал подобно чувство като това, когато видях този зелен залив в царството на хармонията и покоя, така контрастиращ със суетата на безпокойния ни живот.“ Това споделя Ги дьо Мопасан при досега си с Портофино. 

Ще имаме спирка и в по-малко известното, скрито и разкошно местенце – Портовенере. „Пристанището на Венера“ в древността е привличало поетите. Байрон и Шели са написали там някои от най-известните си строфи.

Ще разгледаме замък и готически църкви. Ще Ви разкажем всички тайни и в кой ресторант приготвят най-вкусната морска храна. 

 

 

12-и март

Полетът от София на Wizz Air  е в 20,50 часа. Ще пристигнете на летището в Болоня в 21,50 местно време. Точно тук ще Ви очакваме ние с комфортен мини-ван и целия ни ентусиазъм да преживеем приключение, посветено на историята, красотата и вкусовете на Петте земи.

Отправяме се към нашето настаняване за първата ни нощ в Италия. Тази вечер ще отседнем в историческа вила от 17-и век и ще се наслаждаваме на елегантната обстановка на чаша вино и деликатесни хапки, приготвени специално за Вашето пристигане. Забавленията започват …. Добре дошли!

13-и март

Време е за италианска закуска и глътка свежест  – кафе или чай.

Ще потеглим за Лигурия без да бързаме, ще поспрем за почивка по пътя и ще пристигнем  в един малък морски оазис с цветни къщи и невероятни гледки точно за обяд.

Настанете се удобно в малкия семеен хотел в типичен лигурски стил и гледка към цялото селище, което се спуска надолу към морето. Ще имаме на разположение външни части – тераса и градина, примамващи за горещо капучино с книга или чаша вино приквечер.

След кратка разходка ще Ви предложим едно ресторантче с местна морска кухня на непретенциозни цени. 

В следобедните часове ще се потопим в цветното Риомаджоре. Ще заживеем в пъстрата атмосфера на малките улички, ще попиваме необятната гледка към морето, ще влизаме в малките параклиси, ще снимаме колорита на рибарските лодки. Пленяващ е начина, по който прасковените, лимонени или ментови на цвят постройки се подпират една в друга или поникват на по-високите скали зад тях, създавайки впечатлението, че са израснали от покривите на по-ниските сгради.

 

 

14-и март

Днес ни предстои разходка с влак в дебрите на скалните тунели. По пътя ще се редуват тъмнината на тунела и внезапно изскочилото удивително синьо на морето.

Пътуването ни е по-малко от десет минути и ето ни на едно съвсем различно място, някак по-улегнало, по-балансирано и аристократично. Първата ни спирка е в Монтеросо.

Предстои ни разходка из чаровните улички, ще ни примамят малките магазинчета за аксесоари и сувенири. Ще се насладим на архитектурата на старата крепост и отбранителните съоръжения, имали за цел да защитават някога местните жители от пиратите.

Качете се по хълма до манастира на капучините и се отбийте в църквата „Сан Франческо“, за да се насладите на произведения на италиански художници от 17-и и 18-и век. Вижте гледката, на която се наслаждава светецът от Асизи – статуята съзерцава морето още от 1618 г.

 

 

Пътешествието ни ще продължи към Вернаца. Селището е малко и в активния сезон е доста пренаселено, но сега, през март, можем да усетим атмосферата му и да се насладим на интересния начин, по който скалите се разстилат като длани във водата, после се издигат над морето, превзети от жилищата на местните.

 

 

Отново с влак ще се отправим на 5-минутно пътешествие до Манарола.

Сякаш най-пъстроцветно от петте, това място удивлява с начина, по който главната улица се спуска в морето и едновременно служи за пристан на ярко оцветените рибарски лодки.

Усетете радостта, която дава цялата пъстрота на градчето на идеалния морски фон.

 

 

 

 

Предстои ни един незабравим 15-и март

Ще започнем деня с разходка до най-малкото и най-чаровно селище от Петте земи – Корнилия. Това място е пленително – уверете се сами. Купчината къщи „изсипани“ на върха на скалата, морския бриз и соления мирис …. Това ни кара да огладняваме. Да посетим един ресторант наблизо и да се впуснем в кулинарно празненство.

Ще опитаме локалния специалитет – прясна лигурийска паста  „трофи“ с току-що накълцано песто „Дженовезе“. Ще продължим с фритирани или гриловани морски дарове, а защо не рибна яхния, придружени от традиционно местно вино. Ще се запознаем и с десертното  „Скиакетра“, гроздето за него расте в прокопани в скалите тераси и „вдъхва“ аромата на морето, обработвано изключително на ръка. Ще завършим с нещо сладко – изберете тирамису или панакота, крема ала каталана или торта с портокали. 

 

 

Или да оставим някой от деликатесите за вечеря, за да ни останат сили за предстоящото вълшебно пътешествие до Портофино.

Живописните гледки по пътя са наистина впечатляващи, а очите ни ще се пълнят с ярки тонове и наслада.

 

 

Пристигаме в известното селище, приютявало великите личности на различни времена. Няма да Ви разказвам за усещането, което ще Ви оставят малко по-пастелните тонове тук, както и за панорамата, която се разкрива от височината на замъка „Браун“. Открийте сами елегантния чар на това място и разберете каква е притегателната сила, водила тук всички знаменитости. Наслаждавайте се на престоя си, доловете във въздуха музиката на Бочели, изпял за градчето „Любов в Портофино“.

 

 

Да завършим деня подобаващо – елегантно отпиване и красива музика.

 

16-и март

Време е да приготвим багажа си и да тръгнем по обратния път към дома, но още е рано да се сбогуваме с рибарските селища.

Ще открием, че в този район изненадите сякаш не свършват – посещение на Портовенере.

 

 

Очаква ни пленителна крайбрежна улица, аромати на прясно приготвена морска храна, църква, построена върху скала в морето на мястото на някогашен храм посветен на Богинята Венера, терасовидна структура на селището, много италиански шик и стара крепост на върха. Букет от преживявания! 

Градчето Портовенере, както и архипелага от трите малки острова наблизо, са защитена зона от ЮНЕСКО и наистина впечатляват.

 

 

Вглеждаме се в това ненадминато синьо и мечтаем…. мечтаем да се върнем отново.

 

 

Да кажем „arrivederci“ на тези красиви земи с обяд в традициите на рибарските селища.

Ще продължим към летището в Болоня за късния полет на Wizz Air в 22,25 часа и пристигнете в София в 01,15 часа местно време.

Ще се чуем, когато кацнете и ще очакваме следващите пътешествия.

 

Цената включва:

  • Самолетни билети София-Болоня-София на Wizz Air с малък багаж до 10 кг. и голям чекиран багаж до 20 кг.;
  • Транспорт с комфортен мини-ван в група от шест човека за вътрешните трансфери;
  • 1 нощувка със закуска в историческа резиденция близо до Болоня;
  • 3 нощувки със закуски едно от селищата на  Чинкуе Тере, Лигурия, Италия;
  • Всички изброени вътрешни екскурзии;
  • Билети за влакчетата между 5-те градчета;
  • Билети за лодка до Портофино;
  • Входна такса за замъка „Браун“;
  • Двама придружители, които ще Ви разказват, превеждат и съпровождат през цялото време;
  • Застраховка „Медицински разходи при заболяване и злополука в чужбина с осигурен асистънс“ до 5000 евро на човек.

Цената не включва:

  • разходи от личен характер;
  • входни такси за различни от изброените забележителности.

 

 

За контакт с нас:

[email protected]

+359 884456853

www. travelinitaly.info